• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kuhana cvjetača

Cvjetača

Objavljeno: 14.06.2021. Autor: Maja Z.

Cvjetača možda nije očiti izbor zimnicu, ali ovo svestrano povrće zapravo je savršen dodatak bilo kojem obroku - posebno tijekom zime, kada je tijelu potrebna hranjiva namirnica. Bez obzira na to o kakvoj se sorti cvjetače radi, mogućnosti za njeno skladištenje su raznolike, od jednostavnog zamrzavanja nježnih glavica do kiseljenja.

Svi koji su barem jednom pripremali cvjetaču, znaju da se radi o složenoj i nježoj namirnici s kojom se treba oprezno raditi kako bismo ju što bolje sačuvali. Birajte čvrste glavice, a ako vam cvjetača počinje mijenjati boju u smeđu, nemojte ju koristiti za pripremu zimnice, jer se već počela kvariti i svaki trud koji uložite u pripremu će propasti. Pa kako možete čuvati cvjetaču kako bi vam što duže ostala svježa, bez da poprimi ružnu, smeđu boju?

Vrste zimnice od cvjetače

U nastavku vam donosimo sve važne informacije o cvjetači, kako ju pravilno očistiti, kada se bere, koje sorte koristiti, načine pripreme, blanširanja i zamrzavanja uz isprobane recepte s kojima nećete pogriješiti, a koji će vam omogućiti da skladištite cvjetaču na najkvalitetniji mogući način.

  • Povrće za juhu
  • Turšija

Blanširanje cvjetače

Proces blanširanja cvjetače je kratkotrajan, pa se povrće neće prokuhati. Zadržat će boju, ali će proces ipak rezultirati smanjenjem cvjetače u volumenu. Osim toga, omekšat će ju, ali će istovremeno ostati čvrsta i hrskava.

Cvjetaču operite pod mlazom hladne vode i glavice razdvojite na manje dijelove/buketiće te po potrebi odrežite zadebljane peteljke.

U posudu stavite vodu i na štednjak da prokuha. Nemojte sipati vodu do ruba nego ostavite oko 5 cm od ruba posude kako vam voda tijekom blanširanja ne bi kipjela. Dodajte cvjetaču te ostavite da kuha 3 minute. Prokuhano povrće procijedite pomoću cijedila.

Zamrzavanje cvjetače

Nakon što ste cvjetaču blanširali, vrijeme je da ju zamrznete kako bi se što duže očuvala.

U drugu posudu stavite hladnu vodu i procijeđenu cvjetaču odmah stavite u pripremljenu hladnu vodu. Ostavite ga da stoji oko 5 minuta te procijedite pomoću cijedila. Kada se cvjetača ocijedilo, stavite ju na papirnate ručnike ili pamučnu krpu koja će upiti preostali višak vode.

Nakon što je sve odstajalo oko 5 minuta pakirajte cvjetaču u plastične vrećice ili plastične posude. U svaku vrećicu ili posudu stavite jednaku količinu cvjetače te istisnite zrak i zatvorite ih. Odmah stavite u zamrzivač i nakon 24 sata provjerite je li se smrznulo.

Foto: congerdesign / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR