Cvjetača možda nije očiti izbor zimnicu, ali ovo svestrano povrće zapravo je savršen dodatak bilo kojem obroku - posebno tijekom zime, kada je tijelu potrebna hranjiva namirnica. Bez obzira na to o kakvoj se sorti cvjetače radi, mogućnosti za njeno skladištenje su raznolike, od jednostavnog zamrzavanja nježnih glavica do kiseljenja.
Svi koji su barem jednom pripremali cvjetaču, znaju da se radi o složenoj i nježoj namirnici s kojom se treba oprezno raditi kako bismo ju što bolje sačuvali. Birajte čvrste glavice, a ako vam cvjetača počinje mijenjati boju u smeđu, nemojte ju koristiti za pripremu zimnice, jer se već počela kvariti i svaki trud koji uložite u pripremu će propasti. Pa kako možete čuvati cvjetaču kako bi vam što duže ostala svježa, bez da poprimi ružnu, smeđu boju?
Vrste zimnice od cvjetače
U nastavku vam donosimo sve važne informacije o cvjetači, kako ju pravilno očistiti, kada se bere, koje sorte koristiti, načine pripreme, blanširanja i zamrzavanja uz isprobane recepte s kojima nećete pogriješiti, a koji će vam omogućiti da skladištite cvjetaču na najkvalitetniji mogući način.
Blanširanje cvjetače
Proces blanširanja cvjetače je kratkotrajan, pa se povrće neće prokuhati. Zadržat će boju, ali će proces ipak rezultirati smanjenjem cvjetače u volumenu. Osim toga, omekšat će ju, ali će istovremeno ostati čvrsta i hrskava.
Cvjetaču operite pod mlazom hladne vode i glavice razdvojite na manje dijelove/buketiće te po potrebi odrežite zadebljane peteljke.
U posudu stavite vodu i na štednjak da prokuha. Nemojte sipati vodu do ruba nego ostavite oko 5 cm od ruba posude kako vam voda tijekom blanširanja ne bi kipjela. Dodajte cvjetaču te ostavite da kuha 3 minute. Prokuhano povrće procijedite pomoću cijedila.
Zamrzavanje cvjetače
Nakon što ste cvjetaču blanširali, vrijeme je da ju zamrznete kako bi se što duže očuvala.
U drugu posudu stavite hladnu vodu i procijeđenu cvjetaču odmah stavite u pripremljenu hladnu vodu. Ostavite ga da stoji oko 5 minuta te procijedite pomoću cijedila. Kada se cvjetača ocijedilo, stavite ju na papirnate ručnike ili pamučnu krpu koja će upiti preostali višak vode.
Nakon što je sve odstajalo oko 5 minuta pakirajte cvjetaču u plastične vrećice ili plastične posude. U svaku vrećicu ili posudu stavite jednaku količinu cvjetače te istisnite zrak i zatvorite ih. Odmah stavite u zamrzivač i nakon 24 sata provjerite je li se smrznulo.
Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori