• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kikiriki

Kikiriki

Objavljeno: 06.12.2020. Autor: Maja Z.

Kupnja velike količine kikirikija obično završi s tim da vam stoji u smočnici ili hladnjaku i mjesecima nakon kupnje. U početku ste motivirani i svakodnevno pojedete pregršt svježeg kikirikija ili čak napravite vlastiti maslac ili namaz, ali nakon nekoliko tjedana, početni entuzijazam nestaje, a nakon par mjeseci prilikom spremanja smočnice primijetimo poluotvorenu vrećicu i pitamo se što sa svim tim kikirikijem? Je li pokvaren? Ako je, kako to možete znati?

Ako ste se našli u ovoj situaciji više puta, na pravom ste mjestu. Ovdje ćete pronaći sve informacije o pravilnom skladištenju, vijeku trajanja i kvarenju kikirikija.

Vrste zimnice od kikirikija

Ako niste sigurni što učiniti s ostacima ili tražite savjete kako ga što duže skladištiti, pogledajte ideje, prijedloge i recepte u nastavku.

  • Maslac od kikirikija
  • Umak od kikirikija

Priprema kikirikija za zimnicu

Skladištenje kikirikija prilično je slično skladištenju drugih orašastih plodova ili maslaca od kikirikija. Općenito imate dvije mogućnosti: držati ih na sobnoj temperaturi u kuhinjskom ormariću ili smočnici ili na hladnom u hladnjaku. Sve ima svoje prednosti i nedostatke.

Držanje kikirikija u smočnici jednostavnija je opcija, jer je tamo imate puno više prostora za pohranu. Jedina mana je što se brže kvare zbog temperature, dok se u hladnjaku kvaliteta kikirikija zadržava puno duže. Ukratko, odaberite način pohrane na temelju toga koliko dugo želite da vam kikiriki zadrži kvalitetu i gdje imate prostora za pohranu.

Neočišćeni kikiriki u hladnjaku možete zadržati kvalitetu otprilike devet mjeseci, dok ga u zamrzivaču tako možete skladištiti skoro neograničen period. Očišćeni kikiriki u hladnjaku možete čuvati otprilike tri mjeseca, a u zamrzivaču neograničeno, pogotovo ako su blanširani i neposoljeni. Da biste sirovim, očišćenim kikirikijima što duže zadržali kvallitetu zu zamrzivaču, prvo ga blanširajte. Također, blanširanje se preporučuje ako želite lakše očistiti kikiriki od tanke, papirnate opne koju nakon blanširanja možete lako skinuti prstima.

Ako slijedite opisane smjernice za skladištenje kikirikija, neće se pokvariti na način na koji bi se pokvarile druge namirnice (npr. mliječni proizvodi, voće ili povrće). Možete ga čuvati duže vrijeme bez pojave plijesni ili bilo kakvih drugih vizualnih znakova kvarenja. No, zbog velike količine ulja koji sadrži u sebi, kikiriki često užegne. Da biste provjerili je li kikiriki još uvijek kvalitetan i dobar za konzumaciju pomirišite ga (ako osjetite kiselkasti miris nalik kiselom mlijeku, nije dobar) ili ga jednostavno probajte. Okus kikirikija ne smije biti kiselkast niti gorak.

Prženje kikirikija

Prženjem orašastih plodova uvijek ćete pojačati njihov prirodan okus, a možete ga skladištiti duže vrijeme. Da biste ispržili ili tostirali kikiriki, raširite očišćeni (ili neočišćeni) kikiriki na pleh za pečenje i pecite ih u pećnici na 150°C 20 do 25 minuta uz povremeno miješanje. Ako pržite neočišćeni kikiriki, izvadite nekoliko i ogulite kako biste vidjeli je li poprimio lijepu smeđu boju. Očišćeni, prženi kikiriki pomiješajte s rastopljenim maslacem i solju po ukusu.

Namakanje kikirikija

Namakanje orašastih plodova postupak je kojim se sirovi orašasti plodovi potapaju u slanu vodu i ostavljaju da se namaču nekoliko sati. Zatim se orašasti plodovi ocijede iz vode i osuše. Kao što je gore spomenuto, ovaj postupak aktivira orašaste plodove, omogućujući aktivaciju važnih enzima što ih čini lakšim za probavu.

Namakanje kikirikija prije jela mora se napraviti unaprijed. Ovo nije korak koji trebate napraviti 5 minuta prije nego što ćete ih jesti, jer mnogim orašastim plodovima treba najmanje 7 sati namakanja prije nego što mogu biti dehidrirani. Iz tog razloga, preporučujemo vam da namočite i dehidrirate kikiriki tjedan do mjesec dana prije same konzumacije ili daljnje prerade.

Pri namakanju orašastih plodova važno je koristiti čistu vodu. Uobičajena voda iz slavine sadrži kemikalije za koje ne želimo da se upijaju u orašaste plodove. Ako ćete uložiti vrijeme i trud u namakanje i dehidraciju kikirikija, upotrijebite filtriranu vodu kako biste dobili najbolje i najhranjivije krajnje rezultate. Odaberite visokokvalitetnu sol, poput morske soli i izbjegavajte stolnu kuhinjsku sol jer je bez hranjive vrijednosti.

Namočite kikiriki u slanu vodu najmanje 7 sati ili preko noći kako biste potpuno aktivirali enzime, a zatim ih dehidrirajte (sušite).

Sušenje kikirikija

Dehidriranje orašastih plodova, posebice kikirikija nije potrebno, no iako ni nakon namakanja nije obavezno, svakako se preporučuje. Ne samo da će ih sušenje vratiti u hrskavo stanje, već će biti sirovi i dalje bogati enzimima. Dehidrirani kikiriki može se koristiti za daljnju preradu u maslac od kikirikija, ili u pecivima (poput muffina i kruha), granoli, energetskim kuglicama i grickalicama!

Nakon namakanja dobro ocijedite i osušite kikiriki i stavite ih sušiti u jednom sloju na pladnjeve dehidratora na temperaturu od 45 do 50°C 12 - 25 sati. Vrijeme sušenja varira ovisno o veličini i gustoći ploda kikirikija, a znat ćete da su gotovi kad su suhi, hrskavi i svježi. Ako ih želite sušiti u pećnici, postupak sušenja je isti kao i u dehidratoru na najmanjoj mogućoj temperaturi. Ako nemate mogućnost sušenja na temperaturi nižoj od 60°C, ostavite lagano otvorena vrata pećnice tako što ćete staviti kuhaču između vrata i pećnice.

Blanširanje kikirikija

Kikiriki nije potrebno blanširati, osim ako ga ne želite zamrznuti i tako mu sačuvati kvalitetu duže vrijeme. Stavite ga u kipuću vodu na 3 minute; a zatim ohladite u ledenoj vodi 3 minute. Ocijedite ga, osušite na ručniku ili čistoj kuhinjskoj krpi i nastavite s daljnjim procesom zamrzavanja.

Zamrzavanje kikirikija

Kikiriki možete držati i u zamrzivaču, iako je ovo rjeđi način skladištenja. U slučaju da želite zamrznuti kikiriki, pobrinite se da ga prvo blanširate i da su dobro zatvoreni u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi.

Foto: forwimuwi73 / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR