Kupnja velike količine kikirikija obično završi s tim da vam stoji u smočnici ili hladnjaku i mjesecima nakon kupnje. U početku ste motivirani i svakodnevno pojedete pregršt svježeg kikirikija ili čak napravite vlastiti maslac ili namaz, ali nakon nekoliko tjedana, početni entuzijazam nestaje, a nakon par mjeseci prilikom spremanja smočnice primijetimo poluotvorenu vrećicu i pitamo se što sa svim tim kikirikijem? Je li pokvaren? Ako je, kako to možete znati?
Ako ste se našli u ovoj situaciji više puta, na pravom ste mjestu. Ovdje ćete pronaći sve informacije o pravilnom skladištenju, vijeku trajanja i kvarenju kikirikija.
Vrste zimnice od kikirikija
Ako niste sigurni što učiniti s ostacima ili tražite savjete kako ga što duže skladištiti, pogledajte ideje, prijedloge i recepte u nastavku.
Priprema kikirikija za zimnicu
Skladištenje kikirikija prilično je slično skladištenju drugih orašastih plodova ili maslaca od kikirikija. Općenito imate dvije mogućnosti: držati ih na sobnoj temperaturi u kuhinjskom ormariću ili smočnici ili na hladnom u hladnjaku. Sve ima svoje prednosti i nedostatke.
Držanje kikirikija u smočnici jednostavnija je opcija, jer je tamo imate puno više prostora za pohranu. Jedina mana je što se brže kvare zbog temperature, dok se u hladnjaku kvaliteta kikirikija zadržava puno duže. Ukratko, odaberite način pohrane na temelju toga koliko dugo želite da vam kikiriki zadrži kvalitetu i gdje imate prostora za pohranu.
Neočišćeni kikiriki u hladnjaku možete zadržati kvalitetu otprilike devet mjeseci, dok ga u zamrzivaču tako možete skladištiti skoro neograničen period. Očišćeni kikiriki u hladnjaku možete čuvati otprilike tri mjeseca, a u zamrzivaču neograničeno, pogotovo ako su blanširani i neposoljeni. Da biste sirovim, očišćenim kikirikijima što duže zadržali kvallitetu zu zamrzivaču, prvo ga blanširajte. Također, blanširanje se preporučuje ako želite lakše očistiti kikiriki od tanke, papirnate opne koju nakon blanširanja možete lako skinuti prstima.
Ako slijedite opisane smjernice za skladištenje kikirikija, neće se pokvariti na način na koji bi se pokvarile druge namirnice (npr. mliječni proizvodi, voće ili povrće). Možete ga čuvati duže vrijeme bez pojave plijesni ili bilo kakvih drugih vizualnih znakova kvarenja. No, zbog velike količine ulja koji sadrži u sebi, kikiriki često užegne. Da biste provjerili je li kikiriki još uvijek kvalitetan i dobar za konzumaciju pomirišite ga (ako osjetite kiselkasti miris nalik kiselom mlijeku, nije dobar) ili ga jednostavno probajte. Okus kikirikija ne smije biti kiselkast niti gorak.
Prženje kikirikija
Prženjem orašastih plodova uvijek ćete pojačati njihov prirodan okus, a možete ga skladištiti duže vrijeme. Da biste ispržili ili tostirali kikiriki, raširite očišćeni (ili neočišćeni) kikiriki na pleh za pečenje i pecite ih u pećnici na 150°C 20 do 25 minuta uz povremeno miješanje. Ako pržite neočišćeni kikiriki, izvadite nekoliko i ogulite kako biste vidjeli je li poprimio lijepu smeđu boju. Očišćeni, prženi kikiriki pomiješajte s rastopljenim maslacem i solju po ukusu.
Namakanje kikirikija
Namakanje orašastih plodova postupak je kojim se sirovi orašasti plodovi potapaju u slanu vodu i ostavljaju da se namaču nekoliko sati. Zatim se orašasti plodovi ocijede iz vode i osuše. Kao što je gore spomenuto, ovaj postupak aktivira orašaste plodove, omogućujući aktivaciju važnih enzima što ih čini lakšim za probavu.
Namakanje kikirikija prije jela mora se napraviti unaprijed. Ovo nije korak koji trebate napraviti 5 minuta prije nego što ćete ih jesti, jer mnogim orašastim plodovima treba najmanje 7 sati namakanja prije nego što mogu biti dehidrirani. Iz tog razloga, preporučujemo vam da namočite i dehidrirate kikiriki tjedan do mjesec dana prije same konzumacije ili daljnje prerade.
Pri namakanju orašastih plodova važno je koristiti čistu vodu. Uobičajena voda iz slavine sadrži kemikalije za koje ne želimo da se upijaju u orašaste plodove. Ako ćete uložiti vrijeme i trud u namakanje i dehidraciju kikirikija, upotrijebite filtriranu vodu kako biste dobili najbolje i najhranjivije krajnje rezultate. Odaberite visokokvalitetnu sol, poput morske soli i izbjegavajte stolnu kuhinjsku sol jer je bez hranjive vrijednosti.
Namočite kikiriki u slanu vodu najmanje 7 sati ili preko noći kako biste potpuno aktivirali enzime, a zatim ih dehidrirajte (sušite).
Sušenje kikirikija
Dehidriranje orašastih plodova, posebice kikirikija nije potrebno, no iako ni nakon namakanja nije obavezno, svakako se preporučuje. Ne samo da će ih sušenje vratiti u hrskavo stanje, već će biti sirovi i dalje bogati enzimima. Dehidrirani kikiriki može se koristiti za daljnju preradu u maslac od kikirikija, ili u pecivima (poput muffina i kruha), granoli, energetskim kuglicama i grickalicama!
Nakon namakanja dobro ocijedite i osušite kikiriki i stavite ih sušiti u jednom sloju na pladnjeve dehidratora na temperaturu od 45 do 50°C 12 - 25 sati. Vrijeme sušenja varira ovisno o veličini i gustoći ploda kikirikija, a znat ćete da su gotovi kad su suhi, hrskavi i svježi. Ako ih želite sušiti u pećnici, postupak sušenja je isti kao i u dehidratoru na najmanjoj mogućoj temperaturi. Ako nemate mogućnost sušenja na temperaturi nižoj od 60°C, ostavite lagano otvorena vrata pećnice tako što ćete staviti kuhaču između vrata i pećnice.
Blanširanje kikirikija
Kikiriki nije potrebno blanširati, osim ako ga ne želite zamrznuti i tako mu sačuvati kvalitetu duže vrijeme. Stavite ga u kipuću vodu na 3 minute; a zatim ohladite u ledenoj vodi 3 minute. Ocijedite ga, osušite na ručniku ili čistoj kuhinjskoj krpi i nastavite s daljnjim procesom zamrzavanja.
Zamrzavanje kikirikija
Kikiriki možete držati i u zamrzivaču, iako je ovo rjeđi način skladištenja. U slučaju da želite zamrznuti kikiriki, pobrinite se da ga prvo blanširate i da su dobro zatvoreni u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi.
Foto: forwimuwi73 / Pixabay
Odgovori