Nar, šipak ili mogranj je naziv za isto voće koje u sebi sadrži puno jestivih, ljekovitih sjemenki. Hranjiv je antioksidantima i u povijesti se spominje kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Kao zemlja podrijetla spominje se Afganistan, ali danas je široko rasprostranjen na području Mediterana iako se i dalje jako malo konzumira u kućanstvima.
Može se konzumirati kao voće ili pripremiti i vrlo ukusan sok i ulje, ali nama je ipak malo zanimljiviji kao liker od nara. Kombinacijom rakije i sjemenki ovog crvenog ukusnog, ali pomalo kiselkastog voća, dobiva se aperitiv savršen za konzumaciju uz kolače i kao zdrava i ukusna dobrodošlica za goste.
Karakteristike nara
Nar je jedna od najstarijih vrsta voća koja se konzumira u kulinarstvu. U prirodi raste kao listopadni grm ili niže stablo koje je podrijetlom iz porodice mogranja. Stablo ili grm mogu narasti do 4 m visine i ima uspravne i razgranate grane na kojima rastu mali trnovi dok je kora stabla crvenkaste boje te kroz nekoliko godina postane siva i ljušti se u tankim trakama.
Korijen je dobro razvijen i duboko ukorijenjen. Listovi koji rastu na granama su nasuprotno smješteni, obrnuto jajasti, suženi i tupi na vrhu i za grane pričvršćeni s kratkim peteljkama.
Pupovi su vrlo mali i dugi oko 1 mm, ali su na vrhu ušiljeni te tamnosmeđe boje. Cvjetovi su crvene boje i veličine oko 3 cm te se nalaze u skupu od oko 2 - 3 cvijeta. Rastu u pazušcima listova ili na vrhu grane, a imaju 5 - 8 latica koji cvjetaju u lipnju i srpnju.
Nakon cvatnje stvara se plod koji je okrugao i velik i sastoji se od vanjskog kožnatog dijela koji obavija mnoštvo malih sočnih crvenih sjemenki koji se nalaze unutar kore. Sjemenke su tupo bridaste i skupljene u manje gromade koji razdvaja bijela tanka opna. Plod dozrijeva u listopadu i na stablu mogu biti sve do pojave niskih temperatura.
Nar za preradu
Postoji mnogo sorti nara, ali ima nekoliko koji najbolje uspijevaju na našem području i koje možete lako nabaviti. Za pripremu likera od nara trebate birati sorte koje imaju slatke i jako crvene plodove, a dvije sorte koje možete uzgojiti i kupiti u trgovinama su Barski slatki nar i Ciparski nar.
Barski slatki nar
Izvorno se ova vrsta uzgaja na području Crne Gore, ali se može kupiti i u našim trgovinama.Daje dobar urod i plod je iznadprosječno velik - oko 400 g. Plod Barskog nara prepoznat ćete po okruglom plodu koji je s jedne strane crveno-ružičaste boje dok je s druge strane žuto-zelene. Lako se guli i ima mekanu koru., a sjemenke su tamnocrvene boje i slatkastog okusa. Dozrijeva u listopadu te je pogodan za pripremu likera.
Ciparski nar
Ciparski nar je vrsta koja se prvotno kao što mu i samo ime govori, počela uzgajati na Cipru, ali je pogodna za uzgoj i na području doline Neretve. Plod je okruglog oblika i može težiti 300 - 400 g. Kora ploda je svijetložuta na strani koja dozrijeva u hladu dok je na osunčanoj strani crvene boje. Sjemenke su sočne, tamnocrvene boje i iznadprosječno krupne zbog čega su pogodne za pripremu likera.
Berba i kupovina
Nar je biljka koja raste u obliku grma i sazrijeva u kasnu jesen, a može se pronaći na području Mediterana i na području Dalmacije. Raste u šikarama, na kamenitim područjima, ali se može uzgajati i u voćnjaku ili u posudama. Ako se uzgaja u kontinentalnom području može biti samo ukrasna biljka bez ploda, ali ako se uzgaja u toplijim područjima daje vrlo dobar urod.
Nar je važno ubrati u pravo vrijeme jer stajanjem ne dozrijeva i ne postaje slađi zbog čega se može brati odmah u listopadu. Možete ga ostaviti na stablu i poslije dozrijevanja, ali se mora obrati prije pojave zime i niskih temperatura. Nar se najčešće bere ručno jer su plodovi u prosijeku veličine 300- 400 g, a zrelost ploda ćete najlakše utvrditi prema boji ploda - kora bi trebala poprimiti crvenu boju i na dodir bi trebao biti mekan. Nakon branja, potrebno ga je čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku gdje može stajati i od 2 mjeseca nakon berbe. Ako je očišćen i imate samo sjemenke možete ih i zamrznuti i do godinu dana.
Plod nara se može kupiti u trgovinama u obliku okruglog crvenog ploda, a prilikom kupnje obratite pažnju da je kora ploda tamnije crvene boje, ali da ne prelazi u tamnocrvenu ili smeđu boju. Kora mu mora biti svježa na dodir, a ne suha i gruba jer je to znak da plod davno ubran i da se počeo sušiti.
Recepti za liker od nara
Kao i sve vrste likera tako je i liker od nara vrlo jednostavno napraviti. Popularan je za konzumaciju u zimskim danima jer je nar koji dozrijeva u jesen zbog čega je savršen za pripremu likera. Kao i sva alkoholna pića, ugodno zagrijava tijelo, ali i nadopunjuje svako jelo ili slasticu, ali ako se još niste susreli s narom, ne znate da je jedini problem kod ovoga voća njegovo čišćenje.
Čišćenje nara
Prije same konzumacije jestive sjemenke je potrebno izvaditi iz ploda što nije jedan do najlakših poslova i potrošit ćete više vremena na proces čišćenja ploda nego na pripremu likera. Sjemenke su sočne i svaka sadrži sok nara koji prilikom čišćenja može špricati na sve strane, a prilikom pranja ne silazi lako s tkanina i ostavlja crvenu boju.
Plod nara ćete najlakše očistiti pomoću noža. Za početak odrežite manji dio s gornje odnosno krune i donje odnosno bazne strane ploda nara. Nakon toga, na vrhu gdje ste odrezali krunu nara, pogledajte kako su raspoređene unutarnje bijele opne ploda. Prema njihovom rasporedu načinite 4 reza s vanjske strane kore pri tom ne zarezujući u sjemenke nara. Nakon toga nar polako prstima razdijelite na 4 dijela i iz svakog djela polako prstima vadite sjemenke uklanjajući bijelu opnu. Ovo je jedan od dužih načina vađenja sjemenki, ali će se očuvati najviše soka u sjemenkama.
Ako želite spriječiti špricanje nakon rezanja možete nar potopiti u vodu na način da je kora okrenuta prema gore dok rukama polako vadite sjemenke šipka koje su potopljene u vodi. Na ovaj način ćete spriječiti špricanje prilikom čišćenja, ali i lakše ukloniti bijelu opnu koja će zbog svoje manje težine plutati na vrhu dok će sjemenke potonuti na dno posude. Na kraju čišćenja prvo pokupite opnu koja pliva na vrhu vodu, a nakon toga kroz cijedilo procijedite sjemenke.
Postoji i treća metoda čišćenja koja nakon podjele na četvrtine uključuje udaranje kore nara koja je okrenuta prema gore dok su sjemenke iznad posude. Kuhačom se udara kora s gornje strane tako da sjemenke upadaju u posudu čime se smanjuje špricanje nara tijekom čišćenja. Ovo je ujedno i najbrža metoda čišćenja koja najmanje oštećuje plod. Ali za početak se svakako preporučuje isprobati najjednostavniju metodu vađenja sjemenki prstima.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od nara
Tri su osnovna sastojka - nar, rakija i šećer. Vrijeme za pripremu je tri tjedna, a količina koju ćete dobiti od navedenih sastojka je oko 500 ml.
Sastojci
- 3 očišćenja zrela nara
- 500 ml rakije lozovače
- 180 g šećera
Priprema
- Sjemenke nara koje ste prethodno izvadili iz zrelog ploda stavite u veliku staklenku.
- Dodajte šećer te dobro izmiješajte zajedno sa sjemenkama kao bi ispustile sok.
- Na kraju dodajte i rakiju, sve dobro promiješajte i zatvorite staklenku s poklopcem.
- Staklenku ostavite da stoji 3 tjedna na tamnom mjestu i svaki drugi ili treći dan ju protresite kako bi se šećer tijekom stajanja otopio.
- Nakon tri tjedna sadržaj iz staklenke procijedite kroz gazu. Liker koji ste dobili prespite u sterilizirane tamne staklene boce i dobro zatvorite s čepom.
Liker od nara s cimetom
Idealan za vrijeme zimskih blagdana jer u njega možete dodati i začine koji su karakteristični za blagdane. Jedan od njih je cimet koji svojom bogatom aromom nadopunjava pomalo kiselkasti okus nara. Za pripremu likera potrebno vam je oko 2 mjeseca, a od navedenih sastojaka dobit ćete oko 1 l likera od nara.
Sastojci
- 7 očišćenih zrelih narova
- 1 limun
- 500 g šećera
- 700 ml rakije lozovače
- 300 ml vode
- 1 štapić cimeta
Priprema
- Sjemenke nara stavite u veliku staklenku veću od 1 l.
- Pomoću kuhače ili gnječilice za krumpir pritisnite sjemenke kako bi se sav sok iz sjemenki ispustio.
- Pri tom pazite jer će sok iz sjemenki špricati.
- Limun operite i naribajte koricu pazeći da ne ribate bijeli gorki dio.
- Naribanu koricu dodajte u staklenku s narom.
- Dodajte štapić cimeta te sve dobro izmiješajte.
- U staklenku ulijte rakiju, sve dobro izmiješajte i zatvorite s poklopcem. Ostavite staklenku da stoji 3 tjedna na tamnom mjestu te ju povremeno protresite.
- Nakon tri tjedna procijedite tekućinu kroz gazu ili sitno cijedilo. Tekućinu koji ste dobili vratite u staklenku dok sve ostale krute sastojke bacite.
- U posudi na laganoj vatri rastopite šećer pritom pazeći da ga ne karamelizirate.
- Nakon što se rastopi maknite ga s vatre, ostavite na kratko da se ohladi i dodajte ga u staklenku s tekućinom koju ste prethodno procijedili.
- Sadržaj staklenki dobro promiješajte i ostavite da stoji 4 tjedna na tamnom mjestu.
- Nakon 4 tjedna tekućina će se pretvorili u liker i možete ga preliti u tamne staklene boce pritom pazeći da ne prelijete i sediment koji se nataložio na dnu staklenke.
- Liker od nara možete rashladiti i odmah konzumirati ili skladištiti.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pripreme liker čuvajte na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Najbolje ga je nakon pripreme preliti u tamne staklene boce i dobro zatvoriti s čepom, a zatim spremiti u smočnicu ili podrum kako bi mu produžili rok upotrebe. Skladištenje u hladnjaku je alternativa u slučaju da nemate nikakvo drugo hladno i tamno mjesto.
Svoja ljekovita svojstva može očuvati u roku 3 - 5 mjeseci i to na temperaturi od 12°C do maksimalno 20°C. Da je došlo do početka kvarenja znat ćete po talogu koji će se početi skupljati na dnu boce u kojoj je spremljen. Prije same upotrebe stavite ga na 2 sata u hladnjak kako bi se dodatno rashladio na idealnu temperaturu za konzumaciju.
Savjeti
Ako volite slađi liker prilikom pripreme možete dodati do 20 g više šećera, a ako volite jači okus rakije smanjite dozu šećera za 20 g. Najbolje je koristiti rakiju lozovaču i neke neutralnije vrste koje nemaju poseban okus ili miris. Za pripremu voćnih likera također možete koristiti i votku zato što je neutralnog okusa i mirisa.
Prilikom čišćenja nara nikada ga ne režite po pola jer ćete tako izgubiti jako puno soka. Također ga je bolje čistiti na suhom bez potapanja u vodi jer tako gubio dio okusa.
Prilikom pripreme likera možete dodati i naribanu koricu limuna koja se izvrsno slaže s okusom nara, a nakon pripreme obavezno ga držite na tamnom mjestu kako ne bi izgubio crvenu boju.
Upotreba u kuhinji
Likeri se prvenstveno koriste kao aperitivi prije ručka ili večere ili pića koja se poslužuju uz razne slastice kao što su torte i kolači.
Mogu poslužiti i kao pojačivači okusa ili umjesto začina prilikom pripreme kolača tako da se namaču biskviti. Ako ga dodajete u kreme također ćete dobiti malo alkoholni, ali ujedno i slatkasto-kiselkasti okus.
Osim što se može dodavati i prilikom pripreme koktela može se dodati i pjenušcu, toniku ili voćnom soku kako bi se dobile različite note pića.
Ljekovita svojstva
Širok je spektar ljekovitosti voća kao što je nar. Naime, jedna voćka nara zadovoljava 16% dnevnih potreba za vitaminom C, zbog čega se preporučuje njegova konzumacija u bilo kojem obliku. Odličan je izvor i vitamina B5, kalija, prirodnih fenola, a pripremom stavljanjem nara u rakiju ne dolazi do gubitka korisnih sastojaka koje ovo voće sadržava.
Liker od nara je zdrav za konzumaciju jer nar sadrži antioksidant punicalagin koji pozitivno utječe i smanjuje količinu lošeg kolesterola u organizmu. S obzirom na to da je riječ o alkoholu, ovaj liker djeluje i antibakterijski i antivirusno te sprječava pojavu upalnih procesa unutar tijela.
Foto: artoxana / Pixabay
Odgovori