Berba i sakupljanje oraha dio je jesenske rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupno, zbog čega se najčešće kupuju u trgovini, rijetko kad se skladište na duže vrijeme jer je mogućnost kupnje oraha cjelogodišnja. No, ipak se ponekad nađemo s većom količinom kojoj želimo zadržati svježinu što duže vremena.
Poput lješnjaka, orasi su također jedna od najproduktivnijih kultura za uzgoj zbog čega ih često viđamo u dvorištima. Kao i kod drugih orašastih plodova, i kod oraha vrijedi osnovno pravilo - što se više obrađuju, rok trajanja im je kraći i najbolje ih je samljeti i čistiti prije same upotrebe. Ako nemate tu mogućnost, u nastavku se nalaze detaljne informacije kako skladištiti orahe na pravilan način i time im očuvati svježinu.
Orasi se spremaju za zimu najčešće u svrhu pripreme kolača, torti, slastica, ali i kao samostalna poslastica koju često kombiniramo s lješnjacima, bademima i orašastim plodovima. Ako nemate vremena za pripremu raznih zimnica od oraha, jednostavno ih skladištite u hermetičkim posudama ili ostavite u ljusci.
Vrste zimnice od oraha
Ako imate vremena i želje, u nastavku se nalaze ideje i recepti kako možete iskoristiti orahe za pripremu zimnice i uživati u njihovim okusima tijekom cijele godine.
Priprema oraha za zimnicu
Sadržaj ulja u orasima, iako uglavnom zdravijih višestruko nezasićenih masnoća, čini pravilno skladištenje veoma važnim. Izloženost toplim temperaturama tijekom duljih vremenskih razdoblja prouzročit će promjenu masti u orasima i to da će nakon nekog vremena užegnuti, što možete primijetiti ako su orasi gumeni ili smežurani, ali i po neobičnom mirisu sličnom razrjeđivaču boja. Užegle orahe obavezno bacite i nemojte ih skladištiti. Nemaju funkciju u pripremi zimnice, kao ni hrane.
Orahe bez ljuske čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom i suhom mjestu. Hladnjak je odličan izbor jer će očišćeni orasi ostati svježi i do 3 mjeseca. Također ih možete zamrznuti i do jedne godine.
Orasi su poznati po upijanju mirisa, pa ih je najbolje spremiti što dalje od hrane s jakim mirisima, poput luka. Dobre posude i spremnici pružaju najbolju zaštitu za održavanje njihove svježine, bilo da su kupljeni u trgovini ili tek ubrani s drveta. Ako kupujete orahe u rinfuzi, najbolje je prebaciti ih u hermetičke posude odmah kad se vratite kući.
Orasi su u trgovinama dostupni za kupnju tijekom cijele godine, dok se svježe orahe bere ili sakuplja od kolovoza do studenog, a sama berba oraha je vrlo jednostavna. Svježi orašasti plodovi se skupljaju u kantu nakon što padnu na zemlju. Također se mogu brati i s drveta, ali imajte na umu da berete samo s donjih grana i to tek kad se zelene ljuske počnu otvarati. Ako ne želite da vam po rukama ostane karakteristična tamno-smeđa boja, savjetuje se nošenje rukavica.
Ljuske oraha imaju izuzetno visok udio tanina, zbog čega su gorkog okusa. Što se ljuska duže zadržava na orahu, to će orah uglavnom biti gorči, no postoji rješenje i za to - blanširanje.
Sušenje oraha
Kupljene orahe u trgovini nije potrebno sušiti, no ako skupljate svježe plodove oraha potrebno ih je osušiti kako bi se smanjila vlaga unutar oraha i time spriječio rast plijesni. Svježe orahe raširite na toplom, suhom, zasjenjenom mjestu najmanje mjesec dana prije upotrebe. Kad se pravilno osuše, orašasti plodovi unutar ljuske bi trebali “škljocati” i ne smiju biti gumeni.
Nakon sušenja, možete ih čuvati i do tri godine u ljusci u hladnim i suhim uvjetima. Miševi vole orahe, pa ih spremajte u kante s poklopcima kako glodavci ne bi mogli doći do njih, posebno ako ih planirate čuvati u podrumu. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu, bez izravne sunčeve svjetlosti.
Jednom oljušteni, ulje u orasima brzo užegne, pa biste svježe očišćene orašaste plodove trebali odmah upotrijebiti ili ih čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču za najbolju kvalitetu. U hladnjaku bi trebali ostati svježi 6 mjeseci, a u zamrzivaču i do godinu dana.
Blanširanje oraha
Jedini razlog za blanširanje oraha je uklanjanje gorčine. Orasi dodaju hrskavost i bogati okus pekarskim proizvodima, umacima i drugim jelima. Posebno nadopunjuju mnoge deserte i pića, poput slatkih vina, karamele i javorovog sirupa. Međutim, kožica oraha sadrži puno tanina koji daju snažan trpak okus. Uklanjanje tanke ljuske je dugotrajan i općenito neugodan proces, nakon čega često ostanemo razočarani da ih zbog gorčine ne možemo jesti. Rješenje je blanširanje. Kratko zagrijavanje oraha u vodi olabavit će kožicu radi lakšeg uklanjanja.
Orahe izvadite i očistite od ljuske. Napunite lonac s vodom tek toliko da vam stanu svi orasi i na jakoj vatri prokuhajte vodu. Dodajte orahe u vodu, isključite plamenik i maknite lonac s vatre. Ostavite orahe da se namaču 2 minute. Nemojte ih držati duže jer će postati premekani. Orahe odmah ocijedite u cjedilu i istrljajte četkicom s mekanim ili srednje čekinjastim vlaknima. Za brzo sušenje orašastih plodova stavite ih u pleh u jednom sloju i u pećnicu na najnižu temperaturu na otprilike 10 minuta.
Zamrzavanje oraha
Zamrzavanje oraha izuzetno je lako, a pomoću nekoliko jednostavnih koraka možete ih zamrznuti kako biste ih kasnije održavali svježima i spriječili da se pokvare prije upotrebe.
Sve očišćene orahe bilo bi najbolje staviti ih u posudu koja se može zamrzavati. Možete koristiti plastičnu posudu za zamrzavanje koja se može hermetički zatvoriti ili vrećicu za zamrzavanje koja se može zatvoriti. Obje opcije dobro funkcioniraju
Mljevene orahe je najbolje ne zamrzavati. Ako planirate koristiti mljevene orahe, radije ih zamrznite cijele, a zatim sameljite po potrebi. Također izbjegavajte dodatnu obradu orašastih plodova prije zamrzavanja.
Orasi su poznati po tome što skupljaju i upijaju mirise hrane koja se čuva u njihovoj blizini. Zbog toga je važno osigurati da ih spremnik koji ste odabrali za zamrzavanje oraha zaštiti od upijanja drugih okusa i mirisa u zamrzivaču.
Ako želite zamrznuti veću količinu oraha, a kasnije planirate upotrijebiti samo određenu količinu, dobro ih je zamrznuti na način da se kasnije mogu lako odvojiti. Da biste to učinili, orahe raširite na lim za pečenje i stavite u zamrzivač dok se potpuno ne zamrznu, a zatim ih premjestite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Na taj način, orasi se neće smrznuti zajedno, a lako ćete uzeti potrebnu količinu bez da odmrzavate cijelu količinu.
Foto: Marijana1 / Pixabay
Odgovori