Brokula je jedno od onog povrća koje malo ljudi jede iako je dobra za naše zdravlje. Nekima se ne sviđa okus, nekima ima nepodnošljiv miris prilikom kuhanja, dok nekima jednostavno nije privlačna jer je nikada nisu puno konzumirali i nisu navikli na nju. Ali ipak bi trebali razmisliti i dati joj još jednu priliku u obliku ukusnog umaka.
Umak od brokule jednostavan je za pripremu zato što brokuli ne treba puno vremena za termičku obradu, a često se koristi kao prilog uz razna mesa i razne vrste tjestenine i njoka. Zbog svoje male kalorijske vrijednosti (35 kalorija na 100 g), brokula je odličan sastojak u prehrani za osobe koje su na dijeti i žele smršavjeti ujedno normalno jedući bez izgladnjivanja.
Karakteristike brokule
Brokula je dvogodišnja zeljasta biljka koja potječe iz porodice kupusnjača. Prvi zapisi o postojanju ove biljke upućuju da se pojavila u Aziji, točnije u Turskoj odakle se proširila na područje Mediterana.
Stabljika brokule je jaka i promjera 3 - 4 cm te proizlazi iz korijena, svijetlo je zelene do bijele boje, glatka na dodir i može narasti do 1 m visine. Na donjem dijelu stabljike naizmjenično su smješteni listovi koji su veliki i smežurani s izraženim lisnim žilama bijele boje. Listovi su debelim peteljkama pričvršćeni za stabljiku i svojom veličinom su veći od glavice brokule.
Jestivi dio brokule je glavica koja se sastoji od puno malih buketića cvijeća. Svaka glavica cvjetova pričvršćena ja za stabljiku koja se pri vrhu biljke grana. Glava brokule je u unutrašnjosti svjetlije boje dok što se više širi prema gore poprima tamnozelenu boju. Cvjetovi brokule su jako sitne male zelene kuglice koje se kada sazru otvaraju i cvjetaju žutim cvjetovima. Nakon cvatnje, stvara se sjeme koje je smeđe crne boje i okruglog oblika.
Brokula za preradu
Za pripremu umaka od brokule možete koristiti sorte koje imaju srednje do veliku glavicu kako bi imali dovoljnu količinu namirnice za pripremu. Najpoznatije i najpristupačnije sorte koje možete koristiti za pripremu su Kalabri brokula, Blue Wind F1 i Beneforta brokula.
Kalabri brokula
Vrsta brokule koja se uzgaja u Europi i ima klasičnu glavu tamnozelene boje. Glavica je iznadprosječne veličine 10 - 20 cm i ima bijelu i zadebljanu stabljiku. Dobro podnosi termičku obradu te joj je potrebno malo duže vremena da omekša.
Blue Wind F1
Blue Wind F1 je hibridna sorta koja ima veliku glavu i puno cvjetova. Lišće je magličasto tamnozelene boje koje raste iznad glave brokule. Ako sijete ovu sortu imat ćete dobar i obilan urod jer se konstantno obnavljaju bočni izdanci.
Beneforta brokula
Beneforte sorta je slična Kalabri brokuli te je nastala križanjem nekoliko sorti. Ima velike zelene glave, zelenu stabljiku i često se može naći u trgovinama, a jednostavna je i za uzgoj. Za termičku obradu glave potrebno je oko 10 minuta kuhanja.
Berba i kupovina
Berba brokule traje od listopada do travnja kada se razviju glave brokule. Bere se tako da se reže dio stabljike blizu korijena. Jestivi dio biljke su glava i listovi. Za pripremu umaka od brokule koristi se glava, listovi vam neće biti potrebni i nemojte ih brati. Glava brokule se bere prije nego se cvjetovi otvore, ali kada dostigne određenu veličinu. Ako uberete gornji dio glave tijekom vremena će se biljka obnoviti i narast će bočni izdanci koje, nakon što dosegnu određenu veličinu, možete brati na isti način.
Ako kupujete brokulu onda morate znati da cvjetovi odnosno glavice mora biti kompaktna, a lišće koje se nalazi pri dnu stabljike intenzivne zelene boje. Ako primijetite da se na glavi brokule nazire žuta ili smeđa boja to je znak da je plod star i da nije više ukusan. Boja brokule najbolji je pokazatelj njene svježine i ako se ne nakon berbe ne drži u hladnjaku brzo će propasti. Osim svježe brokule na tržištu možete pronaći i zamrznutu brokulu koja je termički obrađena i pakirana u vrećice. Takvu brokulu isto možete koristiti u receptima te zahtjeva manje vremena za kuhanje i brže se priprema. Zbog zamrzavanja neki tvrde da su joj smanjenje nutritivne vrijednosti i da nije toliko zdrava kao svježa.
Recepti za umak od brokule
Brokula se često priprema kao prilogu uz pečeno meso tako da se skuha sama ili u kombinaciji s mrkvom i cvjetačom i začini ili da se nakon kuhanja izblenda i pripremi kremasta juha. Ali ako niste pretjerani ljubite ovoga povrća ili jednostavno želite djeci uvesti brokulu u jelovnik, za početak možete napraviti umak od brokule koji ćete moći kombinirati s raznim dodacima kao što su meso, tjestenina ili prepečenac.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći umak od brokule
Možete koristiti svježu brokulu ili smrznutu i pakiranu u vrećicu. Ako želite zdraviju varijantu onda ipak sami narežite brokulu i skuhajte ju. Nećete izgubiti puno vremena, ali osjećat ćete se bolje znajući da ste pojeli nešto zdravo, a opet ukusno. Navedena količina sastojaka bit će dovoljna za oko 400 ml umaka od brokule, ali naravno količina će varirati ovisno o veličini brokule koju koristite.
Sastojci
- 1 svježa brokula
- voda (dovoljno da skuhate brokulu)
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 režnja češnjaka
- sol i papar po želji
Priprema
- Brokulu operite i narežite na manje dijelove. Prilikom rezanja svaki buketić posebno odvojite i operite kako bi se brokula brže skuhala.
- U posudu stavite vodu i prokuhajte. Kada počne kuhati, dodajte brokulu i kuhajte ju sve dok ne omekša.
- Pazite samo da se ne prekuha jer će se početi raspadati i pretvoriti u kašu.
- Kada je kuhana izvadite ju iz vode i ostavite da se ohladi.
- U drugu posudu stavite vrhnje za kuhanje i dodajte sol i papar.
- Očistite češnjak i narežite na male kockice te ih dodajte u vrhnje za kuhanje. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru i pustite da prokuha i malo se zgusne.
- U prokuhano vrhnje za kuhanje dodajte prethodno skuhanu i ohlađenu brokulu. Sve ostavite da se još kuha 1 - 2 minute.
- Posudu maknite sa štednjaka i možete ga konzumirati ili ga toplog spremiti u sterilizirane staklenke, a kad se ohladi, u hladnjak.
Umak od brokule i parmezana
Brokula ne mora biti dosadna i bezukusna, ako dodate malo parmezana umak možete učiniti kremastim i ukusnijim. Iako je u odnosu na bazični recept ovaj ipak malo kaloričniji isplati se riskirati i jednom mjesečno ga pripremiti kako bi se počastili uz tjesteninu, pečeno meso ili pire krumpir.
Sastojci
- 1 svježa brokula
- voda (dovoljno za kuhanje brokule)
- 3 režnja češnjaka
- 50 ml mlijeka
- sol po željipapar po želji
- 50 ml maslinovog ulja
- 100 g naribanog parmezana
Priprema
- Brokulu operite i narežite ju na manje dijelove.
- U posudu stavite vodu dovoljno da skuhate brokulu i nakon što prokuha dodajte brokulu. Ostavite ju da kuha dok ne bude dovoljno kuhana, otprilike 5 - 10 minuta.
- Brokulu procijedite i ostavite malo da se ohladi. Nemojte baciti svu vodu već dio ostavite jer će vam trebati za kasnije. Nakon što se brokula ohladila, stavite ju u blender i usitnite ju dok ne bude tekuća i kremasta.
- Očistite češnjak i narežite ga sitne kockice.
- U drugu posudu stavite maslinovo ulje i stavite na štednjak na laganu vatru da se ugrije. Dodajte češnjak te ga popržite, ali pripazite da vam ne zagori. Dodajte izblendanu brokulu, sol, papir i mlijeko i 2 - 3 žlice vode u kojoj se kuhala brokula te parmezan.
- Umak povremeno promiješajte i kuhajte ga sve dok se ne zgusne. Ako vam se umak previše zgusne dodajte još malo vode u kojoj ste kuhali brokulu kako bi dobili adekvatnu teksturu.
- Kada je umak gotov, možete ga spremiti u sterilizirane staklenke i kad se ohladi u hladnjak.
Umak od brokule bez vrhnja
Ako ne volite vrhnje za kuhanje ili vam stvara želučane i probavne probleme onda je ovo savršen recept za vas. Brokula može biti ukusna i bez korištenja vrhnja za kuhanje tako daga zamijenite s jogurtom. Također možete dodati i muškatni oraščić za bogatiji okus. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 300 ml umaka od brokule (ovisno o veličini brokule dobit ćete i određenu količinu umaka).
Sastojci
- 1 svježa brokula
- voda (dovoljno da skuhate brokulu)
- 150 ml jogurta
- 100 g naribanog sira
- 1 velika žlica muškatnog oraščića
- 1 režanj češnjaka
- 1 velika žlica crvene slatke paprike
- sol po želji
- papar po želji
Priprema
- Brokulu operite i narežite na manje dijelove.
- U posudu stavite vodu ti prokuhajte. Kada prokuha, stavite brokulu u vodu i kuhajte ju 5 - 10 minuta dok ne omekša. Skinite ju sa štednjaka i izvadite iz vode te ostavite da se ohladi.
- Očistite češnjak i narežite ga na manje kockice. Ako imate muškatni oraščić, naribajte ga.
- U drugu posudu stavite skuhanu brokulu i dodajte jogurt, muškatni oraščić, crvenu papriku, sol i papar. Sve kuhajte dok se ne počne zgušnjavati.
- Kada dio vode ispari i umak postane gušći, dodajte naribani sir i sve dobro promiješajte dok se sir ne istopi.
- Kuhajte sve zajedno još 2 do 3 minute te nakon toga maknite posudu sa štednjaka.
- Umak možete poslužiti i konzumirati ili ga spremiti u steriliziranu staklenku i u hladnjak.
Čuvanje i skladištenje
Umak od brokule ako želite da bude što ukusniji za konzumaciju najbolje je odmah poslužiti. Ako se podgrijava, kao i ostali umaci koji se rade na bazi zelenog povrća gubi nutritivne vrijednosti stoga ga je najbolje konzumirati odmah nakon pripreme, no ako nemate izbora i napravili ste veću količinu, nećete pogriješiti ni s tim da ga spremite u hladnjak i tako skladištite.
Umak također možete zamrznuti u kalupima za led, ali samo one u kojima nema vrhnja. Nemojte ga odmrzavati grijanjem i podgrijavanjem. Ako ga ne volite hladnog, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se sam "ugrije" jer zbog vrhnja i mlijeka koje se koristi u pripremi nakon hlađenja može doći do zgrušnjavanja umaka i mogu se pojaviti grudice.
Upotreba u kuhinji
Tjestenina i njoki su sjajan prilogu uz koje se može kombinirati ovaj umak. Slaže se i sa svim vrstama pečenog mesa od piletine pa sve do ribe. Neki recepti preporučuju u kombinaciju s kobasicama, ali i jajima i tostom kao zdravi doručak.
S obzirom na to da brokula ne sadrži puno kalorija ovaj umak u svoju prehranu mogu uvrstiti i osobe koje žele smršaviti, ali i vegetarijanci. Možete ga koristiti i kao umak koji ćete jesti uz čips, krekere ili tortilje.
Savjeti
Kada kuhate brokulu pazite da ju ne prekuhate jer će se raspasti. Dovoljno je da ju kuhate 5 - 10 minuta ovisno o tome koliko je svježa i na koliko je male dijelove narezana. Možete provjeriti je li kuhana tako što ćete ju nabosti na vilicu, ako vilica lako prolazi znači da ju trebate izvaditi iz vode.
Svaku svježu glavicu možete zamijeniti i s jednom vrećicom svježe brokule. Takva brokula je već termički obrađena te ćete ju morati manje kuhati. Ipak uvijek je zdravije je konzumirati svježe povrće od onoga zamrznutog.
Kada kuhate brokulu uvijek dio vode u kojoj se brokula kuhala ostavite za poslije. Ako prilikom pripreme umaka shvatite da se previše zgusnuo možete dodati vode od brokule i tako ga razrijediti. Nakon dodavanja vode uvijek ga još malo prokuhajte kako bi se sve sjedinilo.
Foto: silviarita / Pixabay
Odgovori