Vrkuta je neobična biljka porijeklom iz Europe i Grenlanda, raste u hladnim predjelima i otporna je na vrlo niske temperature. Pripada rodu Alchemilla koji obuhvaća oko 300 vrsta, od kojih je većina jestiva. U prošlosti se smatrala čarobnom biljkom, a vjerovalo se da je vrkuta s Gospinog plašta dio čarobne supstance koja se naziva filozofski kamen. Alkemičari su mislili da kapljice vode prikupljene s njenog lišća mogu neke metale pretvoriti u zlato i izliječiti bilo koju bolest zbog čega se i dan danas vrednuju njene blagodati na zdravlje.
Danas je vrlo popularna u vrtovima, ali raste i na vlažnim poljima, u planinama i šumama i možete ju slobodno skupljati za sušenje. Ima mnogo medicinskih namjena, ali se često koristi i u kulinarstvu, a najčešće se priprema čaj.
Vrste zimnice od vrkute
Listovi vrkute se jedu sirovi ili kuhani poput špinata, a mogu se dodavati salatama, juhama, varivima i sendvičima. Najčešće se obrađuje sušenjem, nakon čega se služi kao čaj. Recepte za pripremu čaja i drugih zimnica, pogledajte u nastavku.
Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori