Vrkuta je neobična biljka porijeklom iz Europe i Grenlanda, raste u hladnim predjelima i otporna je na vrlo niske temperature. Pripada rodu Alchemilla koji obuhvaća oko 300 vrsta, od kojih je većina jestiva. U prošlosti se smatrala čarobnom biljkom, a vjerovalo se da je vrkuta s Gospinog plašta dio čarobne supstance koja se naziva filozofski kamen. Alkemičari su mislili da kapljice vode prikupljene s njenog lišća mogu neke metale pretvoriti u zlato i izliječiti bilo koju bolest zbog čega se i dan danas vrednuju njene blagodati na zdravlje.
Danas je vrlo popularna u vrtovima, ali raste i na vlažnim poljima, u planinama i šumama i možete ju slobodno skupljati za sušenje. Ima mnogo medicinskih namjena, ali se često koristi i u kulinarstvu, a najčešće se priprema čaj.
Vrste zimnice od vrkute
Listovi vrkute se jedu sirovi ili kuhani poput špinata, a mogu se dodavati salatama, juhama, varivima i sendvičima. Najčešće se obrađuje sušenjem, nakon čega se služi kao čaj. Recepte za pripremu čaja i drugih zimnica, pogledajte u nastavku.
Čaj od vrkute
Od sušenih listova i prokuhane vode možete pripremiti ljekoviti čaj. Za pripremu će vam trebati šalica vrele vode i 1 žličica suhih listova vrkute. Smjesu ostavite da odstoji 5 - 10 minuta te ju procijedite. Dobiveni čaj popijte odmah nakon pripreme i ne ostavljajte ga za drugi dan niti ga podgrijavajte, a po želji ga možete zasladiti medom ili šećerom. Osim što se može piti čaj samo od vrkute, mogu se pripremati i čajne mješavine te se kombinira sa stolisnikom, nevenom, kaduljom ili kamilicom. Kombiniranje više vrsta ljekoviti biljaka je korisno jer tada je ljekovitost još veća.
Priprema vrkute za zimnicu
Vrkuta cvate od svibnja do listopada kada ju je najbolje brati, posebno dok je u punom cvatu jer je tada biljka najljekovitija. Mogu se brati cvjetovi i listovi nakon čega se suše ili namaču u raznim tekućinama kako bi joj se produžio rok trajanja. Mladi listovi su bogati vitaminom C, a stariji imaju visok udio tanina te su trpkog i gorkog okusa.
Raste na vlažnim staništima, rubovima livada u poluhladu, posebno na poljima, travnjacima i šumskim čistinama. Može se uzgojiti u vlastitom vrtu iako je samonikla biljka, ali ju je najbolje brati na područjima koja nisu blizu naseljenim mjestima i prometnicima.
Da je vrijeme za berbu listova znat ćete kada se pojave zeleni do žuto zeleni listovi. Uvijek berite samo listove i stapke s cvatom jer se korijen ne koristi i nije ljekovit. Biljka se ne čupa iz zemlje kako bi imala priliku narasti i sljedeće godine. Listovi se mogu brati i nakon cvatnje, ali tada će imati manje ljekovitih sastojaka. Takvi listovi ne pomažu kod liječenja i ublažavanja raznih simptoma vezanih uz ženske bolesti reproduktivnog zdravlja, već se koristi za probavne probleme.
Nakon berbe listovi se mogu, ali i ne moraju, oprati u hladnoj vodi te se stavljaju na sušenje i namaču u vodi ili alkoholu. Nemojte ih brati ako pada kiša ili ako je visoki udio vlage u zraku jer tada biljka sadrži puno vode.
Sušenje vrkute
Listovi i cvjetovi mogu se sušiti kao sve ostale vrste ljekovitog bilja. Sušeni listovi se koriste za pripremu čaja koji je iznimno ljekovit, a za pripremu 1 kg suhih listova potrebno je ubrati 5 kg svježih. Najbolji način sušenja ove biljke je na zraku ili u dehidratoru, ali ako želite listove osušiti u jednom danu onda se poslužite s pećnicom ili mikrovalnom.
Sušenje na zraku
Listove je potrebno sušiti na prozračnom i sjenovitom mjestu. Prilikom sušenja ne izlažite ih sunčevim zrakama jer one utječu na promjenu boje listova. Ako listove ostavite da se suše na suncu, oni će požutjeti i mogu izgorjeti.
Sušenje u pećnici
Vrkuta ima listove koji se mogu sušiti u pećnici i to je jedan od bržih načina sušenja. Pećnicu zagrijte na 45°C te listove rasporedite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Prije sušenja ih možete oprati u hladnoj vodi, ali ih morate dobro posušiti pamučnom krpom ili papirnatim ručnicima jer ako su mokri puno će se teže osušiti. Sušite ih oko sat vremena i provjeravajte ih svaki 15 minuta i barem jednom okrenite.
Sušenje u mikrovalnoj
Za sušenje listova ljekovitih biljaka ne preporučuje se koristiti mikrovalnu pećnicu, ali ako nemate drugog izbora, možete vrkutu sušiti i na ovaj način. Listove prije sušenja operite i dobro posušite. Stavite ih na tanjur u mikrovalnu, uključite na najjaču temperaturu i sušite oko 10 sekundi. Tijekom sušenja provjeravajte u kakvom je stanju.
Proces sušenja ponavljajte sve dok listovi ne budu suhi i lomljivi. Izvadite ih iz mikrovalne i ostavite da se ohlade te ih spremite u staklene posude.
Sušenje u dehidratoru
Dehidrator je savršen uređaj za sušenje ljekovitog bilja jer izvlači vodu, dok se u listovima zadržavaju sva ljekovita svojstva. Listove i cvjetove rasporedite na rešetke dehidratora i postavite temperaturu na 40°C te ostavite da se suše 3 - 4 sata. Svakih sat vremena provjerite koliko su suhi, a po potrebi smanjite ili produžite vrijeme sušenja ovisno o vrsti dehidratora koji koristite. Nakon sušenja, listove i cvjetove spremite u posude koje se mogu hermetički zatvoriti.
Mljevenje vrkute
Sušeni listovi se mogu mljeti te dodavati kao začin u jela, a vrkuta se odlično slaže sa začinima kao što su stolisnik. Mljeveni listovi nazivaju se prahom ili praškom od vrkute koji se koristi u svakodnevnoj prehrani. Listove nakon sušenja možete samljeti u mlincu za kavu ili ih možete samljeti u blenderu. Možete ih usitniti i ako ih samo protrljate između prstiju, ali tada će vam prah biti krupniji.
Ulje od vrkute
Od svježih listova i cvjetova priprema se ulje tako da se stave u maslinovo ili suncokretovo ulje. Sve sastojke stavite u bocu i dobro ju zatvorite te ostavite da stoji na suncu 7 tjedana. Ulje nakon toga procijedite kroz gazu i spremite u tamnu bocu daleko od topline i izvora svjetlosti. Ako ste ga dobro pripremili bit će crvene boje te ćete ga moći koristiti kao ulje za masažu ili njegu kože.
Vino od vrkute
Vino od vrkute priprema se tako da se 50 g svježih cvjetova prelije s 1 l bijelog vina. Ostavite ga da odstoji oko mjesec dana te ga nakon toga procijedite kroz gazu, a po potrebi zasladite s medom i prelijte ga u tamnu bocu. Skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja držite ga u hladnjaku. Ovako pripremljeno vino koristi se kao aperitiv prije ručka ili večere.
Liker od vrkute
Osim vina, procesom namakanja svježih cvjetova, može se pripremiti i ukusan liker. Osim svježih listova možete koristiti i suhe listove te obavezno rakiju neutralnog okusa kao što je lozovača ili šljivovica. U rakiju stavite listove vrkute i limun izrezan na kriške. Smjesu je najbolje staviti u veliku staklenku, zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 2 tjedna. Svaki dan staklenku protresite, procijedite rakiju i dodajte šećer. Ostavite da sve stoji na suncu još otprilike 3 dana. Svaki dan staklenku preokrenite i protresite. Dobiveni liker možete dodatno procijediti kroz gazu i uliti u tamne boce te zatvoriti.
Tinktura od vrkute
Tinkturu od vrkute možete pripremiti od medicinskog alkohola i svježih listova. Listove narežite na sitne komade i pomiješajte se alkoholom. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 2 tjedna na hladnom i tamnom mjestu. Nakon toga smjesu procijedite i tinktura je spremna za korištenje.
Skladištenje vrkute
Svježe listove i cvjetove potrebno je odmah nakon branja sušiti ili od njih pripremiti neki od napitaka jer brzo venu i gube ljekovita svojstva. U hladnjaku ih možete držati 1 dan, ali nakon što ih izvadite mogu brzo početi venuti ili trunuti.
Suhe listove i cvjetove skladištite u hermetičkim staklenim ili plastičnim posudama najviše do 6 mjeseci. Nikada ih nemojte držati u kuhinjskim elementima ili blizu štednjaka ili nape jer se mogu navlažiti i početi propadati. Prah od vrkute meljite prije nego ga namjeravate koristiti jer tako ćete sačuvati što više ljekovitih sastojaka. Mljevene listove potrebno je također držati u posudama koje se mogu hermetički zatvoriti te na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
Ulje vrkute se čuva u tamnim bocama koje se mogu hermetički zatvoriti, a najduže 2 godine od dana pripreme. Vino je dobro potrošiti u što kraćem roku, ali ga možete čuvati i do 6 mjeseci ako ga skladištite u tamne boce koje se mogu dobro zatvoriti s plutenim čepom na tamnom i suhom mjestu, a nakon što ga otvorite držite ga u hladnjaku. Liker od vrkute ima rok trajanja i do godinu dana, ali ga držite u tamnim bocama koje se mogu hermetički zatvoriti. Čuvajte ga na hladnom, tamnom i suhom mjestu kao što je podrum ili smočnica.
Tinkturu od vrkute možete koristiti i do 5 godina, ako ste ju ispravno pripremili te ako ju držite u tamnim bočicama koje se mogu dobro hermetički zatvoriti.
Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori