• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot i slatko
  • Čaj
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Sušeno
  • Brašno
  • Savjeti
vrkuta

Vrkuta

Objavljeno: 18.03.2021. Autor: Maja Z.

Vrkuta je neobična biljka porijeklom iz Europe i Grenlanda, raste u hladnim predjelima i otporna je na vrlo niske temperature. Pripada rodu Alchemilla koji obuhvaća oko 300 vrsta, od kojih je većina jestiva. U prošlosti se smatrala čarobnom biljkom, a vjerovalo se da je vrkuta s Gospinog plašta dio čarobne supstance koja se naziva filozofski kamen. Alkemičari su mislili da kapljice vode prikupljene s njenog lišća mogu neke metale pretvoriti u zlato i izliječiti bilo koju bolest zbog čega se i dan danas vrednuju njene blagodati na zdravlje.

Danas je vrlo popularna u vrtovima, ali raste i na vlažnim poljima, u planinama i šumama i možete ju slobodno skupljati za sušenje. Ima mnogo medicinskih namjena, ali se često koristi i u kulinarstvu, a najčešće se priprema čaj.

Vrste zimnice od vrkute

Listovi vrkute se jedu sirovi ili kuhani poput špinata, a mogu se dodavati salatama, juhama, varivima i sendvičima. Najčešće se obrađuje sušenjem, nakon čega se služi kao čaj. Recepte za pripremu čaja i drugih zimnica, pogledajte u nastavku.

    Foto: congerdesign / Pixabay 

    Reader Interactions

    Odgovori Otkaži odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

    Primarni stupac

    staklenke zimnice

    O nama - Moja Zimnica

    Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

    Zadnje objave

    sušeni bosiljak

    Sušeni bosiljak

    Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak … [više] about Sušeni bosiljak

    pšenično brašno u vreći

    Pšenično brašno

    Pšenično brašno je najčešća vrsta brašna koja se koristi u kućanstvu za pripremu krušnih proizvoda, … [više] about Pšenično brašno

    hrana u staklenkama

    Kondicioniranje hrane

    Jeste li se ikad susreli s tim da otvorite staklenku dehidriranog voća ili povrća i unutra pronađete … [više] about Kondicioniranje hrane

    domaći kruh

    Domaći kruh

    Koji je najbolji način za izradu i skladištenje domaćeg kruha? Treba li ga praviti s kvascem ili bez … [više] about Domaći kruh

    bezglutensko brašno u vreći

    Brašno bez glutena

    Brašno je čest sastojak mnogih namirnica, uključujući kruh, deserte i rezance. Često se koristi i … [više] about Brašno bez glutena

    Footer

    Informacije

    • O nama
    • Kontakt
    • Marketing
    • Kazalo

    Gastro Media

    • Gastronomija.hr
    • Moja Zimnica
    • Vege.hr
    • Vrtlarica.hr

    Moja Zimnica

    Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

    Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.