Rižino brašno još jedna je varijanta s kojom možete zamijeniti klasično pšenično brašno. Priprema se od sitno mljevene riže i čest je saveznik bezglutenskih recepata. Vrlo je ljekovito i visoke nutritivne vrijednosti. Blagog je i pomalo neutralnog okusa što ga čini idealnim za pripremu bilo kojeg jela jer se odlično kombinira s raznim namirnicama. Za razliku od pšeničnog brašna, rižino upija više tekućine stoga su recepti za tijesto od ovog brašna pomalo drugačiji.
Priprema je vrlo jednostavna i u svega nekoliko minuta možete pripremiti domaće rižino brašno. Sve što vam je potrebno je bilo koja vrsta riže i odabrana metoda mljevenja. U nastavku donosimo nekoliko recepata.
Karakteristike riže
Riža je žitarica koja pripada porodici trava. Jedna je od najstarijih kultiviranih kultura koja se prvi put spominje u Kini 2800 g. pr. Krista. Danas se ova žitarica uzgaja diljem svijeta i čini temelj mnogim jelima. Prirodno područje ove biljke su tropski krajevi Afrike i Azije, no ona se uzgaja i u Europi - Italiji i Makedoniji te u Americi. Vrlo je popularna u prehrambenoj industriji jer je izvrstan izvor ugljikohidrata, no njena popularnost visoka je i u farmaceutskoj industriji. Glavni proizvođači riže su Kina, Indija i Indonezija. Godišnja proizvodnja riže procjenjuje se na 600 milijuna tona.
Danas postoje mnoge sorte riže - dugog, srednjeg ili kratkog zrna. Riža kratkog zrna ima veći udio škroba u sebi i vrlo je ljepljiva, dok je riža dugog zrna lakša te se prilikom termičke obrade zrna ne slijepe. Postoji veliki broj različitih varijanti riže, broj se procjenjuje na 8.000.
Riža se može uzgajati i na područjima do 1.500 m nadmorske visine, ako biljka ima količinu vode koja joj je potrebna za rast. Korijen ove biljke je žiličast i prilagođen životu u vodi. Stabljika je u donjem dijelu šuplja i može narasti do 150 cm u visinu. Na njoj rastu listovi i cvjetovi koji su formirani u metlicu. Plod je zrno kojeg obavija ljuska. Iako je jestiva, ljuska se odvija od ploda jer nije ukusna. Plod može biti bijele ili smeđe boje te razlikujemo dugo srednje i kratko zrno.
Za uspješan rast i dobru kvalitetu ploda, riži je potrebna velika količina sunčeve energije, otprilike 12 sati dnevnog osvjetljenja. Voda je također iznimno važan čimbenik za njezin rast i kvalitetu ploda, bez navodnjavanja biljka neće davati plodove. Odlično uspijeva u toplijim krajevima, ne podnosi temperature ispod 0°. Idealna temperatura za zdrav rast i razvoj treba iznositi minimalno 20°C. Najbolje uspijeva na plodnim tlima koji se nalaze blizu riječnih područja. Prilikom uzgoja biljku je potrebno zaštiti od korova i algi koji se pojavljuju zbog visoke razine vode.
Riža za preradu
Danas se u svijetu uzgaja na tisuće različitih vrsta riže. Međusobno se razlikuju po izgledu, okusu i strukturi. Prilikom pripreme rižinog brašna, možete koristiti koju god vrstu želite. Ako uzmete rižu kratkog zrna, brašno će sadržavati veći postotak škroba. Za koju god varijantu se odlučite, ishod će biti fantastičan. U nastavku donosimo najpopularnije vrste riža koje možete pronaći na policama trgovine.
Bijela riža dugog zrna
Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta riže. Vrlo je popularna u azijskoj i meksičkoj kuhinji upravo zbog svog blagog okusa i meke strukture. Nakon termičke obrade, riža postaje blago ljepljiva pa se često koristi prilikom pripreme složenaca i rižota.
Basmati
Riža vrlo aromatičnog okusa koji pomalo podsjeća na okus orašastih plodova. Vrlo je lagane strukture, a prilikom termičke obrade, zrna se ne lijepe. Idealna je za pripremu curryja i raznih rižota. Porijeklom je iz sjeverne Indije i Pakistana.
Arborio
Ovo je riža srednjeg zrna te je jedna od popularnijih varijanti polirane riže. Bijele je boje i okruglog oblika. Popularna je prilikom pripreme tradicionalnih talijanskih rižota. Ova vrsta sadrži veći udio škroba i ljepljive je strukture. Pretežito se uzgaja u Italiji.
Parboiled
Ovo je tehnološki obrađena vrsta riže koja se dobiva posebnom metodom kojom se sačuvaju većina minerala i vitamina iz rižine ljuske. Riža ove vrste dugog je zrna i može se pronaći u bijeloj boji ili smeđoj - integralna. Porijeklom je s Tajlanda, a idealna je za pripremu salata i rižota.
Berba i kupovina
Riža se bere kada plod dostigne potpun stupanj zrelosti. Najčešće početkom rujna, a sam proces može se obavljati ručno ili uz pomoć strojeva. Prije samog procesa žetve, potrebno je tlo na kojem riža raste potpuno presušiti. Ako zrno sadrži više od 14% vode, potrebno ga je sušiti. Vrlo je važno da žetva bude u pravo vrijeme jer ako se zrna uberu prerano ili prekasno, ona neće biti zadovoljavajuće kvalitete i okusa.
Prilikom kupovine, birajte rižu na temelju namjene. Ako želite pripremati rižoto, odaberite Arborio rižu. Prilikom pripreme rižinog brašna, možete kupiti koju god vrstu riže želite. Ishod će biti odličan bez obzira na vrstu riže.
Recept za rižino brašno
Rižino brašno, kao što sam naziv govori, priprema se od riže. Postupak pripreme obuhvaća mljevenje riže sve dok ona ne postane prah. Možete uzeti bilo koju vrstu riže, ishod će u svakom pogledu biti odličan. Postupak mljevenja odvija se uz pomoć mlinca za kavu ili blendera. Izaberite metodu koja vam više odgovara. U svega nekoliko minuta, umjesto da kupujete gotovo rižino brašno, pripremite domaće. Zbog bolje krajnje kvalitete brašna, bolje meljite manje količine riže. Brašno od riže ne smije sadržavati veće komade, stoga, ako je potrebno, proces mljevenja ponovite nekoliko puta.
Mljevenje u mlincu za kavu
Priprema rižinog brašna bit će vrlo jednostavna uz mlinac za kavu. Struktura brašna bit će vrlo glatka i ugodna. Zbog boljeg ishoda, meljite manje količine riže. Brašno je gotovo kada riža postane prah. Kako biste se uvjerili da nema krupnijih dijelova, brašno prosijajte kroz sito. Ono što ostane na situ nije upotrebljivo.
Mljevenje u blenderu
Metoda mljevenja s blenderom također će biti vrlo učinkovita. Brašno će imati poželjnu strukturu. Kao i u prijašnjoj metodi, ovdje se također preporučuje mljeti manje količine riže. Kada riža postane potpuni prah, tada je vaše brašno gotovo. Prije upotrebe i skladištenja, brašno prosijajte kroz sito. Ostatke na situ nemojte upotrijebiti.
Kruh od rižinog brašna recept
Kruh od rižinog brašna poprilično se razlikuje od klasičnog, počevši od samog izgleda, strukture te naravno okusa. Mnogi žele klasičnu strukturu kruha pa prilikom pripreme miješaju dvije vrste bezglutenskog brašna. Sama priprema kruha nije zahtjevna. Rižino brašno ne sadrži gluten stoga se tijesto neće dići kao u uobičajenim pripremama. U nastavku slijedi recept, a količinu prilagodite svojim potrebama i ukusima.
Sastojci
- 1 kg rižinog brašna
- 2 žličice šećera
- 2 svježa kvasca
- 1 žličica soli
- 10 g kima
- 750 ml mlake vode
Priprema
- Kvasac izmrvite na sitno, dodajte šećer i sve prelijte mlakom vodom. Pustite neka smjesa odstoji na toplom mjestu 15-ak minuta.
- Dodajte pola količine brašna, sve temeljito promiješajte i pustite neka se tijesto diže minimalno sat vremena.
- Dodajte drugu polovicu brašna, sol i kim te miješajte dok ne dobijete pomalo ljepljivo tijesto.
- Po potrebi dodajte vodu.
- Tijesto pokrijte i pustite neka se diže još sat vremena.
- Vlažnim rukama formirajte dvije štruce, stavite ih na nauljeni pleh i ostavite na toplom mjestu da se još jedanput dignu.
- Pecite na 180°C otprilike 90 minuta.
Čuvanje i skladištenje
Brašno od riže mora se čuvati u kuhinjskoj vrećici ili posudi. Obavezno ga morate dobro zatvoriti kako se ne bi stvorila plijesan. Manju količinu brašna možete čuvati u hladnjaku, a ako ga ne koristite često, spremite ga u zamrzivač. Brašno u zamrzivaču može se skladištiti i do godinu dana.
Upotreba u kuhinji
Rižino brašno odlična je zamjena za pšenično brašno. Onima koji izbjegavaju gluten, ovo brašno predstavlja idealno rješenje. Upotreba je vrlo raznolika. Od rižinog brašna možete pripremiti razne pekarske proizvode - kruh, krekere, pogačice, krafne, manja peciva i slično. Možete ga koristiti prilikom pripreme kolača, torti, palačinki, vafla i drugih slastica.
Također se koristi i za zgrušavanje umaka, variva, juha i sličnih jela. Od rižinog brašna priprema se vrlo popularan rižin griz i rezanci koji se često koriste u kineskim i japanskim kuhinjama. Od njega možete pripremiti domaću, zdraviju tjesteninu. Ovo brašno ima pomalo grublju strukturu od klasičnog, stoga, prije nego se koristi kao tijesto, potrebno ga je "zagladiti".
Ljekovita svojstva
Riža je bogata ugljikohidratima, vlaknima i proteinima što ju čini vrlo čestom namirnicom u kuhinji. Osigurava bržu i lakšu probavu te potiče rad crijeva. Čest je saveznik raznih dijeta kojima je cilj mršavljenje. Bogata je vitaminom B i D, željezom, kalcijem, fosforom i manganom. Pomaže pri jačanju imuniteta i detoksikaciji tijela jer sadrži veliki postotak antioksidansa. Održava normalnu raznu šećera u krvi i pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i kolesterola. Pomaže kod probavnih smetnji i zaustavlja proljev.
Rižino brašno ima vrlo nizak udio šećera, masti i soli što ga čini znatno zdravijim od pšeničnog. Idealno je za dijabetičare i one koji boluju od celijakije. Također je i odličan izvor vlakna.
Foto: Marco Verch Professional Photographer / CC
Zimnica od riže
Odgovori