• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
liker od drijena

Liker od drijena (drenjina)

Objavljeno: 29.10.2020. Autor: Isabell Janjanin

  • Drijen za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za liker od drenjina
  • Domaći liker od drijena
  • Liker od drijena s crnim vinom
  • Liker od drijena s rumom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Drijen (drijenak), zaboravljena voćka koja nosi više vitamina C čak i od samog limuna! Izuzetno ljekovita voćka, no opet joj se predaje malo pažnje. Upravo zbog velike količine vitamina koje sadrži, idealan je za jesensko vrijeme kada naš organizam napadaju prehlade i viroze. Nazivaju ga i drvom ozdravljenja upravo zbog dugog niza dobrobiti koje ima za naše zdravlje. Od plodova drijenka možete napraviti sirup, džem, marmeladu, pekmez, čaj i liker. Jesen je odlično vrijeme za pripremu zimnica, potrebno vam je malo slobodnog vremena i dobre volje!

Domaći liker je doista jednostavno pripremiti. Potrebno vam je svega tri sastojka: odabrana voćka, šećer i alkohol. Umjesto da kupujete likere, uštedite novac i pohvalite se vlastitim domaćim likerom od drijenka. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj ukusan i izrazito zdrav napitak.

Karakteristike drijena

Drijen, poznat i pod nazivom drijenak ili drenjina, pripada porodici drijenovki. Naziv dolazi od latinske riječi cornu što u prijevodu znači rog. Ime je dobio zbog svog izgleda i čvrstoće. Drijen je listopadno drvo ili grm, ovisno o sorti, koje može narasti do 8 m. Često je sađen upravo zbog svoje ljepote te čini doista divnu dekoraciju, no plodovi drijenka su izuzetno zdravi i ljekoviti, a nazivaju se drenjine. Osim samog ploda, ljekovita je i kora stabla. Danas je ova biljka rasprostranjena po cijelom svijetu. Može se pronaći u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. U Hrvatskoj se drijenak često može pronaći kao samonikla biljka.

Ovo drvo/grm, krasi gusta i zaobljena krošnja. Cvjetovi drijena su žute boje, a sam proces cvjetanja odvija se prije procesa izbijanja lista. Proces cvatnje odvija se u veljači i ožujku, a samo sazrijevanje plodova tijekom kolovoza i početkom rujna. Drijenak je spororastuća biljka koja može živjeti i do 200 godina.

Listovi su zelene boje i rastu na malim crvenim peteljkama. Sami plodovi su glatke, crvene bobice koje u sebi sadrže košticu. Slatko-kiselog su okusa što ih čini odličnom voćkom kada je u pitanju njegova prerada i sama proizvodnja. Ova biljka je jako jednostavna za uzgoj. Nije zahtjevna i može se pronaći na raznim teritorijalnim područjima. Odgovaraju joj sunčana područja i suha klima. Može se pronaći u šumama, šikarama, ali i kamenitom području. Ovo drvo idealno je za ekološki uzgoj jer daje mnoštvo plodova, a sama je po sebi otporna na biljne nametnike i bolesti.

Drijen za preradu

Postoji nekoliko različitih sorti ove biljke. Kod nas, nažalost, ova biljka nije popularna pri uzgoju, no može se pronaći kao samonikla biljka. Prema tome, u Hrvatskoj su popularne dvije sorte: Cornus mas i Cornus sangunea - no njeni plodovi nisu jestivi. U nastavku donosimo najpopularnije sorte čiji su plodovi jestivi i pogodni za preradu.

Cornus mas

Cornus mas, odnosno crveni drijen, raste kao nisko stablo ili grm do 5 metara. Ovu sortu karakterizira gusta krošnja, siva - raspucana kora i žuti cvjetovi. Sami plodovi su jajolikog oblika, crvene do bordo boje i veličine do 1,5 cm. Mesnati su i slatko-kiselog okusa. Dozrijevaju u kolovozu i rujnu, a berba se odvija kada plodovi dostignu potpun stupanj zrelosti. Ova sorta raste na rubovima šuma i šikarama te se može pronaći i u listopadnim šumama. Može rasti i na područjima do 1500 m nadmorske visine. Ovoj biljci najviše odgovaraju topla, suha i sunčana područja. Plodovi ove sorte veoma su popularni kada je u pitanja prerada i proizvodnja likera i sličnih zimnica.

Elena

Ova sorta pripada vrstama drijena koji rano sazrijevaju. Njen uzgoj je veoma popularan u Rusiji. Plodovi su joj veliki i ovalnog oblika. Tamno-crvene su boje i slatkog okusa što im daje veliku prednost pri uzgoju jer sadrže veću količinu pektina, što ih čini odličnom voćkom za preradu. Imaju tanku kožu i nježnu pulpu.

Evgeniya

Sorta Evgeniya pripada vrstama srednjeg sazrijevanja. Rodnost ove sorte je visoka, a plod je jednogodišnji. Veoma je popularna pri uzgoju jer nosi krupne plodove koji su slatko-kiselog okusa što ih čini idealnim kada je u pitanju svježa upotreba ili prerada. Plod je tamno-crvene boje u obliku suza.

Pervenets

Sorta Pervenets smatrana je najboljom sortom kada je u pitanju uzgoj za preradu. Plodovi su sjajni i ovalnog oblika. Tamno-crvene do crne boje te ne sadrže puno šećera, ali imaju visok stupanj pektina u sebi. Pulpa je sočna, a sam plod je mekan i nježan.

Berba i kupovina

Berba se odvija kada su plodovi u potpunosti zreli što se može odrediti po veličini i boji. Većina plodova sazrijeva u jesen, no sve ovisi o kojoj sorti je riječ i o samim vremenskim uvjetima u kojima je ona rasla. Nezreli plodovi nisu dobri za konzumaciju jer mogu uzrokovati mučninu i probavne smetnje, a sama berba odvija se ručno, eventualno uz pomoć škara.

Kada je u pitanju kupovina drijenka, u Hrvatskoj ova biljka nije popularna pa se njen plod ne može pronaći u trgovinama. Možete pokušati potražiti na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača, no ako proučite sorte drijenka, možete i sami otići u šumu i nabrati si koliko vam je potrebno za izradu likera.

Recepti za liker od drenjina

Prilikom pripreme likera od drijena, bit će vam potrebni plodovi, alkohol - možete koristiti votku ili domaću rakiju, i šećer. Prije same pripreme, operite i sterilizirajte staklenke. Iznenadite svoje najmilije pripravkom likera od jedne nesvakidašnje biljke. U nastavku donosimo tri recepta.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći liker od drijena

Pri pripremi ovog likera, možete koristiti svježe ili sušene plodove. Okus će biti odličan u oba slučaja. Omjer voća i šećera u ovom receptu je 1:1, no naravno vi možete količinu šećera prilagoditi svom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2,5 l likera od drijenka.

Sastojci

  • 1,5 kg drenjina
  • 1,5 kg šećera
  • 500 ml domaće rakije
  • 2 l vode

Priprema

  1. Plodove drijenka dobro operite pa ih stavite na kuhinjsku krpu da se osuše.
  2. Prebacite ih u lonac te im dodajte vodu i šećer. Pustite smjesu da odstoji barem 24 sata.
  3. Drugog dana, lonac sa smjesom stavite kuhati. Kuhajte na laganoj vatri do 60 minuta uz povremeno miješanje.
  4. Nakon procesa kuhanja, lonac sklonite s vatre i pustite da se tekućina prohladi.
  5. U prohlađenu tekućinu dodajte rakiju, promiješajte i pustite da odstoji 24 sata.
  6. Tekućinu pokrijte kuhinjskom krpom kako se ne bi skupljale mušice i komarci.
  7. Idućeg dana, liker procijedite kroz cjedilo ili gazu.
  8. Spremite ga u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Liker od drijena s crnim vinom

Iako se u tradicionalnoj recepturi likeri pripremaju od domaće rakije ili votke, donosimo vam recept s crnim vinom. Ovaj liker nosi možda i više dobrobiti za organizam jer sadrži vino, a opće poznata činjenica je da je crno vino izrazito zdravo za krv i organizam. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu. Ako želite možete koristiti i neko drugo, zdravije sladilo. Iz navedenih sastojaka, dobiti ćete otprilike 2 l ukusnog likera.

Sastojci

  • 1,5 kg drenjina
  • 1,5 kg šećera
  • 1 l crvenog vina
  • 0,5 l ruma
  • 2 vrećice vanillin šećera

Priprema

  1. Plodove temeljito operite te ih posušite uz pomoć kuhinjske krpe.
  2. U lonac izlijte vino i dodajte mu šećer.
  3. Stavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  4. Nakon 15-ak minuta, tekućini dodajte voćke.
  5. Kuhajte do pola sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  6. Smjesu maknite s vatre i pustite da se prohladi.
  7. Ohlađenu smjesu procijedite uz pomoć gaze ili filtera za kavu.
  8. Dodajte rum i vanillin šećer. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
  9. Liker izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
  10. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Liker od drijena s rumom

Ako ste obožavatelj ruma, ovo je recept za vas. Drijenak i rum čine odličnu kombinaciju. Ako želite, možete dodati i vanillin štapić za dodatnu aromu. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 1,5 l ukusnog likera.

Sastojci

  • 1 kg drenjina
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • 0,5 l ruma

Priprema

  1. Drenjine dobro operite te ih stavite u lonac.
  2. Dodajte im vodu i šećer te stavite kuhati.
  3. Kuhajte na laganoj vatri od 30 do 60 minuta. Kada drenjine pobijele, onda je postupak kuhanja gotov.
  4. Pustite da se smjesa malo prohladi pa ju procijedite uz pomoć gaze ili filtera za kavu.
  5. Sirupu dodajte rum i dobro promiješajte.
  6. Liker izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
  7. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Svi recepti za zimnicu od drijena >>

Čuvanje i skladištenje

Kao i kod pripreme svake zimnice, potrebno je prethodno sterilizirati staklenke i temeljito ih očistiti. Gotov liker čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Ako želite, možete ga spremiti i u hladnjak. Dobro i kvalitetno pripremljen liker može stajati i do godinu dana ako je skladišten prema uputama. Nakon otvaranja skladištenje likera u hladnjaku je obavezno.

Upotreba u kuhinji

Liker od drijenka koristi se kao samostalno piće. Zbog svog slatkog okusa, odlično se slaže s desertima. Možete ga poslužiti rashlađenog s kojom kockicom leda. Ovaj liker možete koristiti i u pripremi slastica, kao sastojak u kremi ili biskvitu, jer će vašem kolaču ili torti pružiti zanimljivu i veoma ukusnu aromu.

Ljekovita svojstva

Drijenak je jako zdrava biljka. Osim samih plodova, ljekovita je i kora drveta od koje se priprema čaj koji pomaže pri prehladama i bolovima.

Plodovi drijenka sadrže veliki postotak vitamina C te organske kiseline i prirodne šećere. Zahvaljujući velikoj količini vitamina C, ova biljka odlična je pri suzbijanju prehlade, grlobolje, viroze i sličnih tegoba. Jača imunitet i opskrbljuje naše tijelo energijom i snagom.

Drijenak pomaže pri izbacivanju viška vode koja se nakuplja u tijelu. Također pomaže pri menstrualnim bolovima i povraćanju.

Tinktura od drena pomaže pri problemima s hemeroidima, bolestima bubrega i slabokrvnosti. Od tinkture mogu se napraviti oblozi koji pomažu pri zacjeljivanju rana, alergijskim reakcijama i kožnom osipu.

Foto: pics_kartub / Pixabay 

Zimnica od drijena

  • Pekmez od drijena

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR