U narodu je drijen ili drijenak poznat kao zaboravljeno voće koje potječe još od antičkih doba iz čijih plodova proizlaze najfiniji pekmezi, džemovi, sokovi i kompoti koji će razveseliti i nepca najizbirljivijih sladokusaca.
Ovo ukusno i zdravo voće pretvorit će svaki vaš doručak u neodoljivu poslasticu i odlično će se uklopiti s vašim omiljenim napitkom. Također, pekmez možete koristiti prilikom pripreme kolača, palačinki ili se jednostavno zasladiti na brzinu uz omiljenu vrstu kruha.
Često se znalo reći kako nam se ukus mijenja svakih pet godina, pa ako i niste prije bili ljubitelj okusa drijena, odvažite se i pripremite sami svoj vlastiti pekmez koji će vas i vaše najmilije vratiti u djetinjstvo kada su ga radile ruke vaše bake. Možete ga pripremati s ili bez šećera, ili koristiti med koji će mu dati još profinjeniji okus. Dajte mašti na volju i uživajte u rapsodiji okusa pekmeza.
Karakteristike drijena
Crveni drijen je listopadni grm koje potječe iz porodice drijenova ili Cornaceae. Može rasti do 5 metara visine pri čemu stvara vitka debla i gustu krošnju. Izgrađena kora ostavlja dojam sive, raspucane kore koja se lomi u sitnim slojevima dok su mladi dijelovi maslinaste boje, glatki i vrlo često prekriveni dlakama.
Cvjetovi cvatu u ožujku i travnju u razdoblju od 2 tjedna prije samog listanja. Plodovi dozrijevaju u kolovozu u rujnu tvoreći crvene, jajolike, viseće bobice veličine 1.5 cm, a zovemo ih drenjula ili drenjine.
Možemo ga pronaći na suhim, toplim i sunčanim mjestima gdje prevladava vapnena podloga i plitko tlo. Ljudi ga sade u obiteljskim vrtovima zbog njegovih jestivih plodova.
Rane sorte su izrazito trpke dok dozrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju, te ukusan i slatkast okus. Plodovi se koriste u izradi sirupa za sok, pekmeza, džemova, kao i različitih domaćih likera. Zanimljivo je da jako sporo raste, a može živjeti čak i do 200 godina.
Drijen za preradu
Na hrvatskom području raste nekoliko vrsta: crveni drijen koji se koristi za preradu i i japanski cvjetni drijen koji je više rasprostranjen na području Azije.
Crveni drijen
Crveni drijen je nisko listopadno drveće do 8 m visine koje je karakteristično po zaobljenoj gustoj krošnji i zelenkasto - smeđim, dlakavim granama. Cvjeta u veljači u ožujku u obliku pravilnih, četveročlanih žutih cvjetova. Rane drenjine su crvene boje, a zbog nedozrelosti ne preporučuje se konzumacija dok su svježe jer imaju izuzetno kiseo okus, no ukuhavanjem sa šećerom u pekmez i džem poprima slatkastu notu. Crveni drijen je poznat po ljekovitim svojstvima i vitaminima koje su potrebne ljudskom organizmu za normalno funkcioniranje.
Japanski cvjetni drijen
Japanski cvjetni drijen može dostići visinu čak do 12 m. Karakterističan je po malim, zelenkasto - žućkastim gusto skupljenim cvatovima koji su okruženi s malim pricvjetnim listovima. Plodovi dozrijevaju u rujnu i listopadu, a podsjećaju na plodove jagoda. Mogu se konzumirati sirovi ili termički obrađen.
Berba i kupovina
Crveni i japanski cvjetni drijen, vrste pogodne za preradu, dozrijevaju u rujnu i listopadu, a beru se do samog studenog. Plodovi se sakupljaju rukom najčešće s tla ili potresanjem samog grma. Nakon samog procesa sakupljanja plodovi se mogu posaditi ili osušiti i sijati.
Ako želimo sačuvati sjeme na duže vrijeme, potrebno je isprati ga u vodi kako bi uklonili mesnati dio te ga hermetički zatvoriti u posude na temperaturi do 5°C. Preporuka je plodove sušiti na mjestu zaklonjenom od izravnog sunca.
Nezrelu bobicu drijena možemo prepoznati po kiselom okusu i po skupljanju u ustima kad se pregrize dok zrele bobice imaju izuzetno sladak okus i tamnocrvenu boju. No, bez obzira na nezrelost ili zrelost, bobice imaju ljekovita svojstva. Preporuka je brati ih što kasnije je moguće kako bi izbjegli potencijalnu gorčinu ploda, ali u svrhu lakše berbe beru se prije nego otpadnu sa stabla.
Prilikom kupovine drijena, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu i zrelost proizvoda.
Recepti za pekmez od drijena
U nastavku se nalazi starinski recept koji su radile naše bake za pripremu domaćeg pekmeza od drijena, ali i zdravije inačice, bez šećera i konzervansa.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od drijena
Starinski, tradicionalni recept za pekmez od drijena pravi se u omjeru 1 kg drijena na 300 - 500 g šećera, ovisno o ukusu. Možete koristiti smeđi šećer kako bi dobili blaži, kiseliji okus.
Sastojci
- 1 kg drijena
- 300 - 500 g šećera (ili smeđeg šećera za blaži okus)
- 2 vrećice limunske kiseline
Priprema
- Prvi korak je oprati zrele plodove drijena te ih zatim zagrijati na laganoj vatri (20 - 25 minuta) kako bi omekšale i odvojile se od koštica.
- Po potrebi dodati malo vode i pasirati.
- Nakon procesa pasiranja, drijenu dodajte šećer pa zagrijavajte uz neprestano miješanje.
- Pred kraj kuhanja dodajte limunsku kiselinu i kratko prokuhajte.
- Vruću smjesu ulijte u posude ili staklenke. Zatvorite poklopcem i ohladite.
Pekmez od drijena bez šećera
Pekmez od drijena možete pripremiti i bez dodatka šećera. Mi smo dodali klinčić i malo limunovog soka kako bi stvorili jaku aromu i okus. Svakako se poigrajte sa začinima, možda se iznenadite odabirom i okusom.
Sastojci
- 1 kg drijena
- 100 ml vode
- 1 vrećica mljevenog klinčića
- 2 žlice cimeta
- 2 vanilin šećera
Priprema
- Operite plodove drijena i zagrijavanjem na laganoj vatri miješajte dok plodovi ne omekšaju i ne odvoje se od koštica.
- Dodajte malo vode i propasirajte.
- U lonac s propasiranim drijenom stavite začine.
- Mutiti drvenom žlicom do željene gustoće.
- Staviti u staklenke i zatvoriti poklopcem te odložiti na tamno i hladno mjesto.
Pekmez od drijena bez konzervansa
Ova vrsta pripreme pekmeza od drijena je bez ikakvih dodataka te se koristi isključivo smeđi šećer i plodovi drijena. Proces je dugotrajan, ali sigurni smo da se isplati s obzirom na to da je rezultat ukusan, gusti pekmez bez ikakvih umjetnih dodataka i aditiva.
Sastojci
- 1 kg drijena
- 1 kg smeđeg šećera
Priprema
- Operite plodove drijena i pasiranjem odvojite od koštica.
- U lonac s propasiranim plodovima dodati jednaku količinu smeđeg šećera.
- Miješajte otprilike 2 sata kako bi se dobila jednolična masa.
Pekmez od drijena bez kuhanja
Za razliku od drugih pekmeza koji ne zahtijevaju kuhanje, a čija je priprema jednostavna i brza, priprema pekmeza od drijena bez termičke obrade je jedna od najtežih zimnica kada je u pitanju priprema. Možda mislite da nećete morati stajati uz štednjak, ali višesatno miješanje je ovdje svakako uključeno. Kao što je to poznato kod zimnice, svaki trud se isplati, pa će vas tako i ova priprema višestruko nagraditi ukusnim pekmezom koji će svi obožavati.
Sastojci
- 1 kg drijena
- 1 kg šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema
- Operite drijenak i rukama zgnječiti radi lakšeg pasiranja.
- U lonac s propasiranim drijenkom dodajte 1 kg šećera i 1 vrećicu vanilin šećera.
- Miješajte neprekidno (oko 2 - 3 sata) kako bi dobilu gustu smjesu.
- Stavite u staklenke i zatvorite.
Čuvanje i skladištenje
Pekmez se nakon kuhanja vruć ulijeva u sterilizirane staklenke. Otvorene staklenke s pekmezom se još kratko vrijeme zagrijavanju u pećnici na temperaturi od oko 70-110°C. Zatim, pekmez se mora postupno ohladiti te ga je potrebno odložiti na tamno i hladno mjesto kako bi dočekao zimu. Nakon otvaranja potrebno ga je potrošiti za nekoliko dana, a čuvajte ga u hladnjaku.
Upotreba u kuhinji
Pekmez se može koristiti kao i svaki drugi namaz u pripremi drugih slastica, na palačinkama, vaflima, kruhu. Okusi se prožimaju kako ga jedete, a ako vam ispadne prekiselo uvijek možete gore posipati šećerom ili ga jesti uz šalicu čokoladnog mlijeka ili kakaa.
Ako želite bogatije okuse pekmeza, možete ga miješati s brusnicom ili s jabukom, a izvrsno se slaže i sa slatkim sortama krušaka koje će ublažiti opor i kiseli okus.
Ljekovita svojstva
U prvom stoljeću grčki liječnik Dioskorid koristio je pojam "drijen" u svom djelu "O ljekovitim tvarima" kojim su se koristili liječnici i botaničari. Biljka drijena spada u adstrigente, antidijaroik, antipiretike i diuretike. Naši preci koristili su plodove drijena umočene u rakiju kao sredstvo protiv bolesti crijeva i probavnog sustava. Također su pravili i ljekoviti čaj od drijena kako bi spriječili proljev i krvarenje te očistili organizam od toksina.
Plod drijena sadrži velike količine vitamina C, organsku kiselinu, pektin i tanin što znači da utječe na sprječavanje različitih bolesti poput slabokrvnosti, bolesti grla i bubrega, oslabljenog imuniteta, a ženama izuzetno pomaže kod menstrualnih bolova.
Također, osim ljekovitog soka i čaja, ljudi prave i tinkturu od drijena u kombinaciji s rakijom ili jačom vrstom alkohola koja izuzetno pomaže kod hemeroida i grlobolje. Tinktura se može koristiti kao i obloge. Potrebno je nekoliko kapi tinkture staviti na vatu i pričvrstiti zavojem u svrhu sprječavanja ekcema, osipa i infekcija kože.
Foto: RitaE / Pixabay
Zimnica od drijena
Odgovori