Kao voće s visokim udjelom kiseline i prirodnim pektinom, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok pronalazi put u sve vrste recepata za zimnicu, no rijetki ga zapravo i konzerviraju iako je njegova daljnja prerada zapravo laka i domaći sok, pekmez ili limunov ocat možete imati tijekom cijele godine.
Osim osnovnih načina konzerviranja limuna, postoje deseci načina na koje limun možete pretvoriti u ukusne zimnice. Jedan od najjednostavnijih je koncentrat limunade, sirup ili čak kandirane korice limuna, mogućnosti su mnoge.
Vrste zimnice od limuna
U nastavku se nalaze sve vrste zimnica koje možete napraviti od limuna, detaljne upute kako ih pripremiti za daljnju preradu te dva osnovna načina konzerviranja - sušenje i zamrzavanje.
Priprema limuna za zimnicu
Znamo limuni izgledaju prekrasno u posudi na vašoj kuhinji ili kuhinjskom stolu. Nažalost, ovo je najgore mjesto za njihovo čuvanje. Umjesto da dopustite da se brzo kvare na sobnoj temperaturi, stavite ih u vrećicu i u hladnjak. Iako će vam možda prouzročiti lošiju estetiku vaše kuhinje, održat će ih sočnim i svježim čak mjesec dana. Metoda čuvanja u hladnjaku je iznimno korisna ako imate vlastito drvo limuna i želite skupljati plodove za izradu ukusne marmelade ili soka. No, što je s limunom kojeg ste već prepolovili na pola ili izrezali na kriške? Iskoristite i njih, a očito je još važnije držati u hladnjaku rezani limun. Da biste maksimalno sačuvali njihovu svježinu, umotajte izrezani limun u plastičnu foliju ili pčelinji vosak, a zatim ponovno u aluminijsku foliju.
Prije daljnje prerade limuna, potrebno ih je temeljito oprati spužvicom ili četkicom, posebno limun koji ste kupili u trgovini, a zatim ih narežite na kolutiće. Prvo, ako radite marmeladu ili na neki način koristite koricu, organski limuni su najbolji (ali ovo nije presudno ako ga ne možete kupiti). Kad odabirete voće, obavezno pretražite limune s vrlo glatkom korom jer takvi imaju tanje slojeve i manje koštica, što će vam omogućiti marmeladu ili sok.
Također odaberite limun koji na vrhovima ima dašak zelene boje. Limun se uvijek bere dok na kori ima malo zelenog, a potpuno požute tijekom skladištenja i prijevoza. Zelena boja na limunu znači da su svježi.
Ako koristite limun iz svoje trgovine, obavezno ga "operite" kipućom vodom. Stavite ga u sudoper, zagrijte vodu, pustite ju na trenutak da se ohladi (2 - 3 minute), a zatim isperite limun s tom vodom. Kad se dovoljno ohlade, dobro ih iščetkajte s četkicom i isperite toplom vodom iz slavine. Ovim postupkom uklonit će se svi tragovi voska kojima su limuni obično obloženi kako bi im se produžio životni vijek. Sada ste spremni za konzerviranje. Možete pripremiti gotovo sve recepte navedene gore.
Sušenje limuna
Sušenje kriški limuna zaista je jednostavan način da sačuvate bogate okuse ove voćke. Osušene kriške limuna možete kasnije dodati vrućim čajevima ili ih koristiti u raznim receptima. Limun možete sušiti u dehidratoru, pećnici, pa čak i suncu, Za dehidriranje u dehidratoru hrane na 45°C trebat će vam oko 24 sata, ili nešto brže na 55 oko 6 - 8 sati, u pećnici na gornjoj rešetki 2 - 3 sata. Potrebno je oko 2-3 sata da ih se dehidrira na 75. Vrijeme dehidracije ovisit će o tome koliko su limuni sočni i koliko ćete ih debelo narezati, a u nastavku pogledajte detaljan postupak za svaki.
Sušenje limuna u dehidratoru
Ovisno o tome gdje kupite limune, obavezno operite limune i narežite. Za sušenje želite tanke, prilično ujednačene kriške, debele otprilike 6 mm. Stavite kriške limuna na pladnjeve dehidratora. U redu je ako se dodiruju, pa ih možete staviti blizu.
Kriške dehidrirajte na temperaturi prema uputama proizvođača ili na 45°C oko 24 sata. Kriške bi se trebale lako prelomiti na pola kad se potpuno osuše. O sušenim limunima morate znati da su tamni; nemaju prelijepu svijetložutu boju svježih limuna. Stoga se nemojte iznenaditi kada otvorite dehidrator.
Sušene limune možete koristiti na razne načine, a možete ga dalje preraditi u prah, što je odlična opcija čuvanja okusa limuna, a za to možete koristiti mlin za kavu. Međutim, kora (bijeli dio kore) je gorka, pa ako limun ima deblju koru, limunski prah također može biti gorak. Ako želite sušiti limun namjenski za prah, ogulite limun prije rezanja i uklonite svu koru te ga sušite oguljenog.
Blanširanje limuna
Limune nije potrebno blanširati, čak ni za zamrzavanje, ali neke daljnje prerade i recepti kao što je, na primjer kandiranje, zahtijevaju natapanje limuna u šećernom sirupu.
Zamrzavanje limuna
Daleko najjednostavnija metoda za čuvanje limuna je zamrzavanje. Limun se može smrznuti cijeli, na kriške, kao sok ili samo korica. Smrznuti limunov sok brzo se odmrzava, a kriške limuna izvrstan su dodatak brzom obroku, a zadržat će okus čak i ako ga stavite direktno iz zamrzivača u tavu ili lonac. Što je s cijelim limunima?
Da, možete zamrzavati cijele limune. Za sve recepte koji zahtijevaju ribanu koricu limuna možete koristiti smrznuti limun i naribati koricu.
Ako želite zamrzavati kriške limuna, na pladanj stavite papir za pečenje i na njega poslažite limun u jednom sloju i stavite u zamrzivač. Zamrzavajte u serijama, a nakon što se limun zamrzne, nakon otprilike 4 sata, možete ga spremati u vrećice i vratiti u zamrzivač. Za zamrzavanje cijelog limuna nije potrebno pratiti nikakav proces ili postupka. Samo ga stavite u vrećicu i u zamrzivač.
Foto: monicore / Pixabay
Odgovori