• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
pire od graška

Pire od graška

Objavljeno: 10.12.2020. Autor: Maja Z.

  • Grašak za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pire od graška
  • Domaći pire od graška
  • Pire od graška i krumpira s mentom
  • Pire od graška, špinata i boba
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Savjeti
  • Ljekovita svojstva

Grašak je jedna od uobičajenih namirnica kojeg često koristimo u našoj svakodnevnoj prehrani, najčešće u obliku variva ili samo skuhan kao brz i jednostavan prilog, no to ne znači da je njegov potencijal potpuno iskorišten. Pire od graška jednostavno je i zanimljivo jelo te jedan od načina pripreme graška na koji ponekad zaboravljamo.

Izvrsna je zamjena za popularni pire od krumpira i prilog koji je izuzetno prilagodljiv svačijem ukusu. Može se praviti od samog graška, a može mu se dodati i razno povrće koje će ga učiniti još posebnijim. Iako nije pogodan za duže skladištenje u smočnicama i nije standardna vrsta zimnice, pire od graška možete zamrznuti.

Karakteristike graška

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka koja može narasti čak do 2 m u visinu. Ubraja se u skupinu zrnatih mahunarki. Listovi su mu parno perasti i tamno zelene boje, a cvjetovi su bijeli i leptirastog oblika. Mahune, u kojima se nalaze zrna graška, mogu biti različitih oblika, kao što i broj zrna u njima može varirati.

Grašak je vrlo zahvalna biljka koja daje velike prinose, a laka je za održavanje. Podrijetlom je iz Male Azije i istočnog Sredozemlja, ali danas je raširen po čitavom svijetu.

Grašak za preradu

Sorte graška su vrlo brojne i različitih obilježja. Postoje tri glavna tipa graška, a to su vrtni ili engleski grašak, zimski grašak i šećerni grašak. U nastavku se možete upoznati sa svim skupinama, međutim, za pire od graška treba koristiti vrtni grašak.

Vrtni grašak

Kada pomislite na grašak, vjerojatno mislite o vrtnom grašku. Mahuna ovog graška je lagano nabubrena i nije jestiva, tako da je zrna potrebno izvaditi iz nje. Ovo je grašak koji se prodaje očišćen svjež ili zamrznut. Mnogo je sorti, a neke od najpopularnijih su Tall Telephone i Lincoln. Tall Telephone ima slatkasta i velika zrna graška te je vrlo visokog rasta. Lincoln je jedna od okusom slađih sorata vrtnog graška. Može narasti do visine od otprilike jedan metar. Sve sorte vrtnog graška dobre su za izradu pirea od graška.

Zimski grašak

Zimski grašak ima ravne mahune s tankim stijenkama. Zrna graška u mahunama su malena. Kod ovog tipa graška jestiva je i mahuna. Zbog toga se često priprema tako da se zrna ne vade iz mahune. Neke od poznatijih sorata su: Snowbird, Oregon Sugar Pod #2 i Mammoth Melting Sugar.

Šećerni grašak

Šećerni grašak je nastao križanjem vrtnog i zimskog graška. Kao kod vrtnog graška, mahuna je blago nabubrena, a zrna su nešto veća od onih kod zimskog graška. Mahuna mu je jestiva pa se često priprema kao zimski grašak, bez vađenja zrna. Neke od popularnijih sorti su Sugar Ann i Cascadia.

Berba i kupovina

Grašak je biljka koju jednostavno možete uzgojiti u svom vrtu pa čak i u lončanicama. Potrebno mu je dobro osunčano mjesto i redovito zalijevanje. Preporučuje se brati ga u njegovoj tehnološkoj zrelosti, dakle prije nego potpuno sazre. Plod je uglavnom spreman za berbu otprilike dva mjeseca nakon sjetve. Može se brati postepeno (kako bi se potaknuo dodatni rast mahuna) ili odjednom. Ako berete postepeno, berite ga rukom, pažljivo, pazeći da ne oštetite biljku. Berete li ga odjednom, cijelu biljku odrežite pri dnu, ali nemojte ju čupati van. Korijen ostavite u zemlji kako bi ju obogatio dušikom.

Ubrani grašak, ako je u pitanju vrtni grašak, obavezno morate očistiti. Mahune odbacite, a zrna zadržite. Nakon toga, grašak je spreman za obradu ili zamrzavanje. Kod druge dvije vrste graška mahuna je jestiva, tako da ju ne morate odbaciti niti izvaditi zrna iz nje, ako to ne želite.

Grašak je vrlo lako kupiti u bilo kojoj trgovini hranom. Najčešće ćete ga naći smrznutog ili konzerviranog. Takav grašak spreman je odmah za obradu. Svježi grašak možete često pronaći na tržnicama. Birajte onaj koji izgleda svježe, koji nije uvenut i nema oštećenja. Na tržnicama ćete vjerojatno pronaći grašak koji je već očišćen od mahune. Takav svježi grašak je potrebno prije upotrebe samo oprati. Svježi grašak držite u hladnjaku i potrošite u svega nekoliko dana ili zamrznite.

Recepti za pire od graška

Grašak skuhan u vodi i pretvoren u pire odličan je obrok za malu djecu, a uz malo začina i dodatne pripreme postaje pravi užitak i za odrasle. Može se napraviti sam ili u kombinaciji s nekim drugim povrćem. Donosimo vam recept za klasični pire od graška i dvije varijacije vrlo zanimljivih okusa.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Domaći pire od graška

Klasični pire od graška jednostavan je za pripremu i ne iziskuje puno vremena. Svojim okusom i lakom pripremom, brzo će vam postati jedan od omiljenih priloga. Od sastojaka u recpetu dobit ćete otprilike pola kilograma pirea od graška.

Sastojci

  • 500 g smrznutog ili svježeg graška
  • 1 jušna žlica maslaca
  • 3 - 4 češnja češnjaka (manje ili više po ukusu)
  • sol

Priprema

  1. Grašak po izboru stavite u posudu i prelijte vodom dovoljno da dobro prekrije grašak.
  2. Grašak stavite kuhati. Kada prokuha posolite po ukusu i dodajte jedan češanj češnjaka izrezan na nekoliko dijelova.
  3. Kuhajte ga tako od 15 do 20 minuta. Slobodno ga probajte kako biste vidjeli je li dovoljno mekan.
  4. Kada je skuhan, procijedite ga, ali zadržite vodu u kojoj se kuhao.
  5. U procijeđen grašak dodajte otprilike 1 dl vode u kojoj se kuhao i izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu dok se ljuskice graška više ne osjete.
  6. Prema potrebi, tijekom miksanja dodajte još malo vode.
  7. Sitno nasjeckajte ostatak češnjaka ili ga protisnite. U posudi zagrijte maslac i na njega dodajte češnjak. Odmah nakon češnjaka dodajte i izmiksani grašak.
  8. Miješajte nekoliko minuta i zatim probajte pire od graška. Posolite dodatno, ako je potrebno.
  9. Pire poslužite kao prilog. Čuvajte ga u posudi u hladnjaku do dva dana. Za dulje čuvanje, najbolje ga je zamrznuti.

Pire od graška i krumpira s mentom

Okus mente dobro se slaže s okusom graška. Ovaj pire zanimljiv je zbog svojih brojnih biljnih začina. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 400 g pirea od graška.

Sastojci

  • 300 g smrznutog ili svježeg graška
  • 1 veći krumpir
  • 1/2 vezice peršina lista
  • 20 g maslaca
  • 1 jušna žlica sušene mente
  • 1/2 čajne žličice bosiljka
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 1 čajna žličica soli

Priprema

  1. Svježi grašak operite, a ako koristite smrznuti, preskočite ovaj korak. Operite peršin i ogulite krumpir.
  2. Grašak stavite u posudu i prelijte ga vodom. Dodajte mu peršin, mentu i bosiljak. Kuhajte grašak 10 - 15 minuta dok ne omekša.
  3. Krumpir skuhajte odvojeno.
  4. Grašak procijedite i sačuvajte dio vode u kojoj se kuhao. Krumpir također procijedite.
  5. Procijeđeno povrće stavite u posudu, začinite solju i paprom, dodajte 3 jušne žlice vode u kojoj se kuhao grašak i maslac.
  6. Zatim sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok se ne sjedini.
  7. Pire čuvajte u hladnjaku do dva dana. Za dulje čuvanje ga zamrznite.

Pire od graška, špinata i boba

Ako ste ljubitelj boba, ovaj recept će vam se sigurno svidjeti. Njegovi glavni sastojci daju vam pravi zeleni užitak u obliku pirea. Od ovog recepta dobit ćete otprilike pola kilograma pirea.

Sastojci

  • 250 g svježeg ili smrznutog graška
  • 300 g svježeg špinata
  • 100 g boba
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice papra

Priprema

  1. Svježi grašak i bob je potrebno  oprati. Ako koristite smrznuto povrće, ovaj korak možete preskočiti. Špinat također operite.
  2. Grašak i bob stavite u posudu i prelijte vodom. Kuhajte ih 10 - 15 minuta dok potpuno ne omekšaju. Nakon kuhanja ih procijedite.
  3. U posudu stavite maslinovo ulje i na njemu kratko popržite češnjak koji ste prethodno narezali na ploške.
  4. Dodajte špinat, posolite i poklopite. Tako kuhajte špinat dok ne uvene, svega 2-3 minute.
  5. Na špinat i češnjak dodajte grašak i bob, a zatim promiješajte. Potrebno ih je kuhati dok ne ispari sva tekućina.
  6. Kada je sve skuhano, štapnim mikserom ili blenderom sve zajedno usitnite. Miksajte povrće dok ne dosegnete željenu teksturu. Naposljetku, popaprite.
  7. Pire čuvajte u hladnjaku do 2 dana ili zamrznite kako biste ga očuvali.

Svi recepti za zimnicu od graška >>

Čuvanje i skladištenje

Pire od graška nije namirnica koja vam može dugo stajati u hladnjaku. Za dulje čuvanje najbolja opcija je zamrzavanje. Zanimljiv način zamrzavanja je pomoću silikonskih kalupa za led, zato što na takav način zamrzavate pire od graška u obliku malih porcija. Kada se pire zamrzne u kalupu za led, možete ga izvaditi i prebaciti u plastičnu vrećicu ili posudu kako bi vam zauzimao manje mjesta. Tako, ovisno o potrebama, možete odmrznuti količinu koja vam odgovara.

Osim u kalupu za led, možete ga zamrznuti u običnim plastičnim posudicama za hranu ili plastičnim vrećicama sa zatvaračem.

Pire od graška zamrznite onog dana kojeg ste ga napravili. Dakle, potrebno je da bude svjež, ali prije zamrzavanja mora biti potpuno ohlađen.

Upotreba u kuhinji

Pire od graška najčešće se koristi kao prilog, a u nekim svojim verzijama dobar je i kao samostalan obrok. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa, a možete ga jesti i uz rižu, tjesteninu ili neko drugo povrće kao ukusan vegetarijanski obrok.

Savjeti

Ako nemate štapni mikser ili blender, pire od graška svejedno možete napraviti. Sastojke možete dobro promiješati i izgnječiti gnječilicom za krumpir. Moguće je da će vam tekstura takvog pirea biti više zrnata od one koju možete postići blenderom ili štapnim mikserom.

Pire koji ima zrnatu teksturu možete dodatno protisnuti kroz fino sito. Manje količine stavljajte u sito i pritiskujte žlicom.

Ljekovita svojstva

Grašak je kvalitetna i hranjiva namirnica, bogatih nutritivnih sastojaka i odličan je izvor energije. Dobar je kod mršavljenja i za reguliranje tjelesne mase te je izvrstan izvor vlakana. Bogat je vitaminima C i E i djeluje kao snažni antioksidans.

Grašak je odličan jer sadrži kumestrol, a dobar je i za regulaciju šećera u krvi i jačanje kostiju jer sadrži dijetalna vlakna i proteine koji reguliraju probavu te folnu kiselinu i vitamin B6.

Foto: Shaw Girl / CC

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

umak od češnjaka

Umak od češnjaka

Češnjak je povrtna kultura koja svakom jelu pruža dodatnu aromu i užitak i mnogima je upravo on … [više] about Umak od češnjaka

kurkuma u prahu

Čaj od kurkume

Iako se kurkuma koristi u mnogim kuhinjama, jako malo ljudi zna da se od nje može pripremati vrlo … [više] about Čaj od kurkume

čaj od komorača

Čaj od komorača

Koromač ili komorač, slatki aniš, morač, janež slatki kopar ili divlja mirodija samo su neki od … [više] about Čaj od komorača

sjemenke kima

Čaj od kima

Kim je poznat kao sastojak jela koji poboljšava probavu i regulira želučane tegobe. Iako ima posebno … [više] about Čaj od kima

čaj od cimeta

Čaj od cimeta

Cimet je začin koji se dobije sušenjem kore cimetovca i kao takav se koristi prilikom priprema jela … [više] about Čaj od cimeta

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.