Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak uglavnom ima 3 - 4 puta jači okus od svježeg. Listovi imaju visok sadržaj vlage i moraju se brzo osušiti kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Zrak mora slobodno cirkulirati s obje strane lista, a sam proces sušenja jednostavan je način za što duže skladištenje začinskog bilja.
Sušenje bosiljka u dehidratoru
Dehidratori hrane cirkuliraju zagrijan zrak oko hrane koja se suši kako bi bili sigurni da je ravnomjerno osušena. Ova metoda nije izvrsna samo za sušenje biljaka i začina poput bosiljka, već i za sušenje i konzerviranje voća i povrća.
Korištenje dehidratora za sušenje bosiljka jedna je od najprikladnijih metoda i obično se koristi za sušenje veće količine lišća. Složite lišće u jednom sloju na pladanj i uključite dehidrator na najnižu moguću temperaturu. Postupak sušenja može trajati do 4 do 6 sati, ovisno o sadržaju vlage u lišću i o tome kolika je najniža temperatura vašeg dehidratora.
Također provjerite u uputama proizvođača i prilagodite temperaturu.
Sušenje bosiljka u pećnici
Sušenje bosiljka u pećnici prilično je jednostavna metoda i obično traje samo nekoliko sati do jednog dana da bi se postigao željeni rezultati. Svježe ubrane listove operite i poslažite u jednom sloju na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje i stavite da se suši na 200°C oko 20 minuta. Pazite da temperatura ne bude previsoka jer bi moglo rezultirati gorkim bosiljkom. Nakon 20 minuta ugasite pećnicu i ostavite bosiljak u pećnici dodatnih 3 - 4 sata.
Sušenje bosiljka u mikrovalnoj
Još jedna jednostavna tehnika sušenja bosiljka je pomoću mikrovalne pećnice. Ovo je možda najbrži način sušenja bosiljka i čuva značajnu količinu izvornog okusa i arome, a najbolje funkcionira ako vam je potrebna mala količina suhog bosiljka odmah i ako imate ograničen prostor za sušenje grančica bosiljka.
S biljke uberite samo nekoliko kvalitetnih listova. Isperite ih kako biste uklonili nečistoću, a zatim papirnatim ručnikom nježno tapkajte po lišću kako biste uklonili suvišnu vlagu.
Stavite lišće na tanjur od mikrovalne obložen papirom za pečenje, a zatim uključite mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na 20 - 30 sekundi, okrenite i nastavite sušiti dok se listovi ne počnu uvijati, obično 2 - 3 minute.
Sušenje bosiljka na zraku
Stabljike izrežite na dužinu oko 15 cm i povežite ih u male snopove te objesite vani i sušite na zraku. Oko snopova stavite papirnatu vrećicu sa sitno izbušenim rupicama kako biste spriječili napad kukaca na lišće, a i vrećica će "uhvatiti" suhe komadiće lišća dok otpadaju.
Objesite ih naopako u toplom, dobro prozračenom, suhom prostoru, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura bosiljka na zraku je 15 - 20°C. Jedan od glavnih nedostataka korištenja ove metode sušenja bosiljka je taj što je potrebno približno 2 - 4 tjedna (ovisno o temperaturi) da se biljka potpuno osuši. A ako lišće i dijelovi biljke prije ovog postupka nisu bili potpuno bez vlage, moglo bi doći do razvoja plijesni na lišću, što bi grančice bosiljka učinilo beskorisnima. Također, naći pogodno mjesto u kući za sušenje bosiljka također može biti izazov.
Sušenje bosiljka na suncu
Ova je metoda posebno prikladna u područjima s tropskom klimom, ljeti ili kada se bosiljak suši u velikim količinama. Ubrane listove možete staviti i raširiti na žičanu mrežu ili čistu posteljinu, a zatim staviti na sunce nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima.
Na prostirku ili posteljinu možete postaviti nekoliko kamenja kako ju vjetar ne bi odnio, a preko bosiljka stavite gazu kako vjetar ne bi otpuhao i listove bosiljka.
Možda ćete ga trebati i nekoliko puta dnevno premještati kako biste osigurali da lišće dobiva maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti. Sušenje na suncu možda nije najprikladniji način sušenja bosiljka, ali je zasigurno energetski najučinkovitiji jer tijekom cijelog procesa koristi samo sunčevu energiju.
Zimnica od bosiljka
Foto: Laszlo Bartucz / Pixabay
Odgovori