• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sušeni bosiljak

Sušeni bosiljak

Objavljeno: 30.03.2021. Autor: Maja Z.

  • Sušenje bosiljka u dehidratoru
  • Sušenje bosiljka u pećnici
  • Sušenje bosiljka u mikrovalnoj
  • Sušenje bosiljka na zraku
  • Sušenje bosiljka na suncu

Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak uglavnom ima 3 - 4 puta jači okus od svježeg. Listovi imaju visok sadržaj vlage i moraju se brzo osušiti kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Zrak mora slobodno cirkulirati s obje strane lista, a sam proces sušenja jednostavan je način za što duže skladištenje začinskog bilja.

Sušenje bosiljka u dehidratoru

Dehidratori hrane cirkuliraju zagrijan zrak oko hrane koja se suši kako bi bili sigurni da je ravnomjerno osušena. Ova metoda nije izvrsna samo za sušenje biljaka i začina poput bosiljka, već i za sušenje i konzerviranje voća i povrća.

Korištenje dehidratora za sušenje bosiljka jedna je od najprikladnijih metoda i obično se koristi za sušenje veće količine lišća. Složite lišće u jednom sloju na pladanj i uključite dehidrator na najnižu moguću temperaturu. Postupak sušenja može trajati do 4 do 6 sati, ovisno o sadržaju vlage u lišću i o tome kolika je najniža temperatura vašeg dehidratora.

Također provjerite u uputama proizvođača i prilagodite temperaturu.

Sušenje bosiljka u pećnici

Sušenje bosiljka u pećnici prilično je jednostavna metoda i obično traje samo nekoliko sati do jednog dana da bi se postigao željeni rezultati. Svježe ubrane listove operite i poslažite u jednom sloju na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje i stavite da se suši na 200°C oko 20 minuta. Pazite da temperatura ne bude previsoka jer bi moglo rezultirati gorkim bosiljkom. Nakon 20 minuta ugasite pećnicu i ostavite bosiljak u pećnici dodatnih 3 - 4 sata.

Sušenje bosiljka u mikrovalnoj

Još jedna jednostavna tehnika sušenja bosiljka je pomoću mikrovalne pećnice. Ovo je možda najbrži način sušenja bosiljka i čuva značajnu količinu izvornog okusa i arome, a najbolje funkcionira ako vam je potrebna mala količina suhog bosiljka odmah i ako imate ograničen prostor za sušenje grančica bosiljka.

S biljke uberite samo nekoliko kvalitetnih listova. Isperite ih kako biste uklonili nečistoću, a zatim papirnatim ručnikom nježno tapkajte po lišću kako biste uklonili suvišnu vlagu.

Stavite lišće na tanjur od mikrovalne obložen papirom za pečenje, a zatim uključite mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na 20 - 30 sekundi, okrenite i nastavite sušiti dok se listovi ne počnu uvijati, obično 2 - 3 minute.

Sušenje bosiljka na zraku

Stabljike izrežite na dužinu oko 15 cm i povežite ih u male snopove te objesite vani i sušite na zraku. Oko snopova stavite papirnatu vrećicu sa sitno izbušenim rupicama kako biste spriječili napad kukaca na lišće, a i vrećica će "uhvatiti" suhe komadiće lišća dok otpadaju.

Objesite ih naopako u toplom, dobro prozračenom, suhom prostoru, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura bosiljka na zraku je 15 - 20°C.  Jedan od glavnih nedostataka korištenja ove metode sušenja bosiljka je taj što je potrebno približno 2 - 4 tjedna (ovisno o temperaturi) da se biljka potpuno osuši. A ako lišće i dijelovi biljke prije ovog postupka nisu bili potpuno bez vlage, moglo bi doći do razvoja plijesni na lišću, što bi grančice bosiljka učinilo beskorisnima. Također, naći pogodno mjesto u kući za sušenje bosiljka također može biti izazov.

Sušenje bosiljka na suncu

Ova je metoda posebno prikladna u područjima s tropskom klimom, ljeti ili kada se bosiljak suši u velikim količinama. Ubrane listove možete staviti i raširiti na žičanu mrežu ili čistu posteljinu, a zatim staviti na sunce nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima.

Na prostirku ili posteljinu možete postaviti nekoliko kamenja kako ju vjetar ne bi odnio, a preko bosiljka stavite gazu kako vjetar ne bi otpuhao i listove bosiljka.

Možda ćete ga trebati i nekoliko puta dnevno premještati kako biste osigurali da lišće dobiva maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti. Sušenje na suncu možda nije najprikladniji način sušenja bosiljka, ali je zasigurno energetski najučinkovitiji jer tijekom cijelog procesa koristi samo sunčevu energiju.

Svi recepti za zimnicu od bosiljka >>

Zimnica od bosiljka

  • Pesto
  • Pesto Genovese
  • Pesto od bosiljka

Foto: Laszlo Bartucz / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR