Naranča, poznata još i kao kraljica citrusa, svojom jarkom narančastom bojom rado je viđen gost u zdjelama s voćem. Prepuna vitamina i hranjivih tvari, slatko - kiselog okusa, iznimno ugodnog mirisa, najčešće se konzumira svježa, no nećete pogriješiti ako je preradite u džem, pekmez, marmeladu, liker ili sok. U nastavku članka pripremili smo nekoliko recepata za liker od naranče koji će vas oduševiti neodoljivim bogatstvom okusa i mirisa.
Iako slovi kao žensko piće, liker je jednako drag kako ženskoj, tako i muškoj populaciji. Poslužen u dekorativne čašice, s kockicom leda, predivnog mirisa, slatko - kiselog okusa, nježnih tonova žute i narančaste boje, odličan je aperitiv koji će vas ugrijati i opustiti. Može poslužiti i kao poklon kojim ćete iznenaditi drage ljude ili ga jednostavno koristite u kuhinji, za pripremu raznih slastica.
Karakteristike naranče
Dostupna tijekom cijele godine, hranjiva, zdrava i odličnog okusa, naranča spada u društvo najpopularnijeg voća. Zimzelena je biljka (lat. Citrus aurantium) iz porodice rutvice (Rutaceae), roda Citrus. Stablo naranče je drvenasta biljka visine do 12 metara koja može živjeti do 500 godina te u povoljnim uvjetima roditi do 1000 plodova. Zeleni široki listovi, srednje veličine (4 - 10 cm) te bijeli mirisni cvjetovi, uz plod, glavne su karakteristike ovog ukusnog voća koji dozrijeva od studenog do svibnja.
Plod naranče je okruglog oblika, narančasto - crvenkaste kore, ispunjen slatko - kiselim sokom i vodom (85%) te podijeljen na kriške. Unutar ploda nalaze se koštice koje se najčešće koriste za sadnju nove biljke.
Naranča potječe iz jugoistočne Azije i južne Kine, a u 15. stoljeću se proširila i u Europu. Danas se uzgaja regijama s toplom klimom kao što su Južna Afrika, Kalifornija, Australija, Južna Amerika i Sredozemlje, a u Hrvatskoj su najrasprostranjenije u dolini Neretve.
Naranče za preradu
Iako postoji više sorti naranči koje se razlikuju po svom obliku, boji i okusu, za pripremu likera najčešće se koristi izvorna gorka sorta naranče te crvena naranča.
Gorka naranča
Naziva se još kiselom ili seviljskom narančom. Uzgaja se u Kini i Indiji, stablo joj je prepuno tamnozelenih listova te cvate prekrasnim bijelim cvjetovima. Plodovi su joj narančasti, kiselkasto - gorkastog okusa, nalik grejpfrutu te se ne jedu sirovi, za razliku od plodova slatke naranče. Koristi se za preradu u eterična ulja, ali i kao zimnica. Zbog svog specifičnog gorkog okusa, odličan je izbor za pripremu marmelada, sokova, sirupa, a naročito likera.
Crvena naranča
Vrsta je naranče za koju se smatra da je hibrid grejpa i mandarine. Karakteristične je crvene boje zbog pigmenta antocijanina, bez koštica, specifičnog gorko - slatkog okusa koji ne postoji kod drugih sorti te je zbog toga vrlo cijenjena. Koristi se za pripremu koktela, sorbeta i likera, a svojom aromom savršeno nadopunjava okus piva.
Berba i kupovina
Berba naranča odvija se u siječnju, veljači i ožujku, a neke sorte se ubiru već u studenom i prosincu. Plod je spreman za berbu kad je potpuno zreo i odgovarajuće veličine te miriše na slatko, svježe i citrusno voće. Važno je spomenuti kako naranča u isto vrijeme cvijeta i dozrijeva, što znači da se na stablu mogu pronaći i zreli i još nedozreli plodovi pa je potrebno ubirati samo posve zrele plodove pošto nedozreli nakon branja neće više dozrijevati.
Berba se obavlja ručno, po suhom vremenu kako plodovi ne bi bili vlažni tijekom skladištenja te tako bili podložniji truljenju ili stvaranju pljesni. Nakon berbe, naranče se odlažu u plastične kutijice te odvoze na daljnju preradu.
Naranče su dostupne na tržnicama, u trgovinama ili supermarketima. Prilikom kupovine važno je obratiti pozornost na izgled kore koja ne smije biti smežurana ili oštećena. Jedan od načina prepoznavanja zdravog ploda je i opipavanje prilikom kojeg plod treba biti tvrd i čvrst s odgovarajućom težinom u odnosu na njen volumen. Naime, veća težina naranče znak je da plod sočniji.
Recepti za liker od naranče
Kako bi uživali u mirisu i okusu ove aromatične prerađevine naranči, u nastavku vam donosimo tri recepta za jednostavnu i brzu pripremu. Sve što trebate napraviti je pripremiti naranče, alkohol i boce te malo dobre volje i strpljenja. Rezultat će vas oduševiti.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od naranče
Volite li klasiku i jednostavnost, obogaćenu aromom cimeta i klinčića, ovaj recept je idealan za vas. Ne zahtijeva puno sastojaka, već samo malo strpljenja, a nagradit će vas ukusnim rezultatom. Nemojte pretjerivati s količinom cimeta koji ćete dodavati u staklenku, jer se nakon stajanja dosta osjeti njegov miris i okus. Od ove količine sastojaka dobit ćete oko 400 - 500 ml likera.
Sastojci
- staklenka od 720 ml
- 1 žlica meda
- 1 kg šećera
- 150 - 200 ml rakije (lozovača)
- cimet
- klinčić
Priprema
- Staklenku dobro operite i osušite.
- Naranču operite i razrežite na 4 dijela.
- Na dno tegle stavite šećer, dodajte cimet i klinčić po želji.
- Med otopite s malo rakije i prelijte u teglu.
- Na kraju posložite naranču i prelijte sve rakijom.
- Ostavite neka stoji na suncu 40 dana, s povremenim okretanjem tegle kako bi se šećer otopio.
- Liker procijediti kroz gazu ili cjedilo u čistu steriliziranu bocu.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu te poslužujte rashlađeno.
Liker od naranče s medom
Med, kao jedan od glavnih sastojaka ovoga likera, može biti ne samo zdrava komponenta ovoga recepta nego i prirodan izvor šećera. Ako imate sreće i naiđete na med od naranče imat ćete duplu dozu naranče u vašem likeru. Navedene količine dostatne su za pripremu 500 ml likera od naranče, a po želji možete sastojke povećati.
Sastojci
- 2 naranče
- 100 g meda
- 500 ml rakije1 cimet u komadu
- klinčića po želji
Priprema
- Ako su domaće, naranče operite i razrežite ih na četiri dijela ili na malo deblje ploške. Ako nisu domaće ogulite ih i staviti u bocu ili staklenku.
- Na dno stavite ploške naranče, klinčić, cimet i sve prelijte s medom.
- Sadržaj u boci ili staklenci prelijte s rakijom i dobro zatvorite.
- Dobro protreste tako da se med i ostali sastojci sjedine.
- Ostavite sadržaj boce ili staklenke da odstoji na suncu mjesec dana.
- Povremeno sve sastojke protreste kako bi se što bolje sjedinili. Sadržaj prije spremanja u boce procijedite i, ako
- vam je pregust, dodajte još rakije kako biste ga razrijedili.
- Prelijte u boce, zatvorite i skladištite na tamnom i suhom mjestu.
Liker od naranče sa začinima
Gorko-slatki okus, neodoljiv miris upotpunjen aromama kardamoma, vanilije i cimeta glavne su karakteristike ukusnog likera od naranče čiji vam recept donosimo u nastavku. Od ovih sastojaka dobit ćete oko 3 l ukusnog napitka.
Sastojci
- 7 velikih neprskanih naranči
- 1 - 2 štapića cimeta
- 2 mahune vanilije
- 2 - 3 mahune kardamoma (ili zrnca)
- 1 l votke ili lozovače
- 0,7 kg šećera u prahu
- 0,7 l vruće vode
Priprema
- Naranče pažljivo ogulite kako bi odvojili koru od gorkog bijelog dijela.
- U veću čistu staklenku poslažite narančinu koru zajedno s cimetom, kardamomom i vanilijom uzdužno zarezanom.
- Prelijte alkoholom, zatvorite i ostavite da odstoji tako 2 tjedna.
- Nakon 2 tjedna, u vrućoj vodi otopite šećer u prahu, ulijte u liker, promiješajte i ostavite još 2 - 3 tjedna uz svakodnevno mućkanje staklenke.
- Kad je liker odstajao, procijedite ga prelijte u ukrasne boce.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku te potrošite u što kraćem roku.
Liker od naranče i limuna
Spadajući u istu porodicu, ali i rod, citrusi naranča i limun odlično se slažu u aromatičnom likeru koji pruža gorko - slatki okus, bez prejakog mirisa alkohola te je kao takav vrlo čest gost u čašicama tijekom zdravica. Od ove količine sastojaka dobit ćete 3 veće staklenke likera.
Sastojci
- 4 naranče
- 3 limuna
- 0,5 kg šećera
- 1 mahuna vanilije (ili vanilin šećer)
- 0,5 l rakije lozovače
Priprema
- Limun i naranče ogulite kako bi odvojili koru od gorkog bijelog dijela pa ju prokuhajte u dva puta u dvije vode.
- Naranče i limun dobro očistite od bijele kože te ih narežite na kriške i stavite u lonac.
- Prelijte voće vodom tek toliko da ih prelije pa dodajte vaniliju ili vanilin šećer i sve skupa prokuhajte.
- Kada je prokuhano, odvojite voće sa strane, a u vodu dodajte šećer i kuhajte dok se skroz ne rastopi.
- U čiste i sterilizirane staklenke slažite red kore, red voća pa zalijte sirupom vode i šećera te rakijom.
- Ostavite da stoji tjedan dana u tamnom i hladnom prostoru te nakon toga procijedite preko gaze u lonac, istisnite sok i prelijte u čiste dekorativne boce.
- Poslužite hladno.
Čuvanje i skladištenje
Liker uvijek prelijte u čiste i sterilizirane boce s istaknutim datumom. Zatvorene ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu imajući na umu da će liker nakon godinu dana početi gubiti svoj okus i boju. Otvorite li ga, čuvajte ga u hladnjaku uz uvjet da ga što prije potrošite.
Savjeti
Prilikom izrade likera, vrlo je važno napomenuti da bi naranče trebale biti domaće neprskane. Ako ipak posegnete za kupovnima, prije uporabe ostavite ih u slanoj vodi preko noći te ih isperite i ponovno stavite na kratko u istu otopinu uz dodatak malo sode bikarbone, izvadite, dobro obrišite i upotrijebite prema daljnjem receptu.
Želite li da vas liker, osim okusom i izgledom podsjeća na začine koje posjeduje, u bocu stavite svježe oguljenu koru naranče, mahunu vanilije, štapić cimeta i zvjezdicu anisa. Osim što će liker uvijek imati posebnu aromu i miris, izgledat će i vrlo dekorativno.
Upotreba u kuhinji
Iako je liker napitak koji se poslužuje kao rashlađeni aperitiv, on može poslužiti i u pripremi raznih slastica. Dodajte ga u kremu za torte ili kolače, premažite ga preko biskvita ili jednostavno poškropite s par kapljica preko sladoleda i uživajte u aromatičnoj noti gorko - slatkog savršenstva.
Ljekovita svojstva
Od davnina je poznato da je naranča jedno od najljekovitijih voća na svijetu. Bogata vitaminima C, B1, B9 (folna kiselina), A te kalcijem, kalijem i hranjivim tvarima, jedna naranča dnevno poboljšava izgled kože i kose, pomaže kod dišnih puteva, sprječava visok tlak i napad žuči te čuva od gripe.
Iako je naranča sama po sebi izuzetno zdrava, ništa manje nisu bitni niti njeni dijelovi i prerađevine. Narančin sok sadrži preko 20 aminokiselina, a bogat je kalijem i vitaminom C koji pospješuje resorpciju željeza, ubrzava metabolizam, sudjeluje u tvorbi kolagena te pomaže u borbi protiv prehlade i gripe.
Narančini listovi vrlo su značajni u medicini te djeluju protiv tjeskobe, napetosti, nesanice, stresa, pomažu kod astme, potiču znojenje i snižavaju temperaturu.
Narančina kora služi kao sredstvo za poticanje probave, koristi se protiv crijevnih nametnika te kao stimulans živčanog sustava.
Kada je u pitanju aromaterapija, naranča je i ovdje vrlo učinkovita. Naime, cvjetovi gorke naranče vrlo su korisni u dizanju raspoloženja te se zbog intenzivnog mirisa koriste za proizvodnju eteričnog ulja bergamota. Bergamot služi za dezinfekciju rana, gnojnih čireva i opekotina te se koristi protiv depresije.
Foto: Olenka Sergienko / Pexels
Zimnica od naranče
Odgovori