Marmelada od naranče očarava ljubitelje slatkog svojim okusom koji osvježava svaki desert u koji se dodaje. Inače, pojam marmelade kolokvijalno se najčešće koristi za sve vrste džemova i voćnih namaza, premda je rezerviran za isključivo voćne namaze od agruma (uglavnom naranče).
Marmelade, džemovi i pekmezi dijele temeljne karakteristike po pitanju sastojaka koji se koriste za njihovu pripremu - šećer, voda, pektin i limunska kiselina. Varijacije u dodatnim sastojcima, omjeru navedenih ključnih i način obrade voća čine razlike između sva tri namaza. Marmeladu odlikuje specifična konzistencija. Može se proizvesti od jedne ili više vrsta proizvoda naranče: pulpe, kaše, soka, vodenog ekstrakta i kore te šećera i vode. Ključno je da količina voća citrusa upotrijebljenog za proizvodnju 100 g konačnog proizvoda ne smije biti manja od 20 g (od kojih je najmanje 7,5 g iz unutarnjeg dijela ploda).
U nastavku pročitajte zanimljive informacije o ovom ukusnom pripravku i voću koje je simbol svježeg te zdravog obroka.
Karakteristike naranče
Biljka naranče (lat. Citrus sinensis) je iz porodice Rutaceae, rod Citrus. Smatra se da su njeno autohtono podrijetlo države Kina i Indija.
Naranča je zimzeleno drvo koje može narasti do 12 metara u visinu, a životni vijek seže do čak 500 godina. Unatoč tome, u prosjeku daje plod u 100 godina rasta i to u količini od po 500 plodova u sezoni. Odlikuju je bijeli i mirisni cvjetovi, koji nakon oprašivanja daju ukusan i sočan plod. Unutar ploda (endokarpa) nalaze se koštice koje se mogu iskoristiti za sađenje nove biljke. Sam endokarp je upravo dio ploda koji se uglavnom konzumira. Podijeljen je na kriške, a zaštićen crvenkastom ili žućkastom korom (ovisno o sorti).
Sezona rasta plodova je u razdoblju od studenog do svibnja, a s obzirom na urod smatra se najplodnijim voćem uz grožđe i banane.
Naranče za preradu
Nekoliko je vrsta naranči koje se razlikuju u boji, kvaliteti i veličini ploda, no samo se neke koriste za pripremu marmelade:
Seviljska naranča
Naziva se još kisela naranča ili bigarada. Uzgaja se u okolici Seville (Španjolska). Zbog gorčeg okusa ova sorta se najviše koristi za pripremu marmelada, likera, i umaka (posebice dobro idu uz meso guske ili patke). Umaci od ovih naranča popularni su u kubanskoj kuhinji. Sam plod je manji u odnosu ostale sorte, a zbog gorčine neobrađen nije jestiv.
Bergamot naranča
Uzgaja se u okolici Bergama (Italija), karakteriziraju ih mirisni kruškoliki plodovi na malom drvetu. Smatra se hibridom limuna i gorke naranče, te se uglavnom koristi u aromaterapiji. Unatoč tome, od nje se isto pripremaju marmelade, a poznata je kao dio mješavine za crni čaj Earl Grey.
Berba i kupovina
Plodovi naranče dozrijevaju u siječnju, veljači i ožujku. Stabljike koje redovito daju plodove imaju vijek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje nakon četvrte godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti pet litara soka. Nakon 15 godina stablo dosegne svoju maksimalnu veličinu i godišnje donese oko 1.500 naranči što odgovara oko 150 litara soka. Za naranče je specifično da moraju dozreti na stabljici jer naknadno dozrijevanje nije moguće.
S obzirom na to da stablo naranče istovremeno cvjeta, nosi zrele i nezrele plodove, berba naranči se obavlja uglavnom ručno.
Kod naranča za pripremu marmelade je kiselost izuzetno važna jer prezrelim plodovima gubitkom kiseline nestaje karakterističan okus. To je posebno važno za naranče "žutog mesa". Naranče "crvenog mesa", iako im je korica potpuno dobila narančasto-žutu boju, moraju još odležati u skladištu nekoliko tjedana.
Berba se vrši po suhom vremenu, a plodovi neoštećeni, jer takvi bolje podnose transport i manje su podložni kvarenju i napadu bolesti. Ako imate malo naranči, nedovoljno za pripremu marmelade, možete ih čuvati tako što ćete ih zamotati u papir ili slamu i složiti u sanduk ili u probušenoj plastičnoj vrećici na temperaturi do 10°C sve dok ne skupite dovoljnu količinu za pripremu zimnice.
Kod kupovine potrebno je obratiti pažnju na odabir naranče bez oštećenja, mrlja ili plijesni na površini. Masa naranče pokazuje sočnost ploda - zato birajte veće naranče.
Recepti za marmeladu od naranče
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća marmelada od naranče
Klasičnu marmeladu od naranče možete jednostavno namazati na kruh, kroasan ili ju koristiti kao dodatak kolačima u kojima volite uživati uz kavu ili čaj. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete jednu veću teglicu otprilike 870 g marmelade.
Sastojci
- 4 naranče
- 1 limun
- 1 dl svježeg soka od naranče
- 0,5 kg šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- malo cimeta
Priprema
- Dan prije potopite naranče i limun u slanu vode.
- Idući dan ih dobro isperite te ih narežite na što tanje komadiće.
- Pospite šećerom, cimetom i vanilin šećerom i ostavite par sati u hladnjaku.
- Kuhajte na laganoj vatri, a kad se počne zgušnjavati dolijevajte sok od naranče (kuhajte 20 minuta uz 2 dolijevanja soka).
- Kad je smjesa dovoljno gusta, a komadići naranče postanu prozirni, sipajte ju u zagrijane sterilizirane staklenke te ih zatvorite i pasterizirajte otprilike 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 150°C.
- Zamotajte u deku i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Marmelada od naranče bez šećera
Ako ste ipak više zainteresirani za zdraviju verziju marmelade koju možete kombinirati s kruhom od cjelovitog zrna i maslacem od kikirikija, svakako možete isprobati recept za pripremu marmelade bez šećera. Sastojci u receptu su dovoljni za jednu veću staklenku od 870 g.
Sastojci
- 3 oprane naranče srednje veličine
- 2/3 šalice svježeg soka od naranče
- 1/2 opranog limuna
- 1/3 šalice svježeg soka od limuna
- 1/3 šalice vode
- 1 limun narezan na šnite
- 1 šalica eritritol zaslađivača (0 kalorija, ne utječe na glikemijski indeks krvi)
Priprema
- Prvo naribajte limun, a zatim iscijedite 2 naranče i limun.
- Posljednju preostalu naranču (s koricom) narežite na tanke kriške.
- Nasjeckajte kriške naranče na male komadiće veličine zalogaja.
- U lonac dodajte sok od naranče i limuna, nasjeckano voće, vodu, limun narezan na šnite i eritritol. Kada smjesa zakipi, kuhajte još 5 min. Smanjite toplinu i kuhajte otprilike 50 minuta do sat vremena, a potom ostavite da se malo ohladi.
- Komadiće usitnite štapnim mikserom, uklonite (procijedite) ili po želji ostavite.
- Žlicom stavljajte u sterilizirane staklenke s poklopcem. Potom stavite u hladnjak.
- Ako želite da vam traje duže od 2 mjeseca, provedite postupak pasterizacije.
- Marmelada će u početku biti rjeđa, no nakon hlađenja će se zgusnuti.
Marmelada od naranče bez konzervansa
Sastojci (za veću staklenku, 870 g)
- 3 naranče
- 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice šećera
Priprema
- Odvojiti segmente naranče i sok te izdvojiti koštice. Nasjeckajte ¾ korice naranče bez bijelih dijelova. Polovicu naranče narezati na šnite i ostaviti sa strane.
- U posudu za kuhanje dodati odvojene segmente naranče, sok, koru i šnite. Potom sve zalijte s pola šalice vode i ostavite da zakipi na srednjoj temperaturi. Nastavite kuhati na niskoj temperaturi sve do kad kora ne omekša (10-15 min).
- Dodajte šećer i dobro promiješajte. Smjesa će ponovno postati vodenasta. U ovoj fazi potrebno je kuhati na niskoj temperaturi smjesu tako dugo dok smjesa ne prestane biti vodenasta. Kada se oformi pravilna tekstura maknite smjesu s vatre.
- Komadiće koji su preostali usitnite štapnim mikserom ili uklonite (procijedite).
- Ohladite smjesu na sobnoj temperaturi i spremite u hladnjak.
Marmelada od naranče bez kuhanja
Ako nemate vremena za duže kuhanje, onda recept za instant marmeladu od naranče pripremljenu u blenderu idealna opcija za vas. Sastojci u receptu dovoljni su za pola manje staklenke od 240 g.
Sastojci
- 1 naranča
- 2 jušne žlice chia sjemenki
- 1 jušna žlica stevije ili eritritola
- 1 jušna žlica vode
Priprema
- Ogulite i narežite naranču na manje komadiće. Ubacite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte (30 sekundi).
- Smjesu ohladite u hladnjaku prije upotrebe (poželjno preko noći)
Čuvanje i skladištenje
Kada se svježe pripremljena marmelada ohladi, možete ju čuvati u tamnoj prostoriji na sobnoj temperaturi do otvaranja. Nakon otvaranja preporučuje se držanje u hladnjaku, posebice za marmelade pripremljene bez konzervansa i aditiva.
Može se skladištiti na sobnoj temperaturi u mračnoj prostoriji 1-2 godine, a nakon otvaranja staklenke u hladnjaku može stajati do 6 mjeseci.
Upotreba u kuhinji
Tijekom pripreme marmelade, možete dodati po svom ukusu rum, vaniliju, cimet, klinčić ili đumbir. Oni će dodatno obogatiti okus marmelade i savršeno se uklopiti uz npr. blagdanske suhe kolače s marmeladom.
Naranča se odlično slaže s drugim citrusima, posebice limunom, mandarinom i grejpom, pa ih slobodno možete miješati kako bi dobili drugačije okuse. Također marmeladi možete dodati i đumbir ili mrkvu za još zdraviju inačicu. Kiselinu i gorčinu naranči ublažit će dodatak slatke jabuke ili kruške, a od začina odlično se slaže s cimetom.
Ljekovita svojstva
Naranče su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna naranča sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C. Uz to, dobar je izvor vlakana. Osim sočnog endokarpa poželjno je u što većoj mjeri jesti i bijeli unutarnji koji se često koristi u kandiranju naranči.
U naranči su još visoko zastupljeni: vitamin A i B, aminokiseline, beta karoten, pektin, kalij, folna kiselina, kalcij, cink, željezo, mangan, fosfor i natrij. S čak preko 170 fitonutrijenata i svim navedenim sastojcima, naranča je jedna od najzdravijih vrsta voća, a marmelada od naranče jedna od najzdravijih zimnica.
Vitamin C koji se nalazi u naranči je nužan za imunosni sustav, pa je marmelada od naranče idealan doručak onima koji su skloni prehladama. Nekoliko studija pokazuje da dovoljan unos vitamina C olakšava simptome prehlade i ubrzava oporavak. Dodatno, vitamin C pomaže tijelu da upije željezo iz biljne hrane kao što su žitarice, zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke i leća.
Dodatno, naranča je snažan suborac u borbi protiv kolesterola (smanjuje LDL kolesterol), pa što čini marmeladu od naranče bez šećera odličnom opcijom za smanjenje LDL kolesterola. Izrazito dobro djeluje na kožu (vitamin C usporava starenje) te generalno osnažuje imunitet.
Foto: Jeanine Smal / Pixabay
Zimnica od naranče
Odgovori