• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
pekmez od ribizla

Pekmez od ribizla

Objavljeno: 14.08.2020. Autor: Maja Z.

  • Ribiz za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pekmez od ribizla
  • Domaći pekmez od ribizla
  • Pekmez od ribizla bez konzervansa
  • Pekmez od ribizla bez šećera
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Ribiz je voće velike nutritivne vrijednosti, ali mu se ne pridaje veći zasluženi značaj. Stoga vam donosimo nekoliko recepata za pripremu pekmeza. Kad ga jednom probate, pogotovo ako ga sami napravite, bit ćete očarani kako jednostavnošću pripreme i okusom.

U ovim zdravim pekmezima će uživati vaši ukućani, a može se koristiti i za poklanjanje dragim ljudima. Zadovoljstvo kad svom djetetu priuštite tako zdrav obrok je neprocjenjivo, poglavito u zimskim mjesecima kad je izbor sezonskog voća sužen.

Karakteristike ribizla

Ribiz spada u bobičasto voće kao i jagode, kupine, maline, borovnice i brusnice. Raste u Europi i Aziji. Kod nas su prisutni crveni (Ribes rubrum) i crni ribiz (Ribes nigrum), a bijeli je rijetkost. Razlikuju se po boji, ali s time i po okusu i nutritivnim vrijednostima.

Bijeli ribiz je najslađi, ali i najmanje ljekovit. Po količini hranjivih i ljekovitih tvari uvelike ga nadmašuju crveni i crni ribiz. U našim krajevima najčešće se uzgaja crveni ribiz. Ima kiselkasto-slatkasti okus, te je odličan za pripravljanje pekmeza, želea, soka pa čak i vina...

Crna ribiz je trpkog i "težeg" okusa nego crveni, ali je ljekovitiji.

Ribiz za preradu

Pekmez se može pripremati od svih sorti. Isto tako sorte se mogu i miješati. Miješanjem različitih sorti ribiza postiže se da se iskoriste svi vitamini crnog ribiza, a pekmezu se poboljša okus jer je crveni ipak ukusniji.

Berba i kupovina

Ribiz je jedan od najjednostavnijih voćnih vrsta za uzgoj, te se danas nalazi u mnogim kućnim vrtovima. Koliko god da su bobice crvenog ribiza kiseli, djeca će ih naprosto obožavati. Osim u obiteljskim vrtovima ribiz se sve više sadi i na velikim prostorima radi proizvodnje pekmeza, marmelade i bezalkoholnih napitaka. U prirodi se grmovi mogi naći na sunčanim šumskim čistinama.

Ribiz dozrijeva u lipnju i srpnju, a berba se obavlja ručno i to kada je već 90% bobica potpuno zrelo. Bere se postupno kako i dozrijeva te berba može trajati i više od mjesec dana jer plodovi dugo zadržavaju svježinu na granama.

Pri branju se bere za peteljku koja se trga, jer su bobice nježne i osjetljive. Ne mogu se dugo čuvati, jer brzo gube aromu i okus.

Recepti za pekmez od ribizla

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaći pekmez od ribizla

Pekmez od ribizla je jako jednostavno skuhati. Ovo su mjere za 1 kg voća, a vi ih povećajte proporcionalno količini voća koju imate. Pekmez je skuhan već za dvatesetak minuta, a voću je dovoljno dodati samo šećer, iako se može dodatno obogatiti na razne nečine.

Sastojci

  • 1 kg očišćenih ribizli
  • 600 g šećera

Priprema

  1. Ribiz operite, dodajte šećer i sve stavite u posudu u kojoj ćete kuhati pekmez.
  2. Pekmez će biti ukusniji ako posve svježe voće pomiješate sa šećerom i odmah stavite kuhati, jer odstajalo voće gubi na ukusu i vitaminima.
  3. Kuhajte otprilike 20 minuta.
  4. Na vrhu smjese od voća koja se kuha formirat će se pjena koju sakupljajte grabilicom i uklonite.

Inače vrijedi savjet kod pripreme pekmeza da je gotov kad se odvaja od kuhače. Međutim kod ovog pekmeza to nije tako. Nakon 20 minuta će vam se još možda činiti rijetkim, no stajanjem će se stvrdnuti i biti baš kako treba. Konzervans se pri kraju kuhanja može dodati, ali nije obavezan, posebno ako će te pekmez brzo potrošiti

Dok vam se pekmez kuha sterilizirajte staklenke, te ih nakon kuhanje napunite.

Pekmez od ribizla bez konzervansa

Kod ovog recepta priprema pekmeza je također brza i jednostavna te je za pola sata sve gotovo. Stavlja se manja količina šećera i više će se svidjeti onima koji vole kiselije pekmeze kao, na primjer, pekmez od višanja.

Sastojci

  • 2 kg ribizla
  • 800 g šećera
  • 1/2 limuna

Priprema

  1. Ribizle očistite od peteljki i operite.
  2. Zatim u tako pripremljeno voće dodajte šećer i sok od pola limuna.
  3. Stavite da se kuha. Nakon što puste sok kuhajte još oko 15 minuta uz povremeno miješanje.
  4. Pokupite pjenu koja se stvorila prilikom kuhanja.
  5. Sve obradite štapnim mikserom.
  6. Kuhajte još 5 minuta na laganoj temperaturi.
  7. Vruć pekmez spremite u vruće sterilizirane staklene teglice te ih vruće zatvorite.

Pekmez od ribizla bez šećera

Zdravija verzija od pekmeza sa šećerom je onaj sa medom. Opet navodimo mjere za kilogram voća, koje možete sukladno mijenjati.

Sastojci

  • 1 kg ribizla
  • 300 g meda

Priprema

  1. Ribizle operite i stavite da se kuhaju.
  2. Kuhajte otprilike 20 minuta.
  3. Ostavite da se malo ohladi, pa tek onda dobro umiješajte med i više nemojte kuhati kako bi se sačuvala hranjiva svojstva meda.
  4. Ulijte u sterilizirane staklenke te dobro zatvorite.

Svi recepti za zimnicu od ribiza >>

Čuvanje i skladištenje

Staklenke s pekmezom čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Tako se pekmez može čuvati godinu dana bez straha da će se pokvariti, a neće doći ni do promjene boje. Kad staklenke otvorite čuvajte ih u hladnjaku.

Savjeti

Miris i okus pekmeza se može dodatno poboljšati dodavanjem vanilije, cimeta, mente, kore limuna ili naranče. Čak se može dodati i malo Maraschina ili Kruškovca (žličicu ili dvije) ili neki drugi liker po želji.

Kako bi se smanjila količina šećera u pekmezu, može se praviti od zrelijeg voće. Također mogu se staviti veće količine bijelog ribiza koji je slađi, ako vam je dostupan.

Ribiz se u pekmezu može kombinirati i sa drugim voćem od kojeg se pekmez može raditi i bez šećera, na primjer sa jagodama ili jabukama. Za jabuke se zna da su jako bogate pektinom pa kombiniranje s jabukom omogućuje pripremu pekmeza s minimalno šećera.

Upotreba u kuhinji

Najjednostavnija i najpopularnija primjena je sa kruhom, dvopekom, krekerima od riže ili dodavanje u razne kolače (npr. rolade, torte…). Ljubiteljima palačinki ovaj pekmez će zasigurno biti otkriće ako ga koristite za nadjev. Ako ćete ga koristiti za palačinke obogatite ga prilikom pripreme koricom od limuna koja znatno poboljšava okus palačinki, a nećete ga imati svaki put kod pripreme.

Posebno ga preporučujemo sportašima nakom zahtjevnih treninga i sportskih napora i to zbog velike hranjive vrijednosti te zbog izrazito visokog sadržaja vitamina C. Ribiz ga ima čak 6 do 7 puta više nego limun. Ako svojim klincima sportašima radite smoothie uvijek ga možete dodatno poboljšat sa jednom žlicom ovog pekmeza, koja će ga osim nutritivno obogatiti još i zgusnuti.

Ljekovita svojstva

Ljekovita svojstva crvenog i crnog ribiza su brojna. Navest ćemo ovdje najznačajnije od njih.

Budući da sadrži brojne vitamine i minerale crvenog ribiza jača imunitet, pročišćuje organizam od štetnih tvari, poboljšava zdravlje kože i kose, preporučuje se za srce, uravnotežuje krvni tlak, prirodni je diuretik i laksativ, olakšava giht i reumu, ubrzava probavu i pomaže protiv zatvora

Bogat je vitaminima C, B skupine, kao i vitaminima A i K. Od minerala u većim količinama sadrži kalij, željezo, kalcij, fosfor i magnezij.

Crni ribiz sadrži najviše vitamina C i najviše prirodnog pigmenta antocijanina koji ribizu daje boju i smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa. Također je crni ribiz bogat taninima, zbog čega je učinkovit u liječenju proljeva. Osim tanina, sadrži i brojne druge gorke tvari koje imaju izuzetno povoljan učinak na zdravlje. Istraživanja su pokazala da crni ribiz suzbija rast tumorskih stanica u organizmu.

Foto: Arinaja / Pixabay

Zimnica od ribizla

  • Sok od ribizla

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR