Sok od koprive je zdrav i ljekovit napitak bogat željezom, a možete ga pripremiti u vlastitoj kuhinji. Može se piti svakodnevno, a priprema se od koprive koja se od davnina koristi u ljekovite svrhe. Neke asocira na bol i žarenje na koži, ali malo je poznato da se od nje rade balzami, tinkture, sirup od koprive i zdravi prirodni sokovi.
Kopriva je opasna biljka jer sadrži mravlju kiselinu i zbog toga je potrebno oprezno brati listove, ali sok pripremljen od listova koprive je siguran za konzumaciju i ako ga konzumirate u umjerenim količinama blagotvorno će djelovati na vaš organizam.
Karakteristike koprive
Kopriva je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača. Široko je rasprostranjena biljka i u doba starih Rimljana koristila se za pripremu variva i jela te u svrhu liječenja raznih bolesti. Naziva se Žarom, Velikom koprivom, Pitomom koprivom ili Žeravicom.
Stabljika je četverobridna i uspravna te naraste do 1,5 m visine. Korijen koprive je žute boje, a listovi su nasuprotno smješteni, izduženi, jajasti, zašiljeni i blago nazubljeni. Peteljke kojima su listovi pričvršćeni za biljku mogu biti duži i kraći, a sitne dlačice koje se nalaze duž cijele stabljike ispuštaju mravlju kiselinu koja uzrokuje iritaciju na koži. Specifičnost ove biljke je u tome što raste u obliku grmova, a svaka biljka ima svoj korijen.
Kopriva je dvodomna biljka, a muški i ženski cvjetovi rastu odvojeno na stabljikama. Cvijet je jednospolan, žutozelene boje, sitan i neugledan. Raste u pazušcima gornji listova, a nekoliko cvjetova je skupljeno u guste viseće cvatove.
Kopriva za preradu
Kopriva je široko rasprostranjena biljka s više od 50 priznatih i poznatih vrsta. Za pripremu soka od koprive koristi se obična kopriva koja raste na našim područjima i najrasprostranjenija je vrsta. Postoje i druge vrste kopriva od kojih neke uspijevaju na našem prostoru, ali je obična kopriva najpoznatija sorta.
Obična kopriva
Obična kopriva je vrsta samonikle jestive koprive, a raste na zapuštenim mjestima kao korov. Može se pronaći na svim kontinentima, a stabljika joj je uspravna i može doseći visinu do 1,5 m. Mladi listovi su dugački 5- 10 cm i rastu na kratkim peteljkama na vrhu stabljike. Listovi i stabljika su obloženi sa sitnim i kratkim dlačicama koje kad se prelome ispuštaju mravlju kiselinu. Korijen joj je jak i velik, a cvjetovi su zelene boje i skupljeni u grozdove. Mladi listovi ove biljke mogu se koristiti za sok, a tijekom zime ova vrsta vegetira i dobro podnosi niske temperature.
Berba i kupovina
Koprive ćete pronaći na područjima s vlažnim tlom, a najčešće rastu na šumskim putevima, šumama i šumarcima odnosno nizinama. Kopriva se bere u proljeće ili u rani jesen kada se i priprema sok.
Nakon berbe, listove operite i ostavite ih da se osuše, a mlade listove berite u rano proljeće dok kopriva još nije procvjetala. Ako berete u razumnoj količini i bez da oštetite stabljiku, možete ju brati kroz cijelu godinu. Mladi izdanci i listovi se beru na početku proljeća kada se potpuno još nisu razvili, ali su bogati vitaminom C, karotinom i mineralima.
Kada berete listove koprive koristite zaštite rukavice kako vas mravlja kiselina s biljke ne bi opržila. Možete ih trgati ili rezati sa škarama ili nožem, ali pripazite da ne oštetite stabljiku.
Svježe listove koprive ne možete kupiti na tržnici ili u trgovini već ćete ju morati sami pronaći i ubrati u prirodi. U trgovinama se prodaju samo suhi listovi koprive koji su namijenjeni za pripremu čaja. Suhe listove ne možete koristiti za pripremu soka jer svježi listovi imaju najviše nutritivnih vrijednosti.
Recepti za sok od koprive
Sok od koprive priprema se od svježih listova koji su bogati željezom, mnogobrojnim mineralima i vitaminima. Možete ga pripremati s medom, mentom, limunskom travom ili drugim vrstama biljaka. Sok možete pripremati pomoću konzervansa ili ga kuhati, a koju god varijantu odaberete važno je da staklene boce sterilizirate prije spremanja soka.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od koprive
Sok od koprive možete pripremiti bez da ga kuhate, ali morate dodati konzervans kako bi što dulje potrajao i kako bi imali zimnicu za nekoliko mjeseci. Nije ga potrebno kuhati i zbog toga kopriva zadržava sve vitamine i minerale. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 7 litara soka od koprive.
Sastojci
- 60 komada vrhova mlade koprive
- 6 l vode
- 6 svježih limuna
- 6 kg šećera
- 50 g limunske kiseline
- 1/4 žličice konzervansa
Priprema
- Listove koprive operite i stavite na papirnate ručnike da se višak vode ocijedi.
- Limun narežite na ploške veličine 1 cm.
- U posudu stavite listove koprive i narezani limun.
- Sastojke prelijte s vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Posudu možete poklopiti s poklopcem kako čestice prašine ne bi upale u posudu.
- Nakon što su svi sastojci odstajali, tekućinu procijedite kroz cjedilo ili gazu u drugu posudu.
- U procijeđenu tekućinu dodajte šećer i limunsku kiselinu te konzervans. Sve dobro izmiješajte dok se šećer ne otopi.
- Staklene boce, u koje ćete spremiti sok, sterilizirajte u pećnici. U metalnu posudu s vodom stavite boce te posudu stavite u pećnicu na 100°C da se boce griju oko 10 minuta.
- Sok od koprive ulijte u staklene boce i dobro zatvorite s poklopcem.
Sok od koprive s limunom
Ako ne želite koristiti konzervans u pripremi soka od koprive, onda morate sve sastojke prokuhati. Od nekoliko sastojaka možete napraviti ukusan sok koji će vam potrajati i nekoliko mjeseci nakon pripreme. Navedeni sastojci dovoljni su za oko 3 l soka od koprive. Tijekom kuhanja dio vode će vam ispariti pa s obzirom na to dozirajte količinu vode i listova.
Sastojci
- 40 mladih listova koprive
- 3,5 l vode
- 1 kg šećera
- 6 svježih limuna
Priprema
- Listove koprive operite i ostavite na papirnatom ručniku da se ocijede.
- Narežite limun na tanke ploške i stavite u posudu.
- Dodajte oprane listove koprive i vodu. Posudu poklopite s poklopcem i ostavite da sastojci odstoje 12 sati. Tijekom stajanja kuhačom pritisnite limun nekoliko puta i promiješajte listove.
- Nakon što svi sastojci odstoje, listove koprive i limun izgnječite rukama kako bi pustili još soka.
- Dodajte šećer i stavite na štednjak na laganu vatru da se kuha oko 10 minuta.
- Nakon što svi sastojci prokuhaju, maknite posudu sa štednjaka i ostavite sok da se ohladi.
- Staklene boce stavite u posudu s vodom i u pećnicu na 100°C na 15 minuta kako bi se sterilizirale.
- Ohlađeni sok ulijte u sterilizirane staklene boce i dobro ih zatvorite s čepovima.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pripreme, sok od koprive spremite na hladno, tamno i suho mjesto kao što je podrum ili smočnica. Čuvajte ga u staklenim bocama koje se mogu dobro zatvoriti, a nakon pripreme ga potrošite u roku od 6 mjeseci. Nakon što otvorite sok, držite ga u hladnjaku kako se ne bi pokvario.
Savjeti
Ne morate koristiti konzervans ako sok možete čuvati na hladnom mjestu. U pripremi soka možete koristiti samo svježi limun umjesto limunske kiseline.
Za pripremu soka koristite samo mlade listove koprive koji se nalaze na vrhu stabljike. Koprivu berite dalje od prometnica ili cesta, ako je moguće u šumama ili na livadama.
Upotreba u kuhinji
Sok od koprive koristi se kao hladni napitak u zimskim mjesecima kada je tijelu potrebno vitamina i minerala. Ako vam je presladak, možete ga prije konzumacije dodatno razrijediti vodom. Poslužuje se uz ručak, ali i uz razne deserte, a ponekad se prije i uz doručak kako bi blagotvorno utjecao na organizam.
Ako napravite sok malo gušćim onda s njim možete zasladiti i razne poslastice i kolače kao što su palačinke ili biskviti. Odlično se slaže s medom, limunom, mentom i drugim začinima.
Ljekovita svojstva
Sok od koprive je vrlo zdravo piće jer je dobar izvor željeza. Ljekovitost ovoga soka proizlazi iz koprive koja sadrži vitamin A, vitamin C i B te željezo. Vitamini u biljci pomažu kod apsorpciju željeza u tijelo, ali i kod jačanja imunološkog sustava te liječenju anemije. Konzumirajući sok od koprive pomažete mišićima i kostima da pravilno funkcioniraju te da se masti pravilno razgrađuju u tijelu. Kopriva djeluje antibakterijski, antimikrobno i antiupalno.
Mladi listovi koprive koji se koriste za pripremu soka, smatraju se dobrima za čišćenje i poboljšanje krvi, reguliranje visokog šećera u krvi, ali pozitivno djeluju i na rad crijeva i poboljšavaju cijelu probavu. Sok od koprive može pomoći i kod urinarnih problema i raznih upala u tijelu.
Foto: Alex Lvrs / Unsplash
Zimnica od koprive
Odgovori