• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
med od bazge

Med od bazge

Objavljeno: 26.10.2020. Autor: Maja Z.

  • Bazga za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za med od bazge
  • Domaći med od bazge
  • Med od bazge bez kuhanja
  • Med od plodova bazge
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Med je jedna od najzdravijih namirnica, pravi lijek kada su u pitanju prehlade i pad imuniteta. Med proizvode vrijedne pčele, a vi mu možete nadodati razne biljke koje će samo udvostručiti njegovu ljekovitost. Uvijek se preporučuje kupovina domaćeg meda kojeg možete nabaviti na tržnici ili kod domaćeg proizvođača. Danas postoji doista puno vrsti meda: cvjetni, šumski, bagremov, kestenov, med u kojem je dodan propolis, itd.

Med od bazge je veoma ljekovit i fantastičnog je okusa. Njegova priprema je vrlo jednostavna i ne iziskuje puno vašeg vremena. Možete ga koristiti kao zaslađivač za čaj, kavu, smoothie i slične napitke. Možete ga jesti na žlicu ili koristiti u desertima kao zamjenu za šećer. Prilikom pripreme ovog meda, najbolje i najzdravije bi bilo koristiti domaći med i svježe ubrane cvjetove bazge.

Karakteristike bazge

Bazga, zova, zovika, bujad ili aptika, sve su nazivi za istu biljku. Latinski Sambucus, bazga pripada rodu niskog drveća. Obožavana je diljem svijeta zbog svog izgleda, mirisa koji ispušta za vrijeme procesa cvjetanja i proizvoda koji se mogu od nje napraviti. Uspijeva na raznim područjima što ju i čini veoma popularnom pri uzgoju. Osim finog okusa koji njeni cvjetovi ispuštaju, bazga je i iznimno ljekovita. Osim cvjetova, pri preradi koriste se i njeni plodovi.

Većina sorti bazge smatra se otrovnim biljkama. Točnije, otrovni su nezreli plodovi te se tragovi toksina mogu pronaći i u samoj kori drveća, listovima i mladicama. Iz ovog razloga potrebno je poznavati sorte bazge i ne ubirati  plodove ako nismo sigurni da su zdravi i ne škode našem tijelu. Simptomi trovanja ovom biljkom su mučnina, grčevi i bol u trbuhu, povraćanje i proljev.

U Hrvatskoj, uzgoj bazge uspijeva na svim područjima. Biljka je otporna na niske temperature i ne traži puno njege pri uzgoju. Potrebna joj je veća količina vode pa se ova biljka često može pronaći uz obale rijeka. Sadnja bazge obavlja se u jesen i prolijeće. Preporučuje se posaditi ju u jesen kako bi rast korijenja bio uspješniji i jači. Izrazito je otporna na biljne nametnike i bolesti pa odlično uspijeva kada je u pitanju ekološki uzgoj i proizvodnju.

Cvjetanje ove biljke odvija se nešto kasnije, u svibnju i lipnju što je i veoma povoljna činjenica jer sama biljka, a i cvjetovi, ne stradaju od proljetnog mraza. Cvjetovi su sitni, skupljeni i bijele boje. Stablo bazge rodi već iduće godine nakon sadnje, a rodnost je poprilično obilna. Jedno stablo daje otprilike 20 - 30 kg plodova. Sami plodovi razlikuju se od sorte do sorte, no kada sazru, oni su najčešće tamno-plave, ljubičaste boje.

Bazga za preradu

Bazga je smatrana čudom od biljke. Njena ljekovitost je iznimna pa nije ni čudo da postoji mnoštvo proizvoda od ove biljke. U Hrvatskoj najpopularnija prerađevina jest sok od bazge. Osim soka, često se pripravlja i čaj od bazge koji je idealan u doba prehlade. U drugim zemljama, bazga se koristi i u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Postoji 30-ak vrsta bazge. Neke vrste su štetne za naše zdravlje pa bi se trebale izbjegavati. Najpopularnije su dvije sorte: crna i crvena bazga. U nastavku vam donosimo njihove karakteristike i opis.

Crna bazga

Crna bazga, latinski Sambacus nigra, je listopadno drvo koje naraste do 10 m u visinu. Krošnju mu je zaobljena i grane su rijetke. Kora je svijetlosmeđe do sive boje i ispucala. Cvjetovi su sitni te tvore tzv. vijenac, izrazito su primamljivog mirisa i bijele boje. Proces cvatnje odvija se u lipnju i srpnju. Sami plodovi su male, koštuničave bobice koje procesom sazrijevanja poprimaju sve tamniju ljubičasto-plavu pa čak i crnu nijansu. Proces sazrijevanja traje sve do kolovoza i rujna, ovisno o uvjetima u kojima je biljka rasla. Uzgoj ove sorte popularan je u cijeloj Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji. U prirodi, često se može pronaći na rubovima šume te obalama rijeka i potoka. Crnoj bazgi odgovara sunčano i vlažno područje. Cvjetovi i sami plodovi ove sorte su jestivi i iznimno ljekoviti. Listovi crne bazge nisu iskoristivi.

Crvena bazga

Crvena bazga, latinski Sambucus racemose, je zaštićeno listopadno drvo koje naraste od 2 do 6 m. Grane su smeđe do sive nijanse. Listovi su veliki, a sami cvjetovi su sitni, skupljeni i gusti te su žuto-zelene boje. Aromatičnog i intenzivnog mirisa. Proces cvatnje, istodobno i listanja, odvija se u travnju i svibnju. Plodovi su malene, okruglasto-sjajne koštunice. Sazrijevanjem njihova boja se mijenja od zelene do crvene. Sami plodovi dozrijevaju u srpnju i kolovozu, ovisno u kojim je uvjetima biljka rasla. Sirovi plodovi nisu jestivi, sadrže tragove toksina u sebi. Jestive su tek nakon procesa kuhanja. Sjemenke koje se nalaze u plodovima su izrazito otrovne. Crvena bazga je rasprostranjena u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. U Hrvatskoj uzgoj ove sorte je znatno manji od uzgoja Crne bazge. Nije zahtjevna za uzgoj. Raste i na visina do 1.800 m. Može se pronaći na rubovima živica, svjetlijim šumama i uz brdske i planinske putove. Odgovaraju joj sunčana i vlažna područja.

Berba i kupovina

Berba cvjetova se odvija u vrijeme kada biljka započne s procesom cvjetanja. Proces cvjetanja odvija se u svibnju, no on se opet razlikuje kod svake sorte. Veliki čimbenik na vrijeme cvatnje su i sami uvjeti u kojima je biljka rasla. Berba se obavlja ručno uz pomoć škara.

Berba plodova odvija se kada oni dostignu potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje po boji plodova, što se razlikuje kod svake sorte bazge. Najčešće njihovo branje započinje u rujnu, te se obavlja nekoliko puta jer plodovi ne sazrijevaju istodobno. Ne zreli plodovi ne smiju se brati jer sadrže toksine.

Bazgu nećete nažalost moći pronaći u trgovini, no njeni cvjetovi se mogu pronaći na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača. Ako dobro proučite sorte, možete i sami otići u šumu i pronaći koje stabalce.

Recepti za med od bazge

Med je izrazito ljekovita namirnica, a kada mu se nadoda biljka poput bazge, njegova ljekovitost se udvostručuje. Fini okus i aromatičan miris krase ovaj proizvod. Prilikom pripreme bilo bi idealno koristiti domaći med. Sami možete odlučiti hoće li to biti šumski, cvjetni ili pak bagremov. U nastavku donosimo nekoliko recepata za pripremu zdravog, domaćeg meda od bazge. Prije same pripreme, nemojte zaboraviti temeljito očistiti te zatim sterilizirati staklenke.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći med od bazge

Prilikom pripreme ovog recepta, trebat će vam svega 4 sastojka: med, voda, limun i bazga. Malo dobre volje i slobodnog vremena i uživat će te u svom domaćem medu s bazgom. Dodajte ga u šalicu čaja, kave, soka ili kao zamjena za šećer u slasticama i desertima. Iz navedenih sastojaka dobiti će te 5 l meda. Preporučuje se koristiti domaći med pri pripremi, a na vama je da izaberete hoće li to biti cvjetni, bagremov, kestenov ili šumski. Možda čak i kombinacija dvaju različitih medova.

Sastojci

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 2 l meda
  • 4 limuna

Priprema

  1. Cvjetove bazge operite i stavite ih u lonac.
  2. Dodajte im vode i pustite da odstoje barem 24 sata kako bi pustili svoju aromu.
  3. Idućeg dana pomoću cjedila dobro procijedite tekućinu.
  4. Dodajte med i kuhajte na laganoj vatri sve dok ne proključa, uz konstantno miješanje.
  5. Prokuhani med sklonite s vatre i pustite da se prohladi.
  6. Dodajte mu limunov sok.
  7. Izlijte ga u prethodno sterilizirane staklenke.
  8. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Med od bazge bez kuhanja

Postoji nekoliko varijanti pripreme meda od bazge, u ovom receptu postupak je bez kuhanja. Mnogi žele izbjeći termičku obradu biljaka kako one ne bi izgubile svoju nutritivnu vrijednost i ljekovitost. Sami birate koliko staklenki želite napraviti. Postupak je jednostavan i ne treba vam puno slobodnog vremena za njegovu pripremu.

Sastojci

  • cvjetovi bazge
  • domaći med

Priprema

  1. Cvjetove bazge operite te škarama izrežite stabljike.
  2. Posložite cvjetove u staklenku.
  3. Zalijte ih domaćim medom sve do vrha staklenke.
  4. Malo pomiješajte te dobro zatvorite staklenke.
  5. Pustite staklenke da odstoje na sobnoj temperaturi od tri do sedam dana.
  6. Nakon što je med odstajao, kroz cjediljku ga procijedite kako bi odvojili cvjetove.
  7. Čuvajte ga na tamnom mjestu pri sobnoj ili hladnoj temperaturi.

Med od plodova bazge

Iako u tradicionalnom receptu za pripremu meda od bazge koriste se cvjetovi ljekovite biljke, mi vam donosimo recept u kojem se koriste sami koštunjasti, mali plodovi. Jako je važno da su plodovi ubrani od sorte koja je jestiva. Opasnost od toksina koja se nalazi u sjemenkama bit će uništena prilikom termičke obrade. Ovaj recept je izrazito ljekovit i jednostavan za pripremiti. Omjer bobica i meda u ovom receptu je 1:3. Bilo bi idealno kada bi koristili domaći med prilikom pripreme recepta. Količinu sastojaka sami birate i prema tome odlučujete i o ukupnoj količini meda.

Sastojci

  • svježi, zreli (tamno-ljubičasti / crni) plodovi bazge
  • malo vode
  • med

Priprema

  1. Plodove temeljito operite i stavite u lonac.
  2. Dodajte im malo vode, čisto da bobice ne izgore na dnu, te ih kuhajte na laganoj vatri.
  3. Vilicom ili žlicom zgnječite ih kako bi prije pustile sok.
  4. Kuhajte oko sat vremena uz povremeno miješanje.
  5. Dodajte med bobicama, količinski da prekrije sve bobice.
  6. Kuhajte na najnižoj temperaturi još sat vremena.
  7. Med procijedite kroz cjedilo, pritom izgnječite još bobice kako bi iskoristili sav njihov sok.
  8. Spremite u prethodno sterilizirane staklenke.
  9. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Svi recepti za zimnicu od bazge >>

Čuvanje i skladištenje

Odlična stavka domaćeg meda od bazge jest taj što on nema rok trajanja! Možete ga koristiti sve dok ga ne potrošite. Potrebno ga je spremiti u prethodno temeljito očišćene i sterilizirane staklenke. Čuvajte ga na sobnoj ili nižoj temperaturi i na tamnom mjestu.

Upotreba u kuhinji

Najpopularnije mjesto u kuhinji, bazga je pronašla kao prerađevina u sirup. Osim sirupa, od nje se prave i čajevi, sokovi i med.

Med od bazge možete koristiti uz čaj, kavu, sok ili sličan napitak. Možete ga mazati na kruh ili palačinke. Koristiti se može i kao zamjena za šećer u raznim kolačima, tortama i sličnim slasticama. Ova namirnica čuvat će vas u vrijeme prehlade i gripe.

Ljekovita svojstva

Bazga je veoma ljekovita biljka. Njena ljekovitost je prepoznata pa je ona svoje mjesto pronašla u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Smatrana je jednom od najučinkovitijih biljaka koje pomažu pri procesu mršavljenja jer pomaže pri izbacivanju viška vode koja se nakupila u tijelu.

Odličan je čistač krvi i želudca od kiselina koje unosimo kroz druge namirnice.

Bazga je prepuna minerala i vitamina, posebno vitamina C. Plodovi, odnosno bobice bazge, sadrže organske kiseline i vitamin A, B i C. Prepuna je antioksidansa koji štite i jačaju naš organizam.
Bazga pomaže pri alergijskim reakcijama, odličan je pomoćnik u borbi s bolestima koje napadaju dišne puteve. Potiče bolji rad bubrega i bubrežnih žlijezdi.

Foto: Evaldas Daugintis / Pixabay

Zimnica od bazge

med od bazge

Med od bazge

Med je jedna od najzdravijih namirnica, pravi lijek kada su u pitanju prehlade i pad imuniteta. Med proizvode vrijedne pčele, a vi mu možete nadodati razne biljke koje će samo udvostručiti njegovu ljekovitost. Uvijek se preporučuje kupovina … [više] about Med od bazge

sirup od bazge

Sirup od bazge

Sirup od bazge pravi je okrepljujući i zdravi užitak te sastavni dio dobro opremljenih domaćih smočnica jer svojim okusom upotpunjuje svaki obrok. Oni koji nisu samostalni uzgajivači bazge, ali koji često uživaju u prirodnim čarima s … [više] about Sirup od bazge

sok od bazge

Sok od bazge

Sok od bazge veoma je zdrav i osvježavajući napitak posebnog mirisa. Naše bake su od davnina odlazile u berbu predivnih cvjetova i njihovih bobica te od njih pripremale sok koji, osim što osvježava, savršeno gasi žeđ, a ujedno je i iznimno … [više] about Sok od bazge

Zimnica od meda

medica

Liker od meda - medica

Liker od meda, medena rakija, medica ili medenica su nazivi za alkoholno piće koje je u našim krajevima naširoko poznato. Sladak okus i pitkost ovoga likera najčešći su aduti koji nas privlače za njegovu pripremu i konzumaciju. Dva … [više] about Liker od meda - medica

med od bazge

Med od bazge

Med je jedna od najzdravijih namirnica, pravi lijek kada su u pitanju prehlade i pad imuniteta. Med proizvode vrijedne pčele, a vi mu možete nadodati razne biljke koje će samo udvostručiti njegovu ljekovitost. Uvijek se preporučuje kupovina … [više] about Med od bazge

borove iglice

Med od borovih iglica

Postoji mnogo vrsta meda i sigurno ste čuli za med od kadulje, cvjetni med ili med od bazge, no jeste li kad čuli za med od borovih iglica? Jedan od posebnih vrsta meda koji sadrži visoke količine C vitamina nije najpoznatiji i … [više] about Med od borovih iglica

med od maslačka

Med od maslačka

Maslačak je biljka koja raste svugdje. Široko je poznata u narodu, ali i ljekovita zbog čega se često koristi u kulinarstvu, ali i medicini. Žuti cvijet koji se pretvara u leteće sjemenje i šupljikava stabljika kao djeci su nam bili predmet … [više] about Med od maslačka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

zobene pahuljice

Zobeno brašno

U današnje vrijeme zob se pretežno koristi u ishrani životinja, dok je pak u prošlosti bila više … [više] about Zobeno brašno

laneno brašno

Laneno brašno

Danas postoje razne zdravije varijante brašna s kojima možete zamijeniti klasično bijelo pšenično. … [više] about Laneno brašno

liker od mirte

Liker od mirte

Mirta se u narodu još naziva i običnom mrčom, mrčikom i murtom. U prošlosti je njeno granje i … [više] about Liker od mirte

umak od luka

Umak od luka

Namirnica koja je prisutna u kuhinji svake domaćice, definitivno je luk. Najčešće se koristi … [više] about Umak od luka

čips od cikle

Čips od cikle

Često dolazimo u napast da pojedemo neku grickalicu, a kupovni čipsevi su često nezdravi, masni i … [više] about Čips od cikle

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.