• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
smokve

Smokva

Objavljeno: 17.08.2020. Autor: Maja Z.

Priprema domaće slatke zimnice od smokava polako odlazi u zaborav, no ako imate drvo smokve u vlastitom dvorištu i malo vremena bacite se u izradu ukusnih džemova, marmelada i pekmeza. Debeljuškaste okruglice imaju ljuske u rasponu od žute i blijedo zelene do nježno ljubičaste. Njihovo slatko, ružičasto meso je slatko zbog čega ih često kombiniramo s kremastim sirevima, mesom s roštilja i desertima.

Za razliku od tolikog drugog voća danas možemo kupiti u trgovinama ili na tržnici, smokve su zaista brzo prolazne. Ne sazrijevaju na drveću, ne podnose duga putovanja i ne ostaju dugo svježe nakon branja. Zahtijevaju da ih ubrzo pojede ili konzervira.

Vrste zimnice od smokava

U nastavku možete pronaći sve načine kako možete na jednostavan način konzervirati smokve, zamrznuti ih ili osušiti kako biste mogli u njenim okusima uživati i nakon dužeg vremena.

  • Džem od smokava
  • Liker od smokve
  • Marmelada od smokava
  • Pekmez od smokava
  • Slatko od smokava
  • Smokvenjak
  • Suhe smokve

Priprema smokve za zimnicu

Smokve su vrlo kvarljive, pa svakako odaberite voće koje je mekano, ali nije kašasto, spremite ga u hladnjak i čuvajte te ga pojedite ili preradite u roku od nekoliko dana.

Izbjegavajte oštećene smokve i provjerite jesu li stabljike čvrste - labava stabljika je znak za kašastu smokvu. Izbjegavajte ih držati na tanjuru ili zdjeli  na sobnoj temperaturi i obavezno ih prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi osušile. Isto vrijedi i za spremanje u hladnjak, jer ne želite da vam smokve poprime miris druge hrane u hladnjaku.

Prije upotrebe, operite ih pod hladnom vodom i osušite. Obavezno uklonite stabljiku.

Sušenje smokava

Smokve se mogu jesti svježe ili suhe, ali sušenje smokava može biti način očuvanja njezine slatkoće mjesecima, pa čak i godinama. Tri su načina na koji možete sušiti smokve kod kuće: na zraku tj. suncu, u pećnici ili u dehidratoru. Sva tri načina su učinkovita i omogućuju duže skladištenje.

Sušenje smokava u dehidratoru

Detaljno operite smokve pod mlazom vode, osušite krpom ili ubrusom i prerežite na četvrtine. Uključite dehidrator i postavite na temperaturu od 55°C. Poslažite smokve na pladanj prerezanom stranom prema gore, bez da se dodiruju i stavite ih u dehidrator da se suše 8 sati. S vremena na vrijeme provjerite i premjestite pladnjeve ili okrenite smokve radi ravnomjernog sušenja. U hladnim područjima ili sa smokvama većih dimenzija možda će biti potrebno duže vrijeme dehidracije.

Nakon 8 sati provjerite jesu li smokve gipke. Ako jesu, to znači da su osušene. Ostavite ih neko vrijeme odstoje na pladnju na sobnoj temperaturi da se ohlade, a zatim spremajte u posude ili staklenke s hermetičkim poklopcem.

Sušenje smokava u pećnici

Smokve detaljno operite vodom iz slavine, osušite krpom i prerežite na pola. Zagrijte pećnicu na 60°C. Niska temperatura pećnice osigurat će ravnomjerno sušenje voća. Poslažite smokve na rešetku pećnice prerezanim prema gore u jednom sloju, bez da se dodiruju i stavite u pećnicu na sušenje. Bit će potrebno otprilike 36 sati kako bi se smokve potpuno osušile. U tom vremenskom rasponu morate s vremena na vrijeme voće okrenuti na drugu stranu radi ravnomjernog sušenja.

Pustite da se smokve prvo ohlade, a zatim ih spremite u hermetički zatvorenu posudu. Čuvajte ih u hladnjaku ili zamrzivaču. Ako ih spremite u zamrzivač, suhe smokve mogu ostati tako do nekoliko godina i još uvijek će sačuvati svoju slatkoću.

Sušenje smokava na suncu

Potpuno zrele smokve operite vodom iz slavine. Prije sušenja morate osigurati da voće nema prljavštine i ostataka. Osušite ih krpom za suđe ili papirnatim ubrusima i pazite da vam ne ostanu vlažne. Smokve prerežite na pola, tako da će se brzo i učinkovito osušiti te im osiguravate da nakon sušenja u sredini ne ostane sok ili vlaga.

Pripremite drveni stalak ili rešetku te na njih stavite gazu. Drveni stalak ili rešetka su bolja opcija za sušenje na suncu i zraku od plehova i metalnih limova jer omogućuju protok zraka, što daje bolje rezultate ako vam je cilj sušenje.

Posložite smokve na drveni stalak ili rešetku i prekrijte ih gazom. Ugurajte vrhove gaze pod stalak kako biste u potpunosti zaštitili smokve od insekata tijekom sušenja. Stavite stalak sa smokvama na izravnu sunčevu svjetlost na nekoliko dana (najmanje 2 do 3 dana), okrećući smokve barem jednom dnevno, kako biste osigurali ravnomjerno sušenje.

Također pripazite da ima dovoljno sunčeve svjetlosti i da svoje smokve ne stavite u hlad jer bi se na kraju mogle pokvariti i prije nego što se osuše. Preko noći ih unesite unutra biste bili sigurni da neće biti mokre od rose.

Nakon 3 dana provjerite jesu li smokve osušene (nema soka i koža je smežurana). Za pohranu stavite suhe smokve u čistu posudu s hermetičkim poklopcem.

Blanširanje smokve

Blanširanje smokava je obavezno prije zamrzavanja. Tako će zadržati svoju slatkoću i mirise duže vrijeme, čak i nakon što ih odmrznete. Stavite smokve u veliku posudu i isperite hladnom vodom. Pripremite lonac s vodom koji stavite kuhati sve dok voda ne proključa, a u posebnu posudu stavite led i prelijte s hladnom vodom. Oprane smokve uronite u kipuću vodu i ostavite ih 2 minute, izvadite i odmah uronite u hladnu vodu na 2 minute. Izvadite ih iz vode i ostavite da se dobro osuše na ručniku ili kuhinjskoj krpi.

Zamrzavanje smokvi

Ako imate više smokava nego što ih možete brzo upotrijebiti, a ne želite ih konzervirati ukuhavanjem ili napraviti slatki džem od svježih smokava, možete ih zamrznuti na 6 mjeseci i koristiti u smoothiejima ili umacima. Smokve možete zamrznuti na dva načina: individualnom metodom brzog zamrzavanja ili metodom ušećerenog zamrzavanja, oba postupka su opisana u nastavku.

Metoda brzog zamrzavanja

Smokve detaljno operite i odložite one koji su vrlo mekane, na pladanj koji vam stane u zamrzivač stavite papir za pečenje i poslažite smokve u jednom sloju, bez da se dodiruju i stavite zamrznuti. Kad su potpuno smrznute, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje.

Metoda ušećerenog zamrzavanja

Smokve operite, ogulite i narežite na četvrtine. U posudu koju ćete stavljati u zamrzivač, ili u vrećicu poslažite smokve, a zatim dodajte šećer. Na 5 šalica voća ide 1 šalica šećera. Kada su smokve prekrivene šećerom spremite ih u zamrzivač.

Foto: Steve Buissinne / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR