• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
marmelada od smokava

Marmelada od smokava

Objavljeno: 30.08.2020. Autor: Monika Tomljenović

  • Smokve za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za marmeladu od smokava
  • Domaća marmelada od smokava
  • Marmelada od smokava bez šećera
  • Marmelada od smokava iz pećnice
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Najbolji način za sačuvati ove ukusne, ljetne plodove je pretvoriti ih u marmeladu za hladne i dugačke zimske dane. Kad se poželite ljeta i dosta vam je zime, tu je ukusna marmelada od smokava koju možete spremiti kako bi vas podsjećala na ljetne dane, a najbolji način za sačuvati ove ukusne, ljetne plodove je napraviti namaz kao što su džem od smokava, marmeladu ili pekmez od smokava. U nastavku ćete pronaći bazne recepte za pripremu marmelade koja će biti zdrava i ukusna, prigodna za svaki doručak ili dodatak desertu.

Pronaći ćete recept za marmeladu od smokava bez šećera, klasični recept za domaću marmeladu i recept za marmeladu od smokava iz pećnice. Očarat će i najmlađe, a poželjet ćete ju praviti svake godine kao najukusniju zimnicu. Uz to što je ukusna nikako ne smijemo zaboraviti da je jako zdrava i pomaže očuvanju cijelog organizma.

Karakteristike smokve

Smokva je biljka iz roda dudovki, pripada joj velik broj vrsta i rasprostranjena je po cijelom svijetu no velik broj vrsti ove biljke su ugrožene i zaštićene. Raste u toplijim krajevima u obliku grma ili malog drveta i ondje se lako rasprostranjuje. Potječe iz Azije, a velik broj vrsta otkriven je i na Mediteranu.

Plod smokve je mesnat, oblika kruške i sladak, može se jesti kao svježa biljka ili kao sušeno ili prerađeno voće. Boja smokve može varirati od zelene do ljubičaste. U svrhu prerade u velikim industrijama koristi se kao nadjev brojnim keksima i za marmelade, džemove, sokove i likere.

Najveći proizvođač smokvi u svijetu je Turska, ali poprilično dosta uzgajivača smokve možemo naći i na našim područjima.

Smokve za preradu

Postoji velik broj vrsti smokvi rasprostranjen po svijetu. Iako na naš3m području nema puno različitih vrsta, ipak imamo dovoljno kako bi mogli odlučiti koje nam odgovaraju za preradu, a koje ne. Na našem području razlikujemo običnu smokvu, Zamorčića, Termenjača i Bijela petrovača.

Obična smokva

Kao što joj sam naziv govori ova sorta je stara i tradicionalna. Raste u obliku grma, može narasti od 3 do 10 m u širinu, a plod je zeleno-ljubičaste boje. Dužina ploda je 3-5 cm, a sam plod je sladak i jako ukusan. Ova vrsta pogodna je za izradu svih marmeladi i džemova zbog svog slatkog okusa i veličine ploda.

Zamorčića

Zamorčića je vrsta smokve koja također raste u grmovima širine do 5 m. Plod je zelene boje, a okus mu je sladak i sočan. Meso unutar ploda je crvenkaste boje, a dozrijeva sredinom kolovoza i možemo ju pronaći sve do listopada. Ova vrsta smokve je pogodna za preradu, no najčešće se koristi u svježem obliku.

Termenjača

Isto kao i ostale vrste Termenjača raste u grmovima. Rađa dva puta godišnje, jednom za vrijeme lipnja, a drugi put za vrijeme kolovoza. Značajne su razlike između ova dva ploda. Plodovi koji dozrijevaju u lipnju imaju sočno meso žuto-ružičaste boje, a plodovi koji dozrijevaju u kolovozu su tamnije boje i manje su sočni.

Obje vrste ploda su pogodne za preradu, no za marmeladu je bolje koristiti plodove koji dozrijevaju u lipnju zbog veće sočnosti koju sadrže u sebi.

Bijela petrovača

Isto kao i Termenjača, ova vrsta smokve dozrijeva dva puta godišnje. Jednom tijekom lipnja i jednom u kolovozu. Rađa izrazito sočne plodove bijele boje. Bijela petrovača je jedna od najpovoljnijih vrsta za izradu marmelade upravo zbog sočnosti svojih plodova, a i svježine koje donosi okusu.

Berba i kupovina

Smokve rastu u grmovima što otežava njihovu berbu rukama, no mehanička berba često zna upropastiti dio plodova. Sama berba traje od sredine kolovoza pa sve do sredine listopada što omogućuje ovim plodovima da se dugo zadrže na tržištu.

Najbolje je kupovati domaće i iz lokalnog uzgoja, stoga pri odabiru smokava koje ćete koristiti pazite da one ne budu uvezene iz država poput Španjolske i Turske nego da budu s Mediterana, iz Dalmacije ili s lokalnih nasada. Isto tako pazite da njihova boja nije skroz tamna i da nisu previše mekane jer bi to moglo izazvati daljnje truljenje i propadanje ploda, a takve plodove ne možete iskoristiti u pripremi svojih marmeladi.

Cijena smokve varira o potražnji, no one nisu pretjerano skupe, a zbog njezinih ljekovitih svojstava isplati se kupiti ih ili možda pokušati i sami zasaditi grm smokve.

Recepti za marmeladu od smokava

Kao ukusni namaz za svaki dan možemo koristiti upravo marmeladu od smokava, osim što je zdrava i pospješuje rad našeg organizma ukusna je i jedna je od najukusnijih marmelada u svim generacijama.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaća marmelada od smokava

Marmelada od smokava sprema se na različite načine, no jedan od najukusnijih je priprema na klasični način kako bi osjetili aromatičnost i svježinu ove biljke. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete 2 staklenke marmelade od smokve.

Sastojci

  • 1 kg smokava
  • 250 g šećera za marmeladu s pektinom
  • sok od limuna

Priprema

  1. Smokve narežite i po želji i ogulite ako je kora debela.
  2. Stavite ih u lonac, dodajte ostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje sve dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.
  3. Po želji možete dodati rum ili aromu ruma, ako ne kuhate za djecu.
  4. Ako su ostali komadići smokve, smjesu je potrebno propasirati ili izmiksati štapnim mikserom kako bi smjesa bila glatka i kremasta.
  5. Gotovu smjesu odmah punite u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha.
  6. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja marmeladu držite u hladnjaku i konzumirajte ju u roku od 7 do 14 dana.

Marmelada od smokava bez šećera

Kako ne bi izgubili okus svježine samih smokava donosimo vam recept za potpuno prirodnu marmeladu od smokava bez šećera i aditiva. Od navedene količine sastojaka dobit ćete 6 staklenki marmelade.

Sastojci

  • 3 kg zrelih smokava
  • sok od 2 naranče
  • sok od 2 limuna
  • cimet po želji
  • malo ruma po želji

Priprema

  1. Smokve lagano obrišite, odrežite im peteljke, prepolovite i ubacite u lonac debljeg dna.
  2. Koru ne morate guliti ako je tanka, no ako je deblja ogulite ju kako ne bi imali grudice kore u marmeladi.
  3. Prepolovljene smokve stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje.
  4. Nije potrebno dugo kuhati, za 3 kg potrebno je otprilike 40 minuta kuhanja.
  5. Dodajte ostale sastojke i pričekajte da sve zakuha.
  6. Punite staklenke koje su najprije sterilizirane i ugrijane, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu.

Marmelada od smokava iz pećnice

Ako niste tip koji voli dugo stajanje uz štednjak donosimo vam recept za domaću marmeladu od smokava iz pećnice. Sljedeći recept bit će dovoljan za spremanje 12 staklenki marmelade.

Sastojci

  • 6 kg smokava
  • 1,5 kg šećera
  • sok od 2 limuna
  • sok od 2 naranče
  • 1 usitnjena naranča
  • 1 žličica cimeta
  • 70 g čokolade za kuhanje

Priprema

  1. Smokve operite i odrežite im peteljke. Kod jako zrelih nije potrebno oguliti kožicu, a kod manje zrelih ona se guli zajedno s peteljkom.
  2. Narežite ih na komadiće ili ih samo zdrobite rukama.
  3. Limun ocijedite i sok prelijte preko smokava, isto to napravite i s dvije naranče.
  4. Jednu naranču dobro operite u mješavini vode, octa i sode bikarbone, narežite i ubacite u blender i usitnite. Za ovaj postupak možete koristiti i štapni mikser
  5. Uzmite dublju posudu, stavite pripremljene smokve u nju i stavite u pećnicu na 200°C.
  6. Kada masa proključa smanjite temperaturu na oko 160 - 150°C i nastavite kuhati otprilike 60 minuta.
  7. Umiješajte šećer i nastavite kuhati još otprilike 2 - 3 sata. Promiješajte povremeno, svakih 30 minuta.
  8. Ako želite čvršću marmeladu kuhajte malo dulje, oko 4 sata, a za rjeđu malo kraće, oko 3 sata.

Svi recepti za zimnicu od smokava >>

Čuvanje i skladištenje

Samu marmeladu od smokava potrebno je dobro zatvoriti, čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali i nakon otvaranja potrebno ju je pojesti u roku od 7 do 14 dana kako ne bi došlo do kvarenja. Nakon otvaranja preporučuje se da ju stavite u hladnjak i pojedete u što kraćem roku.

Savjeti

Tijekom pripreme marmelade od smokava nemojte koristiti previše šećera, same smokve su dosta slatke pogotovo kada su najzrelije i upravo iz tog razloga tijekom prerade im nije potrebna velika količina šećera. Pazite na količinu šećera i uvijek radite s minimalnim udjelom šećera jer je marmelada tako najzdravija. Pazite i na količinu soka koju same smokve izlučuju jer je većina tog soka puna slatkoće iz smokve.

Upotreba u kuhinji

Ova marmelada odličan je izbor za sve vrste doručka, a jedna je od najboljih priloga raznim vrstama sireva. Sladak ukus smokve i ukus sira jedna su od najukusnijih kombinacija sastojaka na svijetu, a prigodna je za sve uzraste.

Ljekovita svojstva

Smokva je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu no to nije neko novo otkriće. Još su stari Egipćani i Rimljani proučavali sve nutritivne vrijednosti ove biljke i smatrali su je lijekom za razne bolesti. U sebi ovaj mali plod sadrži jako puno kalija, magnezija, kalcija i fosfora, a dobro je poznato da su svi ovi minerali potrebni za izgradnju koštanog tkiva. Također su dobre za živčani sustav, ali sudjeluju i u izgradnji mišićnog sustava.

Smokva i svi njezini elementi dobro djeluju na unutarstanične i izvanstanične tekućine. Od mikroelemenata u smokvi su najviše zastupljeni bakar i cink, a od vitamina obiluje vitaminom A i B, a u svježim smokvama postoji i vrlo malo vitamina C.

Marmelada od smokava ima jako dobar utjecaj na zdravlje pogotovo u zimskim, hladnim danima. Pomaže kod upale grla i kašlja, ojačava imunitet, potiče rad mozga i koncentraciju koju nam je ponekad teško održavati, ali i pomaže kod napetosti i anksioznosti.

Foto: jeahwan shin / Pixabay 

Zimnica od smokava

  • Džem od smokava
  • Liker od smokve
  • Pekmez od smokava
  • Slatko od smokava
  • Smokvenjak
  • Suhe smokve

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR