Svojom ukusnom aromom i divnim mirisom sok od borovnice zadovoljava brojne uzraste već godinama, a uvrstio se i kao obavezna zimnica u velikom broju kućanstava. Iz godine u godinu osvaja sve veći broj ljudi i postaje sve češća pojava u izradi u vlastitom domaćinstvu. Također, borovnice su poznate kao jako zdrave i niskokalorične bobice dobre za svaki organizam.
Donosimo vam nekoliko recepata kako napraviti ovaj ukusni napitak uz malo truda i volje, te malo uloženog vremena. U daljnjem tekstu ćete pronaći recepte za domaći sok od borovnice na klasičan, tradicionalan način, recept za sok bez šećera i jedan brzinski recept za sok od borovnice bez kuhanja.
Karakteristike borovnice
Borovnica je grmovita biljka koji može narasti između 10 i 50 cm. Nalazi se na šumskom i močvarnom tlu sjeverne i srednje Europe. Mlade grančice grma na kojima raste borovnica su zelene boje, a listovi su jajolika oblika. Rub listova je ravnomjerno sitno nasjeckan, a borovnica cvate u proljeće. Cvjetovi su joj zelenkaste boje i imaju 5 latica, svaki cvijet raste zasebno i velik je 1 - 5 mm. Plod je kuglasta bobica tamnoplave boje i velika 5 - 8 mm, imaju sočno, ljubičasto meso i kožicu srednje elastičnosti. Ove bobice dozrijevaju tijekom srpnja i kolovoza.
Borovnice najbolje uspijevaju u vlažnim, planinskim područjima. Za njihov uzgoj potrebno je više humusnog tla. Staništa im se mogu pojaviti i do 2.000 m nadmorske visine. Staništa borovnica mogu se proširiti i na proplancima i među rijetkim drvećem ako na tom području one imaju dovoljno vlage u tlu.
Borovnice za preradu
Postoje brojne varijacije na najstariju vrstu borovnice i sve češća su njezina križanja s novijim vrstama i nekim drugim bobičastim voćem. Na našim područjima uzgaja se poprilično velik broj sorti za svježu konzumaciju, ali i za preradu. Kod nas je češća kupovina borovnica nego sam uzgoj, no postoje plantaže na kojima se ove bobice i kod nas uzgajaju. Kod kupovine je važno paziti koju sortu biramo, a za sok je najbolje odabrati jednu od sljedeće četiri sorte borovnice.
Bluecrop
Kao i sve ostale vrste, ovo je sorta koja ima tamno plave do ljubičaste plodove, krupnog je oblika i ukusne arome. Jedna je od cjenjenijih sorti jer je otporna na jako niske temperature što joj omogućuje prilagodbu na naša podneblja. Plodovi su izuzetno krupni, a ima i veliku otpornost na transport što omogućuje njezin izvoz i uvoz u brojne zemlje. Dobra je za preradu u sok zbog svojih krupnih i aromatičnih plodova koji su divnog mirisa i okusa.
Chandler
Izuzetno poznata i tražena sorta borovnice je Chandler. Njezini plodovi su srednje krupnog oblika, divne boje i okusa, te mirisa. Privlače velik broj kupaca i ljubitelja borovnica iz godine u godinu. Rađa redovno i obilno, a može preživjeti na temperaturama do -34°C. Zbog svoje visoke prilagodljivosti niskim temperaturama i velikog broja plodova jako je poznata i dobra pri izradi sokova.
Elliott
Elliott sorta borovnice je jako poznata vrsta zbog svojih velikih udjela antioksidansa i zbog brojnih ljekovitih svojstava. Vrlo je poželjna i zbog svog obilnog rođenja. Bobice su ukusne, blago kisele arome, srednje krupne i čiste plave boje.
Poželjna je u izradama sokova zbog svojih izrazito velikih ljekovitih svojstava.
Duke
Jedna od kasnih sorti, zbog svojeg kasnog cvjetanja ima manju mogućnost stradavanja od proljetnih mrazova, što ujedno znači i manju mogućnost uništavanja plodova. Zrije tijekom lipnja i srpnja, a kako dobro podnosi niske temperature toliko dobro podnosi i visoke. Sjajne je boje, ukusna i fine arome koja svakom džemu, soku ili likeru daje divan okus. Jedna je od poželjnijih sorti za izradu sokova jer dobro podnosi promjene temperature i nakon zamrzavanja ne mijenja svoj okus i aromu.
Berba i kupovina
Borovnice se ne beru sve u isto vrijeme, nego u nekoliko navrata po nekoliko dana jer ne sazrijevaju svi plodovi u isto vrijeme. Berba borovnice traje u prosjeku 7 tjedana, ovisno o temperaturi, klimatskim uvjetima i sorti.
Branje se obavlja ili mehanički ili ručno, ali nakon mehaničke obrade potrebno je peteljke odstraniti ručno i što više paziti da se plodovi što manje oštete. Kod mehaničkog branja dolazi do problema velikog oštećenja plodova i njihovog propadanja.
Kupovina borovnice je na našim područjima je češća nego njihov uzgoj, ako ako se netko i bavi uzgojem, u pitanju su velike plantaže jer od samo nekoliko grmova ne može se imati dovoljna količina za izradu zimnice. Najbolje je kupovati domaće i provjereno, ako je moguće proizvode s ekološkim certifikatom jer ćemo tako biti sigurni da se ne radi o plodovima koji su puni pesticida.
Borovnice nisu toliko skupe, imaju prihvatljivu cijenu u odnosu na naše standarde, a tijekom kupovine treba paziti na zrelost bobica, jesu li oštećene, boju i slično.
Recepti za sok od borovnice
Svaki prirodni sok pravi se nekim posebnim receptom koji sadrži određene sastojke koji ga čine posebno ukusnim. Donosimo vam nekoliko recepata i savjeta za ukusan i poseban sok od borovnice.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od borovnice
Kao prvi recept donosimo vam klasičan, domaći recept, čija priprema ne zahtjeva puno sastojaka, a neće vam oduzeti ni puno vremena. Ovim receptom dobit ćete 10 l soka.
Sastojci
- 11 l vode
- 4 vrećice limunske kiseline
- 2 kg šećera
- 1,2 kg borovnica
Priprema
- Borovnice očistite i izgnječite ih.
- Zatim ih stavite u veću posudu pa ih pospite limunskom kiselinom i šećerom.
- Ako koristite dublju, a užu posudu, onda redajte red borovnica pa red limunske kiseline i šećera pa ponovo borovnice i tako dok ne poslažete sve.
- Ako ne koristite takvu posudu onda ih sve odjednom posipate limunskom kiselinom i šećerom.
- Tako složeno poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promiješajte.
- Nakon 24 sata, ponovo promiješajte pa prelijte vodom.
- Zagrijte i kada proključa kuhajte samo 10 minuta.
- Gotov sok od borovnice još vruć procijedite i sipajte u vruće boce, prethodno sterilizirane.
Sok od borovnice bez šećera
Upravo ovaj recept, potpuno prirodan, bez šećera, postat će vam najdraži recept za izradu ovog ukusnog napitka. Ako vas patit viškak kilograma, a želite nešto slatko ovo će biti pravo osvježenje za vas. Ovim receptom dobit ćete 1 l soka i gušći je, nalik sirupu, no ako želite rjeđu verziju dodajte više vode.
Sastojci
- 1 kg borovnica
- 1 l vode
- 1 vrećica limunske kiseline
Priprema
- Borovnice dobro očistite, operite i posušite, a zatim ih dobro zgnječite ručno, ili štapnim mikserom.
- Stavite borovnice u duboku posudu i pospite ih limunskom kiselinom, te ih kuhajte dok otopina ne prokuha.
- Kad dođe do vrenja skinite sok s vatre i sipajte ga u staklenke koje su prethodno dobro sterilizirane i zagrijane.
- Sok bez šećera je potrebno potrošiti u vrlo kratkom roku, do 5 dana jer nakon toga dolazi do kvarenja. Potrebno ga je čuvati u hladnjaku.
Sok od borovnice bez kuhanja
Ako nemate vremena za dugotrajne izrade sokova ovo je recept baš za vas. Uz minimalno vremena i stajanja za štednjakom i uz maksimalan užitak u napitku. Ovim receptom dobit ćete 2 l soka.
Sastojci
- 1 kg borovnica
- 1 vrećica limunske kiseline
- 1 l vode
Priprema
- Zdrave i svježe borovnice operite pod mlazom hladne vode, zatim ih dobro izgnječite.
- Dodajte im vodu i limunsku kiselinu, pa dobro promiješajte.
- Prekrijte posudu krpom ili poklopcem pa ostavite da odstoji 24 sata, odnosno jedan cijeli dan.
- Tijekom tih 24 sata povremeno promiješajte mješavinu da bi borovnice otpustile što više soka.
- Nakon 24 sata, procijedite mješavinu tako da dobijete čist, bistar sok od borovnice.
- Dodajte šećer pa dobro promiješajte. Ostavite da se šećer otopi, a uz povremeno miješanje ubrzajte proces.
- Proces bi trebao trajati 6 -12 sati, ovisno o tome koliko puta promiješate. Posudu također prekrijte krpom ili poklopcem.
- Kada se šećer potpuno otopi dobiveni sok sipajte u sterilizirane boce, dobro zatvorite pa odložite u hladnjak ili smočnicu.
- S obzirom na to da sok nije kuhan, vodite računa upravo oko čuvanja, uvijek ga skladištite na hladnom i tamnom mjestu.
- Nakon otvaranja, bocu obavezno držite u hladnjaku i popijte u roku od 3 - 5 dana.
- Ako želite duže čuvati ovaj sok, zamrznite ga u kalupima za led i prebacite u vrećice i odmrzavajte po potrebi.
Čuvanje i skladištenje
Čuvanje i skladištenje borovnica nije toliko komplicirano, ove bobice imaju veliku otpornost prema visokim i niskim temperaturama što im omogućuje dug životni vijek. Nakon odmrzavanja borovnica njihova svojstva ostaju istakao i okus i aroma što znači da su pogodne za spremanje za dane u kojima ih ne možemo brati ili naći u trgovinama.
Sok od borovnice mora se čuvati na hladnom i tamnom mjestu, pogotovo nakon otvaranja kad se preporučuje da se drži samo u hladnjaku. Ako pripremate sok bez šećera ili bez kuhanja najbolje ga je popiti u što kraćem roku kako ne bi došlo do njegova kvarenja.
Savjeti
Dobro je, tijekom izrade soka, pazit da plodovi budu lijepe boje, bez oštećenja i nikako prezreli ili nedovoljno zreli. U tekstu su opisane najbolje sorte borovnice za preradu pa o tome vodite računa pri kupnji borovnice za izradu soka.
Po želji u sok možete dodati sok od limuna ili med, ali i neke druge arome. Nikako ne pretjerujte sa dodavanjem šećera.
Upotreba u kuhinji
Glavna namjena soka od borovnice je kao napitak, no može se koristiti i u druge svrhe kao što su izrada preljeva, sladoleda, kolača i drugih slastica, ali i kao baza za neke druge vrste sokova. Osim u slasticama, često se pojavljuje i u nekim lijekovima, kao sirup. Isto tako nije više ni tako rijetka njegova pojava kao dodatak slanim jelima.
Ljekovita svojstva
Amerikanci borovnice nazivaju i "jagodama za mozak ili zdravlje" jer sadrže ogromnu količinu hranjivih sastojaka i veliku količinu antioksidansa. Istraživanja su pokazala kako je u jednoj borovnici sadržana pet puta veća količina antioksidansa nego u jabukama, tikvicama ili mrkvi. Uz to, sadrže i velike količine biljnih hranjivih sastojaka, posebno antocijana, što su borovnice tamnije, to ih je više.
Borovnice su također sadržane u brojnim kremama i smatra se da smanjuju starenje kože, odnosno smanjuju bore. Prema brojnim istraživanjima smatra se da ove sitne, ali jako zdrave bobice pospješuju rad cijelog organizma.
Svježe borovnice i njihovi ekstrakti poboljšavaju vid, posebno noću, jer uvelike povećavaju osjetljivost mrežnice, a time i regeneraciju pigmenata u njoj.
Sok od borovnice dobar je dezinficijens za usta i grlo, a pektini sadržani u borovnicama također potiču izlučivanje sline i istovremeno pomažu probavi.
Foto: Wesual Click / Unsplash
Zimnica od borovnica
Odgovori