Borovnice, omiljeno voće mnogih, iako nekada posađene tek u kojem voćnjaku ili vinogradu, u današnje vrijeme postaju sve dostupnije. Osim što su izvrsnog kiselkasto-slatkog okusa, veoma su zdravo voće budući da obiluju brojnim antioksidansima i ljekovitim tvarima. Od borovnica se prave sokovi, sirupi, marmelade i džemovi, a možda najomiljeniji pripravak od ovog voća je liker od borovnice, još poznat kao borovnička ili borovniček.
Liker od borovnice je tradicionalno alkoholno piće u našim krajevima i mnoga domaćinstva se odlučuju za pripremu i skladištenje svog domaćeg od borovnice koji se poslužuje u posebnim prilikama. Osim što se poslužuje kao aperitiv, liker od borovnice je u narodu poznat kao stari lijek za probavne tegobe.
Mi smo vam pripremili nekoliko recepata za pripremu ovog ukusnog pića u kojem ćete, sigurni smo, uživati tijekom cijele godine - domaći, tradicionalni recept, liker od borovnice bez šećera, uz dodatak meda za sve koji izbjegavaju konzumaciju šećera i zanimljivu kombinaciju s crnim vinom koju inače radimo i s likerom od kupina.
Karakteristike borovnice
Borovnica (lat. Vaccinium L.) je listopadni grm koji pripada porodici Vrijesovki (Ericaceae). U prosjeku naraste od 20 do 50 cm, a u prirodi se u Republici Hrvatskoj može pronaći raširena po smrekinim, borovim i bukovim šumama. Iznimno je otporna na hladnoću i može izdržati do -25°C, a ako je pokrivena snijegom, čak i nižu temperaturu. S obzirom na to da borovnica ima plitak korijen, iznimno je osjetljiva na sušu jer korijen može crpiti nutrijente do određene granice. Zbog toga je ponekad potrebno navodnjavati grm borovnice kako se ne bi osušio.
Optimalno ju je posaditi na toplom i osunčanom mjestu, kiselog tla, a najbolje na padini kako bi bila omogućena stalna cirkulacija zraka.
Borovnica cvjeta od svibnja do lipnja, a najčešće sazrijeva od lipnja pa sve do kolovoza. Plod borovnice je okrugla istoimena boba, promjera 0,5 - 1 cm. Tamno je plave boje, ima kožast ovoj i kiselkasto je slatkog okusa.
Borovnica za preradu
S obzirom na to da je idealno voće za pripremu sokova, sirupa, marmelada, pekmeze i džemova te likera, postoje brojne vrste i sorte borovnice koje se uzgajaju za komercijalne i prerađivačke svrhe. Ako želite pripremiti liker od borovnice, odaberite bobice koje su potpuno zrele, čiste i suhe kako bi liker bio vrhunske kvalitete.
Obična domaća borovnica
Obična domaća borovnica je uobičajena vrsta borovnice prisutna u našem podneblju. Plodovi su tamnoplave boje, promjera oko 8 mm, bogati željezom i ostalim ljekovitim tvarima. Može se naći kao prirodni stanovnik šuma i najčešće se jede svježa, iako se često bere i koristi za pripremu džemova ili likera.
Američka borovnica
Američka borovnica je tradicionalna američka vrsta borovnice koja se sve više uzgaja i u našem podneblju. U usporedbi s običnom borovnicom, plodovi američke borovnice su mesnatiji i veći od obične borovnice. Upravo te karakteristike ih čine veoma pogodnima za uzgoj u komercijalne svrhe. Međutim, treba imati na umu da američke borovnice imaju manju nutritivnu vrijednost od obične borovnice. Od američke se borovnice proizvode razne prerađevine - od sokova do džemova.
Sibirska borovnica ili haskap
Sibirska borovnica ili haskap je tek nedavno pronašla put do našeg podneblja. No, u zadnje se vrijeme sve više uzgaja u privatnim vrtovima. Plod haskapa se razlikuje od obične borovnice po tome što je bobica duguljasta umjesto okrugla. Kao i ostale borovnice karakteristične je plavo ljubičaste boje, a teška je oko 1 g. Odlikuje se slatko-kiselkastim okusom. Sadrži iznimno visoke količine vitamina, minerala te ima značajno antioksidativno djelovanje. Plodovi su vrlo mekani i ne mogu se duže čuvati, ali su pogodni za izradu džemova, osvježavajućih pića, likera i za dodavanje u sladolede i jogurte.
Berba i kupovina
S obzirom na to da postoje rane, srednje rane i kasne sorte, berba borovnice se proteže u periodu od 6 do 8 tjedana. Svaka sorta se bere tri do sedam puta u intervalu od 5 do 7 dana ovisno o osobinama sorte i vremenskim prilikama. Razlog takvog branja je taj što svi plodovi ne sazrijevaju u isto vrijeme. Plodove je najbolje brati kako dozrijevaju i, po potrebi, pohraniti ih zamrzavanjem ili u staklenke.
Beru se isključivo zreli plodovi plave boje jer su crvenkasti plodovi nedovoljno zreli i veoma kiseli. Plodove je poželjno brati u posebnu ambalažu zapremnine 0,5 litara. Tijekom branja potrebno je biti veoma pažljiv kako se plodovi ne bi oštetili. Nakon branja, a prije korištenja, potrebno je ukloniti lišće i suhe cvjetove s plodova, a nezrele crvenkaste plodove baciti.
Tijekom kupovine, izaberite posudice s čvrstim, neoštećenim plodovima tamnoplave boje. Izbjegavajte kupovinu pljesnivih ili crvenkastih borovnica.
Recepti za liker od borovnice
Ako ste veliki ljubitelj borovnice, priprema likera od borovnice je savršen način da uživate u njenom okusu i hranjivim tvarima i izvan sezone dozrijevanja. Priprema ovog ukusnog likera je veoma jednostavna i zahtjeva minimalan trud. U njemu ćete moći uživati cijele godine i ponuditi ga gostima kada dođu na druženje ili možete nekoga iznenaditi i pokloniti mu pravi domaći liker koji ste sami napravili.
Za vas smo pripremili tri recepta za pripremu borovničke, a na vama je da ih isprobate i odaberete omiljeni!
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od borovnice
Za pripremu domaćeg likera od borovnice potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i veoma malo slobodnog vremena. Ovaj recept je dovoljan za 1 litru borovničke.
Sastojci
- 250 g svježih borovnica
- 0,5 l domaće rakije (najbolje lozovače)
- 0,5 l vode
- 100 g bijelog šećera
- 2 štapića cimeta
Priprema
- Temeljito očistite borovnice od suhih cvjetova i dobro ih operite.
- Stavite borovnice u staklenku i dobro ih izgnječite, a zatim dodajte lozovaču (rakiju od loze).
- Dobro zatvorite staklenku i stavite je na suho i toplo mjesto, najbolje na balkon ili prozor i ostavite da stoji minimalno 4 tjedna.
- Pripazite da svaka dva dana protresete staklenku kako bi se ekstrahirala sva aroma borovnica.
- Nakon 4 tjedna, sadržaj staklenke dobro procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu.
- U posudu za kuhanje dodajte vodu, šećer i štapiće cimeta te zakuhajte do vrenja, a zatim smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete sirup.
- Iz sirupa uklonite štapiće cimeta i sirup pomiješajte s procijeđenim likerom od borovnice.
- Ulijte liker u čiste staklene boce i ostavite ga da odstoji još barem mjesec dana prije konzumacije.
Liker od borovnice bez šećera
Liker od borovnice možete pripremiti i alternativno bez šećera tako da šećer zamijenite medom. Liker će biti jednako ukusan i mnogo zdraviji. Od količine sastojaka navedene u receptu dobit ćete oko 1 litru borovničke s medom.
Sastojci
- 500 g borovnica (svježih ili smrznutih)
- 1 l domaće rakije (najbolje lozovače)
- 500 g domaćeg meda
- 2 - 3 klinčića
Priprema
- Temeljito očistite svježe borovnice od suhih cvjetova i dobro ih operite.
- Stavite borovnice u staklenku i dobro ih izgnječite, a zatim dodajte rakiju od loze, med i klinčić.
- Dobro zatvorite staklenku i stavite je na suho i toplo mjesto, najbolje na balkon ili prozor i ostavite da stoji minimalno 4 tjedna.
- Ne zaboravite svaka dva ili tri dana protresti staklenku kako bi se borovnice promiješale s rakijom.
- Nakon 4 tjedna, sadržaj staklenke dobro procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu.
- Ulijte liker u čiste staklene boce i ostavite ga da odstoji još barem mjesec dana prije konzumacije.
Liker od borovnice s crnim vinom
Liker od borovnice, iako tradicionalno pripremljen s rakijom, možete pripremiti i tako da rakiju zamijenite crnim vinom. Priprema ovog likera je vrlo jednostavna, a za razliku od ostalih recepata ne trebate čekati nekoliko tjedana da bude gotov. Ovako pripremljena borovnička je spremna za upotrebu za manje od 24 sata, a od količine sastojaka navedene u receptu ćete dobiti oko 1,5 litru likera od borovnice s crnim vinom.
Sastojci
- 500 g borovnica
- 400 g smeđeg šećera
- 2 l crnog vina (najbolje terana ili caberneta)
- 4 dl tamnog ruma
- 1 naranča narezana na kriške s korom (organski uzgojena)
Priprema
- Borovnice očistite i operite te ih prebacite u staklenku.
- Izgnječite borovnice i dodajte šećer u staklenku i ostavite 6 do 8 sati ili preko noći na toplom mjestu.
- Nakon što borovnice odstoje, prebacite ih u posudu za kuhanje i dodajte crno vino i kriške naranče.
- Poklopite posudu i kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da ključa 3 - 5 minuta na laganoj vatri.
- Maknite s vatre i dodajte rum.
- Nakon što se liker ohladi, procijedite ga kroz sitno cjedilo ili gazu i ulijte u čiste staklene boce.
Čuvanje i skladištenje
Liker od borovnice možete skladištiti u smočnici, podrumu ili bilo kojem hladnom i tamnom mjestu niže temperature. Optimalna temperatura za čuvanje je oko 10°C. U takvim uvjetima, borovnička se može čuvati i do godinu dana.
Nakon otvaranja, liker je potrebno čvrsto zatvoriti i tako zatvoren se može čuvati do još nekoliko mjeseci. Iako je liker od borovnice prije upotrebe potrebno dobro rashladiti, ne preporučuje se čuvati ga na temperaturama puno nižim od 0°C.
Savjeti
Liker možete obogatiti dodatkom raznih začina - cimeta, klinčića, lovorova lista ili muškatnog oraščića. Međutim, dodajte ih u maloj količini i budite oprezni s njima jer mogu preuzeti okus likera.
Isto tako, borovnicu ne morate procijediti već možete napraviti ukusan liker s komadićima voća. Međutim, prije konzumacije tako pripremljenog likera, potrebno je protresti bocu.
Upotreba u kuhinji
Liker od borovnice je ukusno, alkoholno piće koje se rado poslužuje na svečanostima i proslavama kao aperitiv ili digestiv. Često se poslužuje uz plate sa sirevima budući da se izvrsno slaže s tvrđim sirevima. Osim kao aperitiv, često se konzumira kako bi se organizam zagrijao tijekom hladnijih zimskih mjeseci.
Borovnička se nerijetko koristi u slastičarstvu za pripremu brojnih slastica kojima se želi obogatiti okus aromom borovnice, a od nje se često prave i razni kokteli tijekom toplijih mjeseci.
Ljekovita svojstva
Borovnice su poznate kao jedno od najzdravijeg bobičastog voća. Izrazito su bogate antocijaninima, poznatim antioksidansima, koji stanice u našem organizmu zaštićuju od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima kisika. Dokazano je da navedeni antocijanini blagotvorno djeluju na male krvne žile tako da jačaju kapilare smanjujući njihovu propusnost, zbog čega se konzumacija borovnice i njenih pripravaka često preporučuje osobama koje imaju problema s venama i limfnim žilama.
Osim antocijanina, borovnica sadrži veliku količinu vitamina C koji zajedno s antocijaninima pospješuje antioksidativno djelovanje borovnice na naš organizam. Navedeno djelovanje je, između ostalog, povezano s očuvanjem zdravlja vidnog sustava. Naime, konzumacija borovnice može poboljšati prilagodbu oka na tamu, a zajedno s konzumacijom vitamina E, antocijanini iz borovnice poboljšavaju stanje očne mrene u starijih osoba.
Ipak, borovnica i liker od borovnice su u narodu možda najbolje poznati po svom blagom protuupalnom učinku na probavni sustav. Upravo se čašica likera od borovnice, prema narodnoj predaji, preporučuje za liječenje proljeva i upale probavnog trakta.
Foto: Bernadette Wurzinger / Pixabay
Zimnica od borovnica
Odgovori