Često se spominje kako su prirodni sokovi bogati raznim vitaminima i dobri za zdravlje cijelog organizma. Naglašava se kako su upravo domaći sokovi, spravljeni uz malo šećera i aditiva, bolji nego oni koje kupujemo u trgovinama na kojima piše da sadrže 50% voća.
Upravo jedan od zdravih sokova koji možemo sami proizvesti je sok od brusnice. Ukusan i aromatičan pravi je pogodak kao prilog jelu ili kao osvježenje nakon napornog posla, a uz to je pun vitamina i minerala koji su potrebni za održavanje dobrog rada organizma.
Donosimo vam nekoliko recepata za izradu ovog ukusnog soka, klasični recept za sok od brusnice, recept za sok od brusnice bez šećera, a tu je i jednostavan recept uz jako malo sastojaka i to bez kuhanja.
Karakteristike brusnice
Brusnica je biljka koja pripada rodu Vaccinium, njezini plodovi rastu u grmovima, a rasprostranjeni su po cijelom svijetu. Grmovi rastu u veličini od 10 do 40 cm visine, a grane su im polegnute, dlakave i tamnozelene boje. Listovi su također tamnozelene boje, jajolika oblika i duguljasti te daju granama izgled bujnosti. Ova biljka ima male cvjetove žute boje, jako sitnog oblika, a cvate u svibnju i lipnju.
Plodovi su istoimeni kao i sami grmovi, crvene, sjajne boje. Veličina ploda je od 0,5 do 1 cm. Na svome vrhu plodovi imaju ostatke čaške te sjemenke koje su ušiljene na krajevima brusnice. Plodovi dozrijevaju tijekom kolovoza.
Stanište brusnica su brdska i planinska područja, a rasprostranjena je najviše u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Na našim područjima ima je najviše u Gorskom Kotaru gdje se smatra zaštićenom vrstom.
Brusnice za preradu
Brusnice su dobro rasprostranjene na svijetu, mogu rasti na hladnim područjima zato što su otporne na niske temperature, ali ipak vole sušu i sunce. Postoji nekoliko vrsta brusnica, nekoliko zaštićenih i nekoliko vrsta koje se koriste u preradi. Za naša područja je zanimljivo da ih dijelimo na američke brusnice i europske brusnice.
Američke brusnice
Vrsta brusnice koja raste u grmovima, njezine grane rastu od 1 - 2 m, a podižu se na visine kako bi ih bilo lakše brati. Kao što i sam naziv govori potječu iz Amerike, a tlo na kojem rastu je osunčano i suho.
Lišće ove vrste je tamnozelene boje ljeti, a zimi poprima crvenkastu boju. Plodovi su crvene boje no znatno su veći od plodova europske vrste. Nasad ove vrste zna trajati i do 30 godina, a sade se s malo većim razmakom jedne između drugih kako bi imale dovoljno prostora za razvoj. Američka brusnica dozrijeva u jesen, odnosno tijekom mjeseca listopada.
Za preradu su pogodne jer imaju krupne i sočne plodove.
Europska brusnica
Europska brusnice je više zaastupljena nego američka, često više znamo o njoj jer je pogodna za naš kontinent. Na našim područjima pronalazimo je jako malo u Gorskom Kotaru, a rijetko tko se bavi uzgojem ove vrste.
Grmovi narastu do 25 cm, biljka je zimzelena, otporna na bolesti, nametnike i štetnike. Plodovi su manji nego oni američke vrste, najčešće su oko 1 centimetar veliki. Sade se na tlu bogatom kiselim humusom kako bi uspjeli.
Pogodni su za preradu u sok zbog vremena dozrijevanja, koje je tijekom kolovoza, a i zbog svojstva da se plodovi ne mogu razboljeti.
Berba i kupovina
Berba brusnica je često ručna zbog nepravilnih oblika koje posjeduju grmovi ove biljke. Često se grane podižu na visinu kako bi bilo lakše brati plodove. Ako se plodovi beru mehaničkim putem dolazi do kidanja grana, listova i oštećenja na plodovima i na samoj biljci. Početak berbe je tijekom kolovoza, a zbog raznolikosti vrsta možemo ih naći na tržištu sve do zime.
Kupovina brusnica je češća nego njezin uzgoj pogotovo na našim područjima. Brusnice su često uvezene iz raznih europskih država i cijena im zna biti malo skuplja nego ostalom voću, no zbog njezinih zdravstvenih svojstava isplati ju se kupiti.
U slučaju brusnica rijetko možemo kupovati lokalno pa se preporučuje da je najbolje prvo pročitati odakle brusnice dolaze i proučiti s čime su i kako tretirane.
Recepti za sok od brusnice
Kupovni, prirodni sokovi, često znaju biti brašnasti i ne tako ukusni kao domaći. Ono što svi znamo je da zdravije nije uvijek finije nego ono nezdravo upravo zbog raznih aditiva koji se stavljaju u sokove, no donosimo vam recepte za ukusne i zdrave sokove od brusnice u kojima će uživati i mali i veliki. Domaće je uvijek najbolje.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od brusnice
Klasični recept otkriva nam potpunu aromu brusnice, bez ikakvih drugih dodataka i okusa. Ovo je recept po kojem su radili naši stari i uz koji su zaustavljali brojne bolesti. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 2 litre soka od brusnice.
Sastojci
- 200 g svježih brusnica
- 2 litre vode
- 120 g šećera
Priprema
- Razvrstajte i isperite bobice, za njihovu preradu u kašu koristite mikser, blender ili neko drugo pomagalo.
- Iscijedite sok od brusnice iz dobivenog pirea od bobica.
- Kuhajte vodu, dodajte joj šećer i sipajte sok koji ste prethodno iscijedili.
- Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta, dodajte kašu od bobica i kuhajte još 5 minuta.
- Maknite s vatre, pokrijte i ulijte u boce 15 - 20 minuta nakon kuhanja.
- Ohladite napitak i procijedite kroz dvostruki sloj gaze.
Sok od brusnice bez šećera
Ako želite svoj sok na potpuno zdrav način ovo je recept upravo za vas. Ukusni sok od brusnice bez šećera i aditiva oduševit će vas, a pomoći će vam i ako se borite s viškom kilograma. Ovim postupkom dobit ćete 1 litru soka od brusnice.
Sastojci
- 1 kg brusnice
- 1 litra vode
- sok od jednog limuna
Priprema
- Brusnicu operite i izmiksajte u blenderu sa 100 ml vode.
- Dodajte sok od limuna i ostalu vodu.
- Kad to sve izmiješate napravit će vam se pjena pa je potrebno da tu pjenu skinete, posudu pokrijete i ostavite na hladnom 24 sata.
- Nakon 24 sata kroz mokru gazu procijedite sok od brusnice i kuhajte na srednjoj temperaturi 20 minuta.
- Pjena će se redovno pojavljivati, pa ju je potrebno skidati.
- Vruć sok sipajte u vruće boce, dobro zatvorite.
- Ostavite da ponovo stoji 24 sata i nakon toga sok će biti spreman za konzumaciju.
Sok od brusnice bez kuhanja
Ako niste tip osobe koja ima vremena ili voli stajati dugo za štednjakom i kuhati donosimo vam recept za sok od brusnice bez kuhanja koji će vas osvojiti na prvu. Sve što je potrebno je malo vremena i malo sastojaka. Ovim receptom dobit ćete 1 litru soka od brusnice.
Sastojci
- 1 kg brusnice
- 1 kg granuliranog šećera
Priprema
- Bobice operete i očistite od prljavštine na standardni način.
- Pomiješajte polovinu količine granuliranog šećera i sve brusnice.
- Pažljivo blendajte bobice sa šećerom dok ne dobijete glatkoću.
- Ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
- Sterilizirajte male staklene posude s poklopcima.
- Ulijte pire od brusnica u staklenke, ostavljajući 1 - 2 cm prostora od rubova same staklenke.
- Preostalim šećerom napunite limenke do vrha.
Čuvanje i skladištenje
Same brusnice se mogu dosta dugo čuvati na sobnoj temperaturi, ali ako ih želimo sačuvati par mjeseci najbolje je staviti ih u hladnjak i zalediti. Takve se mogu koristiti u izradi raznih kolača, džemova, marmelada, sokova i slično.
Sok od brusnice je potrebno jako dobro zatvoriti i spremiti na hladno i tamno mjesto kao i svaku drugu zimnicu, a nakon otvaranja potrebno ga je držati u hladnjaku kako ne bi došlo do kvarenja. Domaći sokovi često znaju izgubiti svoj intenzitet nakon nekog vremena, isto tako i sok od brusnice najbolje je piti tijekom prvih dana nakon što je napravljen jer u tom vremenu sadrži najviše ljekovitih svojstava.
Savjeti
Ako želite očuvati svoj sok što duže potrebno je koristiti svježe bobice u izradi soka. Isto tako potrebno je paziti na njihovu starost tijekom kupovine samih plodova. Najbolji plodovi za preradu su oni koji imaju glatku i sjajnu kožicu i okruglastog su oblika.
Sok od brusnice bogat je vitaminima i mineralima i upravo zbog toga se ne preporučuje ispijanje više od 2-3 čaše dnevno ovog soka.
Upotreba u kuhinji
Osim što se koristi kao piće, koristi se i kao lijek za ublažavanje problema s desnima i zubima općenito. Kao sok je jedan od glavnih izvora vitamina i dobar je prilog svakom jelu.
Same brusnice se koriste na brojne načine, kako u izradi sokova tako i u izradi likera, vina, džemova i marmelada.
Ljekovita svojstva
Brusnica se zadnjih godina nalazi na vrhu liste najzdravijih namirnica u ljudskoj prehrani. Kao prva ljekovita stvar kod ove biljke navodi se velika količina antioksidansa u njezinom sastavu. Poznato je kako antioksidansi pomažu pri rješavanju stresa i u očuvanju organizma.
Izrazito je niskokalorična namirnica velike energetske vrijednosti. Sam sastav brusnice govori nam koliko je ova biljka dobra za naše zdravlje.
Brusnice sadrže velik broj vlakana, vitamina i minerala među kojima su najzastupljeniji vitamin B, vitamin C i vitamin A, a od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo i bakar.
Osim što njezina antioksidansna svojstva pomažu pri rješavanju stresa, a često se koristi kao lijek protiv upala, gripa i prehlada.
Stari Indijci i Rimljani koristili su ovu biljku kao lijek protiv probavnih poteškoća, mokraćnih upala i slično, a za iste stvari se ova biljka koristi i u današnje vrijeme. Često je se koristi za problem s gubitkom apetita.
U soku od brusnice se pojavljuju tvari koje sprječavaju širenje bakterije po organizmu, pogotovo kod sprječavanja širenja upala izazvanih bakterijom Escherichijom Coli zato što onemogućuje njezino vezanje za površinu mokraćnih organa.
Sok od brusnice pokazuje svoje djelovanje već tijekom prvih 8 sati nakon ispijanja pola litre soka. Često se preporučuje osobama koje imaju problema s pražnjenjem mjehura. Preporučuje se ispijanje jedne čaše soka od brusnice svako jutro radi prevencije određenih bolesti.
Izvor:
- Dróżdż, Paulina et al. "Evaluation of Bioactive Compounds, Minerals and Antioxidant Activity of Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) Fruits." Molecules (Basel, Switzerland) vol. 23,1 53. 26/12/2017, doi:10.3390/molecules23010053
- Tapiainen, Terhi & Jauhiainen, H & Jaakola, Laura & Salo, J & Sevander, J & Ikäheimo, Irma & Pirttilä, Anna Maria & Hohtola, A & Uhari, M. (2011). Biofilm formation and virulence of uropathogenic Escherichia coli in urine after consumption of cranberry-lingonberry juice. European journal of clinical microbiology & infectious diseases : official publication of the European Society of Clinical Microbiology. 31. 655-62. 10.1007/s10096-011-1355-2.
Foto: Evan Wise / Unsplash
Zimnica od brusnice
Odgovori