Ako želite svoje deserte zasladiti nekim voćnim nadjevom, umak od brusnica je odličan izbor. Možete ga koristiti kao nadjev u kolačima ili palačinkama, kao preljev na tortama ili sladoledu ili začin u slasticama koje pripremate. Njegov slatko-kiseli okus odlično se kombinira s raznim namirnicama pa ga možete koristiti kao prilog u slanim jelima. Odlično se slaže s pečenjima poput patke, odabranog komada mesa i sličnog. Ovaj umak vrlo je popularan u Americi, Engleskoj i Kanadi.
Njegova priprema je poprilično jednostavna. Ne iziskuje previše vašeg vremena. Malo dobre volje i imat ćete domaći umak od brusnica. Ove godine iznenadite svoje najmilije s novom zimnicom. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a u nastavku donosimo nekoliko različitih recepata za ovaj fantastičan umak.
Karakteristike brusnica
Brusnica je zimzeleni grm koji pripada porodici vrijesova. Njen naziv dolazi od latinske riječi Vaccinium vitis-idaea. Smatra se zaštićenom biljkom, a danas je rasprostranjena diljem svijeta. Može se pronaći u Europi, Americi i Aziji. U Hrvatskoj, ova biljka najbolje uspijeva u Gorskom kotru i Lici.
Ovaj grm može narasti i do 40 cm u visinu. Grane su tanke i pridignute. One bliže tlu su smeđe boje, a ostale su tamno-zelene. Listovi rastu na peteljci, naizmjenično. Jednostavne su građe, sjajne tamno-zelene boje i vrlo su čvrsti. Koriste se u pripremi čajeva jer su iznimno ljekoviti. Cvjetovi ove biljke su dvospolni. Maleni su, promjer im je svega 8 mm te su zvonastog oblika. Cvjetovi tvore vijenac koji je bijelo-ružičaste boje. Proces cvatnje odvija se u svibnju i lipnju nakon čega slijedi rast plodova.
Svaka sorta daje jestive plodove što daje ovoj biljci veliku popularnost prilikom uzgoja. Plodovi su okruglastog oblika i crvene boje. Kiselkastog su okusa, mogu se konzumirati svježi ili koristiti prilikom prerade. Njihova glavna namjena je u prehrambenoj industriji, no zbog svoje iznimne ljekovitosti koriste se i u medicini. Dozrijevanje plodova odvija se krajem kolovoza i početkom rujna. Unutar svakog ploda nalaze se crveno-smeđe sjemenke.
Vrlo je jednostavna biljka kada je u pitanju njen uzgoj. Raste na raznim područjima. Može se pronaći na brdovitim i planinskim prostorima ten a nadmorskim visinama do 3.000 m.Odgovaraju joj crnogorične šume i močvarna područja. Odlično uspijeva na toplim i vlažnim područjima. Podnosi temperature čak do -40°C. Brusnice je također moguće uzgojiti u vrtu ako za nju pronađete prikladno stanište.
Brusnice za preradu
Uglavnom se uzgajaju kultivirane vrste, tzv. američke brusnice. Prilikom pripreme domaćeg umaka od brusnice, možete koristiti bilo koju sortu. Na našim područjima popularna je europska ili domaća brusnica. U nastavku donosimo najpoznatije sorte američkih i domaćih brusnica te njihove karakteristike.
Američka brusnica
Ova sorta raste u obliku grma kao puzavica. Grančice su tanke, tamno-zelene boje. Plodovi su okruglog oblika i crvene boje. Bobice su mesnate, većeg opsega i sočnog kiselog okusa. U Europi sorte Američkih brusnica uzgajaju se svega 2%. Najpoznatije sorte ove vrste su Howes, MC Ferlin i Pilgrim, iako je Howes sorta najbolji izbor kada je u pitanju priprema zimnice, jer su plodovi ove sorte prepuni su pektina.
Domaća brusnica
Europska ili domaća brusnica popularna je u našim krajevima. Grmastog je oblika te raste do 40 cm u visinu i širinu. Ova sorta uzgaja se u vrtovima, može se pronaći i kao samonikla biljka. Plodovi su malenog opsega, čvrsti i mesnati. Žarko crvene su boje, a okus im je sočan i blago kiseo. Ova vrsta cvjeta dvaput godišnje, a plodovi se beru u srpnju i rujnu.
Berba i kupovina
Berba brusnica odvija se kada plodovi dosegnu potpunu zrelost. Ovisno o vremenskim uvjetima u kojima je biljka rasla, kao i o samoj sorti brusnica, vrijeme sazrijevanja se razlikuje. Okvirno govoreći, berba se odvija početkom kolovoza pa sve do kraja rujna. Plodovi su poprilično osjetljivi pa se berba odvija ručno.
Prilikom kupovine brusnica, važno je obratiti pozornost na izgled plodova. Kupujte zdrave i čvrste bobice. Izbjegavajte one koje sadrže fleke i smeđe mrlje te one koje su premekane na dodir. Idealno bi bilo kupiti brusnice na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za umak od brusnice
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj fantastičan umak. Recepti se razlikuju za svoju namjenu, različiti začini koriste se za slatku i slanu pripremu. Ako želite gušći umak, prilikom pripreme dodajte malo gustina. Ovaj umak možete i skladištiti, no potrebno ga je čuvati u hladnjaku. Prije same pripreme obavezna je sterilizacija staklenki. Ove jeseni iznenadite svoje najmilije pripremom nesvakidašnjeg i vrlo finog i zdravog umaka.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći umak od brusnice
Za domaći umak od brusnice za pečenja potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Prilikom pripreme možete dodati i neke druge začine poput ekstrakta vanilije, likera, meda i sličnog. U ovom receptu koriste se suhe brusnice, no vi možete koristiti i svježe. Iz navedenih sastojaka dobit ćete nešto više od pola litre ukusnog domaćeg umaka.
Sastojci
- 100 g suhih brusnica
- 1/2 naranče
- 1 žlica šećera
- sol, papar
- 2 dl vode
- 0,5 dl crnog vina
- malo svježeg đumbira
Priprema
- Suhe brusnice potrebno je prvo namočiti u vodi barem pola sata.
- Dok brusnice omekšaju, u lonac stavite vodu, crno vino, sok od naranče i šećer.
- Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Dodajte sol i malo papra te đumbir. Sve dobro promiješajte.
- Sadržaju u loncu pridružite brusnice. Kuhajte 20-ak minuta na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
- Kada primijetite da se brusnice raspadaju i vaš umak poprimi željenu gustoću, maknite lonac s vatre.
- Hlađenjem će se umak dodatno zgusnuti, no ako želite možete dodati i gustin.
- Komadiće đumbira izvadite te umak spremite u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenku okrenite na poklopac i pustite 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Slatki umak od brusnice
U ovom receptu se možete poigrati sa začinima. Osnovnim sastojcima možete dodati neke koji vam odgovaraju npr. korica naranče, đumbir, vanilin štapić, med i slične namirnice. Umjesto šećera možete koristiti med ili neko drugo, zdravije sladilo. Ako niste u mogućnosti nabaviti svježe brusnice, poslužit će i smrznute ili sušene. Ako koristite sušene brusnice, prije same pripreme morate ih namočiti u vodi. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 300 ml slatko-kiselog umaka.
Sastojci
- 350 g svježih brusnica
- 150 m cijeđenog soka naranče
- 100 ml vode
- 220 g šećera
- 2 kapi aroma vanilije
- malo cimeta
Priprema
- Brusnice temeljito operite te od ukupne količine odvojite 50 g. Tih 50 g sameljite pomoću štapnog miksera.
- U lonac stavite sok od naranče, vodu i šećer. Kuhajte na laganoj vatri u povremeno miješanje.
- Dodajte tzv. pire od brusnica i ostalih 300 g plodova.
- Dodajte vanillin ekstrakt i cimet te sve dobro promiješajte.
- Kuhajte 20-ak minuta uz stalno miješanje.
- Kuhajte dok se brusnice djelomično ne raspadnu i vaš umak ne postigne željenu gustoću.
- Ako želite možete dodati gustin, no imajte na umu da će se umak dodatno zgusnuti nakon što se prohladi.
- Nakon što ste lonac sklonili s vatre, pustite da se umak prohladi pa ga izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenku okrenite na poklopac i pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Umak od brusnice i jabuke
Ovaj recept idealan je za blagdansko vrijeme. Prepun je aroma i okusa te se odlično kombinira s raznim namirnicama. Ako ste ljubitelj jabuka, ovaj recept će vas zasigurno oduševiti. Osnovnim sastojcima možete dodati začine po svom guštu. Ovaj umak namijenjen je za slana jela poput pečenja. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 0,5 litre ukusnog kiselkastog umaka.
Sastojci
- 2 žlice sušenih brusnica
- 1 kisela jabuka
- 1 limun
- 150 ml crnog vina
- 300 ml goveđe juhe
- 30 g maslaca
- sol, papar
Priprema
- Brusnice namočite u vodi, pustite neka odstoje otprilike 30 minuta.
- Jabuku dobro operite, ogulite te ju narežite na kockice.
- Nasjeckanu jabuku stavite u dublju tavu te im dodajte brusnice, limunov sok i maslac.
- Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Smjesi dodajte crno vino i goveđu juhu.
- Kuhajte dok smjesa ne prokuha pa joj dodajte začine.
- Miješajte umak dok ne postigne željenu gustoću.
- Možete dodati žlicu gustina, no imajte na umu da će se umak dodatno zgusnuti nakon što se ohladi.
- Umak pretresite u prethodno steriliziranu staklenku i dobro ju zatvorite.
- Staklenku okrenite na poklopac i pustite neka stoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Umak od brusnica možete skladištiti ako ga ispravno napravite i staklenku vakuumirate. Potrebno je čuvati ju u hladnjaku kako bi njen rok trajanja bio dulji. Umak od brusnica može se skladištiti i do mjesec dana. Ako staklenke pasterizirate, zimnici će se rok trajanja produljiti.
Upotreba u kuhinji
Ovaj umak zbog svog fenomenalnog i specifičnog okusa, može se koristiti u slatkim i slanim varijantama, a možete ga poslužiti kao umak, prilog ili začin uz razna pečenja poput patke, odabranog komada mesa, prepelice i sličnog. S njim možete zasladiti pire krumpir ili rižoto.
Ako preferirate slatke varijante, ovaj umak možete koristiti za nadjev u kolačima, krafnama, palačinkama ili vaflima. Možete ga poslužiti i kao preljev na sladoled ili slasticu. Njegova upotreba u kuhinji je poprilično rasprostranjena i raznovrsna, a na vama je da se odlučite koju varijantu ćete izabrati.
Ljekovita svojstva
Brusnica se smatra jednom od najljekovitijih namirnica. Njen sastav čini ju voćkom koja se mora uvrstiti u prehranu. Pripada među top pet biljaka koje su prepune antioksidansa. Niskokalorična je pa se često koristi u dijetnim prehranama. Prepuna je hranjivih tvari i vlakana. Sadrži minerale poput magnezija, bakra, željeza, mangana, kalija i kalcija. Bogata je vitaminima A, B i C. Pomaže pri jačanju imuniteta i samog organizma. Tijelo opskrbljuje potrebnom energijom.
Pomaže pri probavnim smetnjama i tegobama. Ubrzava metabolizam i pospješuje rad crijeva. Smatra se odličnim antiupalnim sredstvom. U svom sastavu, plod brusnice sadrži antibakterijska i protugljivična svojstva. Pospješuje rad bubrega i jetre te pomaže pri regulaciji šećera u krvi i kolesterola.
Foto: Veganbaking.net / CC
Zimnica od brusnice
Odgovori