Masline su među najstarijim namirnicama koje ljudi koriste od pamtivijeka u razne svrhe. Stablo masline oduvijek je bilo visoko cijenjeno stablo i simbol je sreće i mira. Namaz od masline može se koristiti u brojne svrha, a u nastavku teksta pronaći ćete način na koji se namaz priprema za zimnicu i korištenje u kulinarstvu. Pun ljekovitih svojstava i odličnog ukusa, postat će vam jedan od najdražih priloga uz svako jelo.
U nastavku teksta donosimo vam nekoliko načina na koje možete izraditi ovaj namaz - recept za tradicionalni, klasični namaz od maslina i namaz od svježe ubranih maslina.
Karakteristike masline
Stablo masline pripada porodici biljaka Oleaceae. Nije pretjerano visoko kao neke druge vrste stabala, ima kratak, debeo, nepravilan, uvijen, svijetlosiv trup koji je pun kvrga i pukotina. Kvrge i pukotine se razvijaju starenjem cijelog stabla i po tome se može prepoznati koliko godina ima određeno stablo.
Listovi masline poredani su jedan nasuprot drugog, kopljastog su oblika (sužavaju se do vrha na vrhu i na dnu), duljine do oko 8 cm. Listovi su pričvršćeni malom peteljkom na grane stabla. Boja lista je s donje strane bjelkasta, a štiti ga od hladnoće zimi i vrućine ljeti. S gornje strane maslinov list ima svijetlu zelenu boju. Cvjetovi masline su vrlo mali i skupljeni su u cvatove. Imaju četiri bijele latice i snažan, prepoznatljiv miris.
Plodovi maslinovog drveta su masline iz kojih se vadi maslinovo ulje, blago mediteranske prehrane. Masline su jajoliko koštunjavo voće, što znači da je unutra samo jedna koštica. Mogu biti različite veličine, ovisno o sorti iz koje potječu, ali obično se kreću između 1,5 i 3 cm. Prvobitna boja plodova je zelena, ali sazrijevanjem i starenjem postaju crne.
Stablo masline cvjeta u svibnju, a tijekom ljeta i jeseni plodovi dobivaju na težini i mijenjaju boju iz zelene u crnu. U potpunosti se uzgajaju početkom jeseni, ali tek krajem studenog ili prosinca se počinju brati, a kasnije se vadi izvrsno maslinovo ulje, izrazito važno u mediteranskoj prehrani.
Masline za preradu
Na našim područjima maslina se uzgaja samo u Dalmaciji, ali je to sasvim dovoljno jer je ondje razvila odličnu prilagodbu i način života te su dobro rasprostranjene i nije ih teško nabaviti u ostalim područjima države. Iz starijih vrsta razvile su se nove sorte koje postaju sve zastupljenije i za uzgajanje i za izvoz i prodaju. Neke od najpoznatijih vrsta za izradu namaza od masline su Oblica, Lastovka i Levantinka.
Oblica
Jedna od najpoznatijih domaćih sorti masline je upravo Oblica. Ova vrsta je naizgled kao i sve ostale, ali njezini plodovi su jako krupni i sadrže velik udio ulja iz kojeg se izrađuju razni namazi, maslinovo ulje i druge maslinove prerađevine.
Lastovka
Lastovka je druga najpoznatija vrsta masline u Hrvatskoj. Autohtona je sorta koja se uzgaja oko područja Korčule, dobro podnosi sušu i visoke temperature što joj je omogućilo dobar razvoj u našim krajevima. Manje je otporna na niske temperature i hladnoću. Ima srednje krupne plodove koji imaju visok udio ulja i jako su korisni za izradu namaza od masline.
Levantinka
Još jedna domaća vrsta masline je i Levantinka, crna je sorta koja je najčešće rasprostranjena na Šolti i okolnim područjima. Jako je osjetljiva na promjene temperature i uvjeta, isto tako nema visoku otpornost na bolesti. Rađa redovno i obilno što joj omogućuje dobru povezanost s prerađevinama, jedna je od čestih odabira za izradu namaza od masline upravo zbog svoje obilne rodnosti i divne arome te bogatog udjela ulja.
Berba i kupovina
Berba masline kreće nakon blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, traje nekoliko dana, a beru se zreli plodovi koji su odmah spremni za upotrebu tako svježi, a naravno odmah slijedi i njihove prerade. Prakticira se ručna berba masline kako ne bi došlo do oštećenja i propadanja velikog broja plodova. Često, pri mehaničkim berbama dolazi do gnječenja i uništavanja masline što, naravno, dovodi i do smanjenja količine masline za prodaju i izvoz. Ovo je dugotrajan proces i potreban je velik broj ljudi kako bi se berba uspješno obavila u što kraćem roku.
Kupovina masline je najčešća pogotovo u mediteranskim krajevima. Jedna je od najcjenjenijih biljaka na svijetu i upravo zbog toga njezina cijena nije niska, nego za pravu, domaću i kvalitetnu maslinu možemo očekivati da ćemo izdvojiti malo više novaca. Od masline se izrađuju razne prerađevine koje su sve popularnije i popularnije u današnje vrijeme pa je i zato cijena skuplja. Svakako je pri kupovini bitno je važno paziti da odabiremo krupne, svježe i zrele plodove bez mehaničkih oštećenja. One koje su oštećene dovode do uništavanja namaza ili nekog drugog proizvoda koji želimo napraviti.
Recepti za namaz od maslina
Namaz od masline ili tapenada postaje sve popularniji kako u kulinarstvu tako i kao prirodna krema za njegu kože, a pravi se o istih sastojaka, zato donosimo nekoliko različitih recepata za namaz od masline koji će vas oduševiti.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća tapenada
Klasični recept će dati naglasak na prirodnost proizvoda i okus same masline u odličnom omjeru masline i ostalih sastojaka. Sljedećim receptom dobit ćete jednu malu staklenku namaza od masline.
Sastojci
- 150 g crnih maslina
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica vinjaka
- 3 češnja češnjaka
- 60 ml maslinovog ulja
Priprema
- Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Ostavite ih nekoliko trenutaka da se osuše na nekoj krpi.
- Izvadite koštice i stavite ih u električnu sjeckalicu, a ako ju nemate krenite ih sami sjeckati na sitne komadiće.
- Dodajte limunov sok, vinjak, češnjak pa sve zajedno usitnite dok ne dobijete kašastu strukturu smjese.
- Stavite u porculansku ili staklenu zdjelu i uz stalno miješanje postepeno dodajte maslinovo ulje.
- Namaz od maslina poslužite s prepečencem i maslacem.
Namaz od zelenih maslina
Ukusna kombinacija zelenih maslina svidjet će vam se toliko da ćete uvijek poželjeti imati taj namaz za ukusni i zdravi doručak. Od sastojaka u receptu dobit ćete jednu malu staklenku namaza.
Sastojci
- 100 g zelenih maslina
- 1/2 žličice estragona (sušeni začin)
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica maslinovog ulja
- prženi bademi (po želji)
Priprema
- Sve sastojke osim maslinovog ulja istresite u blender i blendajte dok ne dobijete hrskavu smjesu, ako nemate blender onda sami sjeckajte plodove i miješajte ih dok ne dobijete kašastu smjesu.
- Po želji dodajte bademe koje ste prethodno prepržili na suhoj tavi i dobro ih isjeckali.
- Dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smjesu koju ćete moći mazati, ali da nije potpuno kremasta.
- Ostavite da stoji u hladnjaku 30-ak minuta, da se okusi sjedine pa mažite na krekere, zdravije varijante kruha (posebno proteinski kruh) ili neku vrstu voća (jabuke) ili povrća (celer, tikvice, krastavci).
Čuvanje i skladištenje
Masline se mogu skladištiti na brojne načine, često se zamrzavaju, no kad izrastu, one su otporne na sobne temperature, pa čuvanje u hladnjaku ili na hladnom i tamnom mjestu nije velik problem ukoliko ih želimo sačuvati nekoliko dana. Ako želimo čuvati masline na više vremena možemo ih zamrznuti ili ih pretvoriti u zimnicu te ih tako sačuvati.
Namaz od masline se najčešće priprema tako da se jede odmah nakon spremanja, a dobro zatvoren u hladnjaku i na tamnom mjestu može ostati do par dana, ali nakon otvaranja ga je najbolje pojesti u što kraćem roku. Svakako trebate paziti da pri odabiru i izradi namaza radite od kvalitetnih i dobrih sastojaka kako ne bi došlo do brzog propadanja namaza.
Savjeti
Tijekom izrade namaza od masline potrebno je paziti na svježinu i starost maslina u ovisnosti o kojoj se vrsti namaza radi. Ako spremate namaz od crnih maslina pazite kako one ne bi bile prestare i trule i lošeg okusa, no ako pravite sa zelenim maslinama onda je potrebno paziti da vaše masline ne budu nezrele jer će to dovesti do lošeg namaza koji će brzo propasti.
Nakon izrade namaza potrebno ga je držati na hladnom i tamnom mjestu kako ne bi došlo do kvarenja. Najbolje je, nakon otvaranja namaza i korištenja spremiti ga u hladnjak kako bi bili sigurni da neće doći do kvarenja.
Upotreba u kuhinji
Namaz od maslina dobro je prepoznat sastojak u raznim jelima, pitama i savijačama koje se spremaju u modernoj kuhinji. Osim glavnih jela, predjela i zakuski nije tako rijetka pojava namaza čak i u desertima. Osim što se namaz maslina može koristiti u kulinarstvu kao dodatak raznim jelima, može se koristiti i kao krema za lice ili njegu tijela. Zbog svojih ljekovitih svojstava odličan je u borbi protiv starenja i izbijanja bora na licu, naravno sve je bolje kad je domaće pa tako i ovaj namaz koji može služiti kao krema bez aditiva koji štete našoj koži više nego što pomažu.
Ljekovita svojstva
Masline su glavni sastojak mediteranske prehrane. Povezane su s mnogim zdravstvenim blagodatima, posebno se smatraju dobre za zdravlje srca i prevenciju tegoba kostiju i kardiovaskularnog sustava. Masline su bogate antioksidansima koji su dobri za cijeli ljudski organizam, a pogotovo su dobre i učinkovite u borbama protiv raznih upala i smanjenja rasta mikroorganizama u organizmu.
Može regulirati razinu kolesterola i zaštititi LDL (loši) kolesterol od oksidacije. Neka novija istraživanja primjećuju da masline i maslinovo ulje mogu pridonijeti smanjenju krvnog tlaka.
Nisko su kalorični plodovi, jedna maslina ima samo oko 7 kalorija. Ne debljaju, pa su i proizvodi i prerađevine masline jednako zdravi i niskokalorični ako se miješaju s pravim, prirodnim sastojcima i pomažu u borbi pri smanjenju kilograma.
Foto: Christo Anestev / Pixabay
Zimnica od maslina
Odgovori