Kokosovo vrhnje slično je kokosovom mlijeku i često dođe do zabune pa se ova dva različita proizvoda smatraju istim. Razlika ipak postoji i ogleda se u teksturi jer iako je kokosovo mlijeko gusta tekućina ipak je vrhnje od kokosa gušće.
Kokosovo vrhnje nastaje od kokosovog mlijeka i gotovo nije potrebno poduzeti nikakve dodatne radnje kako bi se dobio ovaj proizvod. Vlastito kokosovo mlijeko možete napraviti od svježeg kokosa blendanjem i cijeđenjem smjese te ako ga ostavite da odstoji vrhnje će se samo stvoriti na vrhu posude u kojoj će mlijeko stajati.
Kokosovo vrhnje ima šaroliku upotrebu u kulinarstvu i jednako se koristi za pripremu slanih i slatkih jela, a vrlo je i zdravo te puno korisnih nutrijenata. Ipak zbog veće količine masnoća, u usporedbi s kokosovim mlijekom, treba ga konzumirati u razumnim količina. Ali dobra vijest je da ga sami možete napraviti u kuhinji uz svega jedan sastojak i bez dodanih aditiva i sladila.
Karakteristike kokosove palme
Kokos je plod drveta koje se naziva kokosovom palmom. Pripada porodici drvenastih palmi kojima su prirodno skladište tropski krajevi i to posebno područja otoka Tihog i Indijskog oceana. Stablo palme može narasti do visine od 30 m, a promjer stabla je oko 30 cm. Zbog visine stabla ima i jako i dobro ukorijenjeno korijenje koje u dubinu može rasti i do 8 m. Zbog svoga oblika i strukture krošnje koja se nalazi na samom vrhu palme, mora biti otporna na jake vjetrove. Krošnja se sastoji od 30 perasto raspoređenih listova koji su dužine do 4 m te su tamnozelene boje, glatki i sjajni.
Iz cvijeta kokosove palme nastaje kokosov orah koji je plod kokosove palme. Vanjski tanki nepropusni dio kokosovog oraha naziva se egzokarpom, a čvrsti tvrdi unutrašnji dio je endokarp dok se između ta dva dijela nalazi debeli sloj lakog i rastresitog tkiva koje se naziva mezokarpom. Unutar mezokarpa se nalazi bijelo sjeme s razvijenom endospermom koja je okruglog oblika s debelim mesnatim dijelom u kojemu je smještena mliječna tekućina.
S vanjske strane kokosov orah je smeđe boje te okruglog ili duguljastog oblika ovisno o sorti koja se uzgaja. U fazi zrenja kora je zelene boje te se postepeno pretvara u smeđu boju sa sitnim vlaknima. Promjer ploda može biti oko 30 cm, a u samom središtu nalazi se prozirna tekućina koja se naziva kokosovom vodom.
Kokos za preradu
Kokos za pripremu kokosovog vrhnja isti je kao i kada pripremate kokosovo mlijeko. Svaki kokos koji bi izabrali za pripremu mlijeka možete koristiti i u pripremi vrhnja. Postoji nekoliko podjela kokosovih palmi, ali se u trgovinama najčešće može zamijetiti da se dijeli prema područjima gdje se uzgaja te da shodno tome često nosi i nazive. Svaku sortu karakterizira oblik i veličina kokosa, ali kod neki sorti i boja ploda. Sorte koje se koriste za pripremu kokosovog mlijeka te ujedno i kokosovog vrhnja su Patuljasti kokos i Kraljevski kokos koji se može kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili supermarketima.
Patuljasti kokos
Ova sorta se uzgaja na Maldivima i možete ga naći u svakoj trgovini zdrave rane te je najviše zastupljen na tržištu. Visina stabla je niža u odnosu na ostale sorte te je vrlo jednostavan za branje jer je visina palme najčešće oko 1 m. Plod je u punoj zrelosti karakteristične smeđe boje i okruglog oblika.
Kraljevski kokos
Zemlja podrijetla ove sorte je Šri Lanka i možete ga kupiti i kod nas u supermarketima i trgovinama zdrave hrane. U prošlosti se često nazivao Cejlonskim kokosom te ga i danas možete pronaći pod tim nazivom. Plod ove sorte je sladak i ukusan te je smeđe boje u zreloj fazi i okruglog oblika. Najčešće se koristi za pripremu kokosovog brašna i kokosovog mlijeka.
Berba i kupovina
Uzgoj kokosove palme za berbu na našim područjima nije moguć te su u Mediteranskom području palme isključivo ukrasne biljke. Tako uzgojene kokosove palme imaju samo krošnju, ali ne daju plod jer zahtijevaju posebne vremenske uvijete kako bi se plod razvio.
Na mjestima gdje se uzgajaju plod se bere na poseban način jer je često riječ o palmama čije krošnje dostižu vrlo velike visine. Postoje i sorte koje su nižeg odnosno patuljastog rasta te se berba takvih plodova obavlja na puno lakši način. Plod kokosove palme formira se u krošnji koja se nalazi na vrhu stabla te ako je riječ o vrlo visokom stablu potrebno posebno obučiti ljude za penjanje na takva područja.
Berba kokosovog oraha obavlja se samo u slučaju ako se želi da bude zelene boje odnosno još u potpunosti ne dozreo. U protivnom se čeka da kokosov orah sazre te sam padne na tlo koje je pjeskovito kako se plod prilikom pada ne bi oštetio. Ponekad prilikom berbe pomažu i životinje tako da postoje i majmuni koji se posebno obučavaju za branje kokosovih oraha. Sezona kokosovog oraha je od listopada do prosinca, ali se tijekom cijele godine može pronaći u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane jer nakon što sazre ne kvari se lako.
Kokosov orah ćete morati kupiti u trgovina, a prilikom kupnje obratite pažnju da li se kokosova voda još nalazi unutar ploda, a to ćete najbolje osjetiti ako ga protresete. Ako čujete zvuk vode to je znak da kokosov orah nije nigdje puknu i da se može konzumirati. Pregledajte vanjsku koru kokosa kako bi utvrdili da nema na sebi nikakve tragove plijesni ili oštećenja od nametnika.
Na tržištu postoji kokosovo mlijeko koje možete kupiti, ali za pripremu kokosovog vrhnja potrebno je napraviti vlastito. Kupovno kokosovo mlijeko sadrži razne dodatke odnosno emulgatore i aditive koji sprječavaju nastajanje kokosovog vrhnja stoga ono ne može služiti kao sirovina za pripremu.
Recepti za kokosovo vrhnje
Domaće kokosovo vrhnje priprema se od kokosovog mlijeka stoga ćete prvo morati znati otvoriti kokosov orah, napraviti kokosovo mlijeko te nakon toga skupiti kokosovo vrhnje. Iako proces pripreme zvuči komplicirano bit će vam potrebno samo nekoliko sati kako bi dobili ne samo jedan već dva vrlo kvalitetna i zdrava proizvoda.
Za početak potrebno je da znate kako se kokosov orah ispravno otvara i čisti kako bi se dobila bijela mesnata masa ploda. Kokos nakon što ste ga kupili stavite na krpu te na vrhu kokosa pronađite tri mala udubljenja. Vadičepom ili tankim nožem napravite dvije rupice i kroz njih ispustite kokosovu vodu ili sok u posudu. Nakon što je sva tekućina izašla, kokosov orah položite vodoravno na dasku te ga prekrijte s krpom i nekoliko puta udarite s čekićem. Kokosov orah nakon udaranja će puknuti i raspasti se na manje komade. Dijelove koje ste dobili nakon otvaranja kokosa možete izrezati na manje komade kako bi nožem lakše ogulili vanjsku koru kokosa jer će vam za pripremu mlijeka i vrhnja biti potreban bijeli mesnati dio ploda.
Kokosovo vrhnje je nakon pripreme intenzivne bijele boje te guste i kremaste strukture. Slično je vrhnju koje se pravi od kravljeg mlijeka, ali je intenzivnijeg i slatkastog okusa. A za kokosovo vrhnje možemo zapravo reći da ga ne pripremamo nego da se ubire s mlijeka. Pripremu je najbolje izvesti uz pomoć svježeg kokosa iako se kokosovo mlijeko može praviti i od kokosovog brašna. Priprema kokosovog vrhnja od kokosovog brašna se ne preporučuje jer postoji mogućnost da je kokosovo brašno koje kupite prerađeno i u sebi ne sadrži dovoljnu količinu sastojaka za stvaranje kokosovog vrhnja.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Kokosovo vrhnje od svježeg kokosa
Nakon što ste uspjeli očistiti kokos morat ćete napraviti prvo kokosovo mlijeko koje ćete nakon toga dobro ohladiti. Za pripremu kokosovog vrhnja nećete se puno načuti već ćete samo pobrati vrhnje koje će se samo formirati na vrhu posude. Iako zvuči kao jednostavan proces početnicima u pripremi ovakvih namirnica bit će potrebno određeno vrijeme da se usavrše u pripremi ovakvog proizvoda.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 200 ml kokosovog vrhnja.
Sastojci
- 1 svježi kokosov orah
- 700 ml vode
Priprema
- Očistite svježi kokosov tako da prvo ispustite vodu, razbijete i ogulite koru.
- Bijeli mesnati dio koji ste dobili nakon čišćenja narežite na što sitnije dijelove, a možete ga i naribati na ribež.
- Usitnjeni mesnati dio kokosa stavite u blender i ulijte vodu koju ste pustili da zakuha.
- Blender uključite na najjače i blendajte smjesu oko 1 minute.
- Kada se smjesa sjedinila i kokos usitnio, izvadite ju iz blendera u cijedilo na koje ste stavili gazu.
- Ispod cijedila stavite posudu u koju ćete cijediti kokosovo mlijeko.
- Gazu uzmite tako da od nje napravite mali svežanj u čijem središtu je kokosova pulpa.
- Rukama dodatno iscijedite sadržaj gaze.
- Tekućina koju ste dobili cijeđenjem je kokosovo mlijeko.
- Prelijete ga u plastičnu posudu kako bi što lakše sakupili vrhnje s vrha kada se stvori.
- Stavite ga u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
- Ako imate dovoljno vremena ostavite ga preko noći.
- Možete ga držati u hladnjaku sve dok ne primijetite da se počelo stvarati vrhnje.
- Posudu možete i lagano poklopiti kako nečistoće ne bi upadale u mlijeko.
- Nakon što se smjesa dovoljno ohladila polako ju iz hladnjaka prenesite na radnu površinu.
- Nemojte ju previše tresti kako se vrhnje opet ne bi pomiješalo s preostalom tekućinom.
- Žlicu stavite u hladnjak na 5 minuta kako bi se ohladila.
- Ohlađenom žlicom lagano s vrha sakupite bijelu gustu tekućinu koja se stvorila.
- Gusta tekućina predstavlja kokosovo mlijeko.
- Možete ga spremiti u staklenku i zatvoriti te držati u hladnjaku nekoliko dana ili odmah upotrijebiti u pripremi hrane.
Čuvanje i skladištenje
Kokosovo vrhnje ne podnosi visoke pa čak ni sobne temperature. Najbolje ga je upotrijebiti odmah nakon pripreme i ne spremati ga u hladnjak i zamrzivač. Stajanjem ono mijenja svoju teksturu i postaje sve više tekuće, ali i gubi svoju aromu.
Ako ipak ne možete odjednom potrošiti vrhnje koje ste napravili, možete ga pospremiti u staklenu posudu, najbolje u staklenku ili staklenu bocu koju možete zatvoriti. Pripremljeno vrhnje je nakon skladištenja najbolje potrošiti u roku do 5 dana, a najbolje bi bilo u 2 do 3 dana. Staklenu obavezno čuvajte u hladnjaku na što nižoj temperaturi. Nikako ga nemojte zamrzavati jer će u potpunosti promijeniti teksturu i postati tekuće te se čak i pokvariti.
Savjeti
Kokosovo mlijeko prilikom hlađenja bi najmanje trebalo stajati 5 sati u hladnjaku kako bi se stvorilo kokosovo vrhnje.
Žlicu kojom sakupljate vrhnje s mlijeka obavezno dobro rashladite jer kokosovo vrhnje ne podnosi visoke temperature.
Upotreba u kuhinji
Kokosovo vrhnje se prije svega može iskoristiti za pripremu slastica i to tako da se od njega pravi kokosov šlag. Miksanjem kokosovog vrhnja stvara se tekstura koja je slična napravljenom šlagu od slatkog vrhnja za šlag. U ovako pripremljen šlag ili kremu možete dodati razne sastojke jer kokosovo vrhnje se slaže s vanilijom, kakaom, cimetom, ali i raznim citrusima kao što su naranče ili limun.
Pripremljenu kremu možete i dodatno zasladiti s medom ili javorovim sirupom. Ovako prerađeno kokosovo vrhnje se dalje može koristiti za pripremu sladoleda, namaza i kolača.
Ovo vrhnje najčešće u kuhinji služi kao zamjena za obično vrhnje i koriste ga pretežno vegani i vegetarijanci. Može se dodati prilikom pripreme umaka koji se kombiniraju s povrćem, ribom ili mesom. Savršeno je i za pripremu napitaka jer za razliku od kokosovog mlijeka, daje potrebnu gustoću piću i egzotičan okus. U slanim jelima ova namirnica može se kombinirati s njokima, piletinom i gorgonzolom.
Ljekovita svojstva
Kokosov vrhnje kao i kokosovo mlijeko je dobro za osobe koje su intolerantne na laktozu i gluten te ne mogu konzumirati mlijeko i vrhnje životinjskog podrijetla. Bogato je raznim mastima, vitaminima i drugim potrebnim nutrijentima za normalan rad ljudskog organizma.
Iako sadrži veću količinu kalorija od drugih vrsta biljnih prerađevina, ali i bogato je mastima, uz ograničenu konzumaciju može biti vrlo korisno za probavu i stimulirati rast korisnih bakterija u crijevima.
Također pomaže i kod detoksikacije jetre, ali i normalnog rada bubrega.
Foto: monicore / Pixabay
Zimnica od kokosa
Odgovori