• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sirup od bazge

Sirup od bazge

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Dora Bunta

  • Bazga za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sirup od bazge
  • Sirup od cvjetova bazge
  • Sirup od bazge bez kuhanja
  • Sirup od bazge bez šećera
  • Sirup od bazge s medom
  • Sirup od bazginih bobica
  • Sirup od bazge i limuna
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Sirup od bazge pravi je okrepljujući i zdravi užitak te sastavni dio dobro opremljenih domaćih smočnica jer svojim okusom upotpunjuje svaki obrok. Oni koji nisu samostalni uzgajivači bazge, ali koji često uživaju u prirodnim čarima s obitelji i prijateljima, mogu pronaći bazgu u prirodi ili na tržnicama i kod lokalnih uzgajivača te se okušati u samostalnoj izradi iznimno ukusnog sirupa od bazge.

Sirup od bazge može se spremati na razne načine i u kombinacijama sa svakakvim dodacima i sastojcima, ovisno o željama i preferencijama onog koji priprema sirup. Osnovna karakteristika sirupa od bazge je njegova gustoća stoga se obavezno nakon pripremanja razrjeđuje vodom kako bi se dobio osvježavajuć napitak od bazge.

Karakteristike bazge

Bazga se često naziva još i baz, bazgovina, zovika ili zovina. To je biljka koja raste u obliku grmova ili niskih stabala te može narasti i do 10 m visine, a najviše raste u područjima Europe, zapadne Azije i istočne Amerike. Bazga se često može pronaći u prirodi na poljima, livadama pa čak i gorama. Najviše joj odgovaraju topla i sunčana područja s plodnim tlom. Uz to, staništa bazge su i relativno sjenovita područja pa se grmovi i stabla bazge mogu susresti na rubovima šuma, u šikarama, ali i na obalama rijeka i potoka.

Osnovna karakteristika bazge su cvjetovi bijele ili krem boje koji rastu pravilnim cvatom specifičnog izgleda. Cvjetovi bazge imaju izrazito ugodan miris i rastu na kratkim stapkama, a cvatu početkom ljeta, u lipnju i srpnju. Listovi rastu nasuprot jedan drugome, lice im je tamno-zeleno, a naličje ponešto svjetlije te pomalo dlakavo. Plodovi bazge su male bobice s košticama veličine i do 8 mm. Tamno su ljubičaste boje i imaju crvene stapke, a dozrijevaju od kolovoza do rujna. Kora stabla bazge je svijetlo-smeđe do sive boje te je ispucala, a unutar kore se nalazi bijela srž.

Bazga za preradu

Iako postoji otprilike 30 vrsta bazge, one koje koristimo za pripremu sirupa su ujedno i najpoznatije i najraširenije, osobito u našim prostorima: crna i crvena bazga.

Crna bazga

Crna bazga je najrasprostranjenija u našim područjima te se najviše koristi u domaćim pripravcima od bazge. Odlikuje se bijelim i kremastim cvjetovima pravilnog oblika i gotovo crnim bobicama koje vise na crvenim stapkama. Bobice sadrže crveni sok, a svi dijelovi crne bazge se mogu primjenjivati u domaćinstvu.

Crvena bazga

Crvena bazga druga je najzastupljenija vrsta iz porodice bazge u našim predjelima. Odlikuje se manjim cvjetovima koji su žućkaste pa čak i zelenkaste boje. Bobice su, za razliku od bobica crne bazge, crvene te imaju promjer otprilike 5 milimetara. Crvena bazga također je vrlo zdrava i sadrži razna ljekovita svojstva.

Berba i kupovina

Iako se svi dijelovi bazge mogu koristiti u raznim pripravcima, za izradu sirupa najčešće se koriste cvjetovi ili bobice bazge. Ako krenete u berbu bazge, najbolje vrijeme za berbu cvjetova je u svibnju te početkom lipnja. Cvjetovi bazge beru se po suhom i toplom vremenu zajedno sa stapkom u komadu te se prije upotrebe i prerade moraju malo osušiti. Cvjetovi bazge mogu se sušiti i do 12 mjeseci, no za izradu sirupa preporučuje se korištenje svježih, malo osušenih cvjetova bazge. Izbjegavajte branje cvjetova na drveću koje raste uz prometnice.

Berba bobica crne i crvene bazge odvija se uglavnom u rujnu. Kod berbe bobica, važno je pripaziti prije svega na boju bobica jer ona je indikator zrelosti. Ako su bobice zelene, bolje bi bilo malo pričekati dok ne postignu crnu ili crvenu boju. Bobice se beru sa stapkama, u komadu i oprezno kako se bobice ne bi trusile.

Recepti za sirup od bazge

U nastavku se nalaze najosnovniji recepti s osnovnim količinama i sastojcima koje možete dodatno modificirati po svom ukusu.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Sirup od cvjetova bazge

Kuhani sirup od cvjetova bazge napitak je koji razrijeđen s vodom osvježava i nadopunjuje svaki obrok, a njegova je priprema jednostavna i ne iziskuje puno vremena. Količina sastasjaka u receptu dovoljna je za 1 litru sirupa od bazge. Ako želite napraviti veću količinu sirupa od bazge, povećajte količinu svih namirnica u jednakom omjeru.

Sastojci

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 kg šećera
  • 1 l hladne vode
  • 15 g limunske kiseline

Priprema

  1. Procvale i očišćene cvjetove bazge preliti 1 litrom hladne vode i ostaviti ih u pokrivenoj posudi 24 sata, ali s dotokom zraka. Ne smiju se namakati više od 24 sata jer će cvjetovi bazge dobiti neugodan okus i miris.
  2. Nakon što su se cvjetovi namakali 24 sata, procijediti cvjetove kroz gazu i istisnuti rukama.
  3. U vodu u kojoj su se cvjetovi namakali dodati kilogram šećera.
  4. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer u potpunosti ne otopi i dok se ne prestane stvarati pjena.
  5. Nakon toga, maknite pjenu i ostavite da se ohladi.
  6. Kad se sirup ohladio, dodajte 15 grama limunske kiseline. Pripazite na količinu limunske kiseline jer ona utječe na kiselost gotovog sirupa.
    Sipajte gotov sirup u čiste staklene boce i skladištiti.

Sirup od bazge bez kuhanja

Sirup također možete pripremiti i bez kuhanja, a pripremljen na ovaj način, možete ga skladištiti čak i do godinu dana na tamnom i hladnom mjestu. Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za otprilike 3 litre sirupa.

Sastojci

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 kg šećera
  • 3 l vode
  • 3 neprskana limuna
  • 40 g limunske kiseline

Priprema

  1. Cvjetove bazge temeljito operite i uklonite peteljke.
  2. Limun operite u vrućoj vodi i narežite na kolutiće.
  3. Cvjetove bazge potopite u vodu kojoj ste predhodno dodali narezani limun i limunsku kiselinu.
  4. Dobro promiješajte, poklopite zdjelu u kojoj namačete cvjetove i ostavite na tamnnom i hladnom mjestu da stoji 24 sata.
  5. Sljedeći dan dodajte šećer i promješajte te ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje
  6. Nakon dodatnih 24 sata, sirup procijedite i sipajte u sterilizirane staklene boce.

Sirup od bazge bez šećera

Za sve dijabetičare ili one koji izbjegavaju šećer, sirup od bazge možete napraviti i sa eritritom ili stevijom, a sadrži niski udio ugljikohidrata. Od količine sastojaka navedene u receptu dobit ćete otprilike 1 litru sirupa jer se po litri dodaje 10 cvjetova, pa ako želite više sirupa (više litara) dodajte više cvjetova. Ako želite izraženiju aromu, stavite 13 ili 15 cvjetova po litri. Također imajte na umu da nećete dobiti gusti sirup kao kod klasičnog sirupa sa šećerom, bit će vodenast, ali se zbog slatkoće i intenzivnog okusa ipak razrjeđuje.

Sastojci

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 neprskani limun
  • 1 žličica limunske kiseline
  • 1 litra vode
  • 1/2 žličice zelenog stevija praha
  • 1 žlica eritrita

Priprema

  1. Pažljivo očistite cvjetove od bubuca te ih operite u hladnoj vodi
  2. U loncu zagrijte vodu i dodajte limunsku kiselinu, eritrit i steviju te pustite da proključa
  3. Isključite vodu da se malo prohladi, a u međuvremenu gulilicom za krumpir ogulite koricu limuna i poslažite na dno velike staklenke
  4. Limun izrežite na kolutiće i također stavite na dno staklenke, a zatim i cvjetove bazge
  5. Prelijte sve prethodno skuhanim sirupom, zatvorite i ostavite da stoji 24 sata.
  6. Sljedeći dan pasterizirajte staklenke u pećnici na 100°C 10-15 minuta
  7. Procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo u lonac, pa sirup ponovno zagrijte taman da proključa
  8. Malo prohladite i sipajte u steriliziranu bocu

S obzirom na to da ovaj sirup ne sadrži šećer koji ujedno služi i kao konzervans, pasterizacija i ponovno prokuhavnje je potrebno kako bi se spriječilo kvarenje sirupa. Također se preporučuje čuvanju u hladnjaku ili ga potrošiti do kraja ljeta.

Sirup od bazge s medom

Ako ne volite šećer i konzervanse, a ipak želite određenu intenzivnu slatkoću sirupa, možete napraviti sirup od bazge s medom.

Sastojci

  • 50 većih vjetova bazge
  • sok od 4 neprskana limuna
  • 3 litre vode
  • 2 kg domaćeg meda

Priprema

  1. Cvjetove potopite u vodi i ostavite da stoji 24 sata
  2. Procijedite ih kroz pamučnu krpu ili gazu
  3. U blenderu pomiješajte procijeđeni sok od bazge, sok od limuna i med
  4. Sipajte u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali u pećnici ili ključaloj vodi te ih nakon zatvaranja okrenite naopako kako bi se napravio vakuum.
  5. Ovako pripremljen sirup možete čuvati na hladnom i tamnom mjestu do zime. Umjesto staklenih boca možete koristiti i plastične boce koje možete spremiti i u zamrzivač.

Sirup od bazginih bobica

Sirup od bazginih bobica malo je drukčija varijanta sirupa od bazge, no oduševljava svojom jednostavnom pripremom i okusom gotovog sirupa. Veoma je zdrav i ljekovit pripravak i njegova se konzumacija preporučuje svima. Ova količina dovoljna je za 3 do 4 litre sirupa od bazginih bobica. Ako želite veću ili manju količinu sirupa, uskladite količinu namirnica prema istom omjeru.

Sastojci

  • 1 kg bobica bazge
  • 3 kg šećera
  • 3,5 l hladne vode
  • 40 g limunske kiseline
  • 1 žličica konzervansa
  • štapić vanilije

Priprema

  1. Zrele bobice bazge očistite od stapki i dobro operite.
  2. Prelijte sa 3,5 litre hladne vode i kuhajte otprilike 1 sat.
  3. Nakon što su se bobice skuhale, procijedite ih kroz gazu i istisnite rukama.
  4. U vodu u kojoj su se bobice kuhale dodajte 3 kg šećera te limunsku kiselinu.
  5. Kuhatijte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer u potpunosti ne otopi i dok se ne prestane stvarati pjena.
  6. Pred kraj kuhanja, dodajte 1 žličicu konzervansa.
  7. Kad se pjena prestala stvarati, maknite je i dodajte štapić vanilije kako bi pustio svoju aromu.
  8. Ostavite sirup da se ohladi.
  9. Sipajte gotov i ohlađen sirup u čiste staklene boce i skladištiti na tamnom i hladnom mjestu.

Sirup od bazge i limuna

Sirup od bazginih i limuna zdravija je verzija sirupa od bazge jer ne mora nužno sadržavati limunsku kiselinu, a istodobno je slatka i osvježavajuća te dobro ide uz svako jelo, ali i kao samostalno osvježenje.Količina sastojaka navedenih u receptu dovoljna je za 1 litru sirupa.

Sastojci

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 kg šećera
  • 1 l hladne vode
  • 6 limuna

Priprema

  1. Procvale i cvjetove očišćene od prljavština, prašine i insekata preljte 1 litrom hladne vode i narežite 3 limuna na ploške.
  2. Ostavite cvjetove s limunima u pokrivenoj posudi 24 sata.
  3. Nakon što su se cvjetovi s limunima namakali 24 sata, procijedite cvjetove kroz gazu i istisnite rukama.
  4. U istisnutu tekućinu dodajte sok od 3 limuna i 1 kg šećera.
  5. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer u potpunosti ne otopi i dok se ne prestane stvarati pjena.
  6. Maknite pjenu i ostavite sirup da se ohladi.
  7. Sipajte gotov sirup u čiste staklene boce i pasterizirajte.

Svi recepti za zimnicu od bazge >>

Čuvanje i skladištenje

Sirup od bazginih cvjetova ili bazginih bobica obavezno se skladišti na tamnom i hladnom mjestu. Idealno mjesto za skladištenje sirupa od bazge je smočnica ili podrum te je važno da mjesto skladištenja ne bude vlažno.

Pravilno i dobro skladišten sirup od bazge može se koristiti i godinu dana nakon pripreme. S vremenom skladištenja, na dnu boce stvorit će se talog, no on ne utječe ni na okus ni na kvalitetu sirupa od bazge. Ako želite maknuti talog, prije posluživanja razrijeđenog sirupa od bazge, preporučujemo da ga procijedite kroz cjedilo ili gazu kako bi se izbjeglo daljnje taloženje.

Savjeti

Kako biste sirup što duže trajao napravite proces pasterizacije zimnice - boce stavite stavite u široku posudu tako da budu do polovice prekrivene vodom. Kuhajte 45 minuta na laganijoj vatri. Nakon toga, zamotajte boce dekama kako bi se što sporije hladile. Nakon što su se u potpunosti ohladile, spremite boce na tamno i hladno mjesto, poput smočnice ili podruma.

Upotreba u kuhinji

Sirup od bazge može se koristiti kao samostalno piće, a osobito odgovara u vrućim ljetnim mjesecima s dodatkom mrvljenog leda i listova mente. Tako spremljen razrijeđen sirup od bazge pravo je ljetno osvježenje.

Osim toga, sirup od bazge može poslužiti u kolačima, za natapanje biskvita kako bi kolači dobili posebnu aromu bazge i postigli određenu razinu slatkoće. Svakako preporučujemo da isprobate i kombinaciju sirupa od bazge s medom za pravu rapsodiju zdravlja. Kombinacija sirupa od bazge i meda može se konzumirati samostalno, ali i na prepečencu ili u čaju!

Ljekovita svojstva

Bazga je poznata po svojim ljekovitima svojstvima od davnina te su je naši preci koristili kao lijek za mnogobrojne zdravstvene tegobe. Važno je napomenuti da svi dijelovi biljke imaju ljekovita svojstva pa se tako cvjetovi, lišće, bobice i kora iskorištavaju u svrhu ljekovitosti.

Cvjetovi bazge bogati su vitaminom C, karotenima, taninima i glikozidima. Koriste se često kod prehlada i viroza jer pomažu čišćenju sinusa, kod upale grla i upale krajnika. Osim toga, potiče se znojenje čime se organizam čisti od toksina. Lišće bazge dobro djeluje na izlučivanje mokraće. Bobice su prirodni izvor vitamina C, E i B1, organske kiseline, karotina i pektina. Bobice se ne smiju konzumirati sirove, ali prerađene bobice mogu biti jak saveznik u jačanju imuniteta i poboljšanju općeg dobrog stanja organizma. Kora bazge ima laksativno djelovanje i pomaže pri probavi te čisti organizam od nečistoća.

S obzirom na to da bazga kao biljka ima mnogobrojna ljekovita svojstva, pripravci od bazge iznimno su zdravi. Sirup od bazge pomaže pri jačanju imuniteta, a pošto potiče znojenje, ujedno i pridonosi čišćenju organizma od toksina. Uz to, sirup ob bazge izlučuje mokraću što je još jedan dokaz da poboljšava zdravlje čovjeka.

Foto: RitaE / Pixabay

Zimnica od bazge

  • Marmelada od bazge
  • Med od bazge
  • Sok od bazge
  • Sušenje bazge

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR