Marmelada od bazge je nepoznat proizvod većini ljudi i rijetko se priprema kao zimnica. Jabuke, dunje, marelice ili breskve koriste se za pripremu ukusnih namaza, ali ljudi često ne žele eksperimentirati i ne pripremaju marmelade od cvjetova, a posebno se boje kada saznaju da bobice bazge mogu biti otrovne za konzumaciju. Ali ako pratite recept za pripremu i uberete pravu biljku ne morate se bojati posljedica za zdravlje jer pravilna termička obrada bobica iz njih uklanja sva toksična svojstva i na kraju dobivate ukusnu i zdravu zimnicu.
Od cvjetova bazge najviše se priprema sok koji se koristi kao piće, ali se dodaje i prilikom pripreme raznih kolača. Marmelada od bazge može biti izvrsna zamjena i dodatak prilikom pripreme kolača, a može se pripremati i od tamnih bobica bazge koje će kolaču dati posebnu tamnu boju.
Cvjetove i bobice bazge možete sačuvati u obliku zimnice kao marmeladu, a priprema se uz pomoć šećera ili želirnog šećera. Okus bazge slaže se s drugim voćem, a možete ju kombinirati s jagodama i tako dobiti izvrstan namaz za kruh ili palačinke.
Karakteristike bazge
Bazga je listopadni grm ili nisko drvo koje se svrstava u porodicu kozokrvnica, ali se smatra da pripada moškovičevkama. Cvjetovi i bobice se koriste u kulinarstvu i medicini, a još se naziva zovom, bazgovinom, aptovinom i zovikom. Raste uz šumske putove, livade i na napuštenim područjima, ali je mnogi uzgajaju i u svojim vrtovima. Bazga cvjeta u lipnju i srpnju, a bobice dozrijevaju u kolovozu i rujnu.
Bazga za preradu
Na našem području uspijevaju samo tri vrste bazge od njih ukupno 40 koliko ih je poznato u svijetu. Za pripremu marmelade može se koristiti samo Crna bazga i Abdovina dok se Crvena bazga smatra otrovnom zbog sjemenki koje sadrže otrovne sastojke.
Crna bazga
Crna bazga najčešće raste u obliku grma ili stabla visine do 6 m i može se pronaći na području Europe i Sjeverne Amerike. Ima bijele cvjetove koji su jestivi i imaju ljekovita svojstava dok se plodovi odnosno bobice mogu jesti tek nakon termičke obrade. Bobice su tamno plave do crne boje te se od njih može pripremati pekmez, džem, marmelada, sirup i vino. Listovi i kora se otrovni zbog čega se ne koriste u kulinarstvu. Ova sorta se najčešće bere i koristi za pripremu proizvoda od bazge te se naziva i Pravom bazgom i Crnom zovom.
Abdovina
Abdovina je iznimno zdrava i ljekovita vrsta bazge koja raste na šumskim čistinama i uz putove na području Europe, Azije i Afrike. Još se naziva i Smrdljivom bazgom, a raste u obliku grma koji može biti visok do 2 m. Cvjetovi su bijele do roze boje i promjera 10 - 15 cm dok su plodovi male crne bobice veličine 5 - 6 mm. Marmelada pripremljena od ovih bobica može biti ružičaste boje.
Berba i kupovina
Bazga je biljka čiji se plodovi pretežno beru u prirodi i ne kupuje se u supermarketima ili tržnicama. Ako želite pripremati marmeladu od bazge morat ćete bobice ili cvjetove ubrati na šumskim čistinama ili uz šumske puteve. Najkvalitetnije plodove bazge nabrat ćete na vlažnim područjima te ju ponekad možete pronaći na područjima uz obale. Grmovi i stabla uspijevaju na mjestima gdje je prosječna listopadna temperatura između 7 i 15°C, a otporna je na niske temperature.
Cvjetovi bazge beru se od kraja svibnja do kolovoza, ali ih je najbolje brati krajem svibnja dok se još ne počnu formirati plodovi odnosno bobice. Beru se tako da se reže cijela peteljka na kojoj se nalaze cvjetovi, a berba se mora obavljati kada je sunčano i suho vrijeme. Ne smiju se brati nakon kiše jer će brzo početi trunuti i nećete imati kvalitetnu sirovinu za pripremu marmelade.
Bobice bazge se beru u rujnu kada su tamno plave do crne boje. Ne dozrijevaju jednolično te pažljivo morate odrediti vrijeme berbe, a morate ju obavljati nekoliko puta. Bobice ne smijete brati ako nisu potpuno zrele jer su tada jako toksične za ljudski organizam kao i peteljke te ih prije pripreme marmelade morate ukloniti.
Recepti za marmeladu od bazge
Marmeladu od bazge možete pripremati od cvjetova ili bobica bazge, a za razliku od sličnih namaza marmelada je fina i propasirana smjesa slatkastog okusa. Za pripremu možete koristiti šećer ili želirni šećer, a ako volite razne voćne okuse možete napraviti ukusnu marmeladu od bazge i jagoda.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Marmelada od cvjetova bazge
Domaću marmeladu od bazge možete pripremiti od bijelih cvjetova koji cvjetaju od lipnja do srpnja. Priprema se na malo neobičan način i mnogima nije jasno kako od cvjetova može nastati ovako ukusan namaz. Neki smatraju da je ovo žele, a ne marmelada, ali kako god ju nazivali nemojte propustiti priliku da isprobate ovaj recept. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 4 manje staklenke.
Sastojci
- 1 l vode
- 8 cvjetova bazge
- 1 limun
- 600 g šećera
- 1 vrećica želirnog šećera
Priprema
- Vodu stavite u posudu i dodajte cvjetove bazge te iscijedite sok limuna. Poklopite posudu s poklopcem.
- Sastojke ostavite da se namaču 1 dan te ih nakon toga procijedite kroz gazu.
- Procijeđenu tekućinu stavite na štednjak na laganu vatru i dodajte želirni šećer i 3 žlice šećera.
- Nakon što smjesa prokuha dodajte preostali šećer i ostavite da kuha još 3 minute. Ako se na vrhu pojavi pjena, skinite ju žlicom.
- Ako je marmelada prerijetka, kuhajte ju još 2 - 4 minute.
- Dobivenu marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih s poklopcem i ostavite da se ohlade.
Marmelada od bobica bazge
Marmeladu od bazge možete pripremiti od bobica koje dozrijevaju iz cvjetova bazge. Ovu marmeladu moći ćete pripremati u kolovozu i rujnu kada bobice dozrijevaju. Bobice je nakon berbe potrebno odmah pojesti, a ako imate veću količinu, marmelada je najbolji izbor za pripremu zimnice od bazge. Prilikom pripreme možete dodati i šumsko voće, a obavezno ulijte malo limunske kiseline kako bi poboljšali okus marmelade. Navedena količina sastojaka je dovoljna za oko 6 - 8 staklenki srednje veličine.
Sastojci
- 500 g bobica bazge
- 1,5 kg šećera
- 1/2 svježeg limuna
Priprema
- Bobice i šećer stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri. Smjesu miješajte i kuhajte oko 30 minuta.
- Dodajte sok od ½ limuna. Sve dobro promiješajte i kuhajte još 30 minuta.
- Nakon što ste ju dobro ukuhali smjesu procijedite kroz gazu i dobivenu marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite ih s poklopcima.
- Ostavite da se ohlade i spremite na hladno i tamno mjesto.
Marmelada od bazge sa želirnim šećerom
Želirni šećer je poseban po tome što sadrži pektin koji se dobiva od jabuka i citrusa. Može se kombinirati sa šećerom ili samostalno. Navedeni sastojci su dovoljni za 4 manje staklenke.
Sastojci
- 30 cvjetova bazge
- 1 l soka od jabuke (sa 100% udjela voća)
- 500 g želirnog šećera
- 2 svježa limuna
Priprema
- Cvjetove bazge operite i stavite u lonac te ulijte sok od jabuke. Smjesu promiješajte i poklopite te ostavite u hladnjaku da odstoji 24 sata.
- Procijedite tekućinu i dobro stisnite cvjetove kako bi iz njih izašla aroma.
- U tekućinu dodajte želirni šećer i sok koji ste iscijedili iz svježeg limuna.
- Promiješajte i lonac stavite na štednjak na laganu vatru te ostavite da kuha 3 - 5 minuta.
- Dobivenu marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite s poklopcem i staklenke okrenite naopako i ostavite da odstoje tako 2 - 3 minute.
- Nakon toga staklenke okrenite na pravu stranu i ostavite da se ohlade.
Marmelada od bazge i jagoda
Bazga i jagoda savršena su kombinacija za pripremu ukusne domaće marmelade. Jagode su pomalo kiselkasto-slatkastog okusa, a bazga slatka i mirisna te se ovo voće savršeno nadopunjuje. Jednostavna je za pripremu, a želin možete nabaviti u malo većem supermarketu dok se jagode preporučuje kupiti u nekom od OPG-ova. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 6 staklenki od 350 ml.
Sastojci
- 5 cvjetova bazge
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 1 vrećica želina
Priprema
- Jagode operite i očistite od peteljki te prerežite na pola. Stavite ih u veći lonac ili posude te dodajte cvjetove bazge koje ste prethodno oprali pod mlazom hladne vode i dobro posušili s papirnatim ručnikom. Cvjetove skinite s peteljki prije nego ih dodate jagodama.
- U smjesu dodajte šećer i promiješajte sve sastojke.
- Jagode, cvjetove i šećer dobro izgnječite rukama i ostavite da smjesa odstoji 1 sat.
- Nakon što je smjesa odstajala, stavite ju na štednjak na laganu vatru i dodajte želin. Kad prokuha ostavite ju još 3 - 5 minuta i skidajte pjenu koja će se pojaviti na vrhu posude.
- Kada marmelada postane željene konzistencije, procijedite ju kroz gazu kako bi uklonili cvjetove i tvrde dijelove jagoda koji se nisu možda skuhali.
- Marmeladu stavite u sterilizirane staklenke i zatvorite te ih okrenite naopako da odstoje 5 minuta. Nakon što odstoje predviđeno vrijeme okrenite ih na pravu stranu i ostavite da se ohlade te ih spremite na hladno i mračno mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Marmeladu od bazge spremite u staklenke i dobro hermetički zatvorite. Potrebno ih je skladištiti na tamnom, suhom i hladnom mjestu kao što je podrum ili smočnica. Ne izlažite ih sunčevoj svjetlosti niti previsokim temperaturama jer se brzo mogu pokvariti. Nakon otvaranja, staklenku držite u hladnjaku i potrošite ju u roku od mjesec dana. Neotvorena staklenka od marmelade može se čuvati do godinu dana, ako ste ju ispravno pripremili i ako ju skladištite na adekvatan način.
Savjeti
Ako kombinirate bazgu s nekim drugim voćem onda pažljivo dozirajte šećer. Ovisno o slatkoći drugog voća smanjite ili povećajte količinu šećera koju dozirate kada marmeladu pripremate samo od bazge.
Bobice bazge je potrebno dobro termički obraditi i zato je marmeladu od bobica poželjno malo duže kuhati. Ako želite duže čuvati marmeladu prilikom pripreme, dodajte više šećera. Možete dodati i limunsku kiselinu ako ne želite povećavati količinu šećera.
U marmeladu od bobica bazge možete dodati i neke druge bobice tijekom namakanja ili kuhanja.
Upotreba u kuhinji
Marmelada od bazge najčešće se konzumira kao namaz za doručak i maže se na kruh, dvopek, peciva ili palačinke. Prilikom pripreme kolača može poslužiti kao krema ili kao dodatak kremama kako bi se obogatio okus ili postigla tamnija boja. Intenzivni okus dobro se slaže s biskvitima, suhim biskvitnim kolačima, ali i prilikom pripreme sladoleda. Možete ju kombinirati s vanilijom, jagodom, jogurtom ili sirom.
U posljednje vrijeme se sve više koristi za pripremu cheesecakea ili zobene kaše. Koristi se kod pripreme slatkih ili slatko-kiselih kombinacija kolača i slastica, ali ako volite eksperimentirati s okusima, može se kombinirati s mesom.
Ljekovita svojstva
Bazga je iznimno ljekovita biljka i svaki proizvod pripremljen od ove biljke je iznimno ljekovit. Osim što je ukusna, marmeladu od bazge je poželjno konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu. Smatra se da proizvodi od bazge pomažu kod kašlja te podižu imunitet. Bazga je puna antioksidansa te u kombinaciji s drugim voćem pozitivno utječe na ljudski organizam i zdravlje jer sadrži velike količine vitamina C i flavonoida i antocijanina.
Foto: saponifier / Pixabay
Zimnica od bazge
Odgovori