Liker od kupina mješavina je alkohola i najukusnijeg soka od kupine, s kojom je posebno izražena voćna nota likera. Već prvi gutljaj će vas očarati i ostavit će vas zadivljene. Uz to izrazito je zdrav jer se sprema od jednog od najzdravijih vrsta voća na svijetu. Često se služi kao aperitiv poslije kojeg svako jelo ima bolji okus.
Nakon što ga kušate poželjet ćete ga izraditi sami kako bi mogli uživati u njegovom okusu i kod kuće i upravo zato donosimo vam nekoliko recepata po kojima možete izraditi ovaj ukusni napitak. U nastavku teksta naći ćete klasični recept za izradu ovog pića, ali i jedan potpuno prirodan recept za izradu likera.
Karakteristike kupine
Uobičajena ili prava kupina (lat. Rubus fruticous L), smatra se najstarijom ljekovitom biljkom, a znali su je i Grci, i Rimljani, i Egipćani. Uz to, plodovi su ukusni i lako probavljivi. Kupina je grm i pripada obitelji Rosaceae. Voli vlažno tlo s malo vapnenca, pa uspijeva i na siromašnijim tlima. Također uspješno preživljava umjerenu sušu, ali voli puno svjetla. Tako će grm kupine najčešće biti u svijetlim šumama i na bujnim padinama. Rasprostranjen je gotovo po cijeloj Europi. Na našim područjima se često uzgaja na plantažama, ali često i kod nas u vrtovima možemo naći po jedan ili dva grma kupine.
Grm kupine visok je do 2 m. Kupine su listopadne biljke, ali lišće ne otpada uvijek, pa je kupina dijelom zimzelena biljka. Listovi imaju duge peteljke i eliptičnog su oblika i nazubljeni uz rub. Peteljka je bodljikava.
Kupina cvjeta od svibnja do kolovoza. Cvjetovi kupine su bijele ili svijetlo ružičaste boje. Zrelo voće je tamnoplavo, moglo bi se reći da je crno modro od te boje dolazi i engleski naziv, koji je blackberry. Plodovi kupine vrlo su sočni i aromatični, a puni su crvenog soka.
Kupine za preradu
Sorte kupina na našim područjima su brojne, pogotovo u zadnjih nekoliko godina kad se ova biljka rasprostranila po cijeloj regiji. Postoje brojne podjele kupina na koje se treba usredotočiti tijekom kupovine ili sadnje kupine za preradu. Za liker je bitno da su kupine sočne i dovoljno zrele, a neke od najboljih sorti kupine za liker su Darrow, Apache, Reuben i Thornfree.
Darrow
Ovo je jedna od sorti kupine s trnjem, kasna je vrsta po dozrijevanju, a glavna su joj odlika krupni, crni plodovi izrazito velike sočnosti i ukusne arome. Dobro podnosi kasne mrazove, niske temperature koje ponekad znaju biti česte u proljeće na našim krajevima. Ova prilagodljivost klimatskim uvjetima omogućila joj je dobar razvoj u Europi. Zbog velikih, krupnih i sočnih plodova ovo je jedna od najboljih vrsta kupine za izradu likera, sokova i vina.
Apache
Porijeklom iz Amerike, ova vrsta se dobro prilagodila našim područjima i klimatskim uvjetima zbog visoke otpornosti na niske temperature. Poznata je zbog svojih velikih, krupnih plodova i obilnog roda koji daje svake godine. Izduženog su oblika, odlične arome i jako su sočne. Kao i Darrow poznate su za izradu likera jer su jako sočna i krupna sorta kupine.
Reuben
Jako kasna sorta, naziva se još i jesenska kupina jer dozrijeva tijekom rujna. Ova kupina dva puta rodi, jednom tijekom početka ljeta, a drugi put krajem rujna. Ima jako krupne i izdužene plodove, ukusne i aromatične. Glavne odlike su joj krupni plodovi i sočni što daje odlične preduvjete za dobar liker.
Thornfree
Jako stara sorta kupine koja se na našim područjima uzgaja već više od tri desetljeća. Poznata je u svim krajevima našeg područja, a otporna je na niske temperature, obilato rodi i ima krupne, izdužene plodove. Otpornija je prema nekim bolestima što joj omogućuje da bude najpoželjnija vrste kupine u našem području. Zbog svoje visoke otpornosti na bolesti i raspon temperatura jedna je od najpoželjnijih pri izradi likera i drugih prerađevina.
Berba i kupovina
Berba kupine odvija se najčešće tijekom lipnja i srpnja, ovisno o kojoj je sorti riječ. Najčešće se obavlja ručna berba jer mehaničkom berbom dolazi do oštećenja velikog broja plodova što nije dobro ni za kupce, a ni za prodavače. Ručna berba nije komplicirana, ali mora se paziti da se plodovi ne zgnječe jer su jako krhki i mekani.
Kod kupovine je bitno paziti da kupine imaju divnu, crnu, zrelu boji, da nemaju crvene dijelove što označava da nisu zrele, ali isto tako da nisu ni tamno smeđe boje što znači da su truli dijelovi. Ako kupujete, naravno da se preporučuje da kupujete domaće, ekološki proizvedene proizvode, što prirodnije i što bolje.
Kupine imaju plodove koji su krupni, no ne mora svaki krupni plod biti ekološki uzgojen, u trgovinama ćemo često naći plodove koji imaju savršen izgled i odličnu bujnost, no to nije često njihov prirodni izgled nego su špricane raznim pesticidima pa nisu toliko ni sočne ni dobar odabir za liker. Kupujte prirodno, domaće i mekane plodove, tamne plave, do crne boje.
Recepti za liker od kupina
Brojni su recepti i varijacije na osnovni recept za liker i zato vam donosimo nekoliko recepata koji će vam omogućiti da izradite onaj pravi za sebe.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od kupina
Prvi recept koji donosimo je klasični recept koji je najbolji ako radite ovaj napitak prvi put kako bi znali odgovara li vam nešto ili trebate li dodati neke druge sastojke. Ovim receptom dobit ćete 1 litru likera od kupine.
Sastojci
- 1 l rakije lozovače ili votke
- 250 ml vode
- 500 g šećera
- 0,5 kg kupina
Priprema
- Malo zgnječite kupine, možete ručno, ali možete i štapnim mikserom ili nekim drugim strojem.
- Dodajte ih u rakiju i vodu u kojoj ste prethodno rastopili šećer.
- Dodajte, po želji, štapić vanilije i pustite da stoji 40 dana na svijetlom mjestu, ne pretjerano sunčanom mjestu, a može stajati i na zatvorenom.
- Nakon tih 40 dana liker je spreman za konzumaciju, držite ga na tamnom i hladnom mjestu.
Liker od kupina bez šećera
Ako želite što prirodniji okus likera, bez štetnih šećera predlažemo vam da koristite med jer je med glavni prirodni zaslađivač. Sljedećim receptom dobit ćete 1 litru likera od kupine.
Sastojci
- 0,5 kg kupina
- 3 žlice meda
- 1 l rakije
Priprema
- Kupine operite i pustite ih da se osuše na krpi. Potom ih stavite u staklenku, izmiješajte s medom zatim ih zalijte rakijom.
- Staklenku držite na suncu 6 tjedana. Povremeno ju dobro protresite, svakih 2 tjedna.
- Nakon toga liker procijedite u ukrasne boce i dobro zatvorite.
- Neka tako liker stoji još mjesec ili dva, a nakon toga ga je najbolji za korištenje.
- Po želji uz rakiju možete dodati rum ili crno vino ako vam se sviđaju te dodatne arome u kombinaciji s kupinama.
Liker od kupina s vinom
Za ovaj aromatični liker bit će vam potrebno više sastojaka, ali krajnji rezultat je savršenstvo okusa koji će prožeti vaša nepca. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete otprilike 4 - 4,5 litre ukusnog likera od kupina.
Sastojci
- 1 l crnog vina
- 250 ml domaće rakije (preporučuje se rakija od jabuka)
- 1 kg kupina
- 500 g šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 5 zrna karanfilića
- 1 štapić cimeta
Priprema
- U lonac stavite karanfilić, cimet, vanilin šećer, kupine, šećer i vino. Kuhajte do vrenja, a zatim još 15 minuta
- Skloniti s vatre i ostaviti da se tekućina prohladi, a zatim procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu.
- Dodajte domaću rakiju. Preporučuje se korištenje rakije od jabuka zbog dodatne arome, no ako nemate jabuku, koristite bilo koju vrstu rakije.
- Izmješajte i ulijte u unaprijed sterilizirane i čiste boce te ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne prohladi, a zatim skladištite na tamno mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Dobro je poznato da plodovi kupine ne sazrijevaju svi u isto vrijeme, upravo zbog toga potrebno ih je skladištiti kako bi skupili određenu kilažu za korištenje za liker, džem ili nešto treće, pogotovo ako ih uzgajamo u vlastitom domaćinstvu. Zato je važno kako ih dobro i primjereno skladištiti kako ne bi izgubili svoju aromu i sočnost.
Kupine je najbolje skladištiti u hladnim i tamnim prostorima jer velika doza svjetlosti i topline može izazvati njihovo truljenje. Naravno, nekoliko dana mogu preživjeti samo u hladnjaku, no ako ih skupljamo više i duže od 2, 3 dana najbolje ih je zamrznuti. Nakon odmrzavanja kupine se mogu ponovno koristiti kao da su svježe, neće izgubiti svoja ljekovita svojstva ni svoju sočnost, a i aromu. Nakon odmrzavanja, bit će spremne za izradu likera.
Liker od kupine potrebno je dobro zatvoriti nakon izrade kako ne bi došlo do njegova propadanja, ali kako se u njemu nalazi alkohol to mu produžuje životni vijek jer alkohol ubija razne bakterije koje mogu izazvati uništavanje likera. Preporučeno je da ga držite na tamnom mjestu, ali i nakon otvaranja da pazite na rok u kojem ćete ga popiti jer može doći do kvarenja.
Savjeti
Savjeti za izradu bilo kojeg likera, pa tako i likera od kupine su da što duže on stoji to je ukusniji i ima finiju aromu. Kao i svako drugo alkoholno piće. Isto tako dobar je savjet da pazite na odabir svježih kupina i da za liker koristite više svježe plodove nego zamrznute.
Sterilizirajte dobro boce u koje ćete spremiti liker kako ne bi došlo do djelovanja štetnih bakterija. Isto tako pazite da dobro zatvorite boce i onemogućite hlapljenje alkohola.
Upotreba u kuhinji
Općenito, likeri se najviše koriste kao aperitiv prije jela, ali se često mogu pronaći i u brojnim receptima za umake, slane i slatke. Liker od kupine odličan je u kombinaciji s brojnim jelima i sastojcima, ali isto tako dobar je i u izradi kolača i slastica.
Ljekovita svojstva
Cijela biljka ima jako puno ljekovitih svojstava. Listovi se uglavnom koriste u ljekovite svrhe. Čaj možemo pripremiti od suhog lišća kupine. Čaj je dobar pri poboljšavanju probave, smanjenju stresa i ublažavanju upala u organizmu.
Plodovi ove biljke imaju još više ljekovitih svojstava nego listovi. Bogate su vitaminima i mineralima, poznate po visokom sadržaju vitamina A, ali sadrže i željezo, kalcij, magnezij, mangan, kalij, beta-karoten te vitamine C i E. Kupine sadrže najviše željeza od svih voća, pa su preporučeno rješenje za ublažavanje anemije. U tu svrhu dobro je poznato ljekovito prirodno piće zvano kupinovo vino ili kupinov liker. Za pripremu ovih napitaka vam ne treba puno vremena ni sastojaka, a izuzetno su zdrava ne samo za anemiju nego i za druge tegobe koje možda imate.
Voće je puno antioksidansa, izuzetno bogato flavonoidima i polifenolima. Među 1.500 voća zauzeli su prvo mjesto po sadržaju antioksidansa. Unošenjem prirodnih antioksidansa omogućavamo našem tijelu učinkovitiju borbu protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, jačajući tako svoje zdravlje i štiteći se od degenerativnih bolesti.
Zimnica od kupina
Odgovori