Kako se ljeto bliži kraju, tako kasno sezonski usjevi daju nevjerojatne posljednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu raznih jela. Grah je jedna od namirnica koju možete lako skladištiti i u njoj uživati tijekom cijele godine. Također je dostupna za kupnju u svakoj trgovini prehrambenim proizvodima, u rinfuzi ili pakiran u vrećicama. No, njegovo skladištenje je puno svestranije od pukog zamrzavanja ili sušenja.
Grah možete pripremati za zimnicu na mnoge načine i u raznim kombinacijama: konzerviranjem, zamrzavanjem, dehidracijom, fermentacijom, pripremom raznih kiselih salata i namaza, kombinirati mu okuse s raznim drugim biljkama, sezamovim uljem, umakom od soje ili sjemenkama. Ako volite pikantnije zimnice, dodajte mu 1 - 2 male ljute čili papričice, a u konzerviranju se odlično slaže s lukom i češnjakom te svježim ili suhim lišćem kopra. U nastavku donosimo savjete kako skladištiti grah i na koje sve načine možete pripremiti ukusnu zimnicu.
Vrste zimnice od graha
Smeđi i bijeli grah poznati su ukusni plodovi koje se mogu ukiseliti, konzervirati, zamrznuti, pa čak i dehidrirati. U nastavku se nalaze omiljeni recepti i tehnike kako pripremiti grah za zimnicu. Od osnovnih recepata do moderniziranih verzija s novim, drugačijim okusima, grah možete iskoristiti u pripremi raznih zimnica.
Foto: Milada Vigerova / Unsplash
Odgovori