• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
grah

Grah

Objavljeno: 15.03.2021. Autor: Filip

Kako se ljeto bliži kraju, tako kasno sezonski usjevi daju nevjerojatne posljednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu raznih jela. Grah je jedna od namirnica koju možete lako skladištiti i u njoj uživati tijekom cijele godine. Također je dostupna za kupnju u svakoj trgovini prehrambenim proizvodima, u rinfuzi ili pakiran u vrećicama.

Njegovo skladištenje je puno svestranije od pukog zamrzavanja ili sušenja. U nastavku donosimo savjete kako skladištiti grah i na koje sve načine možete pripremiti ukusnu zimnicu.

Vrste zimnice od graha

Smeđi i bijeli grah poznati su ukusni plodovi koje se mogu ukiseliti, konzervirati, zamrznuti, pa čak i dehidrirati. U nastavku se nalaze omiljeni recepti i tehnike kako pripremiti grah za zimnicu. Od osnovnih recepata do moderniziranih verzija s novim, drugačijim okusima, grah možete iskoristiti u pripremi raznih zimnica.

  • Aquafaba
  • Ciganska salata
  • Ciganski grah
  • Grah salata
  • Lovački grah
  • Meksička salata
  • Meksički grah
  • Namaz od graha
  • Vojnički grah

Priprema graha za zimnicu

Grah možete pripremati za zimnicu na mnoge načine i u raznim kombinacijama: konzerviranjem, zamrzavanjem, dehidracijom, fermentacijom, pripremom raznih kiselih salata i namaza, kombinirati mu okuse s raznim drugim biljkama, sezamovim uljem, umakom od soje ili sjemenkama.

Ako volite pikantnije zimnice, dodajte mu 1 - 2 male ljute čili papričice, a u konzerviranju se odlično slaže s lukom i češnjakom te svježim ili suhim lišćem kopra.

Blanširanje graha

Svježi grah je potrebno blanširati prije zamrzavanja. Blanširanje podrazumijeva kratkotrajno kuhanje graha u vrućoj vodi, nakon čega je grah potrebno brzo ohladiti tako što ga se brzo iscijedi i prebaci u hladnu vodu.

Ako je proces blanširanja odrađen ispravno, uništit ćete bakterije i enzime koji grahu mijenjaju boju i okus u slučaju da se smrzne ili duže vrijeme ostavi da leži.

Ako se grah još nalazi u mahuni, nožem možete odrezati debeli kraj stabljike kako bi ga lakše oslobodili. Bez obzira na to što je tek izvađen iz mahune, pripremite ga tako što ćete ga prvo oprati vodom kako bi uklonili prljavštinu.

U lonac stavite vodu i pustite da zaključa. Ako blanširate manju količinu graha, nije potrebno precizno mjeriti količine, ali ako je veća količina, pripazite na omjer: na 4 l vode dolazi 1/2 kg graha. U vodu dodajte soli po želji (nije obavezno). Nakon što ste ubacili grah, pustite da se kuha 3 minute. Ovisno o vrsti graha, potrebno je između 2 i 4 minute kuhanja, samo pripazite da grah nakon kuhanja još uvijek bude hrskav.

Pripremite drugi lonac s hladnom vodom. Po mogućnosti, u vodu ubacite i kockice leda. Prokuhani grah prebacite u lonac s hladnom vodom. Ostavite ga tamo 3 - 5 minuta i procijedite pomoću cijedila. Grah možetestaviti na papirnate ručnike ili pamučnu krpu koja će upiti preostali višak vode.

Zamrzavanje graha

Grah nakon blanširanja obavezno ohladite i dobro osušite pomoću krpe ili papirnatih ručnika.

Možete ga staviti u plastične vrećice ili posude predviđene za zamrzavanje. Važno je da iz vrećice ili posuda izvučete višak zraka kako se tijekom zamrzavanja ne bi formirali ledeni kristali.

Preporučljivo je grah iskoristiti u roku 10 mjeseci od pakiranja.

Upozorenje! Imajte na umu da je sirovi grah toksičan. Potrebno ga je kuhati barem 15 minuta kako bi bio jestiv.

Foto: Milada Vigerova / Unsplash 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR