Maline su popularno ljetno voće koje se ili jede svježe ili prerađuje. Čest je sastojak raznih kolača i torti, marmelada, džemova i sličnih zimnica te sirupa i likera. Osim veličanstvenog okusa, ovu voćku krasi i niz dobrobiti koje ima za naše zdravlje.
Postoji nekoliko recepata za liker od malina pa tako i varijante s drugim alkoholnim pićima poput vodke ili konjaka, a u nastavku vam donosimo recepte za domaći liker od malina koji je poprilično jednostavan, a potrebna su vam svega 3 sastojka: odabrano voće, šećer i rakija. Preporučuje se da koristite domaću rakiju u pripravku likera.
Malo dobre volje i slobodnog vremena i moći ćete se pohvaliti vlastitim domaćim likerom. Ako niste u mogućnosti napraviti liker od svježih malina, ne brinite, odlično uspijeva i sa smrznutim malinama.
Karakteristike malina
Malina (lat. Rubus idaeus), jedna od najstarijih voćki, pripada porodici ruža. Vjeruje se da je porijeklom iz Južne Azije, a sami Grci prozvali su je lijekom plodnosti. Osim fantastičnog i osvježavajućeg okusa, malina je veoma zdrava i korisna za naše zdravlje i imunitet.
Sadnja ove biljke odvija se od listopada do travnja, no ipak se preporučuje već u jesen kako bi ona što prije pustila korijenje i izbacila prve cvjetove te zatim plodove. Ponekad je ova voćka i samonikla. Uspijeva na raznim područjima i nije zahtjevna pri uzgoju i održavanju. Ako želite imati malinu u svome vrtu, možete ju posaditi iz sjemena. Ono je veoma sitno i potrebno ga je namočiti prije same sadnje. Preporučuje se posaditi ga u teglu, pa kada biljka osnaži, presaditi u vrt na željeno područje.
Malina raste u obliku grma do visine od 3,5 m. Grane su joj poprilično razgranate pa se preporučuje vezanje kako bi zadržala oblik i rodila više plodova. Cvjetovi su joj bijele boje, a sama cvatnja odvija se u svibnju i lipnju nakon čega slijedi berba plodova. Punu rodnost, ova biljka doseže u trećoj godini. Ako je uzgajana na dobrom području, biljka zna roditi i po nekoliko puta u godini.
Plodovi grma su žarko crvene boje te su veoma mekani i osjetljivi na dodir. Prilikom berbe potrebno je nositi rukavice i veoma nježno ih ubirati.
Maline za preradu
Iako su preferirane svježe, maline su odlična voćka za preradu. Prilikom procesa prerade preferiraju se svježe maline, no mogu se koristiti i zamrznute. Plodovi malina sadrže odličan balans slatko - kiselog okusa, prepuni su vitamina i imaju ugodnu aromu pa nije ni čudo da su veoma tražene na tržištu.
Danas postoji doista puno sorti malina, neke su i hibridi od prijašnjih sorti. Upravo zbog silne potražnje, postoji mnogo novonastalih sorti. Temeljna podjela malina je na ljetne i jesenske. U nastavku donosimo popis najpoznatijih sorti malina na našem području te njihove karakteristike.
Europska malina
Iako njen naziv glasi Europska malina, ona je uzgajana i diljem svijeta. Rasprostranjena je i u Aziji i Americi. Ovo je jedna od najstarijih sorti iz koje su nastale mnoge podvrste koje se danas također uzgajaju diljem svijeta. Ima karakteristične crveno-ružičaste plodove koji su ovalnog oblika. Niskog je rasta te zahtjeva blagu i vlažnu klimu.
Crvena malina
Ova sorta je izrazito popularna jer osim ukusnih plodova koje nosi, sam izgled grma je jako dekorativan. Idealna je za uzgoj u vlastitom vrtu. Od ove sorte također su dobivane mnoge podvrste. Plodovi su joj manjih veličina, slatkog i aromatičnog okusa te crvenkaste boje. Mnogi ovu sortu smatraju najljekovitijom.
Crna malina
Ova sorta nosi nešto tamnije plodove od ostalih sorti zato u svom nazivu i sadrži pridjev crna. Osim specifične boje, sam okus ploda se također razlikuje. Bogatija je okusom od ostalih sorti. Veoma je popularna jer je otporna na nametnike i bolesti te su njeni plodovi prepuni antioksidansa. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike no danas je rasprostranjena diljem svijeta.
Krupna dvorodna
Ova sorta je popularna prilikom prerade jer je ekonomski veoma isplativa te sadrži krupan i čvrst plod. Aromatičnog je okusa i crvenkaste boje. Veoma je lagana za uzgoj i održavanje te je otporna na biljne nametnike i bolesti. Osjetljiva je na niske temperature. Kao što joj i sam naziv kaže, ova malina rodi nekoliko puta godišnje.
Gradina
Ova sorta je veoma popularna jer nosi bogate i kvalitetne plodove. Sazrijevanje se odvija u lipnju, a plodovi su joj aromatičnog okusa, teški te žarke boje. Izduljenog su oblika i veoma čvrsti pa se prilikom berbe ne oštete.
Berba i kupovina
Berba se odvija kada plodovi dostignu konačan stupanj sazrijevanja, što ovisi o svakoj sorti. Okvirno, berba se odvija otprilike 30 dana nakon cvatnje. Važna je procjena ploda, njegova mekoća i boja. Preporučuje se ručna berba jer neke sorte nose veoma osjetljive plodove i mehaničkim putem bi se mogli uništiti.
Prilikom kupovine ove voćke izrazito je bitno obratiti pozornost na njen izgled. Beru se isključivo zreli i zdravi plodovi. One s mrljama ili premekane, izbjegavajte. Preporučuje se kupnja na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za malinovac
Za pripremu domaćeg likera od malina potrebne su vam maline, šećer i, prema tradicionalnom receptu, domaća rakija. Ako niste u mogućnosti koristiti svježe maline, možete u receptu koristiti i smrznute. Preporučuju se svježe zbog većeg postotka soka i arome. Šećer možete prilagoditi svom ukusu ili ga zamijeniti medom.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od malina
Prema ovom receptu i naše bake su pripremale liker od malina. Potrebna vam je dobra volja, nekoliko sati slobodnog vremena i imat će te vaš domaći liker. Prije same pripreme likera, obavezna je sterilizacija staklenki. Od navedenih sastojaka, dobiti će te 2 l malinovca koji, ako je dobro skladišten, može stajati i do godinu dana.
Sastojci
- 0,6 kg malina
- 1, 25 l (domaće) rakije
- 0,5 l kuhane vode
- 0,7 kg šećera
- 5 g vanilin šećera
- 6 g limunske kiseline
Postupak
- Maline temeljito operite te ih stavite u lonac. Prekrijte ih vodom i kuhajte na laganoj vatri sat vremena.
- Maline izvadite iz tekućine te stavite u posudu, možete ih iskoristiti za nekakav desert.
- U lonac s tekućinom dodajte šećer te kuhajte na laganoj vatri dok se on ne otopi.
- Kada se sirup ohladi, pomoću filtera za kavu ili gaze, filtrirajte ga i sipajte u prethodno steriliziranu staklenku.
- Sirupu dodajte alkohol, vanilin šećer i limunsku kiselinu te sve dobro promiješajte.
- Staklenku dobro zatvorite i pustite da odstoji sat vremena.
- Ponovno promiješajte liker te za pol sata još jednom.
- Nakon 3 sata, liker ponovno filtrirajte te ga izlijte u spremnik za skladištenje.
- Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu.
Liker od malina bez kuhanja
Za ovaj recept, prilikom pripreme neće vam trebati puno vremena, no trebat će dulje vrijeme da se liker može konzumirati. Ovaj recept je bez procesa kuhanja. Trebat će vam svega 3 sastojka i dobre volje. Obavezno prethodno sterilizirajte staklenke. Iz navedenih sastojaka, dobiti će te 1 l domaćeg malinovca.
Sastojci
- 1,5 kg malina
- 1 kg šećera
- 1 l (domaće) rakije
Priprema
- Maline temeljito operite te ih ubrusom posušite.
- U prethodno sterilizirane staklenke, ubacite maline, pospite preko njih šećer i dodajte domaću rakiju.
- Staklenke dobro zatvorite te ju držite na hladnom i tamnom mjestu 60 dana.
- Poželjno je da staklenku protresete 2 - 3 puta na dan kako bi se sastojci izmiješali.
- Nakon 60 dana, liker procijedite kroz filter za kavu ili gazu.
- Pomoću žlice pasirajte maline kroz filter.
- Staklenke dobro zatvorite te pustite da odstoje još 30-ak dana.
- Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
Liker od malina s vodkom
Kod pripreme likera, možete sami izabrati vrstu alkoholnog pića koje će te koristiti. Najpopularniji sastojak likera je domaća rakija, no mi vam u nastavku donosimo recept s vodkom. Postupak za ovaj recept malo se razlikuje od prijašnjih, no poprilično je jednostavan te daje odličan liker. Od ovih sastojaka, dobiti će te 2 l malinovca.
Sastojci
- 5 kg malina
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- 1,5 l votke
Priprema
- Maline temeljito operite te ih pažljivo posušite ubrusom.
- Stavite ih u prethodno sterilizirane staklenke te malo prignječite žlicom.
- U staklenke sipajte votke tako da tekućina bude 2 - 3 cm iznad voćki.
- Pustite ih da odstoje u toploj sobi tjedan dana.
- Sadržaj staklenki prelijte u odgovarajući lonac te dodajte šećer i vodu.
- Liker kuhajte dok se šećer ne otopi te izvadite pjenu koja nastane prilikom kuhanja.
- Pustite da se liker ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kroz gazu ili filter za kavu procijedite ga kako bi odstranili nepoželjne ostatke.
- Spremite ga na hladno i tamno mjesto te pustite da odstoji 30-ak dana prije konzumiranja.
Čuvanje i skladištenje
Prije same pripreme obavezna je sterilizacija staklenki. Gotov liker čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Možete ga držati i u hladnjaku ako želite. Nakon pripravka, on može stajati i do godinu dana ako je ispravno skladišten i očuvan.
Upotreba u kuhinji
Maline su popularne voćke koje imaju široku namjenu u kuhinji. Osim što su obožavane kao svjež plod, proizvodi od malina također oduševljavaju.
Listovi grma maline koriste se pri pripravku čaja koji je odličan u doba prehlade i gripe.
Sokovi i sirupi su pravo osvježavajuće ljetno piće, gušći sirupi mogu se koristiti i kao preljevi za palačinke, vafle i slične deserte. Često su maline glavni sastojak mnogih kolača i torti. Veoma su popularan sastojak i u zimnicama poput marmelade, džemova i pekmeza.
Liker od malina je veoma poznat. Njegov pripravak je jednostavan, a oduševljava svojim okusom. Možete ga pripremiti od nekoliko različitih alkoholnih pića, iako je domaća rakija najpopularnija.
Ljekovita svojstva
Ova voćka donosi mnogo dobrobiti našem zdravlju. Prepuna je vitamina, minerala i hranjivih tvari. Glavni su izvor vitamina C i B kompleksa. Sadrže antioksidanse koji djeluju protuupalno.
Niskokalorične su i sadrže vlakna koja pospješuju probavni trakt i ubrzavaju metabolizam.
Ekstrakt maline čest je sastojak u kozmetici jer hidratizira i njeguje kožu. Ulje koje je dobiveno od sjemena čileanske maline koristi se kao prirodan faktor protiv sunca.
Maline nazivaju i ženskom voćkom jer liječi i smanjuje mnoge ženske tegobe poput menstrualnih bolova, grčeva i sl.
Foto: Bernadette Wurzinger / Pixabay
Zimnica od malina
Odgovori