Kao pravo osvježenje u zimskim danima dobro će vam doći pekmez od malina. Pun ljekovitih svojstava, a tako ukusan i poseban omiljena je zimska slastica svim uzrastima.
Ovaj namaz možemo koristiti u brojne svrhe, no o tome više pročitajte u nastavku teksta. Kao i gotovo svaku zimnicu možete ga kupiti u trgovinama, no najbolje je napraviti ga kod kuće.
Za domaći pekmez od maline ne treba vam puno sastojaka, niti vremena i upravo zato donosimo vam par recepata po kojima to možete napravit. Donosimo vam recept za klasični, domaći pekmez od maline, recept za pekmez bez šećera i drugih konzervansa i recept za pekmez od malina koji se ne kuha.
Karakteristike maline
Malina (lat. Rubus Idaeus L.) je biljka koja dolazi iz porodice Rosaceae. Listopadna, grmovita je voćka koja sazrijeva za vrijeme ljeta i u početak jeseni zavisi od vrste. Raste u grmovima koji se sastoje od dugačkih zelenih izbojaka koji imaju trnje po sebi. Visina izbojaka može ići i do metar i pol.
Plod dolazi tek drugu godinu nakon sadnje sadnica. Prije plodova dolaze cvjetovi bijele ili ružičaste boje, a pojavljuju se tijekom travnja, za ranije sorte ili tijekom srpnja za kasnije sorte. Plodovi mogu biti bijele, žute ili ružičasto, crvene boje.
Maline najčešće povezujemo s crvenim, mesnatim plodovima koji su obloženi dlačicama i u svojem mesu imaju sitne koštice, odnosno sjemenke. Slatkog su okusa i ukusne arome, pogodne su za izradu raznih prerađevina.
Dobro područje za rast maline je plodno tlo, puno kiše tijekom proljeća, ali i puno sunca u periodu dozrijevanja kako bi plodovi dobili lijepu, crvenu boju. U našim krajevima nema puno plantaža maline, no dobro uspijeva zbog odgovarajuće klime.
Maline za preradu
Iako se maline često dijele prema boji na žute, bijele i crvene to nije najbolja podjela. Ako gledamo na vrste malina za preradu, najčešće se koriste crvene maline i to jedna od sljedeće tri sorte: Vilamet, Gradina i Podgorina.
Vilamet
Najpoznatija sorta maline, najukusnija, crvene boje i divne arome i mirisa privlači brojne ljude da ju zasade i od nje krenu proizvoditi pekmez, džem ili sok. Sorta maline Vilamet uzgaja se na sunčanim područjima, vrijeme dozrijevanja je kraj svibnja, pa sve do srpnja. Cvjeta tijekom travnja i svibnja, a plodovi su krupni, crvene boje i slatki.
Vilamet je sorta koja se najviše uzgaja na našim područjima, jedna je od najpovoljnijih sorti za preradu. Pekmez maline iz ove sorte dobije ukusnu aromu, divnu tamnu boju i slatko-kiseli okus koji će zadovoljiti svaku generaciju.
Gradina
Glavna odlika ove sorte su dugački, teški i veliki plodovi koji rastu na izdancima koji se savijaju pod težinom plodova. Plodove krasi duguljasti oblik i svijetlo crvena boja. Okus im je sličan kao i Vilametu, no nisu toliko slatke i aromatične kao prva sorta. Sorta gradina dozrijeva tijekom druge polovice lipnja što joj omogućuje puno sunca za dozrijevanje plodova.
Odlične su za preradu i za svježe korištenje kod dijabetičara ili ljudi koji se bore s viškom kilograma. Pekmez od ove sorte je česta pojava u dućanima i na tržnicama, no svakako ga trebate pokušati napraviti po domaćem receptu.
Podgodina
Treća sorta je Podgorina, dozrijeva tijekom lipnja kao i većina drugih sorti. Glavne odlike su krupni, veliki i teški plodovi crvene boje. Rodnost ove vrste je velika, a plodovi se nalaze na grmovitim izbojcima.
Plodovi su izrazito aromatični što čini ovu sortu jednom od najboljih za preradu kako pekmeza i sokova, tako i raznih likera vina.
Berba i kupovina
Često je malina jedna od najskupljih i najcjenjenijih plodova, njezina cijena u nekim područjima zna dostići i do 100 kn za jedan kilogram, najčešće je takva cijena u Dalmaciji dok je u Slavoniji upola manja. Ovo je zahtjevna biljka, rad oko nje je potreban tijekom cijele godine i zato je cijena visoka. Možemo je naći u trgovinama, no najbolje je kupovati lokalno na tržnicama ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za koje znamo da imaju određene ekološke certifikate i da kupujemo zdravo i domaće.
Berba maline je proces koji se obavlja iz dana u dan za vrijeme zorenja plodova. Ukoliko preskočite jedan dan branja dolazi do propadanja i truljenja velikog broja plodova zbog konstantne izloženosti suncu. Što znači da tijekom gotovo cijelog ljeta možete naći svježe ubrane, sočne plodove ukoliko ih potražite na tržnicama.
Malina voli nježne pokrete, bere se isključivo ručno jer strojno branje može uništiti sve plodove koje imate u berbi. Zrela malina sama otpada u ruci kada u dotaknete i za nju ne trebaju nagli pokreti ili kidanje listića.
Recepti za pekmez od maline
Jedna od najčešćih prerađevina maline je pekmez, no osim pekmeza često se koristi i za izradu džemova, sokova, likera, vina, čajeva i slično. U nastavku možete pronaći par recepata za pekmez od maline koji će uskoro postati omiljena slastica vama i vašim ukućanima.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od malina
Za pripremu ovog recepta nije vam potrebno puno sastojaka niti vremena. Spravljen je od prirodnih sastojaka baš onako kako su ga pravile naše bake. Po ovom receptu dobit ćete 2 staklenke pekmeza.
Sastojci
- 600 g svježih ili zamrznutih malina
- 500 g šećera
- sok od pola limuna
- 1 čajna žlica maslaca
Priprema
- Stavite kuhati maline, šećer i limunov sok te ih neprestano miješajte.
- Kuhajte na laganoj vatri kako ne bi došlo do zagaranja pekmeza.
- Kako bi spriječili stvaranje pjene, kada se ona pojavi prvi put, dodajte maslac.
- Kuhajte 5 do 10 minuta uz miješanje dok se pekmez ne zgusne.
- Kako bi provjerili je li pekmez gotov, izvadite malo na hladni tanjurić. Nakon jedne minute trebala bi se stvoriti korica na površini.
- Prebacite vreli pekmez u sterilizirane staklenke i zatvorite vrelim poklopcem.
Pekmez od malina bez šećera
Donosimo vam recept za ukusni pekmez od maline bez šećera koji će zadovoljiti svakog tko želi nešto slatko, ali bori se s viškom kilograma ili dijabetesom. Ovim receptom dobit ćete 4 staklenke pekmeza od maline.
Sastojci
- 1 kg malina
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 1 žlica soka od limuna
Priprema
- Maline operite i procijedite.
- Stavite maline i ekstrakt od vanilije u posudu i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Kuhajte maline dok ne prokuhaju, nakon toga dodajte sok od limuna i kuhajte još 5 do 10 minuta dok pekmez ne dobije gustinu koja vam odgovara.
- Nakon kuhanja spremite pekmez u sterilizirane staklenke i dobro ga zatvorite.
Pekmez od malina bez kuhanja
Ako nemate vremena za dugotrajna kuhanja pekmeza, a želite svoju obitelj iznenaditi ukusnim namazom, ovo je pravi recept za vas. Po ovom receptu dobit ćete 1 staklenku pekmeza.
Sastojci
- 130 g zamrznutih ili svježih malina
- 80 ml vode
- 1 čajna žlica limunovog soka
- 60 g šećera
Priprema
- Zgnječite maline vilicom.
- Pomiješajte s malinama ostale sastojke redom, najprije vodu, pa sok od limuna i na kraju dodajte šećer.
- Sve stavite u steriliziranu staklenku.
- Ostavite staklenku u hladnjaku preko noći i ujutro ćete imati "sirovi" pekmez od malina.
Čuvanje i skladištenje
Sama malina ne može dugo biti ubrana, njezin životni vijek nije dug i zato je potrebno iskoristiti je u što kraćem roku. Ako želimo spremiti maline pa ih koristiti nakon nekoliko dana potrebno ih je zamrznuti, nikako čuvati svježe na visokim temperaturama jer će to dovesti do njihovog truljenja već nakon 24 sata.
Kao i svaka zimnica tako i pekmez od maline, zahtjeva nisku temperaturu i tamno mjesto spremanja. Najpovoljnije mjesto za čuvanje pekmeza je smočnica, podrum ili pak hladnjak u kojem pekmez svakako mora biti nakon otvaranja.
Ako u svoj pekmez ne stavljate konzervanse i aditive potrebno je najprije dobro zatvoriti pekmez, a zatim nakon otvaranja pojesti ga u što kraćem roku kako ne bi došlo do kvarenja.
Savjeti
Radi dužeg roka skladištenja dobro birajte plodove koje ćete kupiti. Pazite da dobro sterilizirate staklenke prije nego što stavite pekmez u njih i dobro ih zagrijte kako ne bi došlo do pucanja stakla.
Ako ne volite u svom pekmezu naći male sjemenke koje maline imaju pokušajte ih se riješiti na sljedeći način. Kuhajte pekmez po normalnom postupku kao što je napisano u klasičnom receptu, no kada pekmez prokuha, procijedite ga kroz sito i zatim vratite još 5 minuta kuhati, a onda ga klasično prebacite u staklenke.
Upotreba u kuhinji
Sama malina ima širok raspon upotrebe, za preradu, za korištenje svježa, za ukrase, no čak se i njezin list koristi kod izrade čajeva.
Pekmez je jedna od najčešćih prerada koje radimo od maline i njega također možemo koristiti na klasične načine, kao prilog sladoledu, ako ga napravimo malo rjeđe, zatim kao namaz na kruhu, palačinkama.
Nalazi se u brojnim receptima za kolače i rolatima, a u modernoj kuhinji, zbog svoje arome, koristi se u brojnim glavnim jelima.
Ljekovita svojstva
Malina je jako dobro poznata kao jedna od najzdravijih i najukusnijih biljaka. Osim što sve privlači svojom bojom, privlači i činjenicama o zdravstvenim dobrobitima koje pruža cijelom organizmu.
Za početak važno je reći kako su ovi mali plodovi bogati antioksidansima, koji sprječavaju širenje upala, oštećenje tjelesnih stanica i štetna djelovanja mikroorganizama na zdravstveni sustav.
Bogate su vitaminima C i to u velikoj količini, čak 100 g maline sadrži 44% količine vitamina C koju bi trebali dnevno unijeti u svoj organizam. Dobro je poznato za što nam je sve potreban ovaj vitamin i koje važne funkcije obavlja u našem organizmu.
Kao još neke važnije značajke možemo istaknuti da je malina dobra za pročišćavanje krvnih žila jer obiluje vlaknima, a iz tog razloga je odlična u reguliranju zdravlja probavnog sustava. Osim toga, pomaže u očuvanju zdravlja kose i kože, ali je prepoznata i kao jako dobro svojstvo u borbi protiv kilograma upravo zato što je niskokalorična.
U narodnoj medicini, već dugi niz godina smatra se da ova biljka pomaže pri snižavanju temperature. Zato se često prerađuje u čajeve, sokove, pekmeze, džemove i slično.
Foto: Ulrike Leone / Pixabay
Zimnica od malina
Odgovori