Mnogima omiljeno sezonsko voće, jagode su vrlo tražene na tržištu. Njihov slatki okus i široka upotreba u kuhinji upravo su i razlog njihovoj popularnosti. Osvježavajuć okus je upravo ono što vam treba tijekom ljetnih, vrućih dana. Možete ih konzumirati svježe ili koristiti u raznim receptima. Jagode su vrlo popularne u preradi upravo zbog svog okusa.
Danas na policama trgovina, od jagoda možete pronaći razne proizvode poput marmalade, džemova, sokova, pekmeza, jogurta, sladoleda, pudinga, kompota, likera i još mnogo drugih. Jagode su voće koje se često može pronaći u raznim slasticama poput torti i kolača. Ovog ljeta odvojite malo vremena i iznenadite svoje ukućane s domaćom zimnicom - slatko od jagoda.
Slatko od jagoda uvijek su pripremale naše prabake i bake. Stara poslastica koju apsolutno svi obožavaju. Priprema je poprilično jednostavna i potrebna su vam svega dva sastojka - jagode i šećer. Naravno, vi u svoju zimnicu možete dodati razne začine i obogatiti njen okus. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovu fantastičnu zimnicu.
Karakteristike jagoda
Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada rodu porodici ruža, lat. Rosaceae. Ova voćka vrlo je tražena na tržištu, pa se danas njen uzgoj može pronaći svugdje u svijetu. Glavna podjela jagode je na vrtne i šumske (divlje). Često se u prirodi može pronaći samonikli grm jagode.
Jagoda je grmolikog i niskog rasta, najčešće naraste do 30 cm u visinu. Listovi su okruglog oblika te rastu na peteljci. Cvjetovi su dvospolni, promjera oko 3 cm te se njihova boja razlikuju kod svake vrste jagoda. Plodovi su nepravilno okruglastog oblika i crvene boje. Vrlo su sočni i slatkog okusa. Prekriveni su sjemenom iz kojeg se nastavlja razmnožavanje jagode. Njenoj popularnosti pridonosi činjenica da su vrlo jednostavne za uzgojiti.
Možete ih uzgajati i na svom balkonu ili u vrtu. Za uspješan rast i rodnost, ovoj biljci je potrebno osunčano i toplo područje. U Hrvatskoj jagoda uspijeva na gotovo svim teritorijalnim područjima. Ne podnosi dobro niske temperature te se smrzava na -15°C. Potrebno joj je vlažno tlo i svakodnevno zalijevanje.
Jagode za preradu
Danas postoji 10-ak vrsti jagoda i preko 1.000 sorti. Najpoznatija je vrtna jagoda, hibrid koji je nastao križanjem sjevernoameričke i čileanske jagode. Ova sorta nastala je 1970-ih godina u Francuskoj. Popularna je zbog svojih mesnatih i sočnih plodova. Vrtne jagode dijele se na mjesečarke i jednorotke. U nastavku donosimo najpopularnije sorte koje možete koristiti pri pripremi svojih zimnica i deserta.
Alba
Ova sorta uzgojena je u našoj susjednoj zemlji, Italiji. Vrlo je popularna za uzgoj jer nije osjetljiva na biljne nametnike i bolesti te donosi ukusne, sočne i aromatične plodove. Rodnost joj je poprilično visoka, a sami plodovi su ujednačeni i krupni zbog čega su idealni za daljnju preradu. Listovi su tamnozelene boje i srednje veličine.
Arosa
Ova sorta nije toliko popularna kao sorta Alba jer je ponešto zahtjevnija za uzgoj. Najbolje uspijeva na kontinentalnom području Europe. Odgovaraju joj hladnija mjesta te rodnost postiže dva put godišnje. Plodovi su pravilnog oblika i svijetlocrvene boje. Slatkog su, intenzivnog i aromatičnog okusa.
Marmolada
Sorta jagode koja je vrlo popularna i jednostavna za uzgoj. Nije osjetljiva na biljne bolesti i nametnike te vrlo dobro podnosi niske temperature. Dozrijevanje plodova odvija se već u svibnju, a sami plodovi su pravilni, pomalo spljoštenog oblika te crvene boje. Meso je sočnog i aromatičnog okusa.
Berba i kupovina
Berba plodova se odvija kada plod postane zreo, a zrelost ploda određuje se prema njegovoj veličini i boji. Proces berbe razlikuje se kod svake sorte jagoda. Osim same sorte, veliki čimbenik na proces sazrijevanja imaju i vremenski uvjeti u kojima je biljka rasla. Jagode se na tržištu pojavljuju krajem svibnja te se mogu kupiti negdje do sredine mjeseca rujna. Preporučuje se ručna berba kako se ne bi izgubila kvaliteta ploda.
Prilikom kupovine jagoda obratite pozornost na sam izgled plodova. Birajte one koje su zdravijeg izgleda i lijepe crvene boje. Izbjegavajte one koji sadrže mrlje te su na dodir, premekane. Najbolje bi bilo kupiti jagode na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za slatko od jagoda
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusan, pomalo zaboravljen desert. Svaki recept sadrži dva osnovna sastojka: jagode i šećer. Njihov omjer je 1:1, no vi količinu sastojaka možete prilagoditi svom ukusu. Prilikom pripreme ovog deserta možete dodati ekstra začine za aromatičniji okus.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Slatko od jagoda
Za ovaj recept potrebno vam je malo slobodno vremena i dobre volje. Priprema nije zahtjevna niti traži puno vremena. Važno je naglasiti kako se u receptu ne koristi voda, već samo sok koji jagode ispuste. Ovim receptom koristile su se naše bake i prabake. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete nešto više od 1 kg slatkog od dunja.
Sastojci
- 1 kg očišćenih jagoda
- 1 kg šećera
- 3 kriške limuna
Priprema
- Jagode temeljito operite te ih posušite uz pomoć kuhinjske krpe.
- U veći lonac stavite malo šećera i prvi red jagoda. Neka jagode prekriju površinu te ih pospite šećerom.
- Nastavite slagati sloj jagoda pa sloj šećera. Na kraju dodajte 3 kriške limuna.
- Zatim lonac prekrijte kuhinjskom krpom te ga spremite u hladnjak da odstoji preko noći kako bi jagode pustile svoj sok.
- Sljedeći dan promiješajte sadržaj iz lonca te ga stavite kuhati na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
- Uklanjajte pjenu koja se stvara tijekom kuhanja.
- Kuhajte 40 minuta, no smjesu nemojte miješati već protresite lonac, a s mjesa je gotova kada postigne željenu gustoću.
- Pustite neka se slatko prohladi pa ga pretresite u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenku dobro zatvorite i okrenite ju na poklopac. Pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Satko od jagoda s orasima
U ovom receptu priprema je nešto drugačija. Sam ishod je jednak i ima fantastičan okus i miris. Potrebno vam je par sastojaka, a najvažniji su jagode, šećer, orasi i limunska kiselina. Ovaj recept priprema se s vodom, a iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 2,5 kg slatkog od jagoda.
Sastojci
- 2 kg sitnih jagoda
- 2 kg šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 ml vode
- 2 vrećice limunske kiseline
Priprema
- U lonac stavite vodu i šećer. Uz povremeno miješanje, smjesu kuhajte na umjerenoj vatri sve dok se šećer ne otopi.
- Nakon što se šećer otopio i tekućina je proključala, dodajte oprane i očišćene jagode te mljeveni orah i ekstrakt vanilije.
- Sve dobro promiješajte i pustite neka se kuha 40-ak minuta.
- Smjesu više nemojte miješati već cijeli lonac protresite koji put.
- Pred kraj kuhanja dodajte limunsku kiselinu.
- Pjenu koja se bude stvarala tijekom kuhanja, maknite uz pomoć kuhače ili sličnog pribora i kuhajte do željene gustoće.
- Nakon što ste skuhali sirup, prekrijte ga vlažnom krpom i učvrstite uz pomoć gume ili poklopca.
- Prekriven lonac pustite neka odstoji preko noći.
- Idućeg dana, slatko pretresite u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i pustite da odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Slatko od jagoda s vanilijom i paprom
U ovoj verziji razlikuje se sama priprema. Sastojci su jednaki i ishod je također fantastičan. Donosimo vam još jednu verziju - slatko od jagoda s vanilijom i paprom, a na vama je da odlučite koja vam je najjednostavnija. Omjer šećera i voćki je 1:1, no količinu sladila možete prilagoditi svom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 1 kg slatkog od jagoda.
Sastojci
- 1 kg očišćenih jagoda
- 1,25 kg šećera
- 1 vrećica limunske kiseline
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 10 g mljevenog papra
Priprema
- Jagode temeljito operite i očistite od peteljki. Osušite ih uz pomoć kuhinjske krpe.
- U manju posudicu istresite limunsku kiselinu.
- Jednu po jednu jagodu umočite u limunsku kiselinu te ih stavite u jedno zdjelu.
- Jagode sve zajedno promiješajte kako bi se limunska kiselina sjedinila.
- Na dno lonca pospite malo šećera pa poredajte jagode da prekriju površinu. Pospite ih šećerom.
- Slažite sloj jagoda pa sloj šećera.
- Nakon što ste posložili voće, lonac prekrijte kuhinjskom krpom i pustite neka odstoji preko noći.
- Idućeg dana smjesu temeljito promiješajte, dodajte ekstrakt vanilije i mljeveni papar.
- Temeljito promiješajte sve kako bi se sastojci sjedinili.
- Kuhajte na laganoj vatri 30 - 40 minuta.
- Smjesu nemojte miješati, već lonac nekoliko puta protresite.
- Nakon što slatko postigne željenu gustoću, sklonite ga s vatre, pokrijte vlažnom krpom i pustite neka odstoji 30-ak minuta.
- Zatim ponovno stavite smjesu kuhati i pustite neka se kuha 10-ak minuta.
- Vruće slatko prelijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenku dobro zatvorite te ju okrenite na poklopac. Pustite neka tako stoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Slatko od jagoda sprema se u prethodno sterilizirane staklenke koje se spremaju na tamno i hladno mjesto. Ovu zimnicu možete držati i u hladnjaku, no nije obavezno. Procesom pasterizacije, svojoj zimnici produljujete rok trajanja. Ako je dobro napravljeno i skladišteno, možete ovu slatku zimnicu čuvati i nekoliko mjeseci.
Upotreba u kuhinji
Slatko ima široku upotrebu u kuhinji. Možete ga jesti kao zaseban desert ili koristiti kao nadjev za kolače i torte, preljev za sladoled, palačinke, vafle i slične slastice. Zbog svog fantastičnog okusa super se slaže uz razne namirnice, a jelima pruža dodatnu slatkoću i aromu.
Ljekovita svojstva
Jagoda je prepuna ljekovitih svojstva. Njen sastav najviše čini voda, što samu jagodi čini niskokaloričnim voćem. Vrlo je lagana i pruža odlično osvježenje tijekom sparnih, ljetnih dana. Prirodan je izvor vitamina C te minerala magnezija, željeza, kalcija i kalija. Pridonosi jačanju imunološkog sustava i samog tijela te reguliraju krvni tlak i kolesterol.
Smatraju se odličnim antioksidanskim sredstvom te ubrzavaju probavni sustav. Pomažu kod procesa mršavljenja i čest su sastojak posebnih prehrana. Umiruju upalne procese i mišićne bolove.
Čaj od jagoda je također ljekovit. Možete ga pripremiti od listova biljke ili samih cvjetova. Pomaže kod probavnih tegoba, umora, upale grla i glavobolje.
Foto: Lucinda Hershberger / Unsplash
Zimnica od jagoda
Odgovori