• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kompot od trešanja

Kompot od trešanja

Objavljeno: 01.10.2020. Autor: Monika Tomljenović

  • Trešnje za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kompot od trešanja
  • Domaći kompot od trešanja
  • Kompot od trešnje bez šećera
  • Kompot od trešanja bez konzervansa
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Pravo osvježenje u zimskim danima je upravo ukusan, slatki kompot koji možemo poslužiti na brojne načine. Ovisno o tome koje voće volimo takve kompote radimo, no vrlo često se u domaćinstvima priprema kompot od trešanja. Bogate arome i odličnog ukusa uveseljava sve generacije već godinama.

Postoje brojna ljekovita svojstva i dobrobiti ove zimnice i zato je iz godine u godinu sve češće pripremamo. Brojni su načini pripreme ovog kompota i u svemu tome pokušajte naći neku sredinu za koju vi mislite da će biti odlična za vas. Upravo zato donosimo vam nekoliko recepata po kojima ćete napraviti ukusan kompot od trešnje.

Prvi recept koji možete naći u nastavku je klasični recept za domaći kompot, a zatim i recept za kompot bez konzervansa i šećera.

Karakteristike trešnje

Trešnja pripada rodu Prunus i popularno je voće koje dozrijeva krajem svibnja ili početkom lipnja. Potječe iz Europe ili zapadne Azije, tako da na našim područjima imamo dugu tradiciju uzgoja trešanja.

Može doseći do 20 metara visine, kora je tamno crvene ili smeđe boje, a životni vijek trešnje je do 200 godina. Listovi su jednostavni, peteljkasti, imaju oblik elipse, nazubljeni, isprva dlakavi, kasnije goli, razgranatih žila, dugi do 10 cm i široki 5 cm. Cvijet je bijele boje, sastoji se od pet listova vjenčića i čaške, a pojavljuje se u travnju. Plod je ukusan, sočan s košticom, prvo zelene boje, a kada sazre crvene i crne boje, veličine oko 1 cm.

Stablo trešnje je čvrsto, no nije otporno na vremenske neprilike, često stradava za vrijeme jakih oluja i nevremena. Brzo truli i potrebno mu je pružiti puno plodne zemlje i dobro se skrbiti za njega.

Trešnje za preradu

Postoje brojne vrste trešnje koje se koriste na razne načine, razlikujemo ih često s obzirom na boju, vrijeme sazrijevanja, okus, veličinu, itd, no to nije dobra podjela. Postoje sorte koje su najbolje za korištenje u preradi, a neke od njih, koje možemo naći na našim područjima, su Hrušt, Sweetheart i Birla.

Hrušt

Jedna od najpoznatijih sorti trešnje je upravo sorta Hrušt. Zori tijekom kraja lipnja, a cvijeta u svibnju. Na prvi pogled očarava svojom predivnom, sjajnom, tamno crvenom bojom, a okusom je jedna od najslađih i najaromatičnijih sorti koje postoje. Odlično uspijeva na našim područjima i česta je pojava u brojnim domaćinstvima. Plod, osim što je krasne boje i okusa, krupan je i odličan je za upotrebu u preradi.

Posebno je važna ova vrsta u izradi kompota jer njezini krupni plodovi ne trunu brzo i puštaju veliku količinu soka.

Sweetheart

Sorta koja podrijetlom dolazi iz Amerike raširila se i na našim područjima te uspijeva ovdje već dugi niz godina. Kako joj i sam naziv kaže jedna je od najslađih vrsta trešnje na našim područjima, a plodovi su svijetle boje. Imaju glatku i sjajnu kožicu i srednje su veličine. Ova sorta dozrijeva tijekom sredine lipnja.

Zbog svoje slatkoće posebno je povoljna za preradu u kompote u kojima ne želite koristiti šećere, nego želite napraviti što prirodniju zimnicu.

Birla

Drugi naziv ove sorte je Burlatova rana, no poznatije je pod imenom Birla. Ova vrsta ima plodove okruglastog, srcolikog izgleda, dosta su čvrsti i krupni, a okusom se ne razlikuju puno od sorte Hrušt. Boja plodova je bordo i jako je privlačna.

Prednost ove sorte je što su plodovi čvrsti i nije ih lako oštetiti u transportu i zbog toga su čest odabir za kompote.

Berba i kupovina

Trešnje su česta pojava na našim područjima i gotovo da nema kuće koja u svom dvorištu ne posjeduje neku sortu trešnje. Različite vrste različito sazrijevaju i imaju različite plodove pa je potrebno dobro paziti koju ćemo vrstu koristiti u preradi.

Berba je jednostavna, ručna, bez naglih pokreta i čvrstih pritisaka plodova. Mehaničkom berbom došlo bi do velikog broja oštećenih plodova što ne bi bilo povoljno za uzgajivače. Traje od sredine svibnja pa sve do početka srpnja.

Kupovina je najbolja ukoliko kupujemo domaće i ne špricano, najbolje je kupovati iz provjerenih izvora. U dućanima možemo naći brojne strane vrste koje izgledaju savršeno, no često one okusom neće biti kao one domaće. U svakom slučaju domaće je najbolje i zato se potrudite kupovati što više domaćih plodova.

Recepti za kompot od trešanja

Brojni su recepti koje možemo slijediti kako bi spremili ovu ukusnu slasticu za zimske dane koji dolaze, no svakako trebamo paziti na omjere koje stavljamo i koje nam najviše odgovaraju te na sastojke koje volimo ili ne volimo. U nastavku ćete pronaći par recepata po kojima možete raditi kompot, pa se svakako okušajte u onom koji je vama najbolji.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći kompot od trešanja

Klasični recept sadržava samo osnovne sastojke koji su potrebni kako bi naglasili sam okus i aromu trešnje bez ikakvih dodataka i aditiva. Ako vam se ovaj recept svidi po želji možete dodavati razne začine koji će vaš kompot učiniti ukusnijim i boljim za vas. Ovim receptom dobit ćete 8 staklenki kompota od trešnje.

Sastojci

  • 4 kg otkoštenih trešanja
  • 2 l vode
  • 500 g šećera
  • 1 žlica limunske kiseline

Priprema

  1. Trešnje operite i očistite od koštica pa stavljate u staklenke za zimnicu.
  2. Vodu i šećer zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa dodajte limunsku kiselinu.
  3. Vruću vodu prelijte preko trešanja, zatvorite staklenke limenim poklopcem i posložite ih u dublji lonac kojem ste dno i rubove prekrili starim kuhinjskim krpama.
  4. Krpe provucite i između staklenki da ne lupkaju jedna o drugu dok se kuhaju.
  5. Kompot od trešanja kuhajte dok voda u staklenkama ne zavrije.
  6. Kuhani kompot ostavite neka se ohladi u loncu, a zatim posušite staklenke kompota i spremite ga na hladno i tamno mjesto.

Kompot od trešnje bez šećera

Zna se kako je trešnja slatko voće i da kada ju spremamo nije potrebno koristiti puno šećera i aditiva nego da je trebamo pustiti da sama da okus i aromu koju ima. Sljedeći recept donosi vam potpuno prirodni okus kompota, a od količine sastojaka dobit ćete 2 staklenke.

Sastojci

  • 1 kg trešanja
  • 1 l vode

Priprema

  1. Odaberite krupne, tvrde, zdrave i zrele trešnje te ih operite, osušite i odvojite od koštice.
  2. Posložite ih u staklenke tako da ostane malo mjesta pri vrhu.
  3. Ulijte hladne vode ispod vrha, zatvorite dobro gumicom i poklopcem, te stavite u paru kuhati.
  4. Kad voda prokuha pustite da se posuda zapari i kad preostane skroz malo vode poslažite staklenke i zatvorite poklopcem.
  5. Kuhajte dok voda ne proključa, a zatim držite na laganoj vatri još 7 minuta.
  6. Skinite s vatre, posložite staklenke i prosušite ih, pazite da se one međusobno ne dodiruju.

Kompot od trešanja bez konzervansa

Za što bolji i prirodniji okus kompota koristite recept bez konzervansa i aditiva. Po ovom receptu dobit ćete 2 staklenke kompota od trešnje.

Sastojci

  • 1 kg trešanja
  • 1 l vode
  • 400 g šećera

Priprema

  1. Trešnje očistite od peteljki operite i odvojite oštećene.
  2. U posudu stavite vodu i šećer dok se šećer ne otopi.
  3. U pećnici zagrijte staklenke.
  4. Trešnje posložite u zagrijane staklenke i prelijte vrućom vodom koju morate zakuhati sa šećerom.
  5. Zatvorite vruće staklenke čepom i ostavite da se ohlade.
  6. Po želji možete u vodu dodati rum i sok od limuna kako bi dobili ukusniju aromu.

Svi recepti za zimnicu od trešanja >>

Čuvanje i skladištenje

Trešnje same po sebi ne mogu dugo stajati ubrane na sobnoj temperaturi jer će brzo doći do truljenja. Bez straha ih možemo zamrznuti i čuvati za dane kada ćemo ih koristiti, no svakako moramo paziti da ne smrzavamo trule i oštećene plodove. Nakon odmrzavanja najbolje ih je upotrijebiti u preradi za džemove, pekmeze, likere ili kompote, a manje za konzumaciju bez prerade.

Postoje dvije opcije kako možemo pripremati kompot, s konzervansima ili bez njih. Ukoliko smo ovu slasticu pripremali s konzervansima vijek kompota može potrajati i do godinu dana bez kvarenja i uzrokovanja zdravstvenih problema, no ako smo pripremali bez konzervansa rok je puno kraći. U oba slučaja zimnicu je najbolje čuvati na hladnom, tamnom mjestu kao što je podrum, smočnica ili pak hladnjak. Velik broj ljudi prekriva zimnicu krpom kako bi onemogućili dolazak velike količine sunčevih zraka do zimnice.

Savjeti

Kako bi sačuvali životni vijek svog kompota možete pasterizirati trešnje po sljedećem postupku. Pasterizacija je proces prilikom kojeg se, na visokim temperaturama, ubijaju bakterije i mikroorganizmi koji štete plodovima. Voće se natapa šećernim sirupom koji se prethodno prokuha, a za cijeli postupak potrebno vam je samo 15 minuta.

Većina se često koristi dužim načinom pripreme kompota koji se odnosi na držanje staklenki s trešnjama na suncu 40 dana te nakon toga tek koristiti kompot za jelo.

Još jedan koristan savjet je zagrijati dobro staklenke prije kuhanja kompota jer to sprečava pucanje stakla.

Upotreba u kuhinji

Kompot od trešnje se koristi kao slastica sam po sebi, može se koristiti u brojnim kolačima i pripremi nekih jela u modernoj kuhinji. Često se koristi i u pripremi sladoleda kad nemamo svježe plodove, a sok u kojem se kuhaju koristi se za piće ili pak kao preljev nekim jelima.

Ljekovita svojstva

Plodovi se razlikuju ovisno o sorti trešnje, hranjivom sastavu, okusu i ostalim karakteristikama. Na okus trešnje uglavnom utječe sadržaj šećera, organskih kiselina (među njima je najzastupljenija jabučna kiselina) i drugih tvari.

Trešnje su hranjiva i relativno niskokalorična hrana, jer sadrže 71 kcal na 100 g. Sadrže velik udio vode, a većinu energetske vrijednosti predstavljaju ugljikohidrati, među kojima je glavni predstavnik šećer, uglavnom glukoza, nešto manje fruktoze, koji predstavlja čak 72% ukupne energetske vrijednosti trešanja. Uz šećere, trešnja u malim količinama sadrži i prehrambena vlakna te druge makronutrijente.

Glavni vitamini u trešnji su folat i vitamin C, ali sadrži i velike količine kalija, bakra i kroma.

Upravo zbog visokog sadržaja bioaktivnih komponenata, ne čudi što su često povezane s blagotvornim učinkom na zdravlje. Rezultati studija na životinjama i ljudima pokazuju da jedenje trešanja smanjuje rizik od razvoja brojnih lakših bolesti i upala. Uz to, pojavljuju se novi dokazi u korist veze između konzumacije trešnje i poboljšanog sna i kognitivnih funkcija, kao i smanjenih bolova nakon intenzivnog vježbanja.

Foto: SK / CC

Zimnica od trešanja

  • Džem od trešanja
  • Liker od trešanja
  • Marmelada od trešanja
  • Pekmez od trešanja
  • Sirup od trešanja
  • Sok od trešanja

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR