• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kuhano vino

Kuhano vino

Objavljeno: 03.03.2021. Autor: Isabell Janjanin

  • Vino za preradu
  • Kupovina
  • Recepti za kuhano vino
  • Crno kuhano vino
  • Crno kuhano vino s klementinom i limetom
  • Bijelo kuhano vino
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Kuhano vino je idealno rješenje za hladne dane, a mnogi ga vole upravo zbog njegovog aromatičnog okusa. Možete ga pripremiti u vlastitoj kuhinji, a sama priprema je vrlo jednostavna, dok začine i okus možete prilagoditi svom ukusu.

Prilikom pripreme možete koristiti bijelo ili crno vino, ovisno koje više preferirate. U nastavku donosimo nekoliko različitih recepata za ovaj vrlo popularan napitak.

Karakteristike vina

Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića jer se njegov okus slaže uz razna jela. Smatra se jednim od najstarijih poljoprivrednih proizvoda, a dobiva se fermentacijom grožđa. Na kvalitetu utječe kvaliteta i vrsta grožđa koja se ne odnosi samo na sorte već i na same uvjete i tlo u kojima je vinova loza rasla. Postoji nekoliko različitih vrsta vina, a osnovna podjela je na ružičasto – roze, crno i bijelo vino.

Najveća proizvodnja vina odvija se u Europi, države koje su najveći proizvođači ovog pića su Francuska, Španjolska i Italija. Hrvatska također ima razvijenu industriju vina, a u našim krajevima najčešće se proizvode tradicionalne, starije sorte vinove loze.

Vino za preradu

Glavna podjela vina je prema boji grožđa, stoga razlikujemo crno i bijelo vino. Prilikom pripreme kuhanog vina, odaberite vino koje odgovara vašim okusima. Ako ste ljubitelj slađih okusa, izaberite neko slađe vino. U nastavku donosimo nekoliko vrsta koje možete pronaći na policama trgovina.

Merlot

Merlot je francusko vino, a danas je postalo vrlo popularno diljem svijeta. Obožavano je zbog svog okusa koji nalikuje kombinaciji crnog ribiza, šljive, višnje i jagode. Okus mu nije kiseo već blago slatkast zbog čega je idealno za kuhanje.

Cabernet sauvignon

Uz Merlot, ovo je također jedna od najpopularnijih vrsti crnog vina. Okus mu je ponešto "teži", no vrlo ugodan - podsjeća na okus crnog ribiza. Boja mu je vrlo jaka i puna - crveno-crna. Iako potječe iz Francuske, danas se proizvodi diljem svijeta.

Pinot noir

Ovo vino prozvano je kao jedno od najelegantnijih vina ikad proizvedenih. Vrlo ga je teško proizvesti jer je sama sorta grožđa vrlo zahtjevna za uzgoj. Najviše se proizvodi u Francuskoj jer su uvjeti za vinovu lozu vrlo povoljni. Okusom je nalik kombinaciji malina, šljive i borovnice. Vrlo je dominantnog i prepoznatljivog okusa.

Zinfandel

Ova vrsta poznata je i pod nazivom Primitivo, a počela se proizvoditi upravo na našim područjima. Danas se uzgaja diljem svijeta, pretežito u Kaliforniji. Okus mu je pomalo pikantan, nalikuje kombinaciji bobičastog voća, trešnje i crnog papra.

Chardonnay

Chardonnay je jedna od najpopularnijih vinskih sorti grožđa, a u SAD-u se ovaj naziv koristi kao sinonim za bijelo vino. Vrhunsko je i kvalitetno suho vino čiji je okus vrlo lagan i pomalo voćkast. Blago je kiselkasto i zlatno-žute boje. Potječe iz Francuske, no zbog svoje popularnosti danas se uzgaja u cijelom svijetu.

Malvazija

Postoji crna i bijela malvazija, no puno je popularnija sorta bijelog grožđa malvazije. Na našim područjima je  najpopularnija istarska malvazija. Okus je vrlo harmoničan, suh i lagan. Osrednje je kiseo i vrlo ukusan.

Graševina

Na našim područjima ovo je jedna od najpopularnijih vrsti bijelog vina. Zlatno-žute je boje i voćnog mirisa. Okus je vrlo ugodan, pomalo osvježavajuć, intenzivan i sladak. Pomalo nalikuje okusu svježe jabuke.

Silvanac zeleni

Ovo je također jedna od popularnijih vrsti bijelog vina koja se proizvodi na našim područjima. Jedno je od najstarijih sorti, a u Hrvatskoj odlično uspijeva na području Orahovice. Kvalitetno suho vino čija je boja žuto-zelena. Okus je ugodan, kiselina je vrlo izražena.

Kupovina

Vino možete pronaći u gotovo svakoj trgovini. Danas postoje različite sorte i vrste vina, a prilikom pripreme kuhanog vina, preporučuje se kupiti vino od domaćih proizvođača jer prilikom pripreme, najčešće prevladaju okusi klinčića i drugih začina poput cimeta, dok se okus vina, termičkom obradom poprilično se izgubi.

Recepti za kuhano vino

Kuhano vino je napitak čija priprema nije nimalo zahtjevna. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i otprilike pola sata slobodnog vremena. Postoje razni recepti za pripremu, a začine i količinu sastojaka prilagodite prema vlastitoj potrebi i ukusima. U nastavku donosimo nekoliko recepata za crno i bijelo kuhano vino. Prije same pripreme, staklene boce temeljito operite i sterilizirajte.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Crno kuhano vino

Ako više preferirate crno vino, onda je ovo recept za vas. U svega nekoliko minuta iznenadite svoje najmilije  popularnim i obožavanim napitkom. Količinu šećera i drugih sastojaka, prilagodite svojim ukusima. Ako ste ljubitelj kiselih aroma, dodajte veću količinu limuna. Osim navedenih začina, možete dodati i neke druge, npr. sok od naranče. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 1 l kuhanog vina.

Sastojci

  • 1 l crnog vina
  • 2 dl vode
  • limun
  • 2 štapića cimeta
  • 8 klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa (nije obavezno)
  • 3 žlice šećera

Priprema

  1. Limun narežite na manje kriške.
  2. U lonac stavite šećer i zalijte ga s vrlo malo crnog vina.
  3. Kuhajte na laganoj vatri dok ne primijetite da se šećer karamelizirao.
  4. U karameliziran šećer dodajte ostatak vina, vodu, limun, cimet i klinčiće.
  5. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  6. Kada tekućina proključa, lonac maknite s vatre i poklopite ga.
  7. Pustite neka odstoji otprilike sat vremena prije posluživanja ili skladištenja kako bi začini dodatno ispustili svoju aromu.
  8. Toplo vino poslužite ili izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte na tamnom mjestu.
  9. Prije posluživanja zagrijte.

Crno kuhano vino s klementinom i limetom

Ovaj recept također se priprema od crnog vina, no on sadrži još dodatne sastojke koji pružaju vrlo aromatičan okus. Priprema je također vrlo jednostavna i brza. Količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 l kuhanog vina.

Sastojci

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera
  • 6 klinčića
  • štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • muškatni oraščić
  • štapić vanilije
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 l crnog vina

Priprema

  1. Naribajte koricu limuna i limete u jednu posudu.
  2. Limun, limetu i klementine nasjeckajte na manje komade.
  3. U dublju posudu stavite šećer i prelijte ga s malo vina i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  4. Kada primijetite da se šećer karamelizirao, dodajte mu korice voća.
  5. Kuhajte 3 minute uz stalno miješanje.
  6. Dodajte 2 l vina, komadiće voća, cimet, klinčiće, muškatni oraščić, lovorov list, vanili štapić i zvjezdasti anis.
  7. Kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne proključa.
  8. Lonac poklopite i pustite neka odstoji 20-ak minuta. Ako želite, vino možete procijediti.
  9. Poslužite ga toplog ili ga izlijte u prethodno steriliziranu staklenu bocu i čuvajte na tamnom mjestu.
  10. Prije posluživanja zagrijte.

Bijelo kuhano vino

Ako više volite okus bijelog vina, ovaj recept će vas zasigurno oduševiti. Priprema je vrlo slična kao u prijašnjim receptima. Količinu sastojaka prilagodite prema svojim potrebama i ukusima, a prilikom pripreme možete dodati začine po izboru. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 l kuhanog vina.

Sastojci

  • 2 l bijelog vina
  • 1 dl vode
  • 3 naranče
  • 7 žlica šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 8 klinčića

Priprema

  1. Naranče ocijedite i istisnite što više soka.
  2. U lonac dodajte šećer i dodajte mu malo vina.
  3. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje.
  4. Kada primijetite da se šećer karamelizirao, dodajte mu sok od naranče, ostatak vina, vodu, štapić cimeta i klinčiće.
  5. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  6. Kada tekućina proključa, lonac maknite s vatre.
  7. Poklopite ga i pustite neka vino odstoji minimalno sat vremena kako bi začini ispustili svoju aromu.
  8. Poslužite toplo ili ga izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte na tamnom mjestu.
  9. Prije posluživanja zagrijte.

Svi recepti za zimnicu od grožđa >>

Čuvanje i skladištenje

Kuhano vino uvijek se poslužuje toplo. Možete ga odmah poslužiti ili ga skladištiti do njegove upotrebe, a potrebno ga je čuvati u steriliziranim staklenim bocama i na tamnom mjestu i možete ga skladištiti do 3 mjeseca. Prije posluživanja potrebno ga je ponovno zagrijati.

Upotreba u kuhinji

Kuhano vino konzumira se kao napitak, a možete ga poslužiti prije ili poslije obroka. Vrlo je aromatičnog okusa i zasigurno će oduševiti vas i vaše najmilije. Štoviše, uz njega vam nije nužno potrebna hrana - obilni okus i miris kuhanog vina gotovo ga čine obrokom samim po sebi. Uprkos tome, postoje neke namirnice koje se izuzetno dobro slažu s tradicionalnim napitkom koji vole mnogi diljem svijeta.

Za one koji žele probati švedsko kuhano vino, tradicionalna skandinavska hrana poput ukiseljene ribe i krekera, lepinje od šafrana ili keksa od đumbira sjajan je izbor. Ako je njemačka kuhinja ono što volite, isprobajte kuhano vino uz Glühwein - klasična slana peciva od plavog sira uz svinjske šnicle s umakom od limunskog vrhnja - masna slana slatka i začinska kombinacija savšreno se slažu uz kuhano vino, ili čak apfelkuchen (njemačka torta od jabuka).

Također se odlično slaže uz fondue. Kombinacija bogatih, ukusnih sireva i bijelog vina čine briljantne večere koje prate jače začinjena kuhana vina. Kada govorimo o siru, ako tražite najbolje vrste koje ćete spojiti sa slatkim kuhanim vinom, predlažemo da se odlučite za slanije okuse. Plavi sir idealan je uz jako začinjeno kuhano vino, a svidjet će vam se i u kombinaciji sa Stiltonom, Gorgonzolom, odležanim Cheddarom ili kremastim, orašastim i suptilno slatkim sirom Gruyère ili Emmental.

Ako ste ljubitelj britanskih božićnih specijaliteta, jednostavno morate probati klasično englesko kuhano vino u kombinaciji sa pitama od mljevenog mesa ili britanskom božićnom tradicijom - mješavinom sušenog voća, šećera, začina i rakije u raznim pecivima i kolačima.

Ljekovita svojstva

Razna istraživanja pokazala su kako umjerene količine kuhanog vina pomažu zdravlju tijel. Snažno djeluje na probavni sustav, ubrzava metabolizam i pospješuje rad crijeva, prokrvljenost i rad mozga. Povoljno djeluje na rad jetre, bubrega i srca. Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i kolesterola te pospješuje širenje krvnih žila. Pojačava apetit, izlučivanje luči te mokraću.

Glavni sastojak vina je grožđe koje smanjuje depresiju i pomaže umiriti živčanu napetost. Jača mentalne sposobnosti i pospješuje rad mozga. Odličan je saveznik kod problema s probavom, smanjuje nadutost i uklanja probavne smetnje.

U vinu se nalaze i vitamini A, C i B skupin, a sadrži i minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, jod, bakar, mangan, magnezij, cink i željezo. Pozitivno djeluje na zdravlje zubi, kosti, štiti vid te pomaže pri detoksikaciji tijela, prehlade, anemije i ublažava menstrualne tegobe. Neka istraživanja pokazuju kako je crno vino zdravije od bijelog jer sadrži veći postotak flavonoida.

Foto: ferencvc / Pixabay

Zimnica od grožđa

  • Grožđice
  • Pekmez od grožđa
  • Sirup od grožđa
  • Sok od grožđa - mošt
  • Vino
  • Vinski ocat

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR