Pod suho voće podrazumijevamo voće iz kojega je uklonjena voda, najčešće prirodnim putem, sušenjem na suncu ili uporabom specijaliziranih sušilica ili dehidratora. Jedna od najpopularnijih pripadnika te kategoriju su grožđice, cjelovita i zdrava namirnica koja daje brojne mogućnosti - mogu se jesti sirove ili koristiti u kuhanju i pečenju. Omiljene su među sportašima zbog bogatih zdravstvenih vrijednosti koje pružaju, a u nastavku donosimo na koje ih načine i vi možete pripremiti.
Hoćete li sušenje izvesti na prirodan način, ili pak uz pomoć novih dehidratora izbor je na vama, no jedno je sigurno - rezultat će biti izvrstan i vrijedan vremena i truda, jer ćete dobiti idealan snack i dodatak u prehrani.
Karakteristike grožđica
Grožđe je plod vinove loze, biljke iz porodice Vitaceae. Njen je plod u obliku grozda, a ovisno o sorti i podneblju u kojem raste, dozrijeva od srpnja do listopada. Plod može biti crne ili bijele boje, a može se konzumirati svjež, sušen ili prerađen u sokove ili alkohol, najčešće vino.
Unatoč sušenju, grožđice bi trebale sadržavati sve vitamine i minerale koje se nalaze i u svježemu. Ako se ono ne suši prirodnim putem, oni se mogu nadomjestiti kemijskim putem, odnosno dodavanjem konzervansa sumporovog dioksida ili šećera.
Grožđe za preradu
Nekoć su se vina označavala prema području na kojem se grožđe uzgajalo, no proizvodnja je u današnje vrijeme toliko rasprostranjena da se označavanje vodi prema vrsti grožđa. Danas je poznato 12 osnovnih i najpoznatijih vrsta grožđa, a one najbolje za sušenje donosimo u nastavku.
Cardinal
Jedna od gospodarski najvažnijih sorti jest Cardinal koji je uzgajan u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Podrijetlom je iz Kalifornije te se u SAD-u i europskim zemljama konzumira svjež ili za proizvodnju sušenih grožđica, dok se na Tajlandu i u Vijetnamu od njega proizvodi vino. Grozd je tamno crvene boje, velikog zrna uobičajene težine od 200 do 600 grama.
Afus ali
Afus ali smatra se jednom od najcjenjenijih stolnih sorti, a uzgaja se u cijelom svijetu. Visoke je rodnosti, snažnog rasta i velikih grozdova žute boje najčešće težine od 600 do 700 grama. Pretpostavlja se da je porijeklom iz Sirije te je jedna od najstarijih sorti, pa je poznata i pod nazivima Pergolone, Inzolia Imperiale i Menavacca.
Muškat Hamburg
Ova je sorta najpoznatija i najraširenija, uzgojena je u Engleskoj odakle se proširila po cijelome svijetu, pa tako i kod nas, pretežno u sjevernoj Dalmaciji. Velikih je grozdova, neujednačene plavo-ljubičaste boje, izraženog muškatnog mirisa i aromatičnog, slatkog okusa, zbog čega je idealna za sušenje.
Berba i kupovina
Prilikom berbe ili kupovine obratite pažnju na kvalitetu plodova. Oni bi trebali biti srednje veliki i što jednoličniji, a kožica treba biti mekana, ali otporna. Štap s grozdovima treba biti čvrst i po mogućnosti što dulji, a plodovi na njemu gusto i čvrsto srasli.
Preporuka je kupovati grožđe domaćih uzgajivača koje se može pronaći na tržnicama. Pitajte smijete li probati bobicu i pronađite grožđe koje vam odgovara - bilo ono aromatično ili neutralnog okusa.
Recepti za grožđice
Postoji nekoliko metoda sušenja voća - neke su jednostavne, ali ne i ekonomične, dok su druge pristupačne, ali ne i najbrže. Izdvojili smo neke od njih, a na vama je da odlučite koji je način pravi za Vas.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Sušenje grožđica na suncu
Ova je metoda najstarija, pa je tako za nju potrebno najviše vremena, no ako pravilno izvede sušenje uštedjet ćete do 80% hranjivih tvari sadržanih u grožđu.
Za sušenje odaberite zdrave i svježe plodove, a trule bobice bacite. Odabrani usjev dobro operite, a zatim peteljkom povežite plodove te ih držite na prozračnom mjestu na suncu, bez vlage. Svakih nekoliko dana preokrenite plodove i tako ih sušite minimalno 3 tjedna.
Sušenje grožđica u pećnici
Odabrane plodove detaljno operite hladnom vodom, a zatim ih poskidajte s grančice. Uklonite suhe, pokvarene i promrznute plodove, a one zdrave i odabrane blanširajte - uronite ih u kipuću zakiseljenu vodu (100 ml limunovog soka na 1 vode) na 5 sekundi, a zatim odmah u hladnu vodu također na 5 sekundi. Ovom će tehnikom grožđu popucati koža, zbog čega će vlaga brže ispariti.
Nakon što se grožđe osušilo, posložite ga na pladanj za pečenje na koji ste prvotno postavili papir za pečenje kako se ne bi zalijepio za pleh i 10 sati ih sušite na 90°C. Povremeno napravite pauze i dopustite bobicama da se ohlade, pa nastavite postupak.
Sušenje grožđica u dehidratoru
Jedna od modernijih metoda odnosi se na sušenje u dehidratoru, čiji postupak traje samo 20-ak sati.
Operite grožđe i odaberite ono svježe i zdravo, Posložite ih na ladicu dehidratora u jednom sloju - pazite da ju ne "pretrpate", što je više voća poslagano na pladnjevima, to je vrijeme sušenja duže. Prvi korak traje 8 sati, no pripazite da mijenjate pladnjeve svakih sat vremena kako bi se grožđe ravnomjerno sušilo. Isključite uređaj i ostavite da se ohladi, a zatim ponovite postupak.
Ako je grožđe veliko, proces ponovite tri puta. Prije nego osušene grožđice pohranite i skladištite, pustite da se potpuno ohlade.
Čuvanje i skladištenje
Sušeno grožđe može se čuvati relativno dugo, čak i preko godinu dana, ali samo ako se pravilno skladišti. Optimalna temperatura prostorije u kojoj se čuva trebala bi iznositi od 5 - 6°C, a vlažnost zraka 60 - 70%.
S obzirom na to da svako voće ima različiti indeks vlage, suho grožđe se ne smije držati s drugim voćem, a najbolji način da ga pohranite je u zasebnoj platnenoj vrećici.
Upotreba u kuhinji
Suhe grožđice, kao i suho voće općenito, poznati su dodatak brojnim desertima. Može ih se ubaciti u kolače, muffine, oblatne, pahuljice, a najpoznatija slastica slavni je Panettone. Bogate su zdravstvenim vrijednostima, pa ih sportaši jedu kao snack, ili pak u obliku integralnih pločica i sličnih varijacija.
Od samo dva sastojaka možete napraviti ekspresni voćni džem. Dvije šalice grožđica pomiješajte s pola šalice svježe iscijeđenog soka od naranče. Smiksajte ih i ulijte u staklenku i dobili ste zdravi namaz.
Savjeti
Kako biste provjerili jesu li grožđice dovoljno suhe, jednostavno ih uzmite pregršt u ruku i lagano protrljajte dlanovima. Ako se počnu raspadati, kvaliteta im je dobra, ako su slijepljeni, trebalo bi ih dodatno isušiti.
Ako uočite da je u spremniku s grožđicama prisutan insekt ili ličinka, grožđice ne morate baciti, već ih natopite vodom, isperite kipućom i upotrijebite za pečenje.
Ljekovita svojstva
Grožđice su bogat izvor energije, pa nije ni čudno zašto su toliko popularne među sportašima i u svijetu fitnessa. Sadrže dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa i bogate su mineralima poput kalcija, željeza, magnezija, mangana i bakra.
Ima brojne vrijedne doprinose za organizam i zdravlje, a to su regulacija šećera u krvi, smanjenje kiselosti u organizmu, čuvanje zubiju, kostiju i zdravlja očiju i brojni drugi.
Foto: forwimuwi73 / Pixabay
Zimnica od grožđa
Odgovori