• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
pekmez od bresaka

Pekmez od bresaka

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Maja Z.

  • Breskve za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pekmez od bresaka
  • Domaći pekmez od bresaka
  • Pekmez od bresaka bez želina
  • Pekmez od bresaka bez šećera
  • Pekmez od bresaka iz pećnice
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Domaći pekmez izvrstan je izbor za zdravi desert bilo da ga mažemo na palačinke, kruh ili ga stavljamo u kolač. Nema boljeg izbora u zimske dane kada ne možemo doći do svježeg voća, a želimo nešto ukusno, slatko, a istovremeno zdravo.

Prednosti domaćeg pekmeza nad kupovnim je mnogo. Tako možete sačuvati domaće breskve ako ih imate više nego što možete konzumirati dok su svježe te sami kontrolirate hoćete li staviti običan bijeli rafinirani šećer ili neku zdraviju varijantu također postoji opcija da ne koristite uopće šećer već da iskoristite slatkoću samog ploda.

Sami odaberite koji vam se recept najviše sviđa. Želite li raditi klasičnu verziju koju kuhate ili ćete ispeći svoj pekmez u pećnici. Također na vama je da odaberete hoćete li breskvu oguliti ili ćete smjesu propasirati no naravno korice možete i ostaviti te tako dobiti malo grublju teksturu. Što god odlučite nećete pogriješiti i rezultat će biti ukusan, sladak i aromatičan pekmez u kojem ćete uživati

Karakteristike breskve

Breskva (lat. Prunus persica) spada u porodicu ruža. U naše krajeve je stigla preko Rimljana, koji su ju donijeli od Grka, a oni iz Perzije zbog čega se plod dugo nazivao "perzijskom jabukom".

Stablo naraste između 5 i 10 metara i ima šiljaste listove. Cvjetovi su ružičasti s 5 latica i cvjetaju prije listanja. Plod je okrugao i ima jednu veliku sjemenku zatvorenu u koštici. Izvana je crvenkasto žute boje, a iznutra je bjelkast ili žut zavisi o sorti i razini zrelosti.

Plodove je potrebno brati kad su zreli jer šećeri ostaju na razini branja. Sezona joj je ovisno o sorti između proljeća i kraja ljeta. Plod treba biti čvrst, ali dovoljno sočan i aromatičan.

Breskve za preradu

U našim područjima nalazimo mnogo sorti. Izdvojit ćemo nekoliko vrsta koje se najčešće pojavljuju.

Vinogradarska breskva

Ona je najpopularnije zbog otpornosti na bolesti. Krupna je i punog okusa. Stabla su relativno mala pa se mogu saditi svaka 3 metra. Postoje razne vrste a najbolja za pekmez je Beličica jer je izuzetne kvalitete i jedna od najfinijih vinogradarskih bresaka.

Baby gold

Plod nije crven oko koštice i ne tamni poslije branja. Meso je narančasto, jako sočno i slatko. Zrela je krajem 7 mjeseca. Ona je odličan izbor za izradu pekmeza jer ne tamni pa će pekmez s ovom sortom biti posebno narančast i neće niti malo potamniti.

Redhaven

Plod ove sorte je loptast i krupan. Kora je žuto crvena, crvena je na strani koja je više izložena suncu. Meso je žuto, lako se odvaja od koštice i vrlo je sočno. Dozrijeva u lipnju. Prednost je što izvrsno podnosi transport, a mana što ovu sortu često napadaju lisne uši. Sadrži mnogo kiseline pa ju je bolje koristiti za sokove, ali ako volite kiselkaste tonove izvrsno će se uklopiti i u pekmez. Ako ne želite da bude previše kiselo možete pomiješati s nekom drugom sortom.

Plosnata breskva

Ova sorta se razlikuje od ostalih samim oblikom jer je plosnata, a ne okrugla. Intenzivne je arome, slatka i sočna. Zrije u kolovozu, a bogato rodi. Otporna je na zimu i jako voli sunce. Iako drugačija i ova sorta će odlično poslužiti pri izradi pekmeza. Ova sorta je posebno slatka pa će trebati manje šećera.

Berba i kupovina

Ako imate stablo breskve berbu je najbolje započeti kada je 80% plodova zrelo. Najlakše je prepoznati zrenje po promjeni boje i omekšavanju plodova, ali mijenja se i miris.

Ako nemate domaće breskve birajte one koje su na dodir meke i fino mirišu ako su tvrde i kora im nije poprimila crvenkasto žutu boju vrlo vjerojatno neće biti toliko slatke pa će im kod izrade pekmeza trebati više šećera. U pekmez možete staviti i one breskve koju se prezrele, ali imajte na umu da takve sadrže više vode te će kuhanje duže trajati.

Ako ne stignete skuhati pekmez dok su plodovi svježi možete zamrznuti dobro oprati breskve te ih spremiti u zamrzivač. Kada odlučite napraviti pekmez sve što trebate je odmrznuti breskve i ostaviti ih u cjedilu kako bi se višak tekućine ocijediti. Kuhanje će trajati koju minutu duže, ali rezultat će biti jednako ukusan i sladak.

Koliko staklenki će vam biti potrebno ovisi o mnogo faktora količini šećera koju dodajte, gustoći pekmeza, sorti same breskve, ali okvirno će vam trebati 1.200 grama bresaka za dvije staklenke standardne veličine.

Recepti za pekmez od bresaka

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaći pekmez od bresaka

Ovo je klasičan recept za pekmez koji sadrži želin pa ga je potrebno kuhati nešto kraće. Stoga će ovaj recept poslužiti svima koji zbog užurbanog života nemaju puno vremena.

Sastojci

  • 10 kg breskvi
  • 3 kg šećera
  • 2 želina
  • sok polovice limuna

Za ovu količinu pekmeza trebat će vam 16 do 18 staklenki.

Priprema

  1. Breskve operite i izvadite koštice. Stavite polovice u veliku posudu te dodajte polovicu šećera i sok polovice limuna.
  2. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok se ne krenu raspadati.
  3. Tada uzmite štapni mikser te ih dodatno usitnite, ako vam smetaju sitne kožice cijelu smjesu propasirajte.
  4. Želin pomiješajte s ostatkom šećera i dodajte breskvama. Sve skupa uz miješanje prokuhajte oko 20 minuta.
  5. Na vrhu će se stvoriti pjenica, a znate da je pekmez gotov kada pjenica nestane.
  6. Vruć pekmez sipajte u sterilizirane i suhe staklenke. Ostavite staklenke u pećnici nekih pola sata na 50°C dok se gore ne napravi korica.
  7. Čvrsto ih zatvorite metalnim poklopcem te pustite da se postepeno ohlade.

Pekmez od bresaka bez želina

Recept za one s malo više strpljenja jer će biti potrebno nekoliko puta pekmez zagrijavati i hladiti. Velika prednost je što Vam u ovom receptu neće trebati želin.

Sastojci

  • 1.600 g očišćenih bresaka (otprilike 2.500 g neočišćenih)
  • 300 g šećer
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 limuna

Za ovu količinu pekmeza trebat će vam oko 3 staklenke.

Priprema

  • Prvo ogulite kožu breskvama. Ubacite ih u kipuću vodu na 1 minutu te ih potom ubacite u hladnu vodu na pola minute. Tada ih ogulite i narežite na veće komade.
  • Ubacite sve u lonac i dodajte šećer i limun. Ostavite sve na sobnoj temperaturi te povremeno promiješajte dok se šećer ne otopi to bi trebalo trajati oko pola sata do sat vremena.
  • Zatim posudu stavite na vatru i miješajte dok ne zavrije. Tada smanjite na srednje jaku vatru i nastavite miješati 10 minuta. Maknuti s vatre te ohladiti do mlake smjese.
  • Tada ponoviti isti postupak kuhanja i hlađenja. Ukupno trebate kuhati 5 puta. Nije problem ako se smjesa hladi i preko noći ako ne stignete svih pet kuhanja odraditi u jednom danu.
  • Kada stavljate kuhati peti put ujedno i zadnji do vrenja dovodite smjesu na srednje jakoj vatri, a ne najjačoj.
  • Staklenke sterilizirajte. Najbolje ih je osušiti u pećnici na 150°C nekih 10 minuta i ostaviti da stoje dok pekmez ne bude spreman.
  • Vrelim pekmezom puniti staklenke dobro zatvoriti, ali ne prejako. Staviti u pećnicu zagrijanu na 175°C 15 minuta. Izvaditi ih van i okrenut naopako. Nakon 10 minuta vratiti u normalan položaj umotati u krpe i ostaviti da se lagano hlade.
  • Ako je poklopac napuhan na gore ili kad ga stisnete čujete klik klak pasterizacija nije uspjela i ne može dugo stajati. Ako je poklopac blago ulupljen prema dolje pasterizacija je bila uspješna i spremite pekmez na suho i hladno mjesto.

Pekmez od bresaka bez šećera

Ako želite pekmez bez bijelog šećera možete koristiti zamjene npr. eritrit. Međutim  možete i bez ikakvog šećera. Ovaj recept je super ako imate slatke breskve, ali čak i ako nemate možete zasladiti kruškom.

Sastojci

  • 2 kg bresaka
  • 1/2 kg krušaka (po izboru)

Za ovu količinu pekmeza trebat će vam 3 do 4 staklenke.

Priprema

  1. Breskve očistite usitnite štapnim mikserom (ako ne želite ostatke kožice trebate propasirati).
  2. Ako želite dodati i krušku ogulite ju i naribajte.
  3. Stavite u posudu i na umjerenu vatru. Smjesu je potrebno stalno miješati kako se ne bi zagorjela.
  4. Kuhajte dok sva voda iz bresaka ne ispari to jest dok ne dobijete željenu gustoću. Ovisno o vrsti bresaka i razini zrelosti to će trajati oko 40 minuta.
  5. Kada dobijete željenu gustoću sipajte u sterilizirane i suhe staklenke.
  6. Ostavite staklenke u pećnici nekih pola sata na 50°C dok se gore ne napravi korica.
  7. Čvrsto ih zatvorite metalnim poklopcem te pustite da se postepeno ohlade.

Pekmez od bresaka iz pećnice

Recept za sve koji žele izbjeći dugo stajanje iznad štednjaka. Za ovaj pekmez će vam trebati dosta vremena oko 3 sata, ali miješate svega nekoliko puta.

Sastojci

  • 3,5 kg očišćenih bresaka
  • 1kg šećera
  • 0,5 dl ruma

Za ovu količinu pekmeza trebat će vam oko 6 staklenki.

Priprema

  1. Breskve dobro operite i otkoštite. Ako želite slobodno ih ostavite neoguljene.
  2. Smeta li vam korica breskve kratko potopite u vruću vodu zatim u hladnu i uklonite koru.
  3. Narežite na sitnije komade kako bi ubrzali proces raspadanja.
  4. Stavite u veliku tepsiju i posipajte s polovicom šećera. Dobro sve promiješajte dok se šećer ne otopi.
  5. Stavite u pećnicu zagrijanu na 220°C. Svakih pola sata sve dobro promiješajte.
  6. Nakon 90 minuta dodajte ostatak šećera i rum i ponovno dobro promiješajte.
  7. Vratiti u pećnicu i pecite do željene gustoće još pola sata do sat vremena.
  8. Ako želite dodatno usitniti pekmez i razbiti žilice i ostatke kore možete koristiti štapni mikser.
  9. Kada je gotovo izvadite iz pećnice, a u pećnicu ubacite sterilizirane staklenke i poklopce na pola sata na 100°C.
  10. Napunite ih pekmezom te vratiti u ugašenu vrelu pećnicu.
  11. Drugi dan poklopite limenim poklopcima.

Svi recepti za zimnicu od bresaka >>

Čuvanje i skladištenje

Neki prilikom zatvaranja pekmeza stavljaju folije, celofan, ali limeni poklopci su najjednostavnija, a sigurna opcija. Pekmez je nakon pasterizacije potrebno spremiti na suho i hladno mjesto te tako može stajati cijelu zimu.

Pekmez će bojom biti sličan pekmezu od marelice. Nakon sto ga otvorite držite ga u hladnjaku i obavezno potrošite u roku nekoliko dana.

Upotreba u kuhinji

Pekmez od bresaka možete koristiti na brojne načine. Odlično paše uz palačinke, kruh i maslac, ali možete ga dodati i u kolače.

Divno se slaže s vanilijom pa kada radite tortu s kremom od vanilije biskvit premažite s tankim slojem pekmeza, pustite da se upije 10-tak minuta te stavite preko kremu od vanilije i tortu dovršite kao i inače. Time ćete dobiti novi okus ali i sočniji biskvit.

Kombinacija je mnogo, ali i sam pekmez je toliko ukusan da ćete ga ponekad jesti samog na žlicu.

Ljekovita svojstva

Breskva sadrži brojne vitamine i minerale. Sadrži fenolne spojeve koji pomažu sniziti kolesterol. Prepuna je beta-karotena koji je zaslužan za zdravlje oči.

Sadrži malo kalorija, a puno vlakana te će vam pružiti osjećaj sitosti i pospješiti probavu.

Bogate su kalijem koji jača kosti. Također vitamini i antioksidansi iz breskve čine kožu lijepom i glatkom.

Foto: cokolatetnica / Pixabay

Zimnica od bresaka

  • Džem od bresaka
  • Kompot od bresaka
  • Liker od bresaka
  • Marmelada od bresaka
  • Sok od bresaka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR