Iako zahtijevaju malo više vremena oko čišćenja, višnje svakako pronalaze put do naših kuhinja i smočnica. Iskoristite ovo nimalo zanemareno voće, konzervirajte ga, skladištite i uživajte u višnjama i tijekom sezone.
Prerada višnje vrsta je posla koja početnika čini nervoznim, a pomisao na čišćenje koštica odbija i najiskusnije. Vrijedi li potrošiti toliko vremena na otkoštavanje višanja? Naravno! Čišćenje višanja od koštica više nije toliko komplicirano, a u nastavku vam donosimo par savjeta kako ih možete brzo i jednostavno očistiti.
Višnje se mogu konzervirati u vodenoj kupelji, zamrznuti i iskoristiti za zimsko pečenje, dehidrirati, a ideja i recepata ne nedostaje. Ne dopustite da vam višnje ovog ljeta propadnu i iskoristite ih na najbolji mogući način pripremajući slatku zimnicu po jednom od naših recepata.
Od kompota, džemova, pekmeza, soka i popularne višnjevače, mogućnosti su beskrajne, a mi smo tu da vam ponudimo ideje.
Vrste zimnice od višanja
U nastavku vam donosimo mnoštvo ukusnih recepata za slatku zimnicu i napitke od višanja u kojima će svi uživati.
Priprema višanja za zimnicu
Višnje možete pronaći na policama trgovina već početkom svibnja, kada Hrvatska uvozi kalifornijske višnje iz SAD-a. Taman kad im sezona završi, pojavljuju se sjeverozapadne višnje uz domaće Maraska višnje u kojima uživamo do kraja kolovoza, tako da ćete u trgovinama, u većini slučajeva, pronaći dvije gadne vrste višanja: slatku i kiselu. Obje sorte su sočne, slatke i savršene za daljnju preradu.
No, postoji nedostatak kod kupnje višanja u trgovinama, s obzirom na to da nisu jedno od voća koje dobro podnose transport, malo je vjerojatno da ćete u trgovinama naći svježe višnje zbog čega gotovo svi plodovi završe zamrznuti, sušeni ili konzervirani. Ali ako ste sretnik i imate drvo višnje u svom dvorištu ili vrtu, uživajte u svojim svježim višnjama što je duže moguće, a višak preradite. Također, ako imate priliku, radije kupujte na tržnici ili lokalnih uzgajivača.
Višnje ne dozrijevaju jednom kad se uberu s drveta, kao što je to slučaj s bananama. Nikad neće biti spremniji za jesti nego kad ih uberete ili kupite. Potražite jarko zelene stabljike koje su znakovi svježine. Želite višnje koje su čvrste, punašne i guste, sjajne kožice i bogate boje. Sama boja nije uvijek pokazatelj kvalitete jer različite sorte imaju različite nijanse. Izbjegavajte oštećenja ili naborane višnje.
Višnje uvijek izvadite iz vrećice i istresite na pladanj ili plitku zdjelu. Odaberite i bacite sve višnje s oštećenjima. Čak i kad višnje držite rashlađenima, one neće dugo trajati. Iskoristite ih u roku od 3 ili 4 dana. Ako želite da vam potraju malo duže, nemojte im skidati peteljke.
Držite višnje u hladnjaku jer vrućina uzrokuje njihovo kvarenje. Nemojte ih prati prije nego što ih pojedete, jer će i voda ubrzati kvarenje.
Da biste oprali višnje, stavite ih u cjedilo i isperite pod hladnom vodom. Višnje istresite na papirnate ručnike ili kuhinjsku krpu i lagano ih osušite. Ne želite smrznuti ili kuhati vlažne višnje koje kapaju, jer će voda razrijediti njihov okus.
Kako otkoštiti višnje
Višnje je iznenađujuće lako obraditi, ali čišćenje od koštica oduzima najviše vremena, zato započnite prvo pranjem, a zatim otkoštavanjem.
- Ručno - prepolovite višnje nožićem uzduž koštice, rastvorite i izvadite košticu.
- Pomoću boce - uzmite bocu s uskim grom, na primjer od vina ili piva, stavite višnju na vrh grla boce i pomoću čačkalice ili štapića za ražnjić probijte višnju kako bi koštica ispala u bocu. Pazite da je grlo boce uže od višnje kako vam i one ne bi završile u boci
- Pomoću slamke - uhvatite višnju između kažiprsta i palca tako da dio gdje je bila stabljika bude okrenuto prema vama (gore) i izbušite rupu slamkom prema koštici. Koštica će vam ostati u slamki, pa ju jednostavno puhnite van i nastavite s drugim višnjama
Sušenje višanja
Kao i kod trešanja, sušenje višanja jedan je od najboljih načina čuvanja svježine i okusa voća. Sušene, mogu se dugo čuvati, okus im ostaje sladak, zadržava živopisnu crvenu boju i svoj oblik. Ne omekšaju, svestrane su i izvrstan dodatak prehrani. Bogati su vlaknima i antioksidansima. Tri su načina na koji možete sušiti višnje - u dehidratoru, pećnici i na suncu.
Sušenje višanja u dehidratoru
Rasporedite višnje na pladnjevima za dehidrator tako da ima prostora oko svakog komada voća. Prilagodite temperaturu dehidratora na 74°C. Neki dehidratori nemaju tako visoku temperaturu, a ako je to slučaj i kod vas, koristite najvišu temperaturu koju možete. Sušite višnje na ovoj temperaturi 2 - 3 sata.
Smanjite temperaturu na 57°C i sušite višnje dodatnih 10 - 20 sati, ovisno o veličini. Višnje bi trebale biti potpuno suhe na dodir, ali ipak, smežurane i donekle savitljive.
Nećete biti potpuno sigurni jesu li višnje u potpunosti dehidrirane dok se ne ohlade. Isključite dehidrator i otvorite ga. Ostavite da se višnje hlade na pladnjevima 20 - 30 minuta. Nakon razdoblja hlađenja jednu od višanja prelomite na pola. Duž površine prekida ne smije biti vidljive vlage.
Čak i nakon što su višnje pravilno dehidrirane, u plodu još uvijek može biti zaostale vlage koju ne možete osjetiti, stoga napravite postupak kondicioniranja suhog voća - osušene, ohlađene višnje stavite u staklene posude, puneći staklenke otprilike 2/3. Zatvorite ih i protresite nekoliko puta dnevno tijekom jednog tjedna. Ovo preraspodjeljuje višnje, kao i svu vlagu koju još uvijek mogu sadržavati. Ako se na stranama staklenki pojavi kondenzacija, vaše se voće još nije dovoljno dobro osušilo i morate ga vratiti u dehidrator na nekoliko sati. Nakon što se sušene višnje kondicioniraju, spremite ih u hermetičke posude dalje od izravne svjetlosti ili topline.
Sušenje višanja u pećnici
Sušenje višanja u pećnici jednostavan je proces. Dobro operite višnje i otkoštite, također ih možete prerezati i na pola, pa zatim ukloniti koštice. Obrišite ih papirnatim ručnikom.
Prethodno zagrijte pećnicu na 60°C (na najnižu temperaturu pećnice). Na pleh od pećnice stavite papir za pečenje i rasporedite višnje tako da se ne dodiruju. Ako koristite izrezane višnje, stavite ih na pladanj s odrezanim stranama prema gore. Sušite ih otprilike 6 - 9 sati ili dok višnje ne izgledaju naborane i pomalo smežurane. Prepolovljene višnje će se sušiti brže od cijelih, pa ih povremeno provjeravajte.
Sušenje višanja na suncu
Višnje operite, očistite od koštica i osušite papirom za pečenje. Stavite ih na rešetke kako bi zrak mogao slobodno kružiti oko višanja. Ako vidite da će vam višnje propadati kroz rešetku, na nju stavite prvo gazu, a zatim višnje. Preko voća ponovno stavite gazu kako biste spriječili insekte i ptice da vam pojedu voće. Rešetke s višnjama stavite na sunčano, suho i toplo mjesto i svako malo ih okrećite kako bi se ravnomjerno osušile sa svih strana. Noću unesite rešetke unutra, a zatim ujutro ponovno vratite na sunce. Višnje bi se ovako trebale osušiti u roku 3 - 4 dana.
Blanširanje višanja
Višnje nije potrebno blanširati, no ako želite zadržati intenzivnu boju i okus, možete ih kratko uroniti u kipuću vodu prije zamrzavanja. U jednom loncu pripremite vodu koju prokuhajte, u drugoj posudu pripremite led preliven hladnom vodom. Kada je voda proključala, višnje uronite u kipuću vodu i ostavite otprilike 3 minute.
Imajte na umu da ako stavite veću količinu višanja u kipuću vodu, ona će se rashladiti i bit će potrebno vremena da ponovno proključa stoga ne stavljajte više od 7 šalica višanja po seriji. Nakon 3 minute, višnje izvadite i odmah stavite u hladnu vodu i ostavite 3 minute da se prohlade. Izvadite ih na ručnik i ostavite da se dobro osuše.
Zamrzavanje višanja
Višnje se dobro zamrzavaju. Prije smrzavanja višnje je potrebno oprati, a zatim odstraniti koštice. Osušite ih i zamrzavajte u serijama - na pladanj koji vam stane u zamrzivač stavite papir za pečenje i poslažite višnje u jednom sloju, bez da se dodiruju, zamrznite. Nakon što su se višnje zamrznute spremite u vrećice i vratite u zamrzivač.
Višnje također možete zamrzavati odjednom, no postoji mogućnost da će se polijepiti i tako zamrznuti, pogotovo ako su vlažne. Ako vam ne smeta i planirate ih odmrzavati kasnije za daljnju preradu, zamrznite ih sve odjednom u paketićima od 500 g kako ne biste morali odmrzavati veću količinu. Zamrznute višnje morate potrošiti u roku od godinu dana.
Smrznute višnje možete odmrznuti tako što ćete ih ostaviti na sobnoj temperaturi oko četiri sata ili u hladnjaku preko noći. Nakon odmrzavanja, višnje će biti mekše i neće zadržati svoj oblik. Najbolje ih je koristiti u pitama, kolačima, za pekmeze ili džemove i smoothiejima. Imajte na umu da će višnje prilikom odmrzavanja ispustiti tekućinu, pa obavezno stavite dublju zdjelu u kojoj ćete ih odmrzavati.
Foto: RitaE / Pixabay
Odgovori