Želite li napraviti vlastiti sirup koji će uz dodatak vode poslužiti kao savršeno osvježavajuće piće ili možda pomiješati s mineralnom vodom i dodati koktelima? Sirup od višanja možete napraviti u 30 minuta ili manje. U svom domaćem pripravku možete uživati bez ikakvih dodataka, konzervansa, umjetnih boja ili okusa. Biti upoznati s voćem koje koristite važno je kako biste u potpunosti iskoristili sve što ono može ponudi, a karakteristike višnje te vrste biljke za preradu informacija je koja će vam pomoći u samostalnoj pripremi sirupa od višnje.
U nastavku vam donosimo tri osnovna recepta za sirup od višnje. Za sva tri možete koristiti svježe ili smrznuto voće. Sirup je prilično jednostavno napraviti, a može se koristiti u raznim pićima, jelima i desertima, mogućnosti je mnogo, a sve što vam treba su svježe višnje i šećer.
Karakteristike biljke
Višnjom se smatra bilo koje od različitih stabala koja pripadaju rodu prunus kao i njihovi jestivi plodovi. Komercijalna proizvodnja uključuje višnje (lat. Prunus cerasus), koje se smrzavaju ili konzerviraju i koriste u umacima i pecivima, i slatke višnje (lat. Prunus avium), koje se obično konzumiraju svježe i glavna su vrsta konzervirana u pravom ili imitacijskom likeru od maraskina. Brojne se vrste uzgajaju kao ukrasno bilje zbog plodnih proljetnih cvjetova, a tamnocrveno drvo nekih vrsta trešanja posebno je cijenjeno zbog proizvodnje finog namještaja.
Većina vrsta višanja porijeklom je sa sjeverne hemisfere, gdje se uzgaja u raznim krajevima. Otprilike 10 - 12 vrsta višnje prepoznato je u Sjevernoj Americi, a sličan broj je i u Europi. Čini se da je najveća koncentracija vrsta u istočnoj Aziji, a smatra se da je zavičajno stanište višnje zapadna Azija i istočna Europa od Kaspijskog mora do Balkana.
Stabla višnje su manja, rijetko rastu preko 5 m. Plod je okruglastog zaobljenog oblika i općenito je tamnocrvene boje. Uzgajaju se u svim dijelovima svijeta gdje zimske temperature nisu preoštre i gdje su ljetne temperature umjerene. Potrebna im je zimska hladnoća da bi procvjetale u proljeće. Drveće cvjeta prilično rano u proljeće, neposredno nakon bresaka i ranije od jabuka. U Aziji, posebno u Japanu, sorte višnje odabrane su zbog ljepote svojih cvjetova, a većina njih ne daje plod.
Višnje za preradu
Za pripremu sirupa od višnje u našim se krajevima najčešće koriste dvije sorte - Maraska i Gorsemska. Ove dvije sorte su poželjne u pripremi sirupa od višanja zbog svog slatko-kiselog okusa kao i zbog rasprostranjenosti.
Maraska
Maraska je vrsta kisele višnje Morello poznata samo iz uzgoja. Na glasu je da svoj najbolji okus postiže uzgojem u Primorskim dijelovima Hrvatske. Najveći prinos ploda je u Zadru, ali uspješno se uzgaja u sjevernoj Italiji, Sloveniji, južnoj Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. U usporedbi s ostalim sortama višnje, plod stabla Maraske je sitan. Njegov gorak okus i suha pulpa čine višnje idealnim za izradu finog likera od višanja ili sirupa.
Gorsemska
Gorsemska je sorta višnje prepoznatljiva po srednje bujnom i uspravnom rastu. Krupni tamnocrveni plod je mesnat, a zbog svog slatko-kiselog sočnog okusa poželjan je u pripremi raznih pripravaka od pekmeza, marmelada, likere sve do sokova i sirupa.
Berba i kupovina
Jedno zrelo drvo višnje standardne veličine omogućit će nevjerojatnih 28 - 47 l višanja godišnje, dok patuljasta višnja proizvede oko 9 - 14 l. Sadržaj šećera u višnjama značajno raste u posljednjih nekoliko dana sazrijevanja, pa pričekajte s berbom ploda dok potpuno ne pocrveni.
Kad je voće spremno za berbu, bit će čvrsto i potpuno obojeno. Ako dolaze kišni dani, berite ih odmah kako kiša ne bi uzrokovala oštećenje višanja. Ako ih ne planirate odmah upotrijebiti, višnje berite s pričvršćenom stabljikom, ali pazite da ne otkinete drvenastu voćnu ostrugu koja i dalje daje plodove svake godine.
Ako, pak, berete višnje za kuhanje ili konzerviranje, možete ih jednostavno povući, a bazu ostaviti na drvetu. Višnje se mogu čuvati na hladnim temperaturama 10 dana. Stavite ih u perforirane plastične vrećice u hladnjak kako bi duže ostale svježe.
Kada kupujete višnje potražite one sa sjajnom korom i stabljikama koje su još uvijek pričvršćene. Odaberite one koje su čvrste na dodir. Izbjegavajte one sa smeđim mrljama. Ako ste u mogućnosti, probajte višnju prije nego što kupite.
Recepti za sirup od višanja
Ako ste u potrazi za brzim sirupom od višnje onda za vas imamo tri savršena recepta. Ovim jednostavnim receptima dobit ćete ukusne sirupe u samo nekoliko minuta. Ovisno o količini koju želite možete samostalno smanjiti ili povećati količinu sastojaka.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sirup od višanja
Ovaj recept za sirup od višnje čini izvrstan domaći umak za gotovo svaki desert! Poslužite s palačinkama za doručak, preko jogurta ili kao preljev za sladoled. Kod nas se ipak najčešće koristi u obliku sokova ili nekih drugih pića, pa ga možete razrijediti s vodom i piti kao sok. Mogućnosti su bezbrojne! Ovom ćete količinom sastojaka dobiti oko 2 l sirupa od višanja.
Sastojci
- 2 kg višanja
- 2 l vode
- 2 vrećice limunske kiseline
- 2 kg šećera
Priprema
- Pomiješajte višnje, vodu i šećer u srednje velikom loncu i stavite na srednje jaku vatru.
- Promiješajte kako bi se višnje i šećer sjedinili, po želji možete gnječilicom za krumpir izgnječiti višnje kako bi pustile svoj sok (to će biti lakše učiniti nakon što se višnje zagriju) ili ih propasirajte ili izblendajte
- Pustite da kuha, povremeno miješajući dok se šećer u potpunosti ne otopi. Kuhajte na laganoj vatri, prilagođavajući toplinu po potrebi.
- Dodajte limunsku kiselinu.
- Kuhajte dok višnje ne omekšaju i ne počnu se raspadati, oko 15 minuta.
- Stavite cjedilo preko posude i u cjedilo ulijte smjesu od višanja.
- Pritisnite dok sav sok ne prođe kroz cjedilo.
- Ohladite sirup dok ne bude spreman za upotrebu, a najbolje ga je držati u hladnjaku.
Sirup od višanja bez šećera
Ovaj sirup od višanja je prilično brz za napraviti. Dovoljno je zagrijati nekoliko jednostavnih sastojaka do željene konzistencije, a navedena količina sastojaka je dovoljna za oko 400 ml sirupa.
Sastojci
- 450 g višanja
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 350 ml vode
- vrećica konzervansa
Priprema
- Dodajte višnje i vaniliju u lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne otpuste svoj sok.
- U kipuće višnje dodajte vrećicu konzervansa.
- Miješajte sirup dok tekstura ne postane gusta.
- Maknite s vatre kad postignete željenu gustoću.
- Procijedite sirup višnje u staklenku i spremite na hladno mjesto, a same višnje koristite u kolaču ili ih zamrznite.
Sirup od višanja s cimetom
Domaći sirup od višanja nevjerojatno je jednostavan za napraviti. Ako smanjite količinu vode, ovaj sirup od višanja fantastičan je kao preljev za sladoled, palačinke, jogurt ili torte od sira. Količina sastojaka u ovom receptu je dovoljna za otprilike 500 ml sirupa.
Sastojci
- 560 g višanja
- 100 g šećera
- pola žličice cimeta
- na vrh noža soli
- 500 ml vode
Priprema
- Dodajte višnje, šećer, cimet, sol i vodu u veliki lonac. Stavite ga na srednje jaku vatru i miješajte da se šećer otopi.
- Smjesu zakuhajte, a zatim smanjite vatru da kuha otprilike 20 minuta.
- Kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri, dok se sirup ne zgusne toliko da ostavi trag kada kroz njega provučete žlicu ili kuhaču.
- Ulijte u čiste staklenke i zatvorite. Kad se ohladi na sobnoj temperaturi, čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.
Čuvanje i skladištenje
Sirup čuvajte na hladnom mjestu. Ako odjednom napravite više nego što ćete upotrijebiti, možete ga čuvati u sterilnoj, hermetički zatvorenoj staklenci u hladnjaku od 2 tjedna do 6 mjeseci, ovisno o postupku i sastojcima. Ili ga možete zamrznuti u kaupima za led i tako čuvati do jedne godine. Nakon što sirup otvorite, držite ga u hladnjaku. Ako se na vrhu pojavi plijesan, sirup nije za konzumaciju.
Savjeti
Ako koristite smrznute višnje nije ih potrebno odmrznuti prije kuhanja, ali ako se sjetite izvadite ga iz zamrzivača i stavite u hladnjak nekoliko sati prije pripreme, ubrzat ćete cijeli proces.
Voćni sirup možete poslužiti topao, koji je kao takav idealan kao preljev za palačinke i vafle.
Šećer će pomoći produljiti vijek trajanja kuhanog sirupa, ali imajte na umu da se nakon nekoliko dana može razviti plijesan. Sirup od svježeg voća najbolje je upotrijebiti u roku od nekoliko dana nakon što ga otvorite kako biste bili sigurni da se sirup nije pokvario.
Upotreba u kuhinji
Kako biste obogatili okus svog domaćeg sirupa od višnje možete dodati ekstrakt vanilije, štapić cimeta i voće kao što su trešnje, kupine i maline. S obzirom na to da je tekući, sirup se lako može umiješati u pića (posebno hladna pića) i koktele.
Sirup od višnje možete preliti preko voćne salate za dodatnu slatkoću. Također, možete ga koristiti i kao preljev za palačinke, vafle i grčki jogurt. U dodatku s vodom, možete ga piti kao sok.
Ljekovita svojstva
Višnje su prepune važnih hranjivih svojstava, uključujući fitokemikalije (biljni spojevi koji se bore protiv bolesti), antioksidanse i vitamin C. Smanjuje upalu, poboljšava zdravlje srca i pruža druge zdravstvene dobrobiti.
Višnje su crveno voće, a poznato je da je crveno voće i povrće bogato antioksidansom fitokemijske klase poznate kao antocijani. Fitokemikalije daju voću i povrću jarkih boja šarene nijanse. Antocijanini posebno potiču zdravu cirkulaciju i osiguravaju pravilan rad živaca.
Također nude zdravu dozu antioksidansa vitamina C koji je neophodan za snažan imunološki sustav i igra ulogu u sintezi kolagena, kao i zacjeljivanju rana.
Zimnica od višanja
Odgovori