Gotovo ne postoji kućanstvo koje nije na neki način pripremalo višnjue za zimu. Iako ne tako voljena kao sirovo, svježe voće, izrazito je dobar proizvod za preradu. Tako se od višnje proizvode sokovi, likeri, koristi se u kolačima, a posebice ukusan način upotrebe višnje je upravo pripravljanje ukusnog pekmeza od višanja.
Pekmez od višanja je slatko-kiselkasta delicija koja se može jesti sirova, u palačinkama, na tostu ili kao dodatak raznim slasticama, a u nastavku vam donosimo klasičan recept kako su pripremale naše bake, zdraviju inačicu bez šećera te recept za pekmez od višanja bez konzervansa.
Karakteristike višnje
Višnja (lat. Prunus cerasus) je grmoliko stablo iz porodice Rosaceae koje ponekad može narasti i do 6 metara. Višnja potječe iz Male Azije, a nastala je križanjem domaće trešnje i divljih, kiselijih vrsta. Višnja posebice dobro uspijeva na osunčanim padinama okrenutima jugu, istoku ili jugoistoku, a često se može pronaći u prirodi kao dio listopadnih šuma.
U Hrvatskoj se proizvodnja višnje odvija na dva zasebna područja – sjevernom dijelu kontinentalne Hrvatske i u primorskom području, tj. u Dalmaciji. U kontinentalnoj Hrvatskoj se uzgajaju sorte koje potječu iz sjevernog dijela Europe dok se u Dalmaciji proizvodi u nas najpoznatija sorta višnje - maraska.
Stablo višnje rodi je koštičavim plodovima kuglasta oblika, veličine 2 do 3 centimetra, tamnocrvene boje i glatke, sjajne kožice te kiselog okusa. Višnja cvjeta u proljeće kroz cijeli travanj i dio svibnja, a dozrijeva početkom ljeta, sredinom lipnja. Medonosna je biljka i pčele je rado posjećuju kako bi sakupile pelud i nektar.
Višnje za preradu
Postoje mnogobrojne sorte višnje od kojih se najčešće sade one koje zadovoljavaju kriterije za proizvodnju višanja pogodnih za prerađivačku industriju. Tako se u sjevernom dijelu Hrvatske najčešće sade sorte Rexelle, oblačinska, Keleris 16 i gorsemska sorta dok se u Dalmaciji najviše sadi i proizvodi sorta višnje maraska.
Većina sorti višanja koja se sadi u Hrvatskoj je namijenjena upravo za preradu te one trebaju zadovoljiti osnovne uvjete – trebaju imati adekvatnu količinu mesa koje će dati više mase za preradu, plod se treba lako odvajati od peteljke i trebaju biti otporne na bolesti i nametnike. Sorte poput Rexelle, oblačinske, Keleris 16, gorsemske i maraske su odlične i pogodne za sve oblike prerade upravo zbog čega se i preporučuje njihova sadnja.
Za pripremu pekmeza od višnje, bilo koja od navedenih sorti će biti pogodna. Međutim, treba imati na umu da su višnje bez obzira na sortu siromašne pektinom tako da će biti potrebno dodati pektin ili neki drugi zgušnjivač koji će pomoći formiranju želatinaste konzistencije kakvu pekmez zahtjeva.
Rexelle
Rexelle je sorta koja potječe iz Njemačke, a kod nas se proizvodi već više od 45 godina. Osrednje je bujnosti, a rodi velikim, krupnim plodovima okruglastog oblika i težine oko 5 grama. Kožica ploda je tamnocrvene boje te je tanka, žilava i sjajna. Meso ove sorte je jarko crvene boje te je mekano i sočno. Okus Rexelle sorte je kiselkasto sladak. Plod se veoma lako odvaja od peteljke pa je Rexelle sorta pogodna za mehaniziranu berbu.
Oblačinska višnja
Oblačinska višnja je sorta čije podrijetlo nije potpuno jasno, iako se velika populacija ove višnje pronalazi u blizini sela Oblačine. Ova sorta redovito i obilno rodi plodovima višnje. Plodovi oblačinske višnje su sitni i okruglasti, a sjajna kožica im je tamnocrvene boje. Meso ove sorte je tamnocrvene boje i slatkokiselog okusa.
Keleris 16
Keleris 16 je sorta višnje čije podrijetlo vuče korijenje iz Danske. Ova sorta rodi obilno, a dozrijeva početkom srpnja što je nešto kasnije od ostalih sorti. Plodovi sorte Keleris 16 su krupni, okruglastog oblika i dosežu težinu od oko 4 grama. Kožica ploda je sjajna, tanka i žilava karakteristične crveno-crne boje. Meso ploda sorte Keleris 16 je tamnocrvene boje i kiselkastog okusa.
Gorsemska višnja
Ova sorta višnje u Hrvatskoj se proizvodi već četrdesetak godina. Podrijetlo vuče iz Belgije. Rodi osrednje obilno, a dozrijeva kao i Keleris 16, početkom srpnja. Plodovi gorsemske višnje su okruglasta oblika, a dosežu težinu od oko 5,5 grama. Tamnocrvene su boje, a kožica je tanka i sjajna. Meso ploda je tamnocrvene boje i kiselkastog okusa.
Maraska
Maraska je hrvatska autohtona sorta višnje karakteristična za priobalni pojas Dalmacije od Zadra do Makarske. Rodi obilno, a dozrijeva krajem lipnja ili početkom srpnja. Plodovi su srednje krupni, okruglastog oblika i crvene boje. Kožica je tanka i sjajna, a meso ploda je tamnocrveno, sočno, mekano i slatkasto kiselog okusa.
Berba i kupovina
Većina sorti sazrijeva u ljeto, krajem lipnja ili samim početkom srpnja kada je vrijeme za berbu višanja. Zreo plod višnje se prepoznaje po tamnocrvenoj boji te se lako odvaja od peteljke. Meso je pritom mekano i sočno, a okus, ovisno o sorti blago kiselkast do kiselkasto sladak.
Tijekom branja, treba biti veoma pažljiv da se višnje ne oštete ako ih planirate upotrijebiti za pripremu zimnice. Naime, svježe višnje budu veoma lako oštećene i ako se ne upotrijebe odmah nakon branja, osim što gube na bogatstvu okusa, brzo postaju gnjile i trule.
Višnje se uglavnom beru mehaniziranim načinom kojemu posebno pogoduju one sorte koje imaju plodove koji se lako odvajaju od peteljke.
Svježe višnje se tijekom sezone najčešće može nabaviti na tržnicama kod lokalnih, domaćih proizvođača, iako se ponekad mogu pronaći i u trgovinama ili supermarketima. Tijekom kupovine višanja, treba obratiti pažnju na izgled ploda. On mora biti umjereno čvrst, sjajne i glatke kožice i ne bi trebao biti gnjio.
Odličnu zamjenu za svježe višnje predstavljaju smrznute višnje koje se također mogu iskoristiti za pripremu pekmeza od višnje. Njihova prednost je u tome što su dostupne tijekom cijele godine.
Recepti za pekmez od višanja
Pekmez od višanja je ukusan desertni namaz te dodatak jelima za čiju pripremu nije potrebno mnogo sastojaka. Pronašli smo nekoliko jednostavnih recepata koji će zadovoljiti svako nepce.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od višanja
Ako ne znate što biste s viškom višanja, napravite ovaj jednostavan domaći pekmez od višanja. Količina sastojaka u ovom receptu bit će dovoljna za 1.5 l pekmeza, a kuhanje pekmeza traje oko 60 minuta.
Sastojci
- 4 kg višanja
- 1 kg bijelog šećera
- 1 konzervans (po želji)
Priprema
- Višnje dobro operite i očistite od koštica. Ako imate, koristite ekstraktor.
- Očišćene višnje prebacite u veliku posudu te ih pošećerite i ostavite preko noći da odstoje i puste sok.
- Nakon što su višnje odstajale, prebacite sav sadržaj posude s višnjama u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri dok se višnje ne zgusnu. Za to je potrebno 50 do 60 minuta.
- Nakon što su se višnje zgusnule, ubacite u lonac konzervans i promiješajte.
- Štapnim mikserom lagano usitnite veće komade, ali ne sve višnje u potpunosti.
- Vrući pekmez ulijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenke s pekmezom prekrijte ručnikom ili krpama i ostavite preko noći da se ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu.
Pekmez od višanja bez šećera
Za sve one koji paze na liniju i traže zdraviju opciju voljenog pekmeza od višanja, pripremili smo sljedeći recept bez šećera. Od navedenih sastojaka dobit ćete oko 2 l pekmeza od višanja, a vrijeme kuhanja traje oko 60 minuta.
Sastojci
- 4 kg višanja
- 4 l vode
- sok 4 limuna
Priprema
- Višnje dobro operite i očistite od koštica.
- Očišćene trešnje ubacite u veliki lonac te dodajte vodu.
- Zagrijte do vrenja, a zatim smanjite vatru i pustite pekmez da se kuha oko 50 minuta.
- Kada su višnje omekšale, štapnim mikserom usitnite smjesu, ostavite malo krupnijih komadića i nastavite kuhati pekmez na laganoj vatri.
- Posebno pazite na pekmez jer može vrlo lako zagorjeti!
- Pri kraju kuhanja dodajte limunov sok i promiješajte.
- Vrući pekmez ulijevajte grabilicom u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenke s pekmezom prekrijte ručnikom ili krpama i ostavite preko noći da se ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu.
Pekmez od višanja bez konzervansa
Ako želite pekmez u kojemu nema aditiva, ovo je pravi recept za vas. Od sastojaka navedenih u ovom receptu dobit ćete oko 1 l pekmeza od višanja.
Sastojci
- 2 kg višanja
- 600 g smeđeg šećera
- sok 2 limuna
- 1 žličica cimeta
Priprema
- Višnje dobro operite i očistite od koštica.
- Očišćene višnje prebacite u veliku posudu te ih pošećerite i ostavite preko noći da odstoje i puste sok.
- Nakon što su odstajale, prebacite sav sadržaj posude s višnjama u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusnu, otprilike 50 do 60 minuta.
- Nakon što su se višnje zgusnule, ubacite u lonac žličicu cimeta i limunov sok te promiješajte.
- Štapnim mikserom lagano usitnite pekmez i veće komade višanja, ali ne sve višnje u potpunosti.
- Vrući pekmez ulijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Staklenke s pekmezom prekrijte ručnikom ili krpama i ostaviti preko noći da se ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu.
Čuvanje i skladištenje
Pripremljeni pekmez od višanja se najčešće sprema u sterilizirane staklenke kako bi se u njemu moglo uživati tijekom većeg dijela godine. Tako pripremljen pekmez će trajati i godinu dana ako se pohrani na suhom i tamnom mjestu niže temperature. Nakon otvaranja pekmeza, preporučuje se čuvati ga u hladnjaku i potrošiti u roku 2 do 3 tjedna.
Savjeti
Količina dodanog šećera ovisi o kiselosti upotrijebljenih višanja. Kiselost, tj. slatkoću višanja dobro je provjeriti prije i nakon kuhanja kako pekmez ne bi bio previše sladak, a ni previše kiseo.
Tijekom usitnjavanja pekmeza od višanja štapnim mikserom ili blenderom, pazite da smjesa nije prevruća. Tek kad se smjesa malo ohladila se može koristiti štapni mikser ili blender.
Pekmez se zbog dugog kuhanja neće kvariti, ali ako želite biti sigurni možete dodati konzervans prema želji i u recepte u kojima nije naveden ili ga možete izostaviti.
Upotreba u kuhinji
Pekmez od višanja je rado viđen dio zimnice u smočnicama i hladnjacima jer zbog slatko kiselog okusa dobro ide uz mnoga jela. Najčešće se jede kao desertni namaz na tostu, u palačinkama ili kao dodatak jogurtu uz pahuljice.
Često se koristi i u pripremi kolača. Tako se tradicionalna marmelada od marelice u Linzerima može zamijeniti pekmezom od višanja, a brojni čokoladni kolači se mogu obogatiti dodatkom ovog pekmeza budući da se čokolada i višnje zajedno tako izvrsno nadopunjuju.
Ljekovita svojstva
Višnje su voćke poznate po brojnim ljekovitim svojstvima. Poznato je da višnja obiluje antioksidansima i da pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih kisikovih radikala. Istraživanja su pokazala da višnja pomaže kod brojnih upala zbog svog protuupalnog djelovanja, ali i da pomaže u smanjivanju blažih bolova zbog analgetičkog učinka.
Budući da prirodno sadrži melatonin, hormon koji je odgovoran za normalan cirkadijalni ritam i san, ponekad se preporučuje njena konzumacija ljudima koji imaju problema s nesanicom.
Iako višnja obiluje ljekovitim tvarima poput minerala, vitamina i antioksidansa, potrebno je imati na umu da termička obrada poput pripreme pekmeza smanjuje količinu ljekovitih tvari.
Zimnica od višanja
Odgovori