Definitivno, jedan od najstarijih namaza je domaći džem od višanja. Upravo ovaj namaz već dugo godina uveseljava sve uzraste u svakom obroku. Ukoliko još nikada niste probali ili se okušali u izradi ove slastice vrijeme je da se odvažite i probate ga napraviti sami svojoj obitelji. Uz to što je ukusan u potpunosti je zdrav pogotovo ako se sprema uz niski udio šećer.
Pripremili smo vam nekoliko načina pripreme ovog ukusnog džema. U nastavku teksta donosimo vam recept za domaći džem od višanja, recepta po ukusu brojnih dijabetičara, bez šećera i zanimljivi recepta za džem od višanja koji se ne kuha, ali i brojne savjete kako napraviti ovaj namaz što ukusnije i kako ga sačuvati.
Karakteristike višnje
Višnja je biljna vrsta iz roda Prunus. Ovo stablo nastalo je križanjem domaće, slatke trešnje i divlje, kisele. Smatra se da su prve višnje potekle iz zapadnog dijela Azije. Zahvaljujući Rimljanima ova se voćka proširila po cijeloj Europi.
Višnja ima ružičasto-bijele cvjetove koji se na stablu pojavljuju u travnju, a nakon njih dolaze tamno crveni plodovi koji najčešće budu zreli krajem svibnja. Plod višnje je jako sličan kao i plod trešnje. Sastoji se od peteljke, mesnatog dijela i sjemenke.
Velik broj ljudi često ne zna razliku između trešnje i višnje, no plod višnje je kiseliji nego plod trešnje i često tamnije boje.
Višnje za preradu
Postoje brojne varijacije na trešnju, no kako je ona sama već nastala križanjem nema puno različitih vrsta. Najveća razlika između određenih sorti je boja, te vrijeme kada stablo daje rod. Isto tako jako bitno za vrste višanja su klimatski uvjeti i tlo na kojem raste, te vremenske prilike u kojima će najbolje uspijevati.
U sjevernom dijelu Hrvatske najviše uspijevaju i najviše se uzgajaju sorte Oblačinska, Goremska i Rexelle, a što se tiče Dalmacije najuspješnija vrsta višnje je Maraska.
Oblačinska
Za ovu sortu ne zna se točno podrijetlo odakle je došla, no ime je dobila po selu Oblačine u kojem se nastanila i raširila. Karakteristike ove vrste su gusta, bujna, lopatasta krošnja te sitni, kiseli plodovi, tamne boje. Ova vrsta trešnje je srednje rana, a jedna je od najboljih za preradu zbog svojih sitnih plodova. Često je se koristi za preradu u sokove, no nije ni tako rijetka pojava da se upravo ova sorta koristi u izradi džemova.
Dozrijeva krajem lipnja, a otporna je na velik broj bolesti.
Goremska
Sorta Goremska potječe iz Belgije, ime je dobila po zamku Goremsk gdje je i pronađena. Osrednje je bujne krošnje, a posjeduje skeletne grane koje idu u visinu. Plodovi ove vrste su krupni, 5-6g, tamno crvene su boje i izrazito su kiselog okusa, ali su jako aromatične.
Plodovi su odlični za preradu, samo ako se pazi dobro da ih se ne uništi tijekom branja jer su jako mekani. Upravo zbog svojih mekanih i krupnih plodova ova je sorta jedna od najpovoljnijih za izradu džemova i marmelada.
Ova sorta pripada u osrednje kasne sorte i rodi početkom srpnja.
Rexelle
Njemačka sorta višnje u Hrvatskoj je od kraja 19. stoljeća. Osrednje je bujne krošnje, ali vrlo razgranata. Ova sorta ima plodove koji su krupni, no nisu čvrsto povezani za peteljku stoga je preporučljiva za mehaničko branje. Kao i svaka druga sorta rađa plodove koji su kiselkastog okusa, ali ova sorta ima plodove crno-crvene boje.
Često ju nazivaju ranom ili osrednje ranom, što znači da u njezinim plodovima uživamo krajem lipnja.
Maraska
Jedna je od autohtonih, hrvatskih sorti višnje. Uspijeva najbolje u Dalmaciji, a glavne karakteristike su joj bujnost krošnje i tamno crvena nijansa plodova. Plodovi su krupni i aromatični, a smatraju se jednima od boljih za izradu likera i sokova od višnje, no često je se koristi i u izradi raznih džemova.
Ova sorta uvijek rodi obilno, početkom srpnja, a njezini plodovi su na vrlo dobroj cijeni u cijeloj Dalmaciji, te u njoj uživaju brojni Hrvati, ali i turisti.
Berba i kupovina
Berba višanja je često dugotrajan i iscrpljujući posao. Ako se radi o ručnoj berbi, često zna biti dugotrajna, pa se ljudi iscrpe na jakom suncu, ali tako je manja mogućnost otpadanja ili mehaničkih oštećenja na višnjama. Kada govorimo o mehaničkoj berbi, često velik broj višanja bude uništen, ako je teže otkinuti peteljku od samog ploda.
Cijena višanja nije skupa, a najbolje je kupovati višnje iz domaćeg uzgoja koje posjeduju ekološki certifikat kako bi bili uvjereni da ne jedemo špricano voće. Isto tako pri kupnji je bitno paziti na sortu koju kupujemo ovisno o tome za što nam treba. Naveli smo već poznate sorte koje možemo naći na tržnicama i u dućanima i za što su određene najbolje.
Ne moramo niti naglašavati da je pri kupnji potrebno paziti da višnje nisu premekane i da ne puštaju iz sebe sokove koji bi označavali brzo propadanje i truljenje.
Recepti za džem od višanja
Najčešće za doručak volimo pojesti određene, ukusne namaze uz šalicu toplog čaja ili kave. Definitivno jedan od favorita na kuhinjskim stolovima je upravo džem od višanja koji je jednostavno za pripremiti, a slaže se s gotovo svim jelima na koje ćemo nanijeti namaz.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći džem od višanja
Uvijek i po svačijem ukusu je osnovni recept u koji se kasnije po želji mogu dodavati i drugi sastojci te eksperimentirati s njim. Donosimo vam jedan klasični recept bez puno sastojaka.
Sastojci
- 2 kg višanja
- 800 g šećera
- 2 korice od limuna (samo bijeli dio)
Priprema
- Višnje stavite u veliku posudu s debelim dnom, umiješate šećer i stavite na vatru.
- Nakon što višnje zakipe povremeno maknite pjenu.
- Kuhati na srednje jakoj vatri i povremeno miješati.
- Nakon 30 minuta, dodajete i naribanu koricu limuna.
- Uzmete 2 limuna s debljom korom i odstranite im žutu koricu koju ne koristite.
- Naribajte na ribež samo ono bijelo ispod kore jer je tu najveća količina pektina koji zgušnjava, a ne utječe na okus i boju.
- Kad je džem dovoljno zgusnut i skuhan maknete ga s vatre i stavljate u staklenke.
- Od ove količine sastojaka dobije se šest staklenki džema od višanja.
Džem od višanja bez šećera
Ako želite nešto prirodniji okus džema, odnosno s manjim postotkom šećera ovo je pravi recept za vas. Lagan za napraviti i ukusan, a potpuno prirodan ovaj džem se sprema samo od jednog sastojka.
Sastojci
- 1 kg višanja
Priprema
- Višnje je najprije potrebno očistiti i oprati, nakon toga stavite ih kuhati u veliku posudu.
- Kuhate višnje na laganoj vatri i postepeno miješate.
- Nakon 30 minuta skinete s vatre i štapnim mikserom ili nekim drugim pomagalom zdrobite višnje.
- Nastavite kuhati još 30 - 45 minuta, ovisno koju gustoću džema želite.
- Vruću marmeladu stavljate u sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.
- Od ove količine višanja dobije se 2 staklenke prirodnog džema od višanja.
Džem od višanja bez kuhanja
Ako ste jedan od onih tipova ljudi koji nemaju vremena za dugotrajno kuhanje džemova imamo savršen recept za vas. Recept za džem od višanja bez kuhanja, a jednako ukusan kao i džemovi koji se kuhaju.
Sastojci
- 4 šalice punjene višnjama
- 2 žlice soka od limuna
- 3 šalice šećera
- Vrećica pektina
Priprema
- U posudu stavite višnje i pomiješate sa sokom od limuna te ostavite sa strane.
- U drugu posudu stavite šalicu šećera i pomiješate s 1/4 pektina.
- Pomiješate pektin i šećer s voćem i ostavite 30 minuta.
- Nakon 30 minuta dodate ostali šećer i miješate dok se on ne ujednači s ostatkom smjese.
- Ostaviti sve da odstoji 25 minuta te zatim sipati u staklenke.
- Ovim receptom dobile su se dvije staklenke džema od višanja.
Čuvanje i skladištenje
Što se tiče čuvanja i skladištenja, najprije višanja, a zatim i samog džema bitno je čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Same višnje je nakon berbe najbolje odmah preraditi, a ako ih želimo čuvati pa ih kasnije iskoristiti potrebno ih je spremiti u vrećice za zamrzivač i tako ih zamrznuti. Prije zamrzavanja svakako ih je potrebno dobro očistiti i odstraniti sjemenku.
Ako želimo da nam džem dugo traje potrebno ga je spremiti na hladno i tamno mjesto kao i svaku drugu zimnicu. Visoke temperature i velik doticaj svjetlosti na određenim mjestima može uzrokovati brzo kvarenje džema pogotovo ako se on sprema bez konzervansa ili nekih drugih aditiva koji omogućuju duži vijek.
Savjeti
Bitan savjet kako sačuvati vašu zimnicu je da staklenke u koje ju spremate budu temeljito sterilizirane i spremne za upotrebu kada je džem kuhan.
Isto tako uvijek je preporučljivo da one budu prethodno zagrijane kako ne bi došlo do pucanja stakla.
Još jedan savjet za dugi vijek vašeg džema je da bude dobro zatvoren i ne često otvaran prije same upotrebe. Kada ga jednom otvorite najpametnije bi bilo držati ga u hladnjaku.
Upotreba u kuhinji
Najčešća upotreba džemova i marmelada je kao namaz. Upravo džem od višanja je poznat kao starinski namaz kojeg su koristile naše bake.
Zanimljivo je da su stariji kolači gotovo uvijek bili spravljeni od sastojaka koje su ljudi imali u svojim domovima jer odlazak po trgovinama nije bio tako čest kao danas.
Gotovo svaki takav kolač sadrži džem od višanja jer je on od davnina prepoznat kao ukusan sastojak u svemu. Ako se odvažite napraviti jedan od kolača iz svoga djetinjstva kao dodatak će sigurno uvijek biti i ukusna žličica džema od višanja.
Ljekovita svojstva
Kao što smo već spomenuli, višnja je poznata kao jedno od najzdravijih voćaka. Višnja njeguje zdravlje cijelog organizma i pospješuje rad mišića i daje osjećaj sitosti.
Višnja je bogata vitaminima A, C i E. Zbog svojih antiupalnih svojstava jedna je od voćaka koje suzbijaju bolove gihta, grčenja mišića i osteoartritisa. Stručnjaci smatraju kako samo 20 višanja dnevno imaju učinak na opuštanje bolova kao i jedna tableta ibuprofena.
Još neka ljekovita svojstva višanja su da ova mala, ali jako moćna voćka hrani i štiti naš mozak. Isto tako smanjuje rizik od dijabetesa i pokazala se izrazito korisna u suzbijanju bubrežnih upala i bolesti. Pogoduje probavnom sustavu, a zanimljivo je i kako pomaže pri mršavljenju. Pomaže pri suzbijanju upala u bilo kojem dijelu tijela, a zanimljivo je da utječe na smanjenje razine stresa što dovodi i do smanjenja rizika od srčanih oboljenja.
Foto: Wayne Marshall / CC
Zimnica od višanja
Odgovori