Marelice su poznate kao najveći izvor karotena među voćem koji je važan za naš organizam jer ga tijelo pretvara u vitamin A. No marelice bez prerade svoju kvalitetu mogu zadržati tek 4 dana zbog čega je nužna njihova prerada. U preradi se kao klasik ističe upravo marmelada od marelica. Kupovne verzije sadrže konzervanse, puno šećera, a u najgorem slučaju i aditive, bojila ili pak niti ne sadrže to voće!
Predstavit ćemo vam klasičan recept za marmeladu od marelica s želinom, recept bez želina te recept bez šećera. Velika prednost marmelade od marelica je što u sebi sadrži slatku i kiselu notu koju po potrebi možemo dodatno naglasiti. Doznat ćete i s kojim začinima se marmelada od marelica može obogatiti te na koje sve načine poslužiti. Od klasičnog kruha s maslacem i marmeladom od marelica sve do marmelade u kolutu sira u filo ili lisnatom tijestu.
U nastavku ćemo vam otkriti pravo vrijeme za berbu marelica s obzirom na dvije najčešće sorte u našim krajevima, obje iz susjedne nam Mađarske. Naravno, uz preporuku da u kupnji uvijek provjerite jesu li marelice dovoljno zrele jer će to utjecati na okus marmelade. Predstavit ćemo i mnoštvo ljekovitih i nutritivnih bogatstava koji se u njoj kriju. Navest ćemo i njezine karakteristike te istaknuti nezahtjevnost njezina uzgoja u nadi da ćemo i nekoga od vas uvjeriti da ju počne uzgajati jer se nalazi u skupini biljaka smanjene populacije.
Karakteristike marelice
Marelice (lat. Prunus armerniaca) ubrajamo u koštuničavo voće sa srodnim joj breskvama, nekatarinama, šljivama, trešnjama i višnjama. Nažalost nalazi se pod posebnim sustavom zaštite zbog smanjene rasprostranjenosti. Potječu iz zapadne Azije, a neki izvori je smještaju točno u sjeverozapadnu Kinu. Do naših krajeva prenijeli su ih Rimljani. Na našem području brzo se rasprostranila o čemu svjedoči i njezin drugi naziv - kajsija, inače riječ turskog podrijetla za razliku od njemačkog 'marelica' uz manje korišten naziv barakokula.
Uspijeva na tlima pogodnima i za uzgoj vinove loze. Nije zahtjevna po pitanju vode te se u odnosu na druge biljke ističe otpornošću na biljne bolesti i štetnike zbog čega je relativno laka za održavanje. Marelica može rasti kao grm ili nisko drvo koje može narasti od 8 do 12 metara s krošnjom opsega do 40 cm. Raste kao listopadno stablo s tamnozelenim eliptičnim listovima koji su nazubljeni po rubovima, na kojima će se izrasti bijeli ili ružičasti cvjetovi. Iz cvjetova možemo očekivati žuti ili crvenkasti pustenasto-dlakavi plodovi. Može preživjeti do 25 godina.
Marelice za preradu
Marelica je rasprostranjena širom svijeta te razlikujemo oko 350 uzgojenih sorti. U našim krajevima najčešći je uzgoj Mađarske najbolje, a česta je i Kečkemetska ruža.
Mađarska najbolja (Magyarkajszi)
Mađarska najbolja je najzastupljenija sorta u Hrvatskoj. Ističe se krupnim plodovima od oko 50 grama. Okus joj je naglašene arome slatko-kiselih nota, a meso sočno i čvrsto. Otporna je na smrzavanje u odnosu na velik broj drugih sorti što je velik problem pri uzgoju marelica. Pripada srednje ranoj sorti te zrije u prvoj dekadi srpnja, a bere se od sredine do kraja srpnja. Zbog svog izraženog slatko-kiselog okusa idealna je za preradu u razne domaće slastice.
Kečkemetska ruža (Kecskei rozsa)
Još jedna sorta mađarskog podrijetla udomaćena je kod nas koja se također ističe otpornošću na mraz što je jedna od presudnih karakteristika pri izboru sorte marelica. Razlikuje se po obliku ploda od Mađarske najbolje. Plodovi su manji su te spljoštenog oblika. Kečkemetska ruža ubraja se u sorte kasne cvatnje pa tako plodovi dozrijevaju tek početkom kolovoza.
Berba i kupovina
Vrijeme berbe marelica ovisi o sorti u koju je ubrajamo, no u pravilu se beru u lipnju i srpnju. Marelice su spremne za branje kada ih s lakoćom odvajamo od granja i na osjet su meke. Za preradu biramo marelice koje su potpuno zrele. Za ovdje navedeni recept marmelade od marelica bez šećera preporučujemo marelice koje su na razini trulosti jer su tada najslađe.
Prilikom kupovine vreba opasnost od kupnje nezrelih marelica što će utjecati na njihov okus. Marelice koje su namijene za transport beru se čak tjedan dana prije potpunog dozrijevanja.
Recepti za marmeladu od marelica
Marmelada od marelica je uistinu klasik koji nas sve vraća u djetinjstvo. Predstavit ćemo vam klasičnu verziju s kojom ćete smanjiti vrijeme kuhanja i osigurati svijetlu boju marmelade, verziju bez želina kao zdraviju opciju te onu bez šećera koja nudi brojne opcije kombiniranja.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća marmelada od marelica
Recept iziskuje više truda, ali svakako se isplati. Tajna ovoga recepta je visok udio pektina u limunovim košticama i bijeloj kori što je glavni pomagač u zgušnjavanju marmelade. Od ovoga recepta dobit ćete oko 750 ml marmelade.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 1 limun
- 500 g šećera
Priprema
- Marelice ogulite, očistite od koštica i sameljite u glatku smjesu.
- Smjesu pomiješajte sa šećerom i ostavite ju preko noći ili u hladnjaku na par sati.
- Smjesu stavite kuhati na srednje jaku vatru.
- Za to vrijeme ogulite limun. Preporučujemo korištenje nožića za krumpir jer je s limuna potrebno skinuti samo žuti dio kore.
- Sok limuna iscijedite preko voća, a bijelu koru i koštice koje su nam preostale svežite u čistu gazu.
- Kada provrije dodajte očišćeni limun u gazi i zajedno kuhajte još 10 minuta.
- Zatim izvadite gazu s limunom i kuhajte još 5-10 minuta.
- Presipajte marmeladu dok je još vruća u sterilizirane staklenke i odradite pasterizaciju.
Marmelada od marelica bez šećera
Recept se oslanja na prirodnu slatkoću marelica te daje temelj za eksperimentiranje s drugim okusima. Jabuka će joj dati dodatnu slatkoću te pomoću pri zgušnjavanju zbog bogatstva pektinom. Ovaj recept idealan je za isprobavanje zanimljivih kombinacija okusa. Od ovoga recepta dobit ćete oko 750 ml marmelade.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 1 jabuka
- med po želji
Priprema
- Marelice ogulite, očistite i sameljete u glatku smjesu.
- Smjesu kuhajte 30 minuta dok se marelice "ne otope" u kremastu smjesu i dodamo im samljevenu jabuku.
- Kuhajte dok ne dobijete teksturu kakvu želimo.
- Imajte na umu da marmelada ne smije sadržavati komadiće voća, stoga, ako je potrebno, marmeladu još usitnite štapnim mikserom ili procijedite kroz cijedilo ili gazu i nastavite kuhati.
- U ovome trenutku slobodno se poigrajte s dodavanjem začina kao što su ružmarin, bosiljak ili đumbir.
- Ako želite dodatnu slatkoću marelica dodajte med i lagano umještajte i lagano promješajte dok sve ne bude kompaktna želetinasta smjesa.
- Marmeladu presipajte u prethodno sterilizirane staklenke i odradite pasterizaciju.
Marmelada od marelica sa želinom
Klasika je ipak klasika! Ovo je recept koji odmah budi slike i mirise djetinjstva. Recept će svakako će naglasiti slatku notu marelica. Iako je ovo najnezdravija verzija recepta s njim ćete postići lijepu, svijetlu boju marmelade te skratiti vrijeme za kuhanje. Od ovoga recepta dobit ćete oko 750 ml marmelade.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 500 g šećera
- 8 g želina
Priprema
- Ogulite marelice, izvadite koštice te samljete u blenderu ili u stroju za mljevenje mesa. Marmelada je glatka smjesa bez komadića voća.
- Dobivenu smjesu izvažite, umanjite za pola i dodajte toliko šećera. Pustite da odstoji preko noći te povremeno promiješajte.
- Smjesu stavite u lonac da se kuha na srednje jakoj vatri dok se marelice skroz ne raspadnu.
- Trećinu vrećice želina pomiješajte s malo šećera te dodajte marelicama.
- Stavite vatru na jače i pričekajte da zavrije, tada kuhajte još 5 minuta.
- Vruću marmeladu prelijte u sterilizirane staklenke te odradite pasterizaciju, okrenite naopačke i zamotajte u krpu ili deku.
Čuvanje i skladištenje
Svi navedeni recepti uz pravilan postupak sterilizacije staklenki te pasterizacije mogu zadržati svoju kvalitetu i do 12 mjeseci. Svakako je preporuka čuvanje na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Kada se staklenke otvore nužno ih je držati u hladnjaku.
Savjeti
Savjetujemo vam da marelice ne kuhate u emajliranom posuđu već u onom od inoxa s debljim dnom ili idealno u bakrenom posuđu jer marelice inače mogu zagorjeti. Također, ako želite smanjiti vrijeme pripreme preporučujemo korištenje šireg posuđa jer će se marmelada tako prije zgusnuti.
Što se tiče količine šećera koju stavljamo u marmeladu najbolje je izvagati samljevene marelice te na polovinu od te količine dodati šećer. Ako pak količinu dodanog šećera želite smanjiti najbolje je smjesu ostaviti preko noći jer će se tako šećer bolje otpustiti ili dodati vrlo malu količinu soli koja će tako naglasiti slatkoću marmelade.
Upotreba u kuhinji
U marmeladu od marelica slobodno dodajte jedan ili više začina. Posebno preporučujemo eksperimentiranje s marmeladom od marelica bez šećera. Začini koji se dobro slažu s marelicama su vanilija, cimet, kardamom, timijan, klinčić, đumbir, bosiljak i ružmarin. Možete isprobavati i s alkohol pa tako na kraju u marmeladu dodati neki liker ili viski.
Marmelada od marelica u kuhinji otvara puno zanimljivih kombinacija zbog svoje slatkoće i zamamne teksture. Primjerice, kvalitetu sirnih plata možete podići s upotrebom marmelade od marelica koja se najbolje slaže s ribancem te brie sirom. Doručak ćete obogatiti ako u jogurt ili zobenu kašu dodate marmeladu od marelica ili se pak odlučite za dobar, stari, isprobani recept - marmelada od marelica s maslacem i kruhom.
Ipak, marmelada od marelica kraljica je dodataka desertima! Na pamet nam padaju puding, french toast, panna cotta, rolada, keksi, sladoled… No slobodno i ovdje možete pokazati svoje odvažno lice pa nekoliko žlica marmelade od marelica staviti u kolut sira, zamotati u filo ili lisnato tijesto.
Ljekovita svojstva
Već spomenuti karoten je ono što ističe nutritivno bogatstvo marelica. Naime, one ga sadrže čak 18 mg po kg! Karoten je važan za naše tijelo jer ga ono pretvara u vitamin A koji je značajan za pravilno funkcioniranje organizma. Ljekovit je za zdravlje očiju, pravilno funkcioniranje imuniteta. Prepoznat je važnim za ugrožene skupine ljudi i onih u razvoju pa se tako njegova konzumacija preporučuje adolescentima te trudnicama za pravilan razvoj embrija i kod jutarnjih mučnina.
Jednako tako, važan je za ljude s posebnim načinom prehrane poput vegana. Osim karotena bogat je i mineralima, vitaminom C, kalijem i vlaknima. Ove navedene tvari zaslužne su za pravilno funkcioniranje koštanog sustava, kardiovaskularnog sustava te probavnog. Marelice pomažu i u borbi za konkretnim oboljenjima poput upale uha, vrućice, anemije i respiratornih problema.
Foto: RitaE / Pixabay
Zimnica od marelica
Odgovori