Mrkva je jedno od korjenastih povrća koje se koristi na različite načine u svakodnevnoj prehrani. Bez sumnje možemo reći da je priprema mrkve u obliku soka jedan od najboljih načina da se sačuvaju sve hranjive tvari koje se u njoj nalaze. Redovita konzumacija svježe, ali i mrkve u drugim oblicima, izuzetno je važna za naš imunitet.
Među sokovima od povrća, sok od mrkve mogao bi zainteresirati velik broj ljudi jer je pristupačan i jako jednostavan za napraviti. Kako bismo vam uštedjeli vrijeme prelistavajući bezbroj recepata, predstavljamo vam 3 aromatična i ukusna soka od mrkve koji možete brzo napraviti čak i ako ste početnik u pripremi sokova.
Karakteristike biljke
Mrkva je korjenasto povrće i obično se sastoji od oko 88% vode, 7 % šećera, 1 % proteina, 1 % vlakana, 1 % pepela i 0,2 % masti. Mrkva pohranjuje energiju u svom korijenu. Na veličinu i oblik mrkve utječe okoliš u kojem mrkva raste te upravo zbog toga listovi mrkve mogu doseći do 1 metar u visinu.
Korijen mrkve obojen je pigmentom zvanim beta-karoten. Kad ljudi jedu mrkvu, naše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A koji je neophodan za zdrave oči, kosti, zube i kožu. Ljudima koji jedu previše mrkve koža može dobiti žućkasto-narančastu boju i ta pojava se naziva karotenemija.
Mrkve za preradu
Postoji mnogo različitih sorti biljke mrkve. Narančasta mrkva koju danas poznajemo prvi je put uzgajana za hranu prije 500 godina u Nizozemskoj. Narančasti dio koji uglavnom jedemo zove se korijen, ali je i zeleno lišće jestivo. Mrkva također dolazi u ljubičastim, crvenim, bijelim i žutim vrstama. Postoji nekoliko sorti mrkve koje se uzgajaju u našim krajevima.
Nantes
Ova sorta je najrasprostranjenija. Nantes ima oblik valjka i na kraju tupi vrh. Berba je moguća u ljetnim mjesecima, ali i tijekom jeseni. Ova sorta se konzervira zamrzavanjem. Pogodna je za pripremu raznih jela, ali i pripremu sokova.
Pariška tržna
Pariška tržna je sorta mrkve koja je prepoznatljiva po svom okruglom obliku. Duga je oko 3 - 4 cm. Pretežito se uzgaja u staklenicima i zaštićenim područjima ukoliko se uzgaja u hladnijim mjesecima. Koristi se u raznim jelima.
Chantenay
Chantenay je sorta mrkve koju karakterizira stožasti oblik s tupim vrhom. Može biti duga i do 16 cm. Ova sorta dozrijeva u jesen. Skladišti se na hladnim i mračnim mjestima kako bi čim duže ostala svježa. Zanimljivo je da se Chantenay prerađuje sušenjem.
Amsterdamska
Amsterdamska mrkva je valjkastog oblika. Ima tupe vrhove i duga je oko 11 cm. Često se prodaje u vezicama. Pogodna je za zamrzavanje, a može se koristiti za pripremu kolača i sokova.
Mokum
Mokum je potrebno uzgajati u staklenicima ili pod plastikom. Zbog svoje jarke boje često se koristi kod pripreme sokova i smoothija i najčešće se prodaje u svežnjevima
Bersky
Bersky je sorta koja se najčešće uzgaja u kontinentalnim područjima. Korijen ove sorte je dug i ima oblik valjka. Ova sorta mrkve je poznata po korijenu žarke boje i po puno lišća uspravnog rasta.
Berba i kupovina
Mrkvu je lako uzgajati u vrtu s dubokim, rastresitim tlom. Obično je spremna za berbu oko 75 dana od sadnje. Bere se tako da se povuče za lisnati dio. Kod kupnje mrkve potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Izaberite mrkvu jarko-narančaste boje koja je ravna i čvrsta, a ne uvenula ili ispucala. Ako je lisnati dio pričvršćen on treba biti svijetlo zelene boje i svjež. Predlažemo da kupujete organsku mrkvu koju lako možete pronaći na obližnjim tržnicama.
Recepti za sok od mrkve
Za neke mrkva u svježem obliku nije primamljiva. Priprema mrkve u obliku soka je zbog toga prava opcija. Kako bi vaš sok bio još bogatiji donosimo vam recepte u kojima mrkvu kombiniramo s ostalim povrćem i voćem. Nadamo se da ćete pronaći verziju koja vam najviše odgovara.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od mrkve
Mrkva u kombinaciji s jabukom daje bogat okus. Sok od mrkve i jabuke je jednostavan sok za izradu. Bogat je vitaminom C, vitaminom A i drugim antioksidansima. Prema našem mišljenju, ovaj je recept jedan od temeljnih recepata za sok od mrkve koji zaslužuje mjesto u vašoj knjizi recepata. Ukoliko se upustite u pripremu ovoga soka dobit ćete oko 3 l soka.
Sastojci
- 1 kg mrkve
- 1 kg jabuka
- 75 g šećera
- 2,5 l vode
- 7 g limuntusa
Priprema
- Mrkvu očistite, narežite na komadiće i stavite u posudu. Isto napravite i s jabukama.
- Mrkve stavite u lonac i prekrijte vodom. Kuhajte dok mrkva ne postane mekana.
- Dodajte komadiće jabuke i sve zajedno kuhajte.
- Štapnim mikserom usitnite mrkvu i jabuke. Ukoliko nemate štapni mikser možete koristiti blender.
- U lonac stavite vodu i šećer te dodajte izmiksanu mrkvu i jabuku.
- Pustite da zakuha oko 5 minuta, a zatim dodajte limuntus i kuhajte par minuta.
- Procijedite kroz čistu gazu ili sitno cijedilo i gotov vruć sok prelijte u staklene boce.
- Stavite na suho i mračno mjesto dok se ne ohlade.
Sok od mrkve i cikle
Mrkva i cikla su odlična kombinacija za zdrav i ukusan sok. Prilikom pripreme ovoga soka predlažemo vam korištenje organski uzgojene cikle i mrkve. Ovim ćete receptom dobiti oko 1 l soka.
Sastojci
- 1 kg mrkve
- 1 kg cikle
- 25 g limunske kiseline
- 5 l vode
- 1 limun
- 1 kg šećera na 1 l soka
Priprema
- Ciklu i mrkvu očistite i naribajte.
- Narežite limun na kolutiće i dodajte naribanoj mrkvi i cikli.
- Prokuhajte 5 l vode i prelijte ciklu i mrkvu.
- Dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promiješajte.
- Pustite da odstoji 24 sata.
- Nakon 24 sata ocijedite kroz čistu gazu sok.
- Dodajte šećera ovisno o količini soka koji ste dobili. Na 1 l soka dodajte 1 kg šećera. Slatkoću možete prilagoditi vlastitom ukusu.
- Promiješajte kako bi se šećer otopio.
- Prelijte u tamne staklene boce i spremite na hladno i suho mjesto.
Sok od mrkve bez šećera
Ovaj je sok je vrlo jednostavan za napraviti. Potrebna su vam samo tri sastojka plus voda. Mrkva, naranče i đumbir. Đumbir se savršeno slaže uz slatki okus mrkve i naranče. Imajte samo na umu da se ovaj sok ne kuha zbog čega a je potrebno čuvati u hadnjaku i popiti u roku tjedan dana. Od sastojaka u ovom receptu dobit ćete oko 300 ml soka.
Sastojci
- 6 mrkvi
- 1 naranča
- komad svježeg korijena đumbira
- 250 ml vode
Priprema
- Očistite i ogulite mrkvu i naranču te narežite na velike komade.
- Mrkvu i naranču stavite u mikser zajedno s vodom i naribanim đumbirom.
- Miksajte minimalno dvije minute kako ne bi ostali komadići.
- Sok procijedite kroz čistu gazu i prelijte u staklenu bocu.
Čuvanje i skladištenje
Mrkva će ostati svježa i slatka tjednima kad se čuva u vrećici za zamrzavanje u zamrzivaču. Svježe ubrana mrkva s poljoprivredne tržnice daje priličnu količinu vlage, zato izmijenite vrećicu ili stavite papirnati ručnik u vrećicu ako primijetite višak vode.
Nemojte stavljati mrkvu na isto mjesto s ostalim voćem i povrćem jer će brže početi trunuti. Ako ste kupili mrkvu s njezinim listovima, uklonite ih jer ono crpi energiju iz korijena.
Svi kuhani sokovi od mrkve mogu se skladištiti duže vrijeme, posebno ako su nakon kuhanja dodatno pasterizirani, dok svježe sokove možete čuvati u hladnjaku i popiti u roku 1 - 2 tjedna, ovisno o sastojcima koje ste stavljali. Boce soka koje su pasterizirane možete skladištiti na tamnom i suhom mjestu, smočnici ili podrumu.
Savjeti
Iako je sok od mrkve savršeno siguran za većinu ljudi, imajte na umu nekoliko mjera predostrožnosti. Neki sokovi od mrkve, posebno svježe pripremljene sorte, možda nisu pasterizirani na pravi način kako bi ubili štetne bakterije. Trudnice, starije osobe, mala djeca i osobe s oštećenim imunološkim sustavom trebaju izbjegavati nepasterizirani sok od mrkve.
Uz to, pijenje vrlo velikih količina soka od mrkve može dovesti do karotenemije, stanja koje vašu kožu pretvara u žuto-narančastu kao rezultat visoke razine beta karotena u krvi. Iako nije štetno, može biti alarmantno. Privremeno uklanjanje izvora beta karotena iz vaše prehrane obično rješava problem.
Konačno, sok od mrkve ima manje vlakana od cjelovite mrkve i sadrži prirodne šećere. Budući da niži sadržaj vlakana znači da se šećeri brže apsorbiraju, previše pijenja može povisiti razinu šećera u krvi.
Upotreba u kuhinji
Kako biste obogatili okus soka, mrkvi možete dodati i ostalo voće i povrće kao što su jabuka, celer, naranča, cika itd. Poslužite ga s ledom kako biste dobili osvježavajuće piće. Sok od mrkve možete koristiti u pripremi kolača ili torte od mrkve, ali i za izradu želea, ali i tijekom pripreme umaka i glazura.
Ljekovita svojstva
Sok od mrkve se dobiva iz cijele mrkve i izuzetno je hranjiv. Ne osigurava samo kalij i vitamin C, već je vrlo bogat i provitaminom A. Smatra se da pijenje soka od mrkve jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju i kože. Sok od mrkve ima malo kalorija i ugljikohidrata, ali sadrži brojne hranjive sastojke.
Sok od mrkve također osigurava karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, koji djeluju kao antioksidanti u vašem tijelu. Antioksidanti se bore protiv nestabilnih molekula nazvanih slobodnim radikalima. Glavni karotenoid u soku od mrkve je beta karoten koji je odgovoran za narančastu boju mrkve. Vaše ga tijelo pretvara u antioksidans vitamin A.
Sok od mrkve sadrži velike količine hranjivih sastojaka koji koriste vašim očima. Vitamin A je nužan za zdravlje očiju. Štoviše, sok od mrkve izvrstan je izvor luteina i zeaksantina, dva druga karotenoida koji se nakupljaju u vašim očima i štite ih od štetnog svjetla.
Uz to, ovaj sok bogat je izvor vitamina B6. Ne samo da je vitamin B6 potreban za optimalan imunološki odgovor, već je i njegov nedostatak povezan s oslabljenim imunitetom.
Foto: Couleur / Pixabay
Zimnica od mrkve
Odgovori