Povrtni temeljac je procijeđena tekućina koja ostaje nakon kuhanja povrća u većoj količini vode. Osim povrtnog, postoje još mesni i riblji temeljci, dok povrtni temeljac najčešće pripremaju vegetarijanci i vegani.
Temeljac se koristi za davanje bogatijeg okusa varivima, rižotima i drugim jelima. U komercijalnoj proizvodnji mogu se pronaći razne vrste temeljaca, a povrtni temeljac možete pripremiti i sami u vlastitoj kuhinji. Osim što je jednostavan za pripremu i zdrav također je jeftina namirnica koju dalje možete koristiti za kuhanje variva i umaka.
Karakteristike povrtnog temeljca
Povrtni temeljac je bistra tekućina, odnosno juha koja se priprema od raznog korjenastog povrća i začina. Za pripremu se najčešće koristi svježe sezonsko povrće ili mješavina povrća za juhu (zelenje). Povrće koje se kuha su mrkva, poriluk, korijen celera i peršina, komorač, artičoka, grašak, mahune i luk.
Koristi se za poboljšanje okusa, ali i u jelima gdje je potrebno dodati tekućinu. Prilikom pripreme mogu se dodati razni začini kao što su kopar, kadulju, peršin, timijan, ružmarin i list lovora. U nekim novim i egzotičnim varijantama povrtnog temeljca dodaje se klinčić, naribana korica limuna ili naranče. Temeljac se ne bi trebao soliti i potrebno ga je kuhati na laganoj vatri bez da se pojavljuju mjehurići. Nakon kuhanja, treba biti bistar i mirisati na svježe kuhano povrće.
Povrće za preradu
Povrće koje se koristi za pripremu temeljca može biti svježe ili smrznuto. Ako se koristi svježe povrće, prije pripreme se treba dobro oprati, oguliti i očistiti te narezati na manje dijelove. Smrznuto povrće se odmah možete staviti u vodu i kuhati.
Povrće koje možete koristiti je celer, mrkva, korijen peršina, poriluk, luk, korijander te što inače stavljate u povrtnu juhu.
Ako vam je od pripreme nekoga variva ostalo nekoliko komada povrća nemojte ga baciti već ga iskoristite za pripremu temeljca, listove kupusa ili kelja, tvrde dijelove cvjetače ili koru od tikvica i korabice. Važno je samo da se koristi svježe povrće. Zamrznuto povrće nije najbolji izbor jer zamrzavanjem povrće gubi neke nutrijente, ali dobar je izbor za brzu pripremu kada nemamo puno vremena.
Berba i kupovina
Povrće za pripremu povrtnog temeljca možete sami uzgojiti u vlastitom vrtu i po potrebi ga brati. Ovisno o povrću koje dodajete u temeljac, bere se u različito vrijeme u koje dozrijeva.
Većinu povrća koje se koristi može se i duže skladišti, a danas je sve povrće za temeljac dostupno za kupnju u manjim trgovinama, supermarketima ili trgovinama zdrave hrane. Birajte povrće koje je tvrdo na dodir i nema smežuranu koru. Mora biti sočno i bez oštećenja s vanjske strane te mirisati svježe.
Prilikom kupnje zamrznutog povrća obratite pažnju da pakiranje nije oštećeno te da je ispravno skladišteno i da nije prošao rok trajanja.
Recepti za povrtni temeljac
Najmanje vremena i problema ćete imati prilikom kuhanja povrtnog temeljca. Jedino što će vam oduzeti više vremena je priprema i čišćenje povrća. Svi sastojci se stavljaju u hladnu vodu, a tijekom kuhanja potrebno je stalno pratiti količinu vode i po potrebi ju dodavati.
Povrtni temeljac
Domaći povrtni temeljac priprema se od mrkve, celera, peršina i luka jer ima približno istu aromu koja nakon kuhanja neće prevladati. Od začina se dodaje lovor, ružmarin ili peršin, a navedena količina sastojaka dovoljna je za 1,5 l povrtnog temeljca.
Sastojci
- 10 svježih mrkvi
- 5 korijena peršina
- 1/2 glavice celera srednje veličine
- 1 veliki luk
- 1 lovorov list
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 l vode
Priprema
- Mrkvu, peršin i celer ogulite i narežite na manje kockice.
- U loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte narezano povrće te ga na štednjaku na laganoj vatri pirjajte 3 - 4 minute.
- U tavu ulijete oko 250 ml vode i pirjajte sve dok tekućina ne ispari.
- U lonac ulijte preostalu vodi i pustite da voda i povrće prokuhaju. Nakon što tekućina prokuha smanjite vatru i ostavite da se sve kuha oko 40 minuta.
- Nakon što se povrće skuha, temeljac maknite sa štednjaka, procijedite i ostavite da se ohladi, a zatim spremite u posude za zamrzavanje.
Povrtni temeljac sa začinima
Ako želite da temeljac bude intenzivnijeg okusa i mirisa te ako ga koristite za pripremu nekih posebnih variva, umaka i juha onda ga pripremite s raznim začinima kao što su timijan, peršin, komorač, korijander i crni papar. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 ml povrtnog temeljca.
Sastojci
- 1 manji crveni luk
- 2 velike mrkve
- 1/4 manje glavice celera
- 2 - 3 komada zelenog poriluka
- 3 - 4 režnja češnjaka
- 3 lista lovorovog lista
- 5 - 10 listova peršina
- 1 grančica timijana
- 1/2 male žlice crnog papra
- 1/2 male žlice sjemenki komorača
- 1/2 male žlice sjemenki korijandera
- 1 l vode
Priprema
- Očistite luk, mrkvu, celer, poriluk i češnjak te ih narežite na manje dijelove.
- U lonac ulijte vodu i dodajte prethodno očišćeno i nasjeckano povrće.
- Sve dobro promiješajte i stavite na štednjak na srednje jaku vatru.
- Kada tekućina prokuha smanjite vatru te dodajte lovorov list, peršin, timijan, crni papar, komorač i korijander.
- Ostavite da se sve kuha oko 40 minuta.
- Nakon što se povrće skuhalo, lonac maknite sa štednjaka, procijedite i ostavite temeljac da se ohladi nakon čega ga spremite u hladnjak ili zamrzivač.
Povrtni temeljac od zamrznutog povrća
Povrtni temeljac možete pripremiti i od zamrznutog povrća, ali će vam u ovom slučaju trebati manje vremena nego kad ga pripremate od svježeg povrća. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 2 l povrtnog temeljca.
Sastojci
- 200 g smrznute mrkve
- 200 g smrznutog korijena peršina
- 200 g smrznutog korijena celera
- 1 glavica luka
- 3 l vode
- 5 listova peršina
- 1 list lovora
Priprema
- U lonac stavite vodu i stavite ga na štednjak na laganu vatru da voda prokuha.
- U kipuću vodu dodajte smrznutu mrkvu, celer, peršin i luk koji ste prethodno očistili i prerezali na pola.
- U vodu dodajte lovorov list i peršin te sve promiješajte i ostavite da se kuha na laganoj vatri.
- Sve sastojke kuhajte oko 20 minuta i nakon toga lonac maknite sa štednjaka i temeljac ostavite da se ohladi.
- Procijedite ga kako biste dobili bistru tekućinu.
- Nakon što se ohladi spremite ga u staklenke ili plastične posude i spremite u hladnjak ili zamrznite u kalupima za led.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pripreme, povrtni temeljac se mora dobro ohladiti nakon čega se može spremiti u plastičnu ili staklenu posudu koja se može hermetički zatvoriti s poklopcem. Mora se čuvati u hladnjaku i to najviše 3 dana. Tijekom čuvanja se može i kristalizirati, ali to ne utječe na kvalitetu namirnice.
Može se zamrznuti i na rok od 6 mjeseci, jednostavno ga ulijte u posudice za led i tako čuvajte u hladnjaku u obliku kockica. Ako nemate kalup ulijte ga u vrećice za led i dobit ćete povrtni temeljac u manjem pakiranju. Za korištenje u kuhanim jelima, nije ga potrebno odmrzavati.
Savjeti
Povrtni temeljac ne morate pripremati posebno već prilikom kuhanja povrtne juhe dio vode možete odvojiti i zamrznuti ili spremiti u hladnjak kao temeljac.
U povrtni temeljac možete dodati razno povrće pa čak i kukuruz šećerac, tikvice, papriku, mahune, šparoge pa i neko drugo koje koristite u pripremi variva i juha. U povrtni temeljac se ne preporučuje dodavati cvjetaču i brokulu koji temeljcu mogu dati gorak okus. Za 1 kg povrća bit će potrebno oko 5 l vode.
Upotreba u kuhinji
Domaći povrtni temeljac ne sadrži konzervanse i aditive i zato ga možete dodati u mnoga druga jela kako bi poboljšali okus. Najčešće se dodaje u juhe, variva, umake i rižota. Ako pirjate meso možete staviti jednu kockicu zamrznutog temeljca kako bi meso bilo mekše i sočnije. Može poslužiti i za brzu pripremu domaće juhe, a služi za dolijevanje u umake kako bi postali rjeđi i začinjeni. S obzirom na to da se ne soli, prilikom dodavanja u jelo potrebno ga je posoliti i začiniti po želji.
Ljekovita svojstva
Povrtni temeljac je zdrava namirnica jer se tijekom kuhanja povrće u vodu ispušta svoje vitamine i minerale. Stručnjaci tvrde da ova tekućina alkalizira ljudsko tijelo i da je zdrava za organizam. Posebno se preporučuje za konzumaciju tijekom zimskih mjeseci kada je tijelu potrebno osigurati dovoljno vitamina i minerala za jačanje imuniteta.
Ne postoji ograničenje za konzumaciju ove namirnice, ali ako ste alergični na neko povrće morate biti oprezni prilikom pripreme i ne stavljati ga u temeljac.
Foto: Foodism360 / Unsplash
Zimnica od miješanog povrća
Odgovori