Lovačka salata zimnica je koju karakterizira slatko kiseli okus, a sastoji se prvenstveno od paprike, mrkve i rajčice. Naziv koji je dobila potječe od ljutog okusa koji se može osjetiti prilikom konzumiranja, a pretpostavka koja se često proteže u narodu je da lovci vole ljuta i začinjena jela te je zbog toga ova zimnica dobila ovaj naziv.
Ako niste ljubitelj ljutih papričica, osim ljute varijante ova salata može imati i svoju blažu varijantu. No, kakvu god verziju volite, svakako preporučujemo da ju uključite u standardnu postavu vaše zimnice koja će se naći u vašoj smočnici. U nastavku vam donosimo korisne informacije o sastojcima, zanimljive osnovne recepte s kojima ne možete pogriješiti i daljnje savjete za skladištenje kako bi vam priprema lovačke salate bila što uspješnija.
Karakteristike rajčice
Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka koju svrstavamo u povrće te pripada vrsti pomoćnica. Svoje podrijetlo vuče iz Srednje Amerike odakle je prenesena i u Europi uspješno se uzgaja već stoljećima. Sezonsko je povrće koje se uzgaja u razdoblju od svibnja do listopada, ali je u trgovina dostupna tijekom cijele godine. Stabljika rajčice, koja naraste do 1 m, zelene je boje i dlakava te ljepljiva te je pri dnu drvenasta dok duguljasti listovi mogu dosegnuti duljinu od 40 cm.
Plod rajčice raste na stabljici te može biti različitih oblika i veličina od srcolikog do okruglog ili izduženog. Veličina ploda varira od jako maloga u koji se ubraja cherry rajčica do jako velikih plodova koji su promjera od 10 cm. Unutar mesnatog ploda rajčice, koji je obavijen korom koja je glatka na dodir, nalaze se sitne sjemenke koje mogu biti zelene do smeđe boje te su obavijene sluzastim omotom.
Karakteristike paprike
Paprika je jednogodišnja biljka koja pripada skupini povrća. Stabljika ove biljke doseže visinu u prosjeku 50 - 80 cm te ima duguljaste listove koji su u prosjeku 10 cm te su na vrhovima zašiljeni.
Plod paprike sastoji se od vanjske opne koja se naziva pregradom, a koja je ujedno i kora dok je središte biljke šuplje i ispunjeno sjemenkama. Paprika nalazimo u prirodi u raznim bojama od žute, narančaste, crvene pa sve do zelene. Može biti i raznih oblika od okruglih, ovalnih do duguljastih sve ovisno od sorte paprike koja se uzgaja. Paprike se razlikuju i po okusima tako da postoje blage i ljute vrste od kojih se neke koriste za pripremanje jela, a neke samo u svrhu začinjavanja hrane.
Karakteristike mrkve
Mrkva je zeljasta biljka iz porodice štitarki koja podrijetlom potječe iz Azije. Korjenasto je povrće čiji plod se nalazi u tlu, a velika vrijednost ovoga povrća vidljiva je u njenim hranjivim vitaminskim i mineralnim svojstvima od kojih je najpoznatija po velikom udjelu provitamina A poznatom i pod nazivom karotin.
Plod ove biljke nalazi se ispod površine tla, duguljast je i najčešće narančaste boje te se iz njega granaju male žilice koje su kao i sam plod jestive. Oblik i veličina korijena, koji je ujedno i plod, može biti različitog oblika, ali najčešće je valjkast i duguljast. Lišće ove biljke smješteno je iznad tla i raste izravno iz samog ploda. Lišće je razgranato i jako sitno te je skupljeno u buket koji se nalazi na vrhu ploda.
Rajčica za preradu
Prilikom pripreme lovačke salate potrebno je koristi sorte rajčice koje su svojim oblikom veće i mesnatije jer prilikom pasiranja potrebno je imati veću količinu ploda kako bi se dobila dovoljan količina sirovine potrebne za ovu zimnicu. Osim veličine samoga ploda važno je i da okus rajčice bude kiselkast kako bi se dobio očekivani okus ove zimnice. Najbolja vrsta rajčice koja se može koristiti za pripremu ove zimnice su domaća rajčica koja se najčešće uzgaja u našem području te Beefsteak rajčica.
Domaća rajčica
Domaća rajčica sočna je i mesnata te je pogodna za termičku obradu. Pogodna je za ukuhavanja i pasiranje te je kiselkastog okusa i nakon termičke obrade. Dozrijeva od sredine ljeta pa da početka jeseni što je idealno vrijeme za pripremu ove zimnice.
Beefsteak rajčica
Još jedna sorta koja ima veću gramažu (do 200 g) te je karakterizira tanka kožica koja je idealna kod pasiranja rajčice. Mesnatost ove rajčice prikladna je za izradu ove zimnice, ali i njena kiselost utječe na pogodnost kod postizanja izvornog okusa.
Paprika za preradu
Postoji samo jedna vrsta paprike koja se preporučuje kod pripreme lovačke salate, a to je rog paprika, no svakako možete koristiti i baburu ili zelenu papriku jer ova salata podnosi sve okuse.
Paprika rog
Paprika plosnatog i duguljastog oblika pokazala se kao najidealnija za pripremu ove zimnice upravo zato što je svojim oblikom idealna za rezanje na trake ili kockice te je prikladna za termičku obradu koja ova salata zahtjeva. Ova vrsta paprike pomalo je slatkastog okusa koji termičkom obradom lovačkoj salati daje poseban okus u kombinaciji s kiselkastom rajčicom.
Mrkva za preradu
Mrkva koja se koristi prilikom pripreme lovačke salate prije svega mora imati izražen slatkasti okus te prema tome idealne vrste koje se koriste za pripremu ove salate bile bi Tushon i Losdinoostrovskaja 13. Ove vrste karakterizira slatkasti okus koji je presudan kod pripreme ove zimnice.
Tushon
Tushon mrkva ima cilindrične plodove koji mogu doseći dužinu do 20 cm. Karakteristične su narančaste boje te slatkastog i sočnog okusa. Ako želimo postići slatkoću lovačke salate moramo birati one vrste koje nam tu slatkoću mogu dati, a ovo je jedna od tih vrsti. Također je podatna i za preradu te se kuhanjem neće skašiti i zgusnuti već će biti prerađena, ali ipak kompaktne teksture.
Losinoostrovskaja 13
Druga po redu vrsta mrkve koja se preporučuje za korištenje u pripremi lovačke salate je ova stara sorta koja se često uzgaja i u našim vrtovima. Plodovi su cilindričnog oblika te su u prosjeku duljine do 18 cm. Ova sorta je narančastocrvene boje s velikim udjelom karotena te se često koristi prilikom pripreme zimnica.
Berba i kupovina
Ako sadite svoje povrće i imate vlastiti vrt berbu povrća trebalo bi obaviti krajem ljeta ili početkom jeseni kada plodovi koji se koriste u pripremi ove zimnice i dozrijevaju.
Rajčicu potrebnu za ovu zimnicu moguće je brati i ako je prezrela jer će vam trebati zapravo rajčica koja je u tekućem stanju odnosno pasirana. Važno je samo da rajčica ima svoj karakterističan okus te da ne prelazi u previše kiselkast.
Paprika mora biti zrela znači da je poprimila karakterističnu crvenu boju. Pripazite da plod ne ostavite da prezrije jer može doći do truljenja te samim tim plod više neće biti upotrebljiv.
Mrkvu je potrebno brati krajem ljeta kada će ona biti dovoljno zrela za preradu. Mrkvu je potrebno vaditi iz zemlje te ju očistiti od svih nečistoća i oprati je te ju pripremiti za daljnju preradu. Ako želite da što dulje ostane svježa nemojte uklanjati lišće s mrkve već ju uberite zajedno s lišćem.
Ako nemate mogućnost da sami uzgojite potrebno povrće, svejedno možete napraviti kvalitetnu zimnicu. Na tržnici možete nabaviti isto tako kvalitetne rajčice, paprike i mrkve, ali morate obratiti pozornost na nekoliko činjenica prilikom kupnje plodova.
Rajčica koju kupujete trebala bi biti malo mekanija na dodir kako bi se što prije skuhala prilikom pripreme, dok bi paprika trebala biti intenzivno crvena i duguljasta, ali ne mekana na dodir jer to bi značilo da je prezrela ili da proteklo puno vremena od branja do dopreme na tržnicu. Birajte mrkvu koja na sebi ima malo zemlje što znači da je prirodna, ali trebala bi bili srednje veličine što bi ukazivalo da je riječ o domaćoj mrkvi, a ne mrkvi koja u sebi ima umjetne dodatke.
Raspitajte se kod prodavača i o okusima povrća koje kupujete da li je kiselkasti ili slatkasti jer će vam to biti važno prilikom pripreme lovačke salate.
Recepti za lovačku salatu
Recepti za pripremu lovačke salate razlikuju se u jednom jedinom sastojku, a to je konzervans. Neki ovu zimnicu pripremaju uz pomoć konzervansa dok drugi ovaj sastojak izbjegavaju u širokom luku jer misle da on nije zdrav. Koji ćete od recepata odabrati ostavljamo vama na izbor.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Lovačka salata
Ovaj klasični recept u sebi sadrži konzervans, ali i ljute papričice feferone što mnoge vraća u djetinjstvo i podsjeća na one stare okuse koji se pamte. Sastojci navedeni u ovome receptu dostatni su za količinu od 8 staklenki zapremine 750 ml.
Sastojci
- 2 kg rajčice
- 0,5 kg mrkve
- 3 kg paprike rog
- 2 paprike feferon
- 5 češnjeva bijelog luka
- 2 dl ulja
- 3 dl octa
- 1 velika žlica soli
- 150 g šećera
- 1 velika žlica mljevenog papra
- 2 do 3 lovorova lista
- 1 konzervans
Priprema
- Rajčice blanširajte u vrućoj vodi i ogulite, usitnite te samljite u mašini za meso ili izblendajte blenderom.
- Papriku operite, očistitee i narežite na trakice ili kockice.
- Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće ili kockice.
- Rajčicu, papriku, mrkvu, ljute papričice (feferone) i bijeli luk stavite u posudu te kuhajte dok se sve povrće ne skuha odnosno dok ne omekša.
- Dodajte češnjak, ulje, ocat, sol, papar i lovorov list i šećer.
- Sve sastojke kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri.
- Nakon 40 minuta posudu maknite s vatre te dodajte konzervans.
- Staklenke ugrijte u pećnici te vruću lovačku salatu prespite u posude i odmah zaklopite; prekrijte krpom i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Nakon što se ohlade spremiti ih na hladno i tamno mjesto.
Lovačka salata bez konzervansa
Priprema zimnice koja ne sadrži konzervanse, u posljednje vrijeme, postaje sve popularnija jer sve više ljudi želi iz prehrane izbaciti sve umjetne dodatke. Iako ne sadrži konzervans, ovako pripremljenu lovačku salatu također možete skladištiti duže vrijeme. Navedena količina je prikladna je za 8 staklenki od 750 ml.
Sastojci
- 1 l pasirane rajčice
- 0,5 kg mrkve
- 3 kg paprike rog
- vezica peršinovog lista
- 2 velike žlice mljevenog papra
- 150 g šećera
- 2 velike žlice soli
- 200 ml ulja
- 200 ml alkoholnog octa
- 2 češnja češnjaka,
- ljute papričice (feferoni) po želji
Priprema
- Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće i kuhajte u pasiranoj rajčici 40 minuta u većoj posudi na laganoj vatri.
- Operite i narežite papriku na trake te ju dodajte u posudu.
- Umiješajte šećer, sol, peršin, ulje, alkoholni ocat, papar, ljute papričice i protisnuti češnjak te kuhajte i povremeno miješajte 20 minuta.
- Nakon 20 minuta lovačku salatu maknite s vatre.
- Staklenke ugrijte u pećnici i skuhanu vruću smjesu stavljajte u vruće staklenke te ih odmah dobro zatvorite s poklopcima.
- Prekrijte s krpom i pustite da se polako ohlade te ih spremite na tamno i hladno mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Prije samog skladištenja staklenke je potrebno prekriti krpom i pustiti da se polako ohlade, a nakon toga adekvatno skladištiti. Lovačku salatu potrebno je čuvati na hladnom i tamnom mjestu dobro zatvorenu u staklenkama. Ako nemate mogućnost zimnicu skladištiti u smočnici možete ju spremiti i u podrum. Važno je samo da ju ne izlažete visokoj temperaturi jer bi moglo doći do kvarenja proizvoda ili pucanja staklenki.
Savjeti
Iako se u pripremi lovačke salate mogu koristiti sve vrste paprike, paprika Rog se preporučuje kao glavna vrsta paprike koja je pogodna za pripremu ove zimnice. Nemojte ignorirati savjet iskusnih ljudi koji su pripremali ovu zimnicu jer se ova vrsta paprike najbolje termički obrađuje te daje poseban okus ovoj salati.
Upotreba u kuhinji
Lovačka salata može se kombinirati s pečenim mesom, ali je ukusna i u kombinaciji s tjesteninom. Često se koristi u zimskom periodu kada se uz pečeno meso koristi kao umak ili preljev preko samoga mesa, a na sličan način se koristi i s tjesteninom.
Ako ste ljubitelj gulaša također ju možete kombinirati kao prilog koji će svojim kiselkasto slatkastim okusom odgovarati u ovoj tipično lovačkoj kombinaciji.
Foto: Pixabay
Zimnica od miješanog povrća
Odgovori