Luk je lako uzgajati i uz vrlo malo truda možete imati sasvim dobar usjev. Nakon što se luk ubere, dugo može održati svoju svježinu ako ga pravilno skladištite, a potrebno je samo malo znanja i moći ćete ga čuvati mjesecima. Malo je toga boljeg od korištenja vlastitih proizvoda i namirnica koje ste napravili svojim trudom tijekom zime.
Luk je povrće koje se često uzima zdravo za gotovo. Jednostavno ih je kupiti u trgovini, a relativno je i jeftin. Većina obroka sadrži luk u nekom obliku, bilo da je dinstan, karameliziran ili u prahu. U nastavku ćete saznati sve o različitim vrstama zimnica od luka i njihovoj upotrebi, zatim kako ih što duže čuvati, skladištiti i konzervirati. Ako odvojite vrijeme za zamrzavanje, dehidraciju ili konzerviranje, omogućit ćete si mnoge načine da ga koristite i jedete tijekom cijele godine. Konzerviranje luka svakako vrijedi truda!
Vrste zimnice od luka
Od pekmeza do ukiseljenog luka i ulja, u kombinaciji s drugim začinima mogućnosti je zaista puno, a u nastavku se nalaze ideje i recepti za jednostavnu pripremu zimnice od luka.
Skladištenje luka
Mladi luk i zeleni luk ne mogu se dugo čuvati. U hladnjaku se mogu držati tjedan dana ili možda čak i više, ali najbolji su svježi. Stabljike moraju biti zelene i svježe radi boljeg okusa. U luk koji još ima korijenje u hladnjaku stavite 6 ml vode i luk će vam duže ostati. Mijenjajte vodu svakodnevno kako biste spriječili bakterije.
Možda se pitate kako sačuvati luk da vam potraje i ostane svjež i tijekom hladnih zimskih mjeseci. Lukovice su izdržljive i mogu se dobro skladištiti ako su ubrane u pravo vrijeme i otvrdnule. Pravo vrijeme za njihovo iskopavanje je kad klice odumru. Također, luk treba sušiti na zraku (popularno pletenje luka). Stvrdnjavanje suši ljusku, tako da neće biti podložna truljenju i plijesni. Rasporedite luk u jednom sloju na čistu i suhu površinu. Pustite da se suše dva ili tri tjedna dok se ljuska ne osuši i ne postane papirnata. Nakon što se osuši, spremanje luka može se izvršiti na nekoliko različitih načina. Luku odrežite vrhove ili vratove. Bacite sve one koji pokazuju znakove propadanja, imaju mrlje ili su na mjestima mekani. Prvo koristite sve glavice koje imaju deblja grla jer su vlažnija i ne mogu se duže skladištiti.
Svi se proizvodi najbolje čuvaju u hladnijim uvjetima, koji usporavaju proces propadanja. Luk nije iznimka. Za najbolje skladištenje i čuvanje okusa, luk treba držati na mjestima s temperaturom od 0 - 4°C. Negrijani podrum ili garaža prikladni su sve dok temperature ne padaju ispod 0. Mjesto također mora biti suho i s niskim postotkom vlažnosti zraka kako bi se spriječilo truljenje i plijesan. Vrijeme skladištenja luka ovisit će o sorti i uvjetima prostora u kojem ga skladištite. Neke se sorte mogu čuvati i nekoliko mjeseci.
Priprema luka za zimnicu
Bijeli luk je najnježniji luk, a ako vam je ova sorta najukusnija, najbolje ga je jesti svježeg. Da biste uklonili svako oštećenje luka, tanko ih narežite i ostavite da se namaču sat vremena u hladnoj vodi. Tako ćete također izvući slatkoću iz luka, što će ga učiniti savršenim za kombinacije u svježim salatama. Upute za skladištenje bijelog luka dehidracijom (sušenjem) i zamrzavanjem nalaze se niže u savjetima.
Španjolski luk je najbolji luk za karameliziranje. Ima oštriji okus od ostalog luka, dok je crveni luk najbolji za pečenje na roštilju jer daju lijepu raznolikost boja i ima oštriji okus od bijelog luka. Crveni luk također ima niži glikemijski indeks od ostalih sorti.
Slatki luk tehnički je bijeli luk, ali ima veći udio šećera od običnog bijelog luka. Svako područje SAD-a ima svoju sortu. Poznate vrste koje koristimo za pripremu zimnice su Walla Sweet, Vidalia i Maui.
Zeleni luk se bere kada je u nezreloj fazi (prije nego što se počne razvijati lukovica) i najbolji je za korištenje u salatama. Također se možete zamrznuti ili ga možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna.
Slatki luk je krhak, lako se natuče i ne može se duže skladištiti. Ako ih planirate upotrijebiti u roku od tjedan dana ili malo više, možete ih čuvati na sobnoj temperaturi. Za duže skladištenje potražite mjesto u svojoj smočnici ili na hladnom i suhom mjestu. Slatki luk skladištite tako da svaki luk pojedinačno zamotate u papirnate ručnike, a zatim ga stavite u smeđu papirnatu vrećicu u hladnjak. Ova jednostavna metoda čuvanja zadržat će svježinu i do mjesec dana. Postoje tri druge mogućnosti za skladištenje slatkog luka - namaz od luka ili karameliziranje, dehidriranje ili zamrzavanje za kasniju upotrebu
Sušenje luka
Jeste li primijetili da je vaš luk postao mekan? Dehidrirajte ga. Ono što je odlično kod sušenja luka je da možete dehidrirati svježi, ali i mekan, već skladišten luk, a može se sušiti u dehidratoru, u pećnici, na zraku (pletenjem) i na direktnom suncu. U nastavku pročitajte detaljne savjete i postupke.
Sušenje luka u dehidratoru
Ovaj se postupak može koristiti na bilo kojoj vrsti luka, uključujući i zeleni luk. Da biste se pripremili, uklonite ljusku i prvi sloj i kompostirajte ili ih odvojite za pripremu povrtne juhe.
Preostali luk narežite na kockice. Ne morate biti precizni oko rezanja, no što manje kockice izrežete, to ćete manje vremena potrošiti na dehidraciju.
Na pladnjeve od dehidratora stavite papir za pečenje. Iako se obično ne stavlja papir za pečenje, imajte na umu da se kockice luka tijekom sušenja smanjuju i postoji mogućnost da vam propadnu kroz mrežaste pladnjeve.
Kad završite s rezanjem, rasporedite ih u jednom sloju. Dehidrirajte na 45°C otprilike 8 - 10 sati. Vrijeme dehidracije samo je procjena. Vrijeme će ovisiti o količini vlage u i o tome koliko napunite pladnjeve te veličini kockica luka. Ako ostavite prostora na pladnju za cirkulaciju zraka, postupak dehidracije će se ubrzati.
NAPOMENA: Od dehidriranja luka će vam kuća poprimiti osjetan miris luka. Ako netko od vaših članova obitelji ne voli miris luka, sušite ih na otvorenom.
Znat ćete da su vam kockice luka dehidrirane kada stisnete komadić i ne vidi se vlaga.
Spremite luk u staklenke s hermetičkim poklopcima ili ih stavite u vrećice i vakuumirajte. Koji god način odabrali za skladištenje, pobrinite se da su komadići potpuno suhi. Pohranite ih na hladnom i tamnom mjestu - vaše police u smočnici su savršeno mjesto za to.
Sušenje luka u pećnici
Jedan od načina dehidracije luka kod kuće je upotreba pećnice. Prethodno zagrijte pećnicu na 60°C. Tanko narezani luk položite u jednom sloju na pleh od pećnice koji ste prije toga obložili papirom za pečenje, a na sredinu pleha stavite termometar za pećnicu.
Stavite pleh u pećnicu i ostavite vrata otvorena otprilike 2 cm kako bi se omogućila cirkulacija zraka (upotrijebite drvenu kuhaču)
Provjeravajte temperaturu svakih 30 minuta kako biste se pobrinuli da se luk ravnomjerno zagrijava. Nakon otprilike 6 - 12 sati čekanja, luk će se smanjiti (osušiti) i biti spreman za skladištenje.
S obzirom na to da svaka kuhinja ima pećnicu, korištenje ovog načina za sušenje luka jedan je od najlakših načina, a priprema ne zahtijeva nikakve posebne tehnike. Jedini nedostatak ovog postupka je ostavljanje vrata pećnice malo otvorenima što može biti opasno za djecu ili kućne ljubimce koji se igraju po kuhinji, pa budite pažljivi dok to radite.
Sušenje luka u mikrovalnoj pećnici
Dehidracija u mikrovalnoj pećnici stekla je popularnost i kod sušenja luka. Dobiva više prednosti od konvencionalnog postupka jer se kvaliteta luka manje oštećuje zbog kraće izloženosti procesu dehidracije.
- Luk narežite na duge tanko narezane komade. Stavite ih na tanjur od mikrovalne pećnice.
- Postavite timer na 30 minuta i na "odmrzavanje" kako biste izbjegli izgaranje luka.
- Provjerite luk nakon 30 minuta i preokrenite ga te provjerite je li u potpunosti osušen.
- Iako je ovaj postupak lakši i brži, primijećeno je da mikrovalno sušenje luka uzrokuje usitnjavanje proizvoda.
Sušenje luka na zraku (pletenje luka)
Jedan od uobičajenih načina dehidracije luka je pletenjem, vješanjem i ostavljanjem na zraku.
Luk očistite, ali nemojte ga prati vodom, jer može pospješiti rast bakterija. Ostavite oko 6 cm stabljike i upletite luk zajedno. Dok pletete, hvatajte tri luka po stabljici i pletite pletenicu. Ovaj korak ponavljajte dok ne upletete cijeli luk i ostavite ga na otvorenom (zraku) da se suši.
Sušenje na zraku vjerojatno je jedan od najkonvencionalnijih načina sušenja luka ako kod kuće nemate dobru pećnicu ili dehidrator. Iako ekonomičan, ovaj će postupak trajati duže jer zahtijeva gotovo 2 - 3 tjedna sušenja.
Ovaj postupak također uzrokuje neželjenu promjenu teksture, boje i okusa suhog luka zbog njegove izloženosti stalnoj promjeni temperature. Također trebate imati na umu da luk koji se suši na zraku se neće u potpunosti dehidrirati i ne možete ga preraditi u prah.
Sušenje luka na suncu
Osim sušenja na zraku, drugi način sušenja luka je sušenje na suncu. Velika prednost ovog postupka je što je luk dehidriran i zadržava bogatu boju karakterističnog prozirnog izgleda.
Isperite i očistite luk te ga nakon toga osušite. Luk narežite ravnomjerno na kolutiće, tako da se dosljedno suši. Možete i odvojiti prstenove kako biste ubrzali postupak sušenja.
Poslažite ih u plehove ili metalne limove u jednom sloju i postavite ih na mjesto s izravnom sunčevom svjetlošću. Preko luka stavite laganu gazu kako biste spriječili da kukci dolaze na njega. Da biste znali je li vaš luk savršeno dehidriran, trebao bi biti svjež i lomljiv, što može zahtijevati 8 - 11 sati sušenja na suncu u područjima s niskom vlagom zraka.
Ono na što trebate pripaziti s ovim postupkom je promjenjivo vrijeme. Ovaj proces sušenja zahtijeva sunčevu svjetlost, a promjenjivo vrijeme može produžiti vrijeme dehidracije, pa čak uzrokovati i kvarenje zbog izloženosti vlazi.
Skladištenje sušenog luka
Nakon uspješne dehidracije luka na bilo koji od gore spomenutih načina, trebalo bi ga pravilno skladištiti čime mu se produžuje rok i štiti njegove kvalitete. Imajte na umu da je jedan od glavnih ciljeva dehidracije luka dulja upotreba, pa je pravilno skladištenje zaista važno, jer u suprotnom možda nećete moći maksimizirati njegovu upotrebu.
Prije spremanja sušenog luka, prvo ga pustite da se ohladi. Nakon hlađenja stavite ih u posudu i maknite od izravne sunčeve svjetlosti na nekoliko tjedana te ih lagano protresite i provjerite ima li u posudi još kapljica vode. Ako nađete kapljice vode, to znači da luk još nije potpuno osušen i da ga treba još sušiti. Ako nema vlage, dehidrirani luk već možete spremiti.
Jedan od načina čuvanja jest upotreba vakuumiranih vrećica kako bi se izbjegla razgradnja proizvoda. Također se mogu koristiti i staklenke s hermetičkim poklopcem, pod uvjetom da se drže na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Možete ih i čuvati u zamrzivaču radi dužeg vijeka trajanja. Ako za skladištenje koristite plastične vrećice, pripazite da koristite vrećice za zamrzavanje jer su one deblje od običnih standardnih vrećica.
Ispravno skladišteni dehidrirani luk može trajati više od godinu dana.
Kako napraviti prah od luka
Nakon što vaš luk dehidrira, protisnite ga kroz mlin za kavu, blender ili procesor hrane i sve pretvorite u prah. Ako vaš blender ne može procesuirati veće komade, upotrijebite cjedilo s mrežicom da biste prosijali veće komade i ponovno ih izblendali. Ako koristite mlin za kavu, vjerojatno nikad nećete uspjeti pretvoriti cijelu seriju sušenog luka u prah, pa dio možete ostaviti kao sušeni mljeveni luk i koristiti ga u receptima gdje se baš ne zatjeva prah. Luk u prahu možete koristiti kakav jest ili ga pomiješati s morskom soli. Obje verzije držite u svom ormariću sa začinima. Ovaj postupak pripreme praha od luka možete aplicirati i na kombinacije luka s biljem ili drugim vrstama povrća.
Blanširanje luka
Osim ako ne volite dugotrajni miris oštrog, zrelog luka, blanširajte ga kako bi ublažili mirisnu aromu i olakšali njegovo guljenje i rezanje (zaboravite na plakanje). Blanširanje neće omekšati onaj sloj luka koji se nalazi u najvišoj unutrašnjosti, pa njega kasnije ostavite za povrtni temeljac.
Operite luk i odrežite krajeve. Izrežite "X" kroz prvi sloj ljuske na kraju korijena. Napunite veliku posudu s 3/4 leda i dolijte hladnu vodu. Stavite lonac vode da zavrije i dodajte luk. Postavite timer na četiri minute nakon što voda ponovno proključa i uranjajte luk u kipuću vodu. Kolutovi luka i nasjeckani luk trebaju samo 10 do 15 sekundi blanširanja.
Kratko ocijedite luk u cjedilu i odmah ga uranjajte u ledenu vodu i hladite ga 4 minute. Izvadite luk iz vode. Ogulite ga odmah ili ga pustite da se osuši nepokriven na sobnoj temperaturi.
Zamrzavanje luka
Ako vam se dogodi da imate luka ili uzgajate vlastiti, zamrzavanje je još jedna mogućnost za njegovo skladištenje. Dobra vijest je da nije potrebno blanširati luk prije nego što ga zamrzavate, pa je postupak jednostavan. Kao alternativu, možete ih zamrznuti u cijelim kriškama, a zatim odlomiti dijelove po potrebi. Dovoljno je nasjeckati luk i staviti ga u vrećice u količini otprilike od jedne šalice, što olakšava vađenje vrećice iz zamrzivača i dodavanje izravno receptu.
Savjet za rezanje: Ako ne volite suzne oči tijekom rezanja luka, svakako ga možete kratko blanširati čime će se neutralizirati njegov oštar miris i okus te sokove zbog kojih plačete tijekom rezanja i omogućuje vam da narežete veliku količinu luka bez plakanja.
Drugi način da ne zaplačete je da kraj ostavite nenarezan.
Sitnije narezan luk također možete napuniti u posude za led, doliti vode i tako ih zamrznuti. Nakon što su se kockice leda s lukom zamrznule, izvadite iz posude za led i spremajte kocke u vrećicu. Ovo je odličan je i brz način za direktno dodavanje u recepte koji zahtijevaju pirjanje luk.
Smrznuti luk nema dug vijek trajanja (6 do 8 mjeseci), pa ga svakako iskoristite u tom periodu. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je tekstura. Nakon što se luk smrzne, više neće biti hrskav kad se odmrzne. To znači da ih je najbolje koristiti za pirjanje, u juhama ili karameliziranje.
Foto: Steve Buissinne / Pixabay
Odgovori