Svima dobro poznata, skromna jabuka često se nalazi u našem domu, kolačima, pa tako i u marmeladi. Ovaj slatki, mirisni plod nalazimo u različitim nijansama boja, mirisa i okusa.
Jabuke se mogu naći na policama u dućanu tijekom cijele godine, no njihovo vrijeme berbe ograničeno je ovisno o sorti jabuke na ljetne, jesenske i rane zimske mjesece. Izvrstan način pohrane obilja voćaka nakon berbe je priprema ukusne marmelade od jabuka. U nastavku pročitajte kako i od koje vrste jabuka se sprema najbolja marmelada.
Karakteristike jabuke
Malus domestica, listopadno drvo iz porodice ružovki, naziv je za voćku jabuke čiji istoimeni jabučasti plod obožavamo. Voćka je porijeklom iz Centralne Azije, no već je tisućama godina uzgajana na i područjima Europe, kasnije i Sjeverne Amerike.
Jabuka može narasti od 1,6 metara do čak 12 metara u divljini. U uzgoju se kultivira prilikom čega se odabire među 7.500 sorti različitih osobina. Voćka cvjeta u proljeće, dajući blijedo ružičaste do bijele cvjetove. Plodovi koji se razviju iz cvjetova sazrijevaju u različita doba. Rane jabuke sazrijevaju u ljetnim mjesecima, srednje rane u jesenskim te kasne u zimskim.
Ovisno o namjeni, konzumaciji ili preradi, plod jabuke varira u veličini. Boja kore ploda varira od žute, smeđe, zelene, crvene i ružičaste te može biti prekrivena slojem zaštitne smole. Meso jabuke često je bijelo ili svjetlo žute boje, no postoje i vrste koje imaju crvenkastu ili žutu boju mesa.
Jabuke za preradu
Sorte jabuka koje se uzgajaju za preradu u cilju dobivanja soka ili kuhanja razlikuju se od sorti za uzgoj plodova koji se konzumiraju svježi (stolna jabuka). Bitno je razumjeti da jabuke od kojih se dobiva sok nisu prikladne za jelo zbog svoje gorčine i trpkosti, no daju posebnu aromu soku.
Na tržištu su najcjenjenije one sorte koje imaju životopisnu boju kože bez hrapavih nepravilnosti, mekano i hrskavo meso te mogućnost lakog transporta i dugog čuvanja.
Na hrvatskom tržištu najprodavanije sorte jabuke su jesenske Idared, Zlatni Delišes, Jonagold, Granny Smith i Gloster te ljetna Gala i Elstar.
Idared
Veoma je cijenjena zbog krupnog, atraktivnog ploda koji dobro podnosi dugotrajno skladištenje. Imaju blago kiselkast okus. Prepoznatljiva je po sjajnoj, hrskavoj koži žute boje s krupnim crvenkasto-ružičastim mrljama. Idared sorta jabuke idealna je za pripremu umaka i marmelada od jabuke. Dobro zadržavaju svoj oblik tijekom pečenja.
Zlatni Delišes
Ova sorta jabuke ima sladak i bogat pripit okus. Veoma je dobra jabuka za pečenje zato što odlično zadržava svoj oblik. Nema veoma hrskavu kožu, ali zbog njene zlatnožute boje je veoma atraktivna.
Jonagold
Jonagold sorta hibrid je Zlatnog Delišesa i Jonathan jabuke. Ima najbolje značajke obje sorte. Okus Jonagold jabuke je ujedno i blago trpkast te sladak. Boja kože je bazno žuta s ružičastim prugastim mrljama. Ova sorta izvrstan je odabir kao stolna jabuka i kao jabuka za kuhanje, no nisu dobre sorte za dugo čuvanje.
Granny Smith
Među najpoznatije opore jabuke spada sorta Granny Smith. Boja kože im je privlačne zelene boje, a meso bijele. Veoma su hrskave i dosta kisele. Zbog toga su češće upotrebljavane za kuhanje i pečenje kako bi se šećerom izbalansirale njihove prirodne kiseline.
Gala
Gala jabuka veoma je slatka, ima žućkasto-narančastu boju hrskave kože te crvenkaste pruge. Nemaju veoma dominantan okus. Među najboljim jabukama su za proizvodnju marmelade od jabuka i jabučnog octa. Svejedno su odlične i za konzumaciju svježe jabuke ili u voćnoj salati.
Braeburn
Braeburn sorta jabuka ima dobro uravnoteženu slatkoću i kiselost. Koža joj je pretežno blijedo crvene boje. Jako je dobar izbor za pripremu pita i nadjeva za štrudle jer procesom kuhanja ne otpušta previše vode.
Fuji
Plod sorte Fuji veoma je hrskav, sladak i sočan zbog čega je jedna od najpopularnijih jabuka koje se jedu sirove, „iz ruke“ upravo Fuji jabuka. Također su dobre za pečenje jer zadržavaju svoj oblik.
Berba i kupovina
Jabuke dijelimo na rane, srednje rane i kasne ovisno o tome u kojim mjesecima sazrijevaju. Ovisno o sorti jabuke, vrijeme pohrane i lakoća transporta se razlikuju. Jabuke je najbolje kupovati u ljetnim i jesenskim te ranim zimskim mjesecima. Sorte koje su dobre za pohranu mogu se čuvati u kontroliranim uvjetima pri čemu ostaju svježe čak do 6 - 12 mjeseci.
Jabuke se u domaćinstvu ne mogu čuvati u takvim kontroliranim uvjetima i vrijeme pohrane nije toliko dugo. Ipak postoje načini na koje možemo skladištiti svježi proizvod kako bi što duže bio kvalitetan za jelo. Treba se pohraniti pri što nižoj temperaturi (ne niže od 0°C) na hladnom i suhom mjestu. Ne bi ih trebalo pohraniti s krumpirom, već ih je bolje držati same.
Kod kupovanja birajte one jabuke koje su neozlijeđene i nemaju površnih rana. Trebale bi na opip biti dovoljno tvrde. Peteljka mora biti čvrsto pričvršćena. Oblik same jabuke nema utjecaja na kvalitetu pohrane te ne utječe na okus ploda.
Jabuke se prema plemenitosti dijele na 3 visokokvalitetne, kvalitetne i obične sorte. Prema oštećenjima, krupnoći ploda i plemenitosti sorte dijele se na ekstra klasu, I. i II. klasu.
Jabuke su prirodno bogate pektinom koji marmeladi osigurava teksturu i formu želea karakterističnog za marmeladu. Stoga nije potrebno dodavati druge agense za želiranje. Osim u jabuci, pektin se nalazi i u drugom voću i povrću poput dunje, ribizla, šljiva, repe te kori i sjemenkama citrusa. Zbog toga je limun čest sastojak marmelada.
Recepti za marmeladu od jabuka
Kombinacija za pripremu marmelade od jabuka je zaista mnogo, no mi smo vam u nastavku napisali osnovne recepte koje možete prilagođavati svom ukusu. Od domaće, tradicionalne marmelade kakvu su pripremale naše bake, do zdrave inačice bez šećera koju će obožavati svi na zdravoj prehrani i dijabetičari.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća marmelada od jabuka
Domaću marmeladu od jabuka zaista nije teško napraviti, a recept koji vam donosimo u nastavku osnova je za sve ostale kombinacije s drugim voćem i začinima. Od navedenih sastojaka dobit ćete 2-3 staklenke marmelade. Ako želite obogatiti okus marmelade, za ljubitelje cimeta, slobodno dodajte začin od kojeg će vam mirisati cijela zimnica.
Sastojci
- 1 kg jabuka, oguljenih i očišćenih
- 50 ml vode
- sok 1 limuna
- 25 grama želina
- 500 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
Priprema
- Jabuke treba narezati na komadiće, staviti u veći lonac i prekriti limunovim sokom i vodom.
- Na srednje jakoj vatri kuhati jabuke s poklopljenim loncem.
- Kada jabuke omekšaju dodati šećer, vanilin šećer i cimet.
- Tada smjesu treba štapnim mikserom usitniti dok ne dobijete željenu teksturu.
- Vratiti usitnjene jabuke na vatru dok ne prokuhaju.
- Dodati želin u jabuke i nastaviti miješati još 10-15 minuta.
- Gotovu marmeladu još dok je vruća treba uliti u sterilizirane, vruće staklenke i poklopiti.
Marmelada od jabuka bez šećera
Zdrava inačica koja ne uključuje šećer, ali za sladilo se koristi livadski med. Idealna za zdrav doručak i deserte koje želite jesti bez imalo grižnje savjesti. Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za 2 staklenke marmelade.
Sastojci
- 1 kg svježih jabuka
- 30 grama meda
- sok jednog limuna
- 50 ml vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
- Jabuke oguliti, očistiti i narezati na manje komadiće. Staviti u lonac sa sokom od limuna i vodom.
- Jabuke kuhati na srednje jakoj vatri, poklopljene, dok ne omekšaju.
- Zatim ih treba usitniti štapnim mikserom.
- Dodati med i vanilijin ekstrakt te kuhati još 15 minuta.
- Gotovom marmeladom napuniti vruće, sterilizirane staklenke.
Marmelada od dunja i jabuka
Ako želite obogatiti svoju slatku zimnicu od jabuke, dodajte joj staru, skoro zaboravljenu voćku - dunju. Iznenadit će vas miris dunje i kombinacija s jabukom. Sastojci u receptu su dovoljni za 5-6 staklenki.
Sastojci
- 1 kg jabuka
- 2 kg dunja
- 500 g šećera
- 1 žlica limunske kiseline
Priprema
- Dunje oguliti i očistiti te narezati na male komadiće.
- U lonac u kojem ćete pripremati marmeladu dodati red dunja, zatim ih prekriti šećerom. Na to dodati opet dunje i ponoviti dok imate voća. Tako pripremljene dunje ostaviti 8-12 sati da otpuste svoj sok.
- Očišćene jabuke narezati na komadiće i dodati dunjama.
- Voće sa šećerom kuhati na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Kada je omekšalo, štapnim mikserom ga usitniti u gustu kašu.
- Smjesu vratiti na vatru i kuhati do željene gustoće.
- Kada je marmelada gotova treba umiješati limunsku kiselinu.
- Kuhanu marmeladu staviti u pripremljene sterilizirane staklenke i poklopiti.
Čuvanje i skladištenje
Pripremljene marmelade mogu se dugo čuvati, čak i do dvije godine. Pohraniti ih treba na tamnom i suhom mjestu. Iznimka je marmelada pripremljena s medom koja se treba čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku 2 tjedna.
Jednom kada je poklopac staklenke otvoren, marmeladu je potrebno čuvati u hladnjaku i potrošiti u 2 tjedna.
Kod pripreme marmelade bitno je da se vruća ulijeva u staklenke. Staklenke također moraju biti vruće i upravo sterilizirane. Treba paziti da se ne uprlja rub staklenke marmeladom. Poklopci također trebaju biti sterilni.
Savjeti
Za pripremu marmelada od jabuke mogu se upotrijebiti jabuke koje su oštećene i zbog toga se ne mogu dugo čuvati. To je izvrstan način da se iskoristi voće koje ne bi stigli pojesti svježe.
Količinu šećera za pripremu marmelade procijenite ovisno o slatkoći same jabuke koju koristite. Granny Smith jabuka puno je kiselija u odnosu na Idared, Gala ili Jonagold, stoga će i zahtijevati više šećera.
Jabuke je za pripremu marmelada bolje oguliti kako tvrđa korica ne bi smetala u teksturi marmelade.
Upotreba u kuhinji
Marmelada od jabuka može se koristiti u brojnim jelima. Možete ju poslužiti s pladnjem sireva ili u jednostavnoj varijanti s maslacem na kruhu. Jako je dobar dodatak zobenoj kaši ili grizu. Izvrstan je nadjev za štrudle i pite. Njome se može puniti kiflice i buhtle.
Ono što je izvrsno kod jabuke je da se može miješati s drugim raznim voćem, a odlično se slaže s limunom, narančom i kruškom, a od začina uvijek posegnite za cimetom.
Ljekovita svojstva
Glavninu ploda (82%) sačinjava voda, dok su ostatak ploda pretežno šećeri. Jabuka je veoma bogat izvor prehrambenih vlakana, minerala i biološki aktivnih spojeva. Visok udio pektina, netopivog prehrambenog vlakna, osigurana osjećaj sitosti u želucu. Najzastupljeniji je vitamin u jabuci vitamin C te od minerala sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij te manji udio željeza.
Ljekovita svojstva jabuke proizlaze iz antioksidacijskih svojstava prisutnih fenolnih spojeva. Najaktivniji spojevi u jabuci su flavan-3-oli, flavonoli, hidroksicimetne kiseline, dihidrohalkoni te antocijani samo u pokožici. Oni su zaslužni za antioksidacijsku aktivnost, odnosno sprečavaju nastajanje reaktivnih radikala koji oštećuju tikva.
Kako je većina nutrijenata u koži jabuke, a ne u mesu, ako ste sigurni u podrijetlo i kvalitetan uzgoj ploda, jabuku bi svakako bilo bolje jesti neoguljenu.
Foto: congerdesign / Pixabay
Zimnica od jabuka
Odgovori