Rajčice su jedno od najpopularnijih povrća jer se okusom odlično slažu uz razne namirnice. Zbog svoje popularnosti, čak i kada nije njihova sezona, mogu se pronaći na policama trgovine, a najčešće ih koristimo za pripremu raznih salata i umaka.
Vrlo su popularne u mediteranskim kuhinjama i odlično se slažu uz mesna pečenja, a najčešće poslužuju samostalno kao prilog. Sama priprema je vrlo jednostavna, pa tako ove godine izdvojite malo slobodnog vremena i oduševite svoje najmilije ukusnim, domaćim sušenim rajčicama. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovu zimnicu.
Karakteristike rajčice
Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka koja je poznata i pod nazivima pomidor, paradajz ili tomat, a latinski naziv je Solanum lycopersicum. Zbog svoje popularnosti i lakog načina uzgoja, mogu se svakodnevno pronaći u trgovinama. Najbolje uspijevaju u toplim krajevima i mogu se konzumirati svježe ili ih se može termički obraditi. U svakom slučaju, vrlo su ukusne i popularne u svakoj kuhinji.
Stablo rajčice prilikom rasta raširuje se i grana, prekriveno je dlačicama i pomalo je ljepljivo na dodir. Na vrhovima stabljike rastu cvjetovi žute boje koji se najčešće samooprašuju. Prilikom rasta, cvjetovi oblikuju mali grozd. Plodovi rajčice razlikuju se kod svake sorte. Neke sorte donose manje plodove, a neke znatno veće. Svaki plod u početku ima zelenu boju, no kako plod počinje sazrijevati, boja postepeno postaje crvena.
Za zdrav rast i dobru kvalitetu ploda, ovoj biljci je potrebna temperature od 22°C, osunčano područje i vlaga. Ako želite zdravu biljku potrebno ju je svakodnevno zalijevati. Rajčice nisu zahtjevne prilikom uzgoja, možete ju uzgajati u vrtu ili čak na balkonu. Danas postoji veliki broj sorti koje se razlikuju prema visini biljke te obliku i boji ploda.
Rajčice za preradu
Prilikom pripreme ove delikatesne zimnice, najčešće se koriste sorte koje nose manje, mesnate plodove kao što su cherry, bell i šljivar. U nastavku se nalaze opisi sorti, njihove karakteristike i zašto su idealne za sušenje.
Cherry
Ova sorta rajčica je jedna od najpopularnijih na tržištu. Plodovi rastu u grozdovima te su manje veličine i žarko crvene boje. Vrlo je mesnata, sočna i okus ploda je blago slatkast. Dolazi u dva oblika - duguljasti i okrugao. Njihova popularnost proizlazi upravo zbog okusa ovog ploda koji je vrlo aromatičan i odličan je za pripremu salata ili zimnice poput sušenih rajčica i ukiseljenih rajčica.
Bell
Bell sorta također je odličan izbor kada je u pitanju sušenje rajčice ili priprema salate. Ovo je jedan od najrasprostranjenijih hibrida jer je vrlo jednostavna pri uzgoju. Veliku popularnost pridonosi i to što se plod ove sorte može skladištiti na dulje vrijeme. Plodovi su male veličine, okruglog oblika, tamno-crvene boje i fantastičnog okusa. Vrlo su sočne i mesnate.
Šljivar
Šljivar sorta je jedna od najstarijih sorti. Vrlo je popularna među uzgajivačima jer je otporna na biljne bolesti i nametnike. Plodovi su srednje veličine, duguljastog oblika i sjajno crvene boje. Šljivar sorta također donosi mesnate, sočne i ukusne plodove koje su idealni za pripravak ukusnih zimnica.
Berba i kupovina
Berba rajčica razlikuje se kod svake sorte. Kao i kod svake povrtne kulture, plodovi se ubiru kada dostignu potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje prema boji samog ploda. Ako se plodovi uberu prekasno, oni će biti jako mekani na dodir i kvaliteta im neće biti toliko visoka. Za sušenje je vrlo važno rajčice ubrati u pravom trenutku kada je njihova čvrstoća i boja ploda idealna. Rajčice se uvijek ubiru ručno jer bi se u suprotnom sam plod oštetio.
Prilikom kupovine rajčice najvažnije je obratiti pozornost na sam izgled ploda. Birajte one koje su zdravog izgleda, zadovoljavajuće boje i čvrstoće. Izbjegavajte one koje su premekane na dodir te sadrže smeđe mrlje i površinska oštećenja. Idealno bi bilo kupiti ih kod domaćeg uzgajivača ili na tržnici.
Recepti za sušene rajčice
Sušene rajčice odličan su izbor za salatu ili prilog uz razna mesna pečenja ili riblja jela. Ovisno o receptu i samoj pripremi, no svakako su vrlo bogatog okusa. Prije same pripreme temeljito očistite i sterilizirajte staklenke. Najviše vremena traži sam proces sušenja rajčica. Idealno bi bilo sušiti ih na suncu, no ako vas vrijeme ne posluži, možete ih sušiti i uz pomoć pećnice. Ako se pak odlučite za verziju sa suncem, sam proces traje 4 do 5 dana. U nastavku donosimo 3 recepta za pripremu ove vrlo popularne i ukusne delikatese.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Sušenje rajčica na suncu
Ako vas vrijeme posluži, preporučujemo sušenje rajčica na suncu. Okus i sam izgled ploda bit će znatno bolji i aromatičniji. Priprema nije zahtjevna, sve što vam je potrebno su 4 - 5 osunčanih dana i jedna drvena kutija za voće koju možete nabaviti na tržnici. Sušenim rajčicama možete dodati maslinovo ulje, bosiljak, češnjak i druge začine po želji. Možete od njih pripremiti umak za tjesteninu ili ih koristiti u pripremi salate. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 staklenke od 370 ml.
Sastojci
- 2 kg rajčica
- sol
Priprema
- Rajčice temeljito operite te ih narežite na jednake komade.
- Pomoću žlice odstranite sjemenke.
- Nasjeckane rajčice posolite po želji i posložite u drvenu kutiju.
- Kutiju postavite na osunčano mjesto te kada padne mrak unesite ih u kuhinju.
- Rajčicama je potrebno 4 - 5 dana kako bi se u potpunosti osušile.
- Gotove rajčice spremite u prethodno sterilizirane staklenke, a možete im dodati maslinovo ulje i začine po želji.
- Čuvajte u hladnjaku.
Sušenje rajčica u pećnici
Rajčice sušene u pećnici nisu nimalo nalik rajčicama sušenim na suncu, no nisu ni ultra-suhe, "gumene" rajčice koje ćete kupiti u trgovini. Ove rajčice su ukusne i potpuno vrijedne uloženog vremena. Osim što je neizostavna metoda za skladištenje šljivara ili čak i romske rajčice, rajčica sušena u pećnici, a zatim skladištena u maslinovom ulju daje fantastičan okus jutarnjoj kajgani kao i tjestenini. Obavit će i dvostruku dužnost kao predjelo i preljev za tost. Za sušenje rajčice u pećnici potrebna vam je samo rajčica i malo vremena.
Sorta šljivar ili Roma najbolje su sorte za sušenje u pećnici, jer je, usprkos reputaciji da su nježne, čvrste su i jednolike veličine. Dobro podnose sate dugog, sporog kuhanja/pečenja. Ove rajčice možete učiniti još ukusnijima ako ju sušite prerezanom stranom prema gore. Sokovi rajčice sakupljaju se u šupljini koja je ostala iza pulpe i koncentriraju se unutar rajčice, umjesto da kapaju u posudu. Količina sušene rajčice koju ćete dobiti ovisi o količini koju sami odaberete.
Sastojci
- rajčice (količina po želji)
- sol
Priprema
- Operite rajčice, prepolovite i odstranite pulpu.
- Pećnicu zagrijte na 100°C
- Pleh za pećnicu obložite papirom za pečenje i poslažite rajčice prerezanom stranom prema gore, ostavljajući mjesta između kako bi zrak mogao nesmetano strujati
- S obzirom na to da će se rajčica jako skupiti kad se osuši, pripazite da ne dodajte previše soli. Samo ih lagano posolite.
- Koristite sve začine koji volite! Sa sušenim rajčicama se odlično slaže talijanski začin, ali možete ga preskočiti ili upotrijebiti bilo koju vrstu koju želite.
- Sušeni začini najbolje odgovaraju domaćim sušenim rajčicama. Možete ih dodati na kraju, posipati ih na početku i peći s njima.
- Stavite pleh s rajčicama u pećnicu. Ako nemate ventilacijsku pećnicu, pomoću drvene kuhače ostavite malo otvorena vrata pećnice kako bi vlaga mogla izlaziti.
- Nakon 2 - 2 i pol sata lopaticom lagano pritisite rajčice. To će im pomoći da se brže osuše. Samo pripazite - mogu - vam špricati!
- Ako vam se čini da rajčice na kraju nisu prilično suhe, možete ih nastaviti peći ili ostavite u isključenoj pećnici da se osuše do kraja, nakon čega ih možete skladištiti na željeni način, u maslinovom ulju, octu ili zamrznuti.
Sušenje rajčice u dehidratoru
Sušena rajčica ne mora biti "sušena na suncu" da bi bila ukusna. Ako živite u području gdje nemate dovoljno sunčanih dana da biste kvalitetno osušili rajčice, možete ih osušiti u dehidratoru. Nećete puno izgubiti na okusu, ali uštedjet ćete si vrijeme. Osim toga, vaši omiljeni recepti u koje dodajete sušene rajčice, neće se promijeniti ako promijenite način sušenja rajčice.
Sušiti rajčice u dehidratoru relativno je lako, a uređaj će većinu posla obaviti umjesto vas. Izdvojit ćete oko 15 minuta za pranje i rezanje rajčice, ali cijeli postupak traje oko 6 - 8 sati.
Sastojci
- rajčica (količina po želji)
- sol
Priprema
- Nožem narežite rajčicu na trake debljine otprilike 0,5 cm. Tanje od toga rezultirat će tamnjenju rajčica, dok se deblji komadi neravnomjerno suše.
- Za ovalne rajčice poput sorte šljivar ili Roma narežite ih uzdužno. Ako su trake veće od 1,5 cm, prerežite ih na pola.
- Žlicom izvadite sjemenke i pulpu, pazeći da ne probušite kožu. Ovaj korak uvelike smanjuje vrijeme sušenja.
- Poslažite rajčicu na pladnjeve za dehidrator kožom prema dolje i ostavite prostor između komada rajčice sa svih strana kako bi zrak mogao cirkulirati.
- Postavite temperaturu dehidratora na 57°C i stavite rajčice da se suše dok se ne počnu hrskati, što obično traje 6 - 8 sati. Ako miješate sorte rajčice, sadržaj tekućine varira - kao i vrijeme potrebno rajčici da se osuši.
- Izvadite pladnjeve iz dehidratora i pustite da se rajčica hladi 10 minuta.
- Sušene rajčice držite u hermetički zatvorenoj vrećici ili staklenci u hladnjaku 6 - 9 mjeseci. Također ih možete zamrznuti, ali pripazite da na rajčici nema vlage.
- Također možete skladištiti rajčice u staklenku sa začinjenim maslinovim uljem - dodajte češnjak i svježe začinsko bilje, poput origana i bosiljka i dobit ćete bogate talijanske okuse.
- Za rehidraciju, sušene rajčice prelijete kipućom vodom i pustite ih da se namaču 15 minuta. Ako vam od ovoga rajčice budu previše žilave, pokušajte ih preliti vrelom povrtnu ili pilećom juhom i stavite u mikrovalnu na najjaču temperaturu na 2 minute.
Sušene rajčice u maslinovom ulju
Ova delikatesa vrlo je popularna na Mediteranu, a njena priprema je vrlo jednostavna. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Začine i sastojke prilagodite svom ukusu i potrebi. Ako niste u mogućnosti koristiti maslinovo ulje, rajčice možete pripremiti i u suncokretovom ulju, no znajte da okus nije isti. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 staklenke od 370 ml.
Sastojci
- 2 kg svježih rajčica
- sol (količina po ukusu)
- 500 ml maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- crni papar u zrnu
- svježi bosiljak, nekoliko listova
- svježi ružmarin, jedna grančica
Priprema
- Rajčice temeljito operite, malo posušite uz pomoć papirnatog ručnika ili kuhinjske krpe te narežite na četvrtine ili neki drugi željeni oblik.
- Važno je samo da su narezani komadi jednaki kako bi se jednako svi i osušili.
- Izvadite sjemenke, najbolje uz pomoć žlice te ih posolite.
- Pećnicu zagrijte na 100°C.
- Rajčice posložite na papir za pečenje što gušće.
- Proces pečenja ili sušenja rajčica vremenski se može razlikovati. Ako ste prilikom pripreme koristili veće rajčice, sušenje može trajati i do 6 sati. Ako su rajčice manje, dovoljno će vam biti 3 i pol sata.
- Sušene rajčice su gotove kada u njima više nema soka.
- Gotove sušene rajčice gusto posložite u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dodajte maslinovo ulje, očišćen te sitno nasjeckan češnjak te bosiljak i ružmarin.
- Na kraju dodajte malo crnog papra u zrnu.
- Staklenke dobro zatvorite te ih spremite u hladnjak.
Pesto od sušenih rajčica
Ako ste ljubitelj pesta i sušenih rajčica, ovo je recept za vas! Okus je vrlo aromatičan i zasigurno će vas oduševiti. Prije same pripreme dobro očistite i sterilizirajte staklenke. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 3 staklenke od 370 ml. Pesto možete poslužiti uz tjesteninu te ga možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna zbog parmezana.
Sastojci
- 10 dag suhih rajčica
- 1 velika žlica kapara
- 1 - 2 režnja češnjaka
- 10 dag sjemenki suncokreta
- 7 dag naribanog parmezana ili sira po želji
- oko 2 dl maslinovog ulja
- ulje od ocijeđenih rajčica
- sol, papar
- svježi peršin ili bosiljak po želji
Priprema
- Rajčice ocijedite od ulja, a ulje stavite sa strane. Nasjeckajte ih na manje komadiće.
- Kapare i peršin ili bosiljak također nasjeckajte na manje komade.
- U nekoj manjoj tavi, na laganoj vatri, popržite suncokretove sjemenke (na suho)
- U dublju posudu dodajte nasjeckane rajčice, kapare, peršin i/ili bosiljak, prepržene sjemenke suncokreta, usitnjeni češnjak te naribani parmezan ili neki drugi sir.
- Sve dobro posolite i popaprite te promiješajte temeljito sve sastojke.
- Uz pomoć štapnog miksera ili blendera, usitnite sve sastojke. Dodajte maslinovo ulje i ulje u kojemu su bile sušene rajčice. Količinu dodajte prema željenoj gustoći i kremoznosti.
- Pesto možete odmah koristiti pri pripremi jela ili ga skladištiti.
- Prebacite ga u prethodno sterilizirane staklenke te čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Sušene rajčice obavezno se spremaju u prethodno sterilizirane staklenke. Potrebno ih je čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Ispravno pripremljene sušene rajčice mogu se skladištiti i do nekoliko mjeseci. Ako pripremate pesto od sušenih rajčica, njega možete skladištit do 2 tjedna također u hladnjaku,
Upotreba u kuhinji
Sušene rajčice najčešće se poslužuju kao prilog. Odlično se slažu uz mesna, ali i riblja jela. Odlične su kao salata, no često se mogu koristiti i kao sastojak u raznim jelima upravo zbog svog specifičnog i vrlo aromatičnog okusa. Možete ih konzumirati zasebno ili kombinirati s drugim sastojcima. Odlično se slažu uz tjesteninu, pizzu ili pak slane muffine.
Ljekovita svojstva
Rajčice su vrlo ljekovita povrtna kultura. Prepune su minerala, vitamina i antioksidansa koji pomažu pri jačanju imuniteta i čuvanju našeg zdravlja. Rajčice su prepune soka pa su čest sastojak dijeta i posebnih prehrana koje se koriste prilikom procesa mršavljenja. One pomažu pri regulaciji kolesterola te čuvaju zdravlje srca i krvnih žila.
Svojstva sušenih rajčica pomažu pri očuvanju elastičnosti kože i daju joj potreban sjaj i njegu. One također pospješuju probavu i ubrzavaju metabolizam. Prepune su magnezijem koji jača naše mišiće i poboljšava rad srca. Također, sušene rajčice prepune su željeza pa se preporučuju onima koji boluju od anemije.
Foto: RitaE / Pixabay
Zimnica od rajčica
Odgovori