Ostatke starog kruha mnogi žele iskoristiti tako da pripremite krušne mrvice, panko mrvice, francuski tost, ali jedna od najboljih ideja je da od njega pripremite dvopek. Kruh je proizvod koji već nakon jednog dana gubi na svježini i kroz nekoliko dana može popljesniviti, posebno ako stoji na toplom i vlažnom mjestu. Nakon nekoliko dana stajanja u poluzatvorenoj plastičnoj vrećici, kruh postaje tvrdi i baca se.
Dvopek je namirnica koja se priprema od običnog bijelog ili integralnog kruha, a važno je samo da je kruh malo star, ali i dalje jestiv. Njegovom preradom, odnosno pečenjem, produžit ćete mu rok upotrebe i moći ćete ga još nekoliko narednih dana koristiti kao namirnicu za doručak ili večeru.
Karakteristike dvopeka
Dvopek je suhi, prepečeni, odnosno prerađeni kruh koji se priprema od starog kruha. Iz odstajalog, malo starijeg kruha se pečenjem izvlači voda koja može dovesti do njegovog kvarenja. Dvopek sadrži maksimalno 7% vode dok bijeli kruh ima 40% vode.
U raznim zemljama se priprema na razne načine, od kruha, peciva, lepinja pa sve do tijesta koje se peče prije nego se dodatno još jednom prepeče. Može sadržavati začine kao što su cimet, sezam, crni kim ili anis. Ovisno o dodacima koji mu se dodaju prilikom pečenja, može biti slan, sladak ili neutralnog okusa. Ipak, za razliku od kruha sadrži više kalorija, ali je zato zasitna namirnica koja se konzumira u manjim količinama. Dobro utječe na polako povećavanje i snižavanje šećera u krvi što je korisno za ljudski organizam.
Dvopek možete napraviti od kruha pripremljenog od raženog, pšeničnog, ječmenog i slanutkovog brašna. Prije pečenja može se dodatno začiniti, ali najčešće mu se ne dodaju nikakvi začini. Nakon pečenja, dvopek je tvrd, lomljiv i zlatno žute boje. Prilikom konzumacije mora biti hrskav i dobro pečen s obje strane, a prije pripreme, kruh mora biti narezan na šnite. Dvopek se najčešće priprema od brašna, jaja i šećera, ali postoje razne varijante pripreme kruha koji se koristi za pečenje.
Kruh za preradu
Dvopek se može pripremati od običnog kruha ili integralnog, ali važno je samo da je malo stariji, a ne svjež. Odstajao kruh je već izgubio određenu količinu vlage što je korisno za pripremanje dvopeka, a skraćuje se i vrijeme pečenja. Najbolji kruh za pripremu dvopeka je onaj odstajao 3 - 4 dana i koji se polako već počeo sušiti. Pripazite samo da kruh koji koristite za pripremu dvopeka nema na sebi znakove plijesni.
Kupovni dvopek najčešće se priprema od brašna, vode, kvasca, soli, sode bikarbone i masnoće, a za pripremu domaćeg dvopeka nije potrebno mijesiti posebno tijesto i peći ga. Dovoljno je iskoristiti kupovni kruh koji niste stigli pojesti. Ako dvopek pripremate od bijelog brašna on imati manje minerala, a ako ga pripremate od integralnog bit će zdraviji.
Kupovina
Kruh za pripremu dvopeka možete sami ispeći ili ga kupiti u pekari ili trgovini. Prilikom kupnje uvijek birajte što stariji kruh, ali jestiv i da nije pretjerano tvrd. Kruh bi trebao imati što manje kore, a više mekane unutrašnjosti koja će nakon prženja postati hrskava. Ako dvopek pripremate od kruha s puno kore, može se dogoditi da nakon pečenja bude pretvrd i da ga više ne možete žvakati. Nakon kupnje. kruh možete narezati na šnite i ostaviti nekoliko dana u plastičnoj vrećici da se lagano prosuši i ostari kako bi bio dobar za pripremu dvopeka.
Recepti za dvopek
Domaći dvopek jednostavan je za pripremu i potrebno vam je pola sata da dobijete hrskavu namirnicu spremnu za mazanje s raznim namazima i džemovima. Osim staroga kruha potreban vam je pleh i pećnica u kojemu ćete ga peći. Prije pečenja, kruh je potrebno narezati na šnite kako bi ga što brže ispekli i izvukli iz njega svu vodu. Ispravno pripremljen dvopek na kraju pečenja trebao bi bili zlatnožute boje, više ili manje intenzivne s obzirom na vrstu kruha koju ste pekli.
Domaći dvopek
Najjednostavniji i najbolji dvopek je onaj koji ne sadrži nikakve dodatne začine već je neutralnog okusa. Takav dvopek možete premazati sa slanim ili slatkim namazom ili jesti s raznim varivima. Jednostavan je za pripremu i u 20 minuta imat ćete namirnicu koju samo treba ohladiti i spremna je za konzumaciju. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 900 g dvopeka.
Sastojci
- 1 kg kruha (vrstu kruha sami odaberite po vlastitoj želji)
Priprema
- Kruh narežite na tanje šnite, ali ne pretanko kako prilikom pečenja ne bi zagorio.
- Šnite posložite na pleh obložen s papirom za pečenje, bez da se preklapaju.
- Pećnicu zagrijte na 200°C i pleh s kruhom stavite da se peče 4 - 5 minuta.
- Izvadite pleh iz pećnice i šnite okrenite na drugu stranu te ih ponovo pecite 3 - 4 minute.
- Kada su šnite poprimile zlatnožutu do svijetlo smeđu boju, izvadite ih pećnice i ostavite da se ohlade.
- Nakon hlađenja dvopek možete konzumirati ili spremiti.
Dvopek sa začinima
Neki vole razne okuse i eksperimentirati s hranom, posebno s jednostavnijom kao što je dvopek. Dodavanjem nekoliko začina, može se napraviti drastična promjena u okusu i od neutralnog može se dobiti slatki ili ljuti dvopek. Aromatični dvopek dobar je za sve koji vole začine, savršen je dodatak uz čaj ili toplo mlijeko kojem daje posebnu aromu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 400 g dvopeka.
Sastojci
- 500 g starijeg kruha
- 40 ml maslinovog ulja
- 2 male žlice sušene majčine dušice
- 1 mala žlica sušenog origana
- 1/4 male žličice sušenog češnjaka u granulama
- 1/2 male žličice soli
- 1/2 male žličice papra
Priprema
- Kruh prerežite na pola po dužini i izrežite na šnite debljine oko 1 cm.
- Na pleh obložen s papirom za pečenje stavite narezane šnite, da se ne preklapaju.
- Svaku stranu šnite premažite s maslinovim uljem i pospite sa soli, paprom, češnjakom u granulama, origanom i majčinom dušicom.
- Pećnicu zagrijte na 200°C i stavite pleh s kruhom da se peče oko 10 minuta.
- Kada se kruh zapeče s jedne strane okrenite ga na drugu stranu i pecite još oko 5 minuta dok ne porumeni.
- Dvopek je gotov kada poprimi svjetlo smeđu boju.
- Izvadite g iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pečenja, dvopek je potrebno ostaviti da se dobro ohladi prije nego ga spremite za kasniju upotrebu. Nakon hlađenja možete ga držati u plastičnim vrećicama ili suhim posudama. Nikada ga ne ostavljajte na mjestima gdje će biti izložen vlazi i pari i blizu vode. Možete ga jesti i do tjedan dana od dana pripreme, naravno, ako ga ispravno skladištite. Nemojte ga nikada ostavljati na zraku bez da ga stavite u plastičnu vrećicu jer će postati još tvrđi i potpuno nejestiv.
Savjeti
Dvopek možete pripremati od mliječnih kifli što će rezultirati blago slatkastim okusom. Kruh za pripremu dvopeka režite na što tanje šnite i neka bude što stariji.
Upotreba u kuhinji
Dvopek je namirnica koja se može jesti na razne načine, ali se najčešće koristi umjesto kruha za doručak ili večeru. Može se jesti uz variva, usitniti i dodati u obliku kockica u juhe, ali i mazati s marmeladom, džemom, pekmezom, medom i slanim namazima kao što su pesto, tapenada, malidžano, humus i tahini. Može poslužiti i kao podloga za pripremu malih zalogajčića za zabave ili obiteljska okupljanjad. Slaže se i s raznim sirevima i suhomesnatim proizvodima te se od njega mogu pripremati ukusni sendviči.
Odlična je hrana kao međuobrok, a uz čaj ili toplo mlijeko, pa čak i toplu čokoladu predstavlja nadopunu svakodnevnoj prehrani. Može se jesti u slatkim ili slanim kombinacijama.
Ljekovita svojstva
Iako je kalorična namirnica, dvopek je ujedno i vrlo korisna namirnica, posebno za probavni sustav. Zbog malo vlage koju sadrži, upija više sline u kojoj je enzim za razgradnju ugljikohidrata i zbog toga ga lakše probavljamo nego običan kruh. Na 100 g dvopeka najveći udio se odnosi na ugljikohidrate, šećere, proteine i masti i zbog toga sadrži ima i oko 430 kalorija.
Smatra se dobrim izvorom proteinima, a u većini slučaja sadrži gluten, osim ako se ne priprema od bezglutenskog kruha. Sadrži povećani udio šećera i masti jer se navedene namirnice dodaju prilikom pripreme kruha ili prije pečenja kruha što povećava kalorijsku vrijednost. Iako sadrži povećan udio sastojaka koji nisu najzdraviji ipak je važno naglasiti da sadrži mononezasićene masti koje nisu opasne za ljudski organizam.
Dvopek pripremljen od integralnog brašna sadrži veće količine vlakana što je znak da je zdraviji, ali svaka vrsta dvopeka ima određenu količinu ugljikohidrata koji tijelu daju veliku količinu energije. Prednost konzumacije dvopeka u odnosu na obični kruh ogleda se u tome da je vrlo lako probavljiva namirnica, koja ne iritira crijeva i potiče pravilan rad probavnog sustava. Preporučuje se za konzumaciju sportašima i osobama koje se bave povećanom fizičkom aktivnošću, ali nije baš najbolji izbor hrane za osobe koje pokušavaju smršavjeti.
Foto: Seriously Low Carb / Unsplash
Sušene žitarice
Odgovori