• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
tabasco umak

Tabasco

Objavljeno: 04.12.2020. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Ljute paprike za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za Tabasco
  • Domaći Tabasco umak
  • Tabasco umak sa začinima
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Savjeti
  • Ljekovita svojstva

Ako ste ljubitelj ljutih okusa sigurno ste čuli za najpoznatiji ljuti umak na svijetu - Tabasco. Svoju slavu duguje Edmundu Macailenneyju koji je prvi započeo s njegovom proizvodnjom. U komercijalnoj proizvodnji zgnječene crvene Tabasco paprike dozrijevaju u soli i prirodnom vinskom octu u hrastovim bačvama tri godine, ali vi ne morate čekati tri godine da bi napravili domaći Tabasco potrebno vam je samo oko pola sata i 3 - 4 sastojka.

Tabasco možete koristiti uz razna jela, a ima i jako malo kalorija i masti te nizak sadržaj natrija. Zbog svojih pozitivnih karakteristika koristi se u cijelome svijetu te je iznimno poželjan umak, a zbog male količine sastojaka koji su vam potrebni za pripremu lako ga možete pripremiti i u vlastitom domaćinstvu.

Prije nego što krenete s pripremom ovoga umaka morate znati da postoji nekoliko vrsta tako da govorimo o klasičnom crvenom, zelenom, dimljenom, Habanero umaku, Buffalo umaku, češnjak i pikantno-slatkom umaku, ali daleko je najpoznatiji klasični crveni Tabasco umak o kojemu ćete moći pročitati u nastavku.

Karakteristike Tabasco paprika

Tabasco paprika pripada sitnoplodnim sortama paprike i koristi se isključivo u pripremi umaka, što zbog svoje male veličine, ali i izrazito ljute arome. Tabasco paprike potječu iz Meksika, a danas su rasprostranjene u cijelom svijetu. Ljutinu ovoj sorti paprike daju alkaloidi kapsaicin kojega ima najviše oko sjemenki. Ljutina paprike mjeri se posebnom skalom takozvanom Scoville skalom, a ljutina paprike upravo ovisi o količini kapsaicina koju paprika ima u svojoj kori. Prema ovoj skali Tabasco paprika ima 30.000 - 50.000 jedinica na Scovilleovoj skali što ju svrstava u kategoriju srednjih do ljutih papričica.

Stabljika Tabasco paprike naraste prosječno 60 - 100 cm u visinu i to u obliku grma. Zeleni listovi ove biljke su izduženog i zaobljenog oblika te imaju istaknute lisne žile. Nakon što se presade presadnice, berba zrelih crvenih plodova nastupa nakon 80 dana. Plodovi ove vrste paprike rastu prema gore odnosno vrh paprike je usmjeren prema gore i ne pada prema zemlji kao kod ostalih vrsta paprika.

Ove paprike koriste se za jelo sirove ili kao sušene i mljevene, ali u kućanstvu služe i kao ukras. Plodovi su dimenzije u prosijeku 5 cm i imaju zaobljen vrh i izdužen oblik. Plod je obavijen s korom koja je ujedno i jestivi dio ploda i iznutra je šuplja te sadrži sjemenke. U kulinarstvu se koriste kao začin jelima kao što su omleti, salate i umaci, a njihov naziv nosi i najpoznatiji ljuti umak u svijetu.

Ljute paprike za preradu

Za pripremu Tabasco umaka najbolje je koristiti Tabasco papričice, ali ih je prilično teško pronaći u prodavaonicama i najbolja opcija bi bila ako biste ih sami posadili. Kao zamjena za Tabasco paprike možete koristiti i druge vrste čili papričica s napomenom da je čili papričica naziv za sve vrste ljutih paprika stoga morate znati koju sortu sitnoplodnih paprika točno želite za pripremu umaka.

Tabasco papričice

Ova vrsta ljute paprike posebna je po svojoj kombinaciji ljutine i sočnosti jer pripada sorti kajenske paprike. Za razliku od drugih paprika unutrašnjost ove vrste paprike nije suha već je sočna te je ta karakteristika presudna za korištenje u pripremi ovoga umaka. Tabasco je izrazito tekući, ali jako ljut umak te ga je zbog toga najbolje raditi od sočnih paprika koje imaju veliki udio vode u svojem sastavu.

Jalapeño paprike

Jalapeño su blago ljute paprike koje nisu suhe već su sočne zbog čega su pogodne za pripremu umaka. Ako želite napraviti Tabasco umak, izaberite crvene paprike ove vrste. Ova biljka rađa tijekom cijele godine tako da možete napraviti umak kada god poželite.

Guajillo papričice

Ova vrsta papričica često se uzgaja na balkonima i u vrtovima stoga ju je jako lako nabaviti. Crvene je boje te će vam i Tabasco biti tradicionalne boje. Ako ste ljubitelj jako ljutih umaka s ovom paprikom nećete dobiti ljuti Tabasco već je ova paprika srednje ljutog okusa. U nedostatku Tabasco paprika ove papričice vam mogu poslužiti kod pripreme Tabasco umaka.

Berba i kupovina

Sadnice Tabasco papričica moguće je zasaditi ako imate vrt ili u malo veću posudu. Sjeme se sije od sredine do kraja veljače, a u svibnju se sadnice izrasle sadnice presađuju u tlo ili u velike posude na osunčano mjesto s minimalno 6 sati dnevne svjetlosti. Ako sadnice sadite u posudu ona mora biti najmanje 10 l zapremnine. U vrtu sadnice moraju biti udaljene u prosjeku 50 cm i svaki red mora biti odaljen od drugoga 60 cm. Potrebno ih je zalijevati minimalno jednom tjedno ako su posađene u prirodi, a u posudama kada primijetiti da je zemlja suha.

Kada dođe vrijeme berbe nemojte trgati paprike s peteljki nego ih sa škarama odrežite sa stabljike. Redovito berite plodove kako bi ostavili mjesta drugim plodovima da rastu i dozrijevaju. Kada Tabasco paprike budu crvene boje tada su spremne za branje i korištenje u pripremi umaka. Prilikom berbe dobro je brati ih u gumenim rukavicama kako ljutina s papričica ne bi došla u doticaj s vašom kožom. Dodirivanjem drugih dijelova tijela ljutina s papričica može izazvati reakcije, kao što su suzenje očiju ili iritaciju sluznice nosa.

Recepti za Tabasco

Želite li napraviti originalni Tabasco umak trebat će vam malo više strpljenja jer zahtjeva 17 dana pripreme. Postoje i brže domaće verzije pripreme Tabasco umaka koje ćemo vam predstaviti, ali i umak s raznim dodacima začina koji mogu poboljšati okus tradicionalnog umaka.

Domaći Tabasco umak je okusom ljut i oštar crveni umak. Sastoji se od tri glavna sastojka Tabasco paprike ili čili paprike odnosno ljute paprike, soli i vinskog octa. Vinski ocat možete kupiti u bilo kojoj prodavaonici ili specijaliziranoj prodavaonici zdravih prehrambenih proizvoda. Prema želji u svakom receptu možete dodati i soli i šećera kako bi poboljšali okus, ali i drugih začina kao što su peršin ili češnjak. Koju god varijantu uzmete i napravite nećete zažaliti.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći Tabasco umak

Pretpostavljamo da vam je 17 dana predugo za pripremu umaka onda izdvojite bar pola sata kako bi pripremili ovaj umak jer upravo vam toliko vremena i treba. S obzirom na to da se kuha, brže je gotov te ne zahtijeva puno sastojaka za pripremu. Navedena količina dostatna je za pola staklenke od 240 ml.

Sastojci

  • 500 g ljutih paprika
  • 5 dl vode
  • 10 g šećera
  • 50 ml vinskog octa
  • sol po želji

Priprema

  1. Ljute paprike operite i očistite od sjemenki i peteljki.
  2. Sitno ih narežite i stavite u posudu i dodajte vodu te kuhajte na laganoj vatri na štednjaku 10 minuta.
  3. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi te ubacite u blender i usitnite do tekućeg stanja.
  4. Dodajte šećer, sol i vinski ocat te dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.
  5. Sve procijedite kroz cjediljku kako bi uklonili još neke velike zaostale komade ljutih paprika u staklenke.
  6. Nakon što se ohladi možete početi s konzumacijom umaka.

Tabasco umak sa začinima

Ako ste već usavršili pripremu klasičnog Tabasco umaka možete krenuti u istraživanje drugih okusa. Dodate li češnjak, peršin i rajčicu dobiti ćete blažu verziju ovoga umaka koju mogu konzumirati i one osobe koje nisu ljubitelji ljutog okusa. Navedena količina sastojaka dovoljna je za pripremu staklenu Tabasco umaka od 240 ml.

Sastojci

  • 3 kom svježe čili paprike
  • 5 kom crvene rajčice
  • 1 crveni luk
  • 2 velike žlice vinskog octa
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 mala žlica soli
  • 1 mala žlica šećera
  • 10 listova peršina

Priprema

  1. Operite i očistite ljute paprike od sjemenki te paprike sitno nasjeckajte ili zgnječite u posudi.
  2. Rajčicu operite i očistite od peteljki te nasjeckajte na male komade.
  3. Peršin operite i narežite na manje komade, a luk i češnjak očistite i također narežite na manje komade.
  4. Ljute paprike, rajčicu, peršin i češnjak stavite u blender i miješajte sve dok se ne sjedini.
  5. Kuhajte na laganoj vatri dok se sve ne zgusne, otprilike 10 do 20 minuta.
  6. Dodajte vinski ocat, sol i šećer te još kuhajte 5 minuta i sve zajedno miješajte da se sjedini.
  7. Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi te procijedite u staklenku ili staklenu bocu.

Svi recepti za zimnicu od paprika >>

Čuvanje i skladištenje

Tabasco umak u hladnjaku može trajati neograničeno i možete ga koristiti sve dok ga skroz ne potrošite. Preporučuje se čuvanje na temperaturi od 6°C do najviše 16°C.
Također, nakon skladištenja ga spremite u staklenke ili u staklene boce kako ne bi izgubio aromu. Takav se može čuvati i u smočnici ili podrumu sve dok je na adekvatnoj temperaturi.

Upotreba u kuhinji

Tabasco se može dodavati raznim jelima kao što su juhe, salate, gulaši, fišpaprikaši, umaci, omleti pa čak i kokteli. Pripazite prilikom doziranja ovog umaka u druga jela ili prilikom mariniranja mesa. Zbog svoje ljutine i aromatičnosti treba za početak započeti s jako malim doziranjem kako ljutina ne bi preuzela druge okuse prilikom pripreme. Preporučuje se za staviti jednu do dvije kapi i ako vam to nije dovoljno jako, još pomalo dozirajte.

Ovaj umak stavlja se i u koktele kao što su Bloody Mary i ako volite eksperimentirati možete se okušati i u ovoj kombinaciji. Ljuti umaci česti su u meksičkoj kuhinji pa ako ste ljubitelji ovih okusa sva jela koja potječu s tog područja možete začiniti s ovim umakom.

Savjeti

Kada siječete ljute paprike ne udišite izlazne pare jer vam ljutina može spaliti nosnu sluznicu i također kod rezanja koristite rukavice kako vam ljutina paprika ne bi iritirala kožu.
Ako želite smanjiti ljutinu paprika možete ih prije pripreme umaka preliti s kipućom vodom te pustiti da odstoje tako 15 - 20 minuta kako bi ljutina malo izašla iz paprika. Želite li imati izvorni okus Tabasco umaka ovaj korak preskočite.

Kuhanje ovoga umaka najbolje je raditi na otvorenoj površini jer će paprika i kroz pare ispuštati ljutinu. Ako imate mogućnosti papriku kuhajte na vani ili uz otvoren prozor.

Ljekovita svojstva

Tabasco umak ima nizak udio kalorija, ali i prirodne blagodati na organizam. Zbog svoje začinjenosti i ljutine povoljno utječe na cirkulaciju krvi, ali i sadrži i mnogo vitamina.

Iako konzumacija ovoga umaka povoljno utječe na probavu ne preporučuje se konzumacija onima koji imaju čir i gastritis te upalu probavnog sustava. Zbog svoje ljutine i aromatičnosti dobar je i prilikom održavanja prohodnosti dišnih puteva.

Foto: iSAW Company / Pixabay

Zimnica od paprika

ajvar

Ajvar

Ako na području jugoistočne Europe pitate bilo koju domaćicu koja drži do sebe koji je neizostavni dio svake zimnice, odgovorit će vam bez razmišljanja - ajvar. Ajvar je tradicionalni hladni namaz pripremljen od crvene rog paprike i … [više] about Ajvar

ljuta rajčica

Čili

Čili umak je jako popularan dodatak raznim jelima. Omiljen je diljem svijeta, a postoje razne vrste okusa, od blagog do jako ljutog. Sve ovisi o vašem ukusu. Najčešće se radi u kombinaciji s drugim povrćem, a njegova izrada je jednostavna. … [više] about Čili

šalša umak

Domaća šalša

Sok od rajčice ili ajvar od rajčice su izvrsni načini kako preraditi rajčicu i spriječiti njeno kvarenje. No, ako volite šalšu, probajte ju konzervirati i tako uživati u bogatim okusima kombinacije rajčice i čili papričica tijekom cijele … [više] about Domaća šalša

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Luk, rajčica, paprika, patlidžan i mrkva neke su od povrtnih kultura koje svi uzgajaju u svojim povrtnjacima i vrtovima. Lako se uzgajaju i u većini slučajeva ako se o njima brinete na adekvatan način daju dobar urod. Ali što sa svim tim … [više] about Đuveč (đuveđ)

kisele paprike

Kisele paprike

Kisele paprike često pronađu svoje mjestu u našim hladnjacima. Obožavane su upravo zbog svog fantastičnog okusa, a konzumiraju se kao zamjena za salatu ili kao prilog te odlično odgovaraju raznim jelima i namirnicama. Često se koriste … [više] about Kisele paprike

kiseli feferoni

Kiseli feferoni

Ako volite svoju hranu ljutu i začinjenu, a život i organizam bogat vitaminima i mineralima, feferoni su idealan prilog za vas. Mnoštvo je poznatih sorti koje se razlikuju po boji, veličini, ljutini, no svako bi domaćinstvo u svome … [više] about Kiseli feferoni

habanero ljute papričice

Ljute papričice

Ako imate višak ljutih papričica iz vlastitog uzgoja ili ste vidjeli na tržnici odličnu ponudu i odlučili kupiti veću količinu, čili papričice su odlične za konzerviranje i kasnije korištenje u začinjenim juhama, sjeckane u zapečenom grahu, … [više] about Ljute papričice

ljuti feferoni

Ljuti feferoni

Kada pomislite na ljute papričice, jedna od prvih koje se sjetite sigurno je feferon. U svom ljutom i blagom izdanju, sorta je paprike koja se redovito kiseli i tako sprema za zimu. Iako ljuti feferoni, vjerojatno još od malih nogu, … [više] about Ljuti feferoni

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata zimnica je koju karakterizira slatko kiseli okus, a sastoji se prvenstveno od paprike, mrkve i rajčice. Naziv koji je dobila potječe od ljutog okusa koji se može osjetiti prilikom konzumiranja, a pretpostavka koja se često … [više] about Lovačka salata

pečene paprike

Pečene paprike

Paprike se prilikom pripreme zimnice, u većini slučajeva, koriste u pripremi ajvara, ali još jedan od najukusnijih načina prerade paprike za zimnicu su pečene paprike. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata … [više] about Pečene paprike

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara u kojemu glavnu ulogu ima patlidžan umjesto paprika oduševljava mnoge generacije već godinama i neizostavan je gost u smočnicama. Tekstura ovog umaka nije tako gusta u usporedbi s ajvarom koji se pravi na približno … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno ljetno jelo. Vrlo je lagano i veoma ukusno što je i razlog njegovoj popularnosti. Priprema se od sezonskog povrća i potrebno vam je svega nekoliko minuta za njegovu pripremu. Zbog svog kiselo-slatkog okusa, … [više] about Sataraš

tabasco umak

Tabasco

Ako ste ljubitelj ljutih okusa sigurno ste čuli za najpoznatiji ljuti umak na svijetu - Tabasco. Svoju slavu duguje Edmundu Macailenneyju koji je prvi započeo s njegovom proizvodnjom. U komercijalnoj proizvodnji zgnječene crvene Tabasco … [više] about Tabasco

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

umak od češnjaka

Umak od češnjaka

Češnjak je povrtna kultura koja svakom jelu pruža dodatnu aromu i užitak i mnogima je upravo on … [više] about Umak od češnjaka

kurkuma u prahu

Čaj od kurkume

Iako se kurkuma koristi u mnogim kuhinjama, jako malo ljudi zna da se od nje može pripremati vrlo … [više] about Čaj od kurkume

čaj od komorača

Čaj od komorača

Koromač ili komorač, slatki aniš, morač, janež slatki kopar ili divlja mirodija samo su neki od … [više] about Čaj od komorača

sjemenke kima

Čaj od kima

Kim je poznat kao sastojak jela koji poboljšava probavu i regulira želučane tegobe. Iako ima posebno … [više] about Čaj od kima

čaj od cimeta

Čaj od cimeta

Cimet je začin koji se dobije sušenjem kore cimetovca i kao takav se koristi prilikom priprema jela … [više] about Čaj od cimeta

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.