Čili umak je jako popularan dodatak raznim jelima. Omiljen je diljem svijeta, a postoje razne vrste okusa, od blagog do jako ljutog. Sve ovisi o vašem ukusu. Najčešće se radi u kombinaciji s drugim povrćem, a njegova izrada je jednostavna. Ako vam društvo dolazi na zabavu, ovo je idealan dodatak koji možete poslužiti uz grickalice.
Postoji stvarno veliki izbor čili umaka za sve ljubitelje ljuće hrane, ali i za one koji vole ne svakidašnje okuse. Ljutina umaka naravno ovisi o vrsti čili papričice koju ćete koristiti. Za sve ljubitelje vatrenih okusa ovo je idealan sastojak, koji svakako trebate imati u svojoj kuhinji.
Karakteristike čili papričica
Čili papričica (lat. Capsicum) podrazumijeva različite plodove tropskih vrsta paprike. Podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike. U 15. stoljeću ga je Kristofor Kolumbo donio u Španjolsku, a oni su ga na svojim putovanjima proširili diljem svijeta, došavši i do Afrike i Azije.
Sitnog je ploda, te može narasti do 6 cm. Možemo ga pronaći u crvenoj, zelenoj, žutoj ili narančastoj boji. Ljutina ovisi o vrsti ploda, a može se razlikovati i na istoj biljci. Najjači otrov se krije u malim bočicama, pa tako najčešće najmanji plodovi čilija imaju najjaču ljutinu. Čili papričica ima i ljut miris, što može uzrokovati suzenje očiju kod pripreme. Osim ljutog, čili papričica može također imati cvjetni, slatki, zemljani, voćni ili dimljeni okus.
Kako biste znali koja je papričica koliko ljuta, farmaceut Wilbur Scoville je osmislio podjelu koja će vam pomoći. Scovillovu skalu je svakako poželjno imati pri ruci prije nego što se upustite u eksperimentiranje s čili papričicama. Prema njoj ljutina može varirati od 0 do 16.000.000 Scoville jedinica.
Čili papričice za preradu
Kako smo već naveli, postoje brojne vrste čili papričica koje se razlikuju po ljutini. U nastavku vam donosimo nekoliko vrsta koje se najčešće koriste. Krenut ćemo od ljutih prema blagima.
Habañero
Scoville jedinica: 150.000 - 350.000
Habañero je jedna od najljućih. Dobila je ime po gradu Havana (Cuba), pa se pretpostavlja da porijeklom dolazi od tamo. U početku su zelene, a kada sazru možemo ih pronaći u narančastoj, crvenoj, smeđoj, pa čak i bijeloj boji. Duga je 2 do 6 cm, a izgledom podsjeća na mini paprike babure.
Tabasco
Scoville jedinica: 30.000 - 60.000
Popularna je po umaku koji nosi njezino ime. Porijeklom je iz Meksika, ali raste diljem svijeta. Biljka je grmolika, a plod može narasti do 4 cm. U početku su žuto-zelene, a kako sazrijevaju dobivaju jarko crvenu boju. Možete je jednostavno uzgajati u malim loncima u vlastitom domu.
Jalapeño
Scoville jedinica: 3.500 - 8.000
Jalapeño je jedna od najpopularnijih i zasigurno ste za nju već čuli. Beru se zelene, a zrele pocrvene. Imaju blago voćni okus, a dugačke su 5 do 10 cm. Meso ploda je čvrsto i glatko. Idealne su za izradu umaka i salsi. Osušene imaju naziv Chipotle, a dolaze u dvije varijacije – blaga i ljuta. Takve daju jelima dimljen okus.
Cherry bomb
Scoville jedinica: 500
Cherry bomb je porijeklom iz SAD-a, a oblikom podsjeća na cherry rajčice. Ova malena čili paprika je crvene boje, a može narasti do 6 cm. Idealna je za one koji ne vole ili ne mogu podnijeti jako ljute okuse. Slatkog su okusa s minimalnom dozom ljutine. One su idealne za kiseljenje zimi, a mogu se puniti i sirom.
Berba i kupovina
Velika prednost čili papričica je što ih možete jednostavno uzgajati u vlastitom domu. Plodove možete brati skoro cijelu godinu, a najčešće se beru dok su još zelene. Pri tome preporučujemo da koristite škare kako se plod ne bi oštetio. Da bi sazrele do kraja samo ih ostavite na suncu. Redovnim branjem dajete prostora novim plodovima da rastu.
I pri kupovini preporučujemo da kupite biljku umjesto samog ploda, jer mogu biti i jako lijepi ukras u vašoj kuhinji. Osim toga kada god se zaželite malo ljutine, ne morate nigdje šetati. Pazite da biljku kupite od lokalnih uzgajivača, kako biste imali kvalitetan i uspješan rod.
Recepti za čili
Postoje brojni recepti za umak od čili papričica. Mi smo se potrudili pronaći 4 recepta različitih okusa. Bilo da volite ljuti ili pak blagi umak, ovdje možete pronaći recept po svom ukusu.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći čili
Ako prvi put radite čili umak, najbolje je započeti s klasičnim receptom koji su godinama radile naše mame i bake. Imajte na umu da ćete od ovog recepta dobiti veću količinu umaka, pa proporcionalno smanjite po potrebi.
Sastojci
- 10 kg zrelih rajčica
- 1 kg paprika babura
- 5 ljutih papričica feferona
- vezica peršinovog lišća
- vezica celerovog lišća
- sol po ukusu
Priprema
- Rajčicu i papriku operite i očistite od sjemenki, samljite i stavite da se kuhaju.
- Kad se masa ukuha do 2 - 3 prvobitne količine, dodajte sol, nasjeckani peršin i celer.
- Toplu masu ulijte u predhodno pripremljene staklenke ili boce sa širim grlom.
- Povežite celofanom i odložite.
Čili umak bez kuhanja
Ovo je recept za čili umak, koji je jako jednostavan za pripremiti i nije ga potrebno kuhati. Dobit ćete oko 700 ml umaka.
Sastojci
- 500 ml umaka od rajčice
- 2 velike žlice paste od rajčice
- 2 velike žlice jabučnog octa
- 2 velike žlice smeđeg šećera
- 1/2 velike žlice čili praha
- 2 velike žlice tabasco umaka
Priprema
- Sve sastojke stavite u veću zdjelu i dobro promiješajte.
- Prespite u dvije manje staklenke i spremite u hladnjak.
- Pustite da umak odstoji barem 24 sata kako bi se okus bio što bolji.
- Jednom kada ga otvorite iskoristite ga kroz 2 tjedna.
Ljuti čili umak
Za ovaj recept ćete dobiti oko 1 l umaka. Preporučujemo da si pripremite 4 staklenke od 250 ml, radi lakšeg skladištenja. Možete koristiti razne čili papričice, ovisno o jačini koju želite. Kako bi umak bio ukusniji koristi ćemo par vrsta čilija.
Sastojci
- 400 g crvene babure
- 200 g jalapeno papričice
- 150 g tabasco papričice
- 1 manji luk
- 1 češnjak
- 1 šalica jabučnog octa
- 1 žica meda
- 1/3 žlice mljevenog korijandera
- 350 ml vode
- sol
Priprema
- Prije svega obavezno stavite gumene rukavice. Jalapeno i tabasco najprije operite i stavite na lim na pečenje.
- Pecite ih dok papričice ne pocrne, zatim ih izvadite i ostavite 10 min da se ohlade. Ogulite ih, očistite od sjemenki i narežite.
- Dok se ljute papričice peku, pripremite ostale sastojke. Operite dobro babure i očistite ih od sjemenki. Narežite ih na komadiće, a isto napravite s lukom i češnjakom.
- Kada je sve spremno pripremite veliki lonac. Pomiješajte narezane paprike, luk, češnjak i ostale začine. Naposljetku dodajte jabučni ocat i vodu.
- Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakipi. Posolite po želji i uz povremeno miješanje nastavite kuhati 60 minuta.
- Kada su se paprike smekšale, prelijte sve u mikser. Napravite gladak pire, a zatim vratite sve u čisti lonac. Ostavite umak da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Pripremite i operite staklenke vrućom vodom. Dok su još tople prelijte umak pomoću lijevka. Ostavite ih na sobnoj temperaturi još par minuta, a zatim ih spremite u hladnjak.
Slatki čili umak
Slatki čili umak je glavni sastojak tajlandske kuhinje, a koristi se u raznim jelima i kombinira s raznim okusima. Iako je lako dostupan u trgovinama, vrlo ga je jednostavno napraviti. Za ovaj recept ćete dobiti oko 200 ml umaka.
Sastojci
- 20 crvenih čilija
- manji komad đumbira
- 1 manji češnjak
- 100 ml bijelog vina ili jabučnog octa
- 100 g šećera
Priprema
- Stavite gumene rukavice kako biste oprali i narezali čili. Ako želite blaži umak očistite ga od sjemenki.
- Očistite i nasjeckajte đumbir i češnjak.
- Stavite sve sastojke osim šećera u mikser i dodatno dobro usitnite.
- Pomiješane i usitnjene sastojke premjestite na plitku tavu za umake.
- Dodajte šećer i 100 ml vode i pustite da se kuha.
- Umak povremeno promiješajte i tako ga pirjajte 15 min dok se ne pretvori u sirup.
- Ostavite ga još 5 min na laganoj vatri.
- Kada je umak gotov pustite ga da se ohladi 2 h.
- Prelijte ga u steriliziranu staklenku i spremite u hladnjak.
- Može trajati do mjesec dana.
Čuvanje i skladištenje
Kada ste napunili svoje staklenke čili umakom spremite ih u hladnjak. Poželjno je raditi male količine, jer umak nema dug rok trajanja. Ovisno o receptu, u hladnjaku može izdržati od dva tjedna do mjesec dana maksimalno. Jednom kada ga otvorite poželjno ga je iskoristiti čim prije.
Savjeti
Ako koristite ljute čili papričice jako je važno da koristite rukavice. U suprotnom se čili može zalijepiti za vašu kožu. Također izbjegavajte kontakt s očima, kako ne bi došlo do ozbiljnih povreda.
U slučaju da naletite na neočekivano ljut čili popijte mlijeko. Mliječni proizvodi će ublažiti osjećaj žarenja, dok voda isti može pogoršati.
Kada je riječ o umaku, pečenjem paprike prije kuhanja ćete dati na punoći okusa.
Ako vam je umak ispao prerijedak, dodajte škrob koji će ga zgusnuti.
Upotreba u kuhinji
Čili papričice se najviše koristi u američkoj, meksičkoj, španjolskoj, indijskoj, tajlandskoj i kineskoj kuhinji. Ali postaje sve popularnija namirnica diljem svijeta. Razne kuhinje ga koriste na razne načine.
I čili umak se u kuhinji može koristiti i na brojne načine. Najčešće se koristi kao začin jelima, kako bi dao specifičan okus i ljutinu. Također je jako često dodatak uz male zalogaje, čips ili tacose.
Dobro se slaže s gulašima, jelima od povrća i tatarskim biftekom. Idealan je dodatak za bilo koju vrstu mesa. Također je odličan dodatak drugim umacima. Ako volite punije okuse, preporuča se umjesto papra i drugih začina dodati čili umak. Na taj način će vaš umak dobiti dubinu i punoću okusa. U umjerenim količina se može koristiti i u kombinaciji s ribom.
Ne smijemo izostaviti deserte, jer se i u slatkoj kuhinji pokazao kao odličan dodatak. U slatkoj kuhinji se najbolje sljubljuje sa čokoladom. Ova kombinacija će vas zasigurno ostaviti bez daha.
Ljekovita svojstva
Ljute papričice sadrže fitokemikaliju koja se zove kapsaicin, koja daje ljutinu plodovima. Upravo on može djelovati povoljno na zdravlje. Djeluje antiseptički i poboljšava probavu. Također sprječava razvoj bakterija truljenja u probavnom sustavu. Konzumacija čili papričica može imati i zaštitno djelovanje na sluznicu želuca, ali ipak je važno naglasiti da konzumacija treba biti umjerena.
Konzumacija čili papričica može biti dobra i za skidanje kilograma. Istraživanja su pokazala da čili povećava tjelesnu temperaturu, a samim time i energetsku potrošnju. Provitamin A je odličan za imunitet, a konzumacija čili papričica nakon obroka smanjuje nivo šećera u krvi. Još jedan pozitivan utjecaj na zdravlje je smanjenje lošeg kolesterola. Možemo zaključiti da ovu namirnicu ne trebamo suditi po njenoj veličini, već da iako ne volimo ljuto isplati se da malo pretrpite u korist našega zdravlja.
Foto: Satinder Singh Chugh / Pixabay
Zimnica od paprika
Odgovori